Przejdź do treści
  • Kategorie
  • Ostatnie
  • Tagi
  • Popularne
  • Świat
  • Użytkownicy
  • Grupy
  • Strona startowa
Skórki
  • Jasny
  • Brite
  • Cerulean
  • Cosmo
  • Flatly
  • Journal
  • Litera
  • Lumen
  • Lux
  • Materia
  • Minty
  • Morph
  • Pulse
  • Sandstone
  • Simplex
  • Sketchy
  • Spacelab
  • United
  • Yeti
  • Zephyr
  • Ciemny
  • Cyborg
  • Darkly
  • Quartz
  • Slate
  • Solar
  • Superhero
  • Vapor

• Domyślna (Cyborg)
  • Brak skórki
Zwiń
Patronite
  1. Start
  2. Forum
  3. Pytania, problemy i życzenia

Pytania, problemy i życzenia

Zaplanowany Przypięty Zablokowany Przeniesiony Forum
księga życzeń
146 Posty 21 Uczestników 3.0k Wyświetlenia 4 Obserwuje
  • Najpierw najstarsze
  • Najpierw najnowsze
  • Najwięcej głosów
Odpowiedz
  • Odpowiedz, zakładając nowy temat
Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Ten temat został usunięty. Mogą go zobaczyć tylko użytkownicy upoważnieni do zarządzania tematami.
  • GladinG Gladin

Gladin napisał:

Kiedyś w przyszłości, gdyby można było dodać przyciski do nawigowania stronami wątku nie tylko na dole, ale również u góry.

Też już to zgłaszałem, dość dawno temu.

@Kynikos
    Co do wyrównania spojlera, o to chodzi?

Próba tekstu

Wstaw enter przed tekstem i enter po tekście. Generalnie często eksperymentuj ze wstawieniem nadmiarowych enterów, to pomaga
    6c0b5445-75a6-4b5a-84f3-7a2bc40369bf-image.jpeg

KynikosK Niedostępny
    KynikosK Niedostępny
    Kynikos
    napisał(a) ostatnio edytowany przez Kynikos

@Gladin: Tak, użycie Entera rozwiązało problem, chociaż formatowanie w tym Markdownie to nadal katorga. Ale dzięki wielkie za pomoc, teraz już wiem jak robić. :)

Dla przyszłych pokoleń:

text alternatywny

Your boos mean nothing, I've seen what makes you cheer.

1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
    0
    • PiołunP Niedostępny
      PiołunP Niedostępny
      Piołun
      Mecenas
      napisał(a) ostatnio edytowany przez

Mam prośbę. Czy dałoby się w "Czatach"/"Prywatnych wiadomościach" otwierać okno pisania, jak to możemy robić w postach na forum? Czasem pisząc z kimś muszę otwierać sobie nowe okno i w jakimś wątku na forum kopiować komendy, bo nie pamiętam często jak się robi linki, spoilery, dodawanie grafiki itd. Wiem, że pewnie większość z was ma to w głowie, ale nie wszyscy, a byłoby to bardzo handy. W dodatku dalej nie rozumiem tego limitu znaków tam? Żeby zrobić jakieś zgłoszenie do rekrutacji trzeba je czasem podzielić na parę części, a i tak wygląda to później w podglądzie jakby było pisane ciągiem. Ostatecznie na jedno wychodzi, więc niczemu ten limit znaków nie służy.

JhnWJ 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
      ☝
      0
      • PiołunP Piołun

Mam prośbę. Czy dałoby się w "Czatach"/"Prywatnych wiadomościach" otwierać okno pisania, jak to możemy robić w postach na forum? Czasem pisząc z kimś muszę otwierać sobie nowe okno i w jakimś wątku na forum kopiować komendy, bo nie pamiętam często jak się robi linki, spoilery, dodawanie grafiki itd. Wiem, że pewnie większość z was ma to w głowie, ale nie wszyscy, a byłoby to bardzo handy. W dodatku dalej nie rozumiem tego limitu znaków tam? Żeby zrobić jakieś zgłoszenie do rekrutacji trzeba je czasem podzielić na parę części, a i tak wygląda to później w podglądzie jakby było pisane ciągiem. Ostatecznie na jedno wychodzi, więc niczemu ten limit znaków nie służy.

JhnWJ Online
        JhnWJ Online
        JhnW
        Administrator Obsługa Developer

@Piołun podbiłem limit czat z 1k znaków na 10k. Powinno wystarczyć, zobaczymy czy przy takich wielkościach będzie działać wystarczająco 🙂
        Co do ładnej edycji w czacie, chyba twórcy nie tak myśleli o czatach. Edytor nazywa się composer, aby to dodać w czatach na porządnie to najlepiej aby w silniku było (a i to wymagałoby z ich strony developmentu - bo jest wiele elementów które w czatach nie mają sensu). Jakbyś miał ochotę to możesz napisać feature request tutaj: https://community.nodebb.org/category/5/feature-requests
        Ja też mogę to opisać w wolnej chwili, ale myślę, że jeśli raz na jakiś czas będzie im głowę zawracał ktoś, kto nie jest mną zrobi dodawaniu nowych rzeczy dobrze 🙂 Daj znać czy zamieścisz czy ja mam za jakiś czas machnąć.

0
        • PiołunP Niedostępny
          PiołunP Niedostępny
          Piołun
          Mecenas

@jhnw jasne, napisze tam do nich! Dzięki tymczasem za podbicie liczny znaków. To na pewno zrobi różnice 🙂

2
          • ZellZ Niedostępny
            ZellZ Niedostępny
            Zell
            Moderator Obsługa Mecenas Grafik
            napisał(a) ostatnio edytowany przez Zell

@gladin @kynikos Temat paska u góry już był poruszony (tylko nie wiem czy tu, czy na discordzie), pamiętam, bo i sama bym była rada z niego, więc będę sprawdzała czy dam radę go przywrócić na etapie tworzenia szablonu, jaki teraz zaczęłam (choć najpierw zrobię resztę potrzebnych ikonek). 🙂

Writing is a socially acceptable form of schizophrenia.

♥
            2
            • Pan ElfP Online
              Pan ElfP Online
              Pan Elf

QoL życzenie: fajnie byłoby mieć opcję ignorowania całej kategorii/działu, żeby nie musieć klikać każdego tematu z osobna.

0
              • KynikosK Niedostępny
                KynikosK Niedostępny
                Kynikos
                napisał(a) ostatnio edytowany przez Kynikos

Jest. W ustawieniach możesz ustawić domyślne oznaczenie kategorii. Tj. jeśli chodzi Ci o zakładkę "nieprzeczytane" i to, co do niej trafia.

EDIT:

text alternatywny

0
                • Pan ElfP Online
                  Pan ElfP Online
                  Pan Elf

Nie rozumiem tej opcji, nie jest to dla mnie jasne. Chcę zignorować cały dział Warhammer, nie chcę widzieć powiadomień w Nieprzeczytane z tego działu (najlepiej jakby jeszcze mi się na podglądzie ostatnich postów też nie wyświetlały). Nie chcę klikać Ignoruj na każdy nowy temat w tym dziale jak tylko powstanie. Czy ta opcja powyżej to załatwi?

1
                  • KynikosK Niedostępny
                    KynikosK Niedostępny
                    Kynikos

Tak. Wtedy w Nieprzeczytane trafiać będą tylko te tematy, które oznaczysz jako obserwowane.

0
                    • Pan ElfP Online
                      Pan ElfP Online
                      Pan Elf

Okej. Niestety dalej to nie jest to, bo muszę klikać każdy inny temat, który mnie interesuje jako obserwowany. A ja chcę tylko wykluczyć jeden dział. Nie wiem czy to możliwe, by mieć taką opcję, więc stąd życzenie. Przeżyję bez tak jak do tej pory, ale byłoby to wygodniejsze.

0
                      • GladinG Online
                        GladinG Online
                        Gladin
                        napisał(a) ostatnio edytowany przez Gladin

@Pan-elf . Ustawiasz to tak:

1218dfb6-56d0-4eb1-adfa-d76ab9344476-image.jpeg

Cały dział WH jest wyłączony, a np. rekrutacje są włączone.

Chyba, że nie rozumiem, co chcesz osiągnąć.

A do tego uważam, że 4-tą edycję Warhammera należy zniszczyć.

♥
                        3
                        • Pan ElfP Online
                          Pan ElfP Online
                          Pan Elf

Dziękuję @gladin To jest dokładnie to. Cofam życzenie, bo już jest ta opcja.

0
                          • Pan ElfP Online
                            Pan ElfP Online
                            Pan Elf
                            napisał(a) ostatnio edytowany przez Pan Elf

Jeszcze fajnie byłoby móc to wyłączyć w "Ostatnie posty". Albo całkowite wyłączenie "Ostatnie posty".

MarikaM 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                            1
                            • Pan ElfP Pan Elf

Jeszcze fajnie byłoby móc to wyłączyć w "Ostatnie posty". Albo całkowite wyłączenie "Ostatnie posty".

MarikaM Niedostępny
                              MarikaM Niedostępny
                              Marika

Popieram powyższy wniosek @Pan-Elf

Przyznanie się do błędu to nie słabość, lecz zwycięstwo prawdy nad ignorancją.

0
                              • GladinG Online
                                GladinG Online
                                Gladin
                                napisał(a) ostatnio edytowany przez Gladin

@Obsługa Czy jest to możliwe do wyłączenia poprzez zrobienie odpowiedniej skórki?

A skoro już o skórkach mowa, czy możemy dostać jakieś info o wyglądzie aktualnie funkcjonujących skórek? Ja np. używam cosmo. Fajna byłaby tabelka pokazująca różnice, bo to chyba nie tylko o kolory chodzi? Kojarzę, że @Zell wspominała, że np. awatary mogą być kwadratowe lub okrągłe w zależności od skórki?

A do tego uważam, że 4-tą edycję Warhammera należy zniszczyć.

0
                                • JhnWJ Online
                                  JhnWJ Online
                                  JhnW

@Pan-Elf napisał:

@Gladin napisał:

@Obsługa Czy jest to możliwe do wyłączenia poprzez zrobienie odpowiedniej skórki?

A skoro już o skórkach mowa, czy możemy dostać jakieś info o wyglądzie aktualnie funkcjonujących skórek? Ja np. używam cosmo. Fajna byłaby tabelka pokazująca różnice, bo to chyba nie tylko o kolory chodzi? Kojarzę, że @Zell wspominała, że np. awatary mogą być kwadratowe lub okrągłe w zależności od skórki?

Zbierając to na raz. Obydwie opcje to są modyfikacje silnika. Nie są to elementy w skórce tylko w nim. Trzeba to ogarnąć albo pluginem albo najlepiej na stałe do silnika wdrożyć z ludźmi z NodeBB jako core. Dość dużo zabawy.

Co do aktualnych skórek, to nie wiem jak finalnie to zrealizujemy. Tu trzeba pokopać czy w tym menu skórek da się więcej rzeczy nadpisywać czy będzie trzeba robić własny pochodny theme i w jego ramach robić skórki. Na pewno nasze skórki będą dwie (ciemna i jasna). Kształt avatarów można dodać w jakieś mutacji skórki - bo na pewno nie chcę w domyślnej kwadratowych. Ogólnie wszystko jest jeszcze do sprawdzenia jaką drogą technicznej realizacji pójdziemy.

1
                                  • PiołunP Niedostępny
                                    PiołunP Niedostępny
                                    Piołun
                                    Mecenas

Czytałem rekrutację dotyczącą sesji pozaforumowej założonej przez @dust-mephit i od razu zaznaczę, że sam pomysł ani mnie nie zdziwił, ani nie oburzył. Wręcz przeciwnie, pomyślałem, że fajnie, że ktoś szuka tutaj ludzi do wspólnej gry, zwłaszcza że zebranie odpowiedniej drużyny nie zawsze jest łatwe. A już dokoptować kogoś do rocznej kampanii musi być trudne (chociaż może nie, bo chyba ktoś się zgłosił). Jednocześnie dość szybko przyszło mi do głowy, że umieszczanie takiego ogłoszenia między standardowymi rekrutacjami forumowymi może być trochę mylące.

I tak, jadąc dziś do pracy, zacząłem się zastanawiać, czy nie warto byłoby pójść krok dalej i stworzyć osobnego działu, panelu albo po prostu wątku przeznaczonego na rekrutacje do gier pozaforumowych, sesji przy stole, na Discordzie, Roll20, Foundry, VTT czy innych podobnych platformach.

Oczywiście taki pomysł ma swoje wady i pewnie wymagałby ustalenia kilku zasad, ale wydaje mi się, że potencjalnych zalet jest więcej.

Przede wszystkim forum mogłoby dzięki temu stać się nie tylko miejscem do grania PBF, ale również miejscem, w którym po prostu szuka się ludzi do RPG. Nie widzę tego jako konkurencji dla naszego podstawowego sposobu grania, lecz raczej jako dodatkową furtkę prowadzącą ludzi tutaj.

Ktoś może trafić na forum dlatego, że szuka gracza do kampanii na Discordzie albo Roll20. Przy okazji zacznie przeglądać inne działy, zobaczy nasze rekrutacje forumowe i być może zainteresuje się również taką formą gry. Działa to też w drugą stronę, obecni użytkownicy mogliby łatwiej znaleźć grupę do okazjonalnej sesji głosowej czy stołowej, nie opuszczając naszej społeczności.

Może się więc okazać, że zamiast „wyprowadzać” ludzi z forum, taki dział będzie robił coś dokładnie odwrotnego. Ściągał tutaj osoby, które normalnie w ogóle by na nie nie trafiły. Cześć nowszych roczników, która rozmineła się z fazą na fora może w ogóle nie zdawać sobie sprawy z takich opcji rozgrywki, a nawet jeśli, nie widzą plusów z grania w taki sposób. Sam jak czasem wciągam kogoś w ten świat, muszę spędzić chwilkę na chwaleniu immersji, która moim zdaniem jest największym plusem grania w formie pbf, przewyższającą minus, jakim jest tempo rozgrywki.

Dodatkową zaletą wprowadzenia tego pomysłu byłoby też zwiększenie liczby powodów, żeby regularnie zaglądać na forum. Im więcej takich punktów styku ze społecznością, tym większa szansa, że użytkownik zostanie na dłużej. Przynajmniej taką logiką się kieruje.

Nie wiem oczywiście, czy zainteresowanie byłoby wystarczająco duże, żeby od razu tworzyć pełnoprawny dział. Być może na początek wystarczyłby jeden wydzielony wątek i dopiero z czasem można byłoby zobaczyć, czy pomysł się przyjmuje.

W każdym razie podrzucam luźny pomysł. Dostrzegam wady i zalety, ale samotnie myśląc na tym tematem, przeważają zalety. Może warto to przemyśleć.

JhnWJ 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                                    6
                                    • PiołunP Piołun

Czytałem rekrutację dotyczącą sesji pozaforumowej założonej przez @dust-mephit i od razu zaznaczę, że sam pomysł ani mnie nie zdziwił, ani nie oburzył. Wręcz przeciwnie, pomyślałem, że fajnie, że ktoś szuka tutaj ludzi do wspólnej gry, zwłaszcza że zebranie odpowiedniej drużyny nie zawsze jest łatwe. A już dokoptować kogoś do rocznej kampanii musi być trudne (chociaż może nie, bo chyba ktoś się zgłosił). Jednocześnie dość szybko przyszło mi do głowy, że umieszczanie takiego ogłoszenia między standardowymi rekrutacjami forumowymi może być trochę mylące.

I tak, jadąc dziś do pracy, zacząłem się zastanawiać, czy nie warto byłoby pójść krok dalej i stworzyć osobnego działu, panelu albo po prostu wątku przeznaczonego na rekrutacje do gier pozaforumowych, sesji przy stole, na Discordzie, Roll20, Foundry, VTT czy innych podobnych platformach.

Oczywiście taki pomysł ma swoje wady i pewnie wymagałby ustalenia kilku zasad, ale wydaje mi się, że potencjalnych zalet jest więcej.

Przede wszystkim forum mogłoby dzięki temu stać się nie tylko miejscem do grania PBF, ale również miejscem, w którym po prostu szuka się ludzi do RPG. Nie widzę tego jako konkurencji dla naszego podstawowego sposobu grania, lecz raczej jako dodatkową furtkę prowadzącą ludzi tutaj.

Ktoś może trafić na forum dlatego, że szuka gracza do kampanii na Discordzie albo Roll20. Przy okazji zacznie przeglądać inne działy, zobaczy nasze rekrutacje forumowe i być może zainteresuje się również taką formą gry. Działa to też w drugą stronę, obecni użytkownicy mogliby łatwiej znaleźć grupę do okazjonalnej sesji głosowej czy stołowej, nie opuszczając naszej społeczności.

Może się więc okazać, że zamiast „wyprowadzać” ludzi z forum, taki dział będzie robił coś dokładnie odwrotnego. Ściągał tutaj osoby, które normalnie w ogóle by na nie nie trafiły. Cześć nowszych roczników, która rozmineła się z fazą na fora może w ogóle nie zdawać sobie sprawy z takich opcji rozgrywki, a nawet jeśli, nie widzą plusów z grania w taki sposób. Sam jak czasem wciągam kogoś w ten świat, muszę spędzić chwilkę na chwaleniu immersji, która moim zdaniem jest największym plusem grania w formie pbf, przewyższającą minus, jakim jest tempo rozgrywki.

Dodatkową zaletą wprowadzenia tego pomysłu byłoby też zwiększenie liczby powodów, żeby regularnie zaglądać na forum. Im więcej takich punktów styku ze społecznością, tym większa szansa, że użytkownik zostanie na dłużej. Przynajmniej taką logiką się kieruje.

Nie wiem oczywiście, czy zainteresowanie byłoby wystarczająco duże, żeby od razu tworzyć pełnoprawny dział. Być może na początek wystarczyłby jeden wydzielony wątek i dopiero z czasem można byłoby zobaczyć, czy pomysł się przyjmuje.

W każdym razie podrzucam luźny pomysł. Dostrzegam wady i zalety, ale samotnie myśląc na tym tematem, przeważają zalety. Może warto to przemyśleć.

JhnWJ Online
                                      JhnWJ Online
                                      JhnW

@Piołun dzięki, też mi to chodziło po głowie, ale na zasadzie ewentualności. Pewnie się nad tym pochylimy, acz tak naprawdę rzeczy nie tylko o dział się rozbija tylko o zmianę profilowania forum, bo przy naszej skali liczby rekrutacji to nawet per se dział nie byłby potrzebny gdyby wszyscy wyglądali, że tak jest. Raczej temat do przemyśleń na rok 2027.

2
                                      • PaniczP Niedostępny
                                        PaniczP Niedostępny
                                        Panicz
                                        Mecenas

Pełna zgoda z przedmówcą. Jakiś dział do rekrutacji pod inne rzeczy, zwłaszcza w dobie krosowania kategorii tylko się przyda (czy zażre to inna rzecz, ale na LI był przynajmniej podklejony temat). Nawet nie tylko RPGi - pamiętam, że ktoś szukał sparingpartnerów/uczniów do fechtunku historycznego, ale wokół naszego hobby wyrastają bitewniaki, Larpy, karcianki, planszówki i cała reszta.

Moim zdaniem warto i będzie z korzyścią (nawet jeśli finalnie okaże się, że niewielką w skali).

1

Cześć! Wygląda na to, że jesteś zainteresowany tą rozmową, ale nie masz jeszcze konta.

Masz dość przewijania tych samych postów za każdą wizytą? Po zarejestrowaniu konta zawsze wrócisz dokładnie do tego samego miejsca, w którym byłeś wcześniej, możesz wtedy również wybrać opcję otrzymywania powiadomień nowych odpowiedziach (e-mailem lub powiadomieniem push). Będziesz też mógł zapisywać zakładki i głosować na posty, aby okazać uznanie innym członkom społeczności.

Z Twoją pomocą tez post mógłby być nawet lepszy 💗

Zarejestruj się Zaloguj się
                                        Odpowiedz
                                        • Odpowiedz, zakładając nowy temat
                                        Zaloguj się, aby odpowiedzieć
                                        • Najpierw najstarsze
                                        • Najpierw najnowsze
                                        • Najwięcej głosów

• Zaloguj się

• Nie masz konta? Zarejestruj się

• Aby wyszukiwać zaloguj się lub zarejestruj.