[D&D 5E 2014] Witajcie w Stubramiu
-
Dzięki! Jak coś u Ciebie się zwolni, to dawaj znać, bo pewnie uda się dołączyć postać w trakcie sesji.
A co do zasad, to wyjadaczem być nie trzeba. Wolę żeby gracze skupili się na tworzeniu fun builds, którymi zawsze chcieli zagrać, niż postaci przesadnie zoptymalizowanych. Chyba że chcą przejąć Stubramie już na pierwszym poziomie…

-
Dzięki! Jak coś u Ciebie się zwolni, to dawaj znać, bo pewnie uda się dołączyć postać w trakcie sesji.
A co do zasad, to wyjadaczem być nie trzeba. Wolę żeby gracze skupili się na tworzeniu fun builds, którymi zawsze chcieli zagrać, niż postaci przesadnie zoptymalizowanych. Chyba że chcą przejąć Stubramie już na pierwszym poziomie…

fun builds, którymi zawsze chcieli zagrać
A propos, czemu zasady z 2014 a nie z 2024? Na tych nowych nigdy nie grałem i pewnie da radę coś nowego i fajnego tam zbudować, zaś 12 letnie są już ograne na każde możliwe sposoby.
-
Kwestia przyzwyczajeń i preferencji.
Przy tej ilości contentu trudno będzie komukolwiek powiedzieć, że ograło się wszystko. -
Kwestia przyzwyczajeń i preferencji.
Przy tej ilości contentu trudno będzie komukolwiek powiedzieć, że ograło się wszystko.@Janusz-Podziemi no pierwsze poziomy na pewno, a start a jest na 1, nawet nie 3cim gdzie te same klasy mogą się już różnić. Sigil jest fajne a widzę tu sporą inspirację, Planescape Torment to mój ulubiony rpg komputerowy z czasów młodości, ale jednak ta stara mechana i 1 poziom trochę mnie odciąga od tej R.
-
Wiele jest ekip, które grają w jeszcze starsze edycje i sobie je chwalą.
Ja w 2014 gram od czasów playtestów i dalej mam wrażenie, że nie widziałem wszystkiego.Jak znajdziesz coś ciekawego w 2024, to zrób pod 2024. Jest kompatybilny wstecznie z 2014, ale podejrzewam, że i tak będziesz sięgał po content z ’14 - np. nie wiem, czy w 2024 jest tyle ras, a ta kampania pod tym względem jest z założenia dosyć egzotyczna.
Pierwsze poziomy szybko mijają z uwagi na to jak jest zbudowana krzywa xp. Gracze chwilę pograją i zapomną, że w ogóle byli na 1., a mi się te poziomy przydadzą do ustawienia tonu kampanii.
-
Podbiję, bo mamy pierwsze zgłoszenie: Leszek Dyskietka jako Notturno-09-REM. Jak sama nazwa wskazuje, to z pewnością nie jest human fighter soldier…
Warforged / Abberrant Mind Sorcerer / Sage.Na obecną chwilę, ktoś jeszcze czai się ze zgłoszeniem?
-
Ja mogę powiedzieć, że MG ma zawsze bogato przygotowane sesyjne zaplecze i mistrzowski poziom dopieszczenia szczegółów świata przy jednoczesnej otwartości na dowolne poczynania graczy. Grałem przez krótki czas przy VTT i mogę polecić.
Tu nie zagram, bo nie mam wolnych slotów.
-
Dzięki za dobre słowo @panicz . Zobaczymy, jak ten świat siądzie w PBF. W sesjach VTT był nacisk na akcję i przygody. Mam nadzieję, że w PBF będzie więcej przestrzeni na odgrywanie i sandboksowanie po mieście - łatwiej zrobić party split, pociągnąć kilka wątków naraz, itp.
Rekrutacja pewnie będzie przedłużona, bo prawie dwa tygodnie za nami.
Pytanie, czy w międzyczasie @leszek-dyskietka nie chcesz zacząć już PBF krótką solówką, póki nie zbierzemy drużyny? Mogę otworzyć temat (albo wątek na Google Docs) i przynajmniej przysłowiowe k3 odpisów zrobimy.

-
Dla mnie git

-
Super. To w międzyczasie rekrutacja będzie dalej trwać, aż nie dobijemy do tych 4 postaci.
-
Też mi się bardzo wstęp podobał. Powalczę z grafikiem...
Bardzo podoba mi się styl pisania i założenia:
- Świat poznajemy z czasem od NPC
- Problemy mają n rozwiązań + x, których MG nie przewidział.
-
Fajnie! Jakbyś miał jakieś pytania lub jakbym mógł jakoś pomóc z przygotowaniem postaci, to daj proszę znać.
PS W międzyczasie rozbudowałem wstępniak w rekrutacji już bardziej w formę takiego pierwszego odpisu sesji, więc zachęcam do lekturki.
-
Dzień dobry Januszu i reszto. Raczej nikt z was mnie nie kojarzy. Pisywałem na Lastinn, ale miałem pecha do urywających się kampanii. Bardzo mi brakuje klimatu forumowego RPG i trafiłem na ten wątek.
Do rzeczy
Przyznam, że kiedyś nie lubiłem D&D przez ilość mechanik i przeliczników itd. Teraz proponujesz absolutnie przebogaty świat. Potrzebuję chwili, żeby w to wejść i wymyślić sensowna postać. Na pewno się dogadamy bo z tego co o Tobie tu piszą tworzysz świat szczegółowo, a ja również dbam o głębię moich postaci. Wszedłem na chwilę na stronę którą podlinkowałeś i gdy zobaczyłęm ogrom ras... Bardzo możliwe że przy tworzeniu postaci w ruch pójdą kostki, a dopiero potem stworzę fabułę do tego co się wylosuje. Jeśli nie przeszkadza ci takie podejście to się cieszę.
Napisz proszę jak często widzisz odpisy i czy wszystko będzie się działo na forum czy też będą tzw szybkie odpisy np w google docs albo gdzie tam. Różnie z tym kiedyś bywało więc nie jest to dla mnie oczywiste.
A i jakby co nigdy nie miałem nic wspólnego z Planescepe, więc wszystko co się będzie działo będzie dla mnie nowe
-
Dobry wieczór!
Co do odpisywania, widziałem to bardziej jako tradycyjną sesję PBF, bez Google Docs, ale jak gracze chcieliby między sobą używać, to nie zabraniam. To może się zmienić, jeśli stwierdzimy, że pewne wątki czy sceny wymagają jednak bardziej elastycznego podejścia.
Tempo zależy od tego, jak się dogadamy i dotrzemy jako grupa. Po prostu jak będę miał komplet odpisów, to odpiszę.
Życie pisze różne scenariusze, a wszyscy pewnie mamy dedlajnów po dziurki w nosie w prawdziwym życiu, więc tutaj nie będę narzucał jakichś terminów.Co do mechanicznej części gry, to wierzę, że stworzenie postaci jest w D&D 5E dosyć proste. Wybierasz rasę, klasę i background, i z tej kombinacji wynika większość rzeczy, które znajdą się na karcie. Nie musicie przesadnie optymalizować, bo nie gramy w jakąś hardkorową kampanię (pozdro dla ekipy od Lochu Szalonego Maga...
). Jak lubisz bardziej losowe podejście do tworzenia postaci, to obczaj koniecznie narzędzie "This Is Your Life" (https://2014.5e.tools/lifegen.html) z Xanathar's Guide to Everything.Co do świata, dziękuję, to dopiero przedsmak możliwości.
Prawie codziennie wpada mi do głowy jakiś pomysł na nowy content. Nic poza tym, co napisałem w rekrutacji, nie trzeba wiedzieć. -
Powoli zacząłem obczajać możliwości i wybrałem sobie postać i nawet zacząłem tworzyć zarys fabuły i wyszedł mi... Aberrant mind Sorcerer. Zaczynając tego posta zobaczyłem czym gra Leszek... Chyba muszę zacząć od nowa

Gdzie stworzyć kartę postaci? Tamta strona (źródło wiedzy) zawiera tylko generator rasa+atrybuty+background. Nie ma nawet wyboru klasy.
-
Dwóch Aberrant Mind Sorcererów w jednej drużynie... byłoby co najmniej ciekawie, nie mówię nie.
Sorcerer to też dobra klasa do multiclassów, np. z paladynem, więc nawet jak zaczniecie jako taka sama klasa, na dalszych etapach gry różnie to może wyglądać. Choć chyba sensowniej byłoby wtedy zacząć paladynem, a w sorcerera iść dopiero na późniejszych poziomach.Karta postaci w Google Docs będzie ok.
-
Dwóch Aberrant Mind Sorcererów w jednej drużynie... byłoby co najmniej ciekawie, nie mówię nie.
Sorcerer to też dobra klasa do multiclassów, np. z paladynem, więc nawet jak zaczniecie jako taka sama klasa, na dalszych etapach gry różnie to może wyglądać. Choć chyba sensowniej byłoby wtedy zacząć paladynem, a w sorcerera iść dopiero na późniejszych poziomach.Karta postaci w Google Docs będzie ok.
@Janusz-Podziemi
Nie ma problemu. Odrobinę zmieniłem koncept i nawet fabularnie będzie bardziej spójnie. Szykuje się mnich. Zawsze chciałem spróbować tę klasę i wreszcie jest okazja
-
To jeszcze jedna lub dwie postacie mocne na froncie (np. wojownik, paladyn, barbarzyńca, moon druid, jakiś ciężkozbrojny cleric) by się przydały i można grać.

-
To jeszcze jedna lub dwie postacie mocne na froncie (np. wojownik, paladyn, barbarzyńca, moon druid, jakiś ciężkozbrojny cleric) by się przydały i można grać.

@Janusz-Podziemi Powiedz mi jeszcze gdzie znaleźć listę dostępnych i co ważniejsze- sensownych języków do wyboru? Dla lini fabularnej mojej postaci to będzie dosć istotne. Wiem że temat języków przez 90% MG jest totalnie ignorowany, ale ja zawsze uważałem, że daje to świetne możliwości fabularne.
-
Możesz tej listy z naszego źródła zasad używać jako wyjściowej:
https://2014.5e.tools/languages.html
Sensowność czy istotność poszczególnych będzie trudna do oceny na tym etapie. Nie mam gotowego wątku, o którym mogę np. powiedzieć, że będziecie w trakcie niego głównie rozmawiali z aarakocra i autognomami.
Kieruj się tym, co pasuje Ci do wizji postaci, a ja postaram się to jakoś umieścić w grze. Zawsze istnieje też szansa, że postać ze Stubramia trafi z powrotem do świata, z którego pochodzi...
Cześć! Wygląda na to, że jesteś zainteresowany tą rozmową, ale nie masz jeszcze konta.
Masz dość przewijania tych samych postów za każdą wizytą? Po zarejestrowaniu konta zawsze wrócisz dokładnie do tego samego miejsca, w którym byłeś wcześniej, możesz wtedy również wybrać opcję otrzymywania powiadomień nowych odpowiedziach (e-mailem lub powiadomieniem push). Będziesz też mógł zapisywać zakładki i głosować na posty, aby okazać uznanie innym członkom społeczności.
Z Twoją pomocą tez post mógłby być nawet lepszy 💗
Zarejestruj się Zaloguj się