Panel sesji wdrożony.Proszę zapoznać się z tym tematem.
W co byście zagrali? Lista życzeń.
-
@slann22 napisał w W co byście zagrali? Lista życzeń.:
Nielubię Warmłotka, nigdy nie lubiłem i większość moich znajomych nie lubi.
Lubisz stosy bardziej w górę czy poziomo?
-
Serio, nawet jak pierwszy raz przeczytałem podręcznej wiele lat temu do pierwszej edycji nie rozumiałam dlaczego ludzie lubią ten system
Fabula jest stylizowana trochę na jrpg, chociaż jest leciutkim w systemem i z tego co widziałem to dobrze się sprawdza na forum.
Daggerheart To stadium pośrednie pomiędzy dnd a powered by apocalypse. Te drugie systemy jako tako funkcjonują na pole chociaż na temat tej ich inkarnacji muszę poszukać jeszcze trochę informacji, ale po wstępnym przeczytaniu raczej nie ma tutaj wielu kłopotów -
Młotka się albo kocha albo nienawidzi. Aczkolwiek dużo zależy od sposobu prezentacji. Jesli ktoś ci to pokażę jako taplanie w błotku i każe ci sie z tego cieszyć, a cie to nie jara to wiadomo. Ja traktuje mlotka czasami jako tylko sama mechanikę, mozna odrzucić cały świat poza baza lore i jazda. W gruncie rzeczy z kazdym tak mozna zrobić.
-
Nigdy nie widziałem w nim nic interesującego, taki biedniejszy i nudniejszy dedek. Grałem dużo w dedekoidy jakoś niewidzę powodów, abysię nim interesować.
Chyba, że Soulbound. Age of Sigmar kocham -
Nigdy nie widziałem w nim nic interesującego, taki biedniejszy i nudniejszy dedek. Grałem dużo w dedekoidy jakoś niewidzę powodów, abysię nim interesować.
Chyba, że Soulbound. Age of Sigmar kocham@slann22 AoS to nie jest WH, to jest high magic heroic fantasy gdzie grasz czempionem bogów, ogólnie wygląda jak próba przyciągnięcia do świata WH fanów dedeków właśnie.
Warhammer FRP w założeniu to grimdark fantasy i low magic, zupełnie inny świat niż taki Forgotten Realms gdzie do zagotowania wody w czajniku spora część populacji używa magicznych itemów czy prostych czarów.W dedekach jest przepaść między bohaterem gracza a zwykłym zjadaczem chleba (zwanym commoner), niczym między wampirem a człowiekiem w starym WoD. W WH Ty jesteś tym zwykłym zjadaczem chleba, co z czasem może więcej, ale raczej kończy na etapie "local hero" co odpowiada poziomom 1-4 w D&D. Jak długo uda mu się nie zginąć może da radę być "realm hero" i mieć wpływ na jakąś większą część świata, wydarzenia w prowincji na przykład, co odpowiada poziomom 5-10 w D&D. Nigdy nie są to postacie mające moc wpływania na cały świat, nacje i kontynenty (11-15 lvl w D&D) czy wpływające na całe uniwersum i inne równoległe światy (poziomy 16+ w D&D).
-
Proszę, przenieście KOLEJNĄ dyskusję o Warhammerze do odpowiedniego wątku.
-
@Pan-Elf jak ktoś nie zna i rozważa czy by zagrał (a o tym jest temat) to te kilka zdań nie zaszkodzą. Nie bądźmy purystami, zresztą ciężko to nazwać dyskusją.
Co by spamu nie robić, ja chętnie zagram w WoD V5, @miraaz nie chciałbyś pomistrzować?
Ewentualnie w Wilkołaka, ale lore tego nowego mi nie leży, mechana ujdzie.
Dedeki 5.5e w FR też bym przytulił. -
Zapytaliście mnie Czemu nie chcę prowadzić Warhammera, a ja wyjaśniłem czemu i ludzie się Dziwią. Moimi pierwszymi systemami były wilkołak i przebudzenie ziemi, a potem Gasnące słońca. Potem poznałem jeszcze kilka, w tym dedeki i path młotek nigdy nie miał dla mniei znaczenia sentymentalnego.
Chciałem więcej napisać, ale nie będę też zaśmiecał tematu . Po prostu nie widzę sensu w graniu w ten system.
Chociaż Mogę też poprowadzić właśnie Soulbounda, bo miałem obmyśloną Fabułę -
@Pan-Elf jak ktoś nie zna i rozważa czy by zagrał (a o tym jest temat) to te kilka zdań nie zaszkodzą. Nie bądźmy purystami, zresztą ciężko to nazwać dyskusją.
Co by spamu nie robić, ja chętnie zagram w WoD V5, @miraaz nie chciałbyś pomistrzować?
Ewentualnie w Wilkołaka, ale lore tego nowego mi nie leży, mechana ujdzie.
Dedeki 5.5e w FR też bym przytulił.@Wired co dwa dni tu wchodzę i rozkminiam. Chicago by Night jest czymś co chciałbym spróbować po Fall of London. Ale bij się z myślami czy podołam. Upadek Londynu zajął mi prawie cztery lata. Nie wiem czy się zdobędę na takie zobowiązanie.
W głowie mam jeszcze jednostrzałową sesję Dark Heresy 2ed i chyba od niej zacznę. Prowadziłem ją na żywo, zjęła 4h. Tak w sam raz na realia forum na 3-4 miesiące.
-
@Wired co dwa dni tu wchodzę i rozkminiam. Chicago by Night jest czymś co chciałbym spróbować po Fall of London. Ale bij się z myślami czy podołam. Upadek Londynu zajął mi prawie cztery lata. Nie wiem czy się zdobędę na takie zobowiązanie.
W głowie mam jeszcze jednostrzałową sesję Dark Heresy 2ed i chyba od niej zacznę. Prowadziłem ją na żywo, zjęła 4h. Tak w sam raz na realia forum na 3-4 miesiące.
@MiRaaz napisał w W co byście zagrali? Lista życzeń.:
Ale bij się z myślami czy podołam. Upadek Londynu zajął mi prawie cztery lata. Nie wiem czy się zdobędę na takie zobowiązanie.
Nie da się słonia jeść po kawałku, rozbijając na serię mniejszych scenariuszy?
-
To jest kolejny argument za DH2. Tam przygoda jest oddzielnym scenariuszem, ale może być włączona w kampanię. Jakby się spodobała graczom, to mam takich scenariuszy 12 xD
-
To jest kolejny argument za DH2. Tam przygoda jest oddzielnym scenariuszem, ale może być włączona w kampanię. Jakby się spodobała graczom, to mam takich scenariuszy 12 xD
-
@Wired co dwa dni tu wchodzę i rozkminiam. Chicago by Night jest czymś co chciałbym spróbować po Fall of London. Ale bij się z myślami czy podołam. Upadek Londynu zajął mi prawie cztery lata. Nie wiem czy się zdobędę na takie zobowiązanie.
@MiRaaz napisał w W co byście zagrali? Lista życzeń.:
Ale jakie to były 4 lata! Jeśli planowałbyś w v5 coś zrobić to z pewnością będę jednym z zainteresowanych

-
- Współczesna sesja akcja/przygoda, na modłę Uncharted/Indiana Jones/Tomb Raider/Skarb Narodów/itp.
-
A Administrator odniósł się do tego tematu dnia
-
Ja chętnie zagrałbym w śledztwa/eksploracje takie jak w Dark Heresy czy Imperium Maledictum... mogą być róznych realiach od fantasy, przez steampunk i takie jak w grach komputerowych Deus Ex, Fallouta i Klanarchii czy S.T.A.L.K.E.R'ze po space opery takich jak Star Wars (Z grami kompterowymi KOTOR na czele).
Jeśli chodzi o charakter kampanii to preferuję z kolei od 0 do bohatera, gdzie ponadto intryga stopniowo wciąga naszą postać coraz bardziej w plątaninę różnych uwikłań.
A co do mechaniki to przedstawiam podejście radykalnego inkwizytora z Dark Heresy, czyli chciałbym gonić za potęgą. I w tej pogoni nie boję się skomplikowanych mechanik nawet do poziomu legendy... np. Kryształów Czasu.
-
Zamierzam w najbliższym czasie dać rekrutację do drugiej ery Mistborna/Cposmere na mechanice Fae...