Przejdź do treści
  • Kategorie
  • Ostatnie
  • Tagi
  • Popularne
  • Świat
  • Użytkownicy
  • Grupy
Skórki
  • Light
  • Brite
  • Cerulean
  • Cosmo
  • Flatly
  • Journal
  • Litera
  • Lumen
  • Lux
  • Materia
  • Minty
  • Morph
  • Pulse
  • Sandstone
  • Simplex
  • Sketchy
  • Spacelab
  • United
  • Yeti
  • Zephyr
  • Dark
  • Cyborg
  • Darkly
  • Quartz
  • Slate
  • Solar
  • Superhero
  • Vapor

• Domyślna (Cyborg)
  • Brak skórki
Zwiń
  1. Start
  2. Rekrutacje
  3. Sondy
  4. Co jeszcze w erpegowej gralni?

Panel sesji wdrożony.Proszę zapoznać się z tym tematem.

Co jeszcze w erpegowej gralni?

Zaplanowany Przypięty Zablokowany Przeniesiony Sondy
14 Posty 7 Uczestników 230 Wyświetlenia 2 Obserwuje
  • Najpierw najstarsze
  • Najpierw najnowsze
  • Najwięcej głosów
Odpowiedz
  • Odpowiedz, zakładając nowy temat
Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Ten temat został usunięty. Mogą go zobaczyć tylko użytkownicy upoważnieni do zarządzania tematami.
  • KetharianK Ketharian

Bardzo chętnie zainwestowałbym czas w „Ścieżki Przeklętych”, bo lubię WFRP i chciałbym zrelaksować się drudycją. Znam ze słyszenia ten tytuł, ale nigdy się z nim nie zetknąłem osobiście (w zasadzie znam tylko „Wewnętrznego Wroga”, zawsze grałem w autorskich scenariuszach).

Miałbym tylko jedno małe zastrzeżenie - bez przechodzenia na piątą edycję w trakcie sesji, proszę. Piątka ma być poprawioną czwórką, z pełną kompatybilnością obu wersji (tak słyszałem). Czwórka jest dla mnie przerażająca, piątka będzie na 99% równie porypana, czuję to każdym porem mojej skóry.

WiredW Niedostępny
    WiredW Niedostępny
    Wired
    napisał ostatnio edytowany przez

@Ketharian napisał w Co jeszcze w erpegowej gralni?:

Bardzo chętnie zainwestowałbym czas w „Ścieżki Przeklętych”, bo lubię WFRP i chciałbym zrelaksować się drudycją. Znam ze słyszenia ten tytuł, ale nigdy się z nim nie zetknąłem osobiście (w zasadzie znam tylko „Wewnętrznego Wroga”, zawsze grałem w autorskich scenariuszach).

Miałbym tylko jedno małe zastrzeżenie - bez przechodzenia na piątą edycję w trakcie sesji, proszę. Piątka ma być poprawioną czwórką, z pełną kompatybilnością obu wersji (tak słyszałem). Czwórka jest dla mnie przerażająca, piątka będzie na 99% równie porypana, czuję to każdym porem mojej skóry.

Nagle masz czas? 😑
    @Ketharian napisał w Warhammer 4-5 edycja:

Dziękuję za zaproszenie, ale jestem obecnie zbyt mocno obłożony - Cyberpunk, Zew Cthulhu, Daggerheart i jeszcze coś się kryje na horyzoncie, nie uciągnę dodatkowej sesji niestety.

PTSD do 4ed jeszcze mogę wybaczyć, ale takie bezczelne ściemnianie... toż to nie uchodzi nawet Rechotkowi, mimo że jest płazem! Ty Ty.... gadzie!

1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
    1
    • KetharianK Niedostępny
      KetharianK Niedostępny
      Ketharian
      Obsługa Moderator

Opacznie zrozumiałeś moje płazie intencje, żmijo, nie mam niestety aż tyle czasu, aby się kopać z czwartą / piątą edycją. Jesteś przemiłym i kompetentnym MG, ale to nie kompensuje mojego wstrętu do czwórki. Drudycja to co innego, ona wchodzi na automacie, bo tam mogę się komfortowo skupić na narracji fabularnej. Ale myślę, że się jeszcze gdzieś spotkamy…

Popieram postulat Gladina wzywający do zniszczenia 4-tej edycji WFRP!

WiredW 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
      0
      • KetharianK Ketharian

Opacznie zrozumiałeś moje płazie intencje, żmijo, nie mam niestety aż tyle czasu, aby się kopać z czwartą / piątą edycją. Jesteś przemiłym i kompetentnym MG, ale to nie kompensuje mojego wstrętu do czwórki. Drudycja to co innego, ona wchodzi na automacie, bo tam mogę się komfortowo skupić na narracji fabularnej. Ale myślę, że się jeszcze gdzieś spotkamy…

WiredW Niedostępny
        WiredW Niedostępny
        Wired
        napisał ostatnio edytowany przez Wired

@Ketharian od strony gracza chcącego się skupić na fabularce to 4ed jest lekka jak piórko po przejściu tworzenia postaci, rzucasz na to co MG powie byś rzucił i tyle, nawet sądzę że jest prostsza od 2ed bo nie ma specjalizacji w skillach i jest mniej profesji i opcji ścieżki zmiany kariery.
        Trochę szkoda, że tak szybko ją skreślasz bo ma pewne zalety (np. magie/kapłaństwo imo poprawili) i są tam też elementy lepiej opisane niż w 2ed np. ja zawsze uważałem że w 2ed parowanie tarczą w lewej ręce dawało karę za walkę dwoma brońmi którą w rozdziale o walce opisali dla ataków, że masz -20 za lewą rękę i +10 za cechę Parująca, łącznie -10 (czyli podobnie jak w 4ed gdzie jest -20 i +1SL), bo tarcza w drudycji nie ma cechy Wyważony jak puklerz i bez tego puklerz jest słabszy a wymaga zdolności by używać i bez tego też zdolność Oburęczność (która mówi że -20 jest za trzymanie broni w mniej sprawnej ręce a nie tylko za ataki) traci całkowicie swoje zastosowanie - ale nikt tak nie grał, a ja siadając po latach z 1ed do stołów gdzie był już ustalony konsensus co do zasad zacząłem po prostu grać tak jak większość.

Dla mnie główny problem 4ed to biegunka wydawnicza gdzie dodatki nadpisują zasady z podstawki i fakt że zamiast normalnych errat wydają kolejne wydania, to sprawia że komuś kto nie ma kupionych podręczników ciężko jest ogarnąć co gdzie i dlaczego. Do tego jeszcze zmiany w tłumaczeniu i masz 5+ wersji pdf tej samej książki.
        Po roku wertowania tych podręczników (dosłownie bo Złoto Gór startowało gdzieś marzec/kwiecień), przeczytaniu AMA z twórcami (Unofficial FAQ), a nawet rozmowie na discordzie z autorem większości rzczy z Up in Arms, już czuję się w 4ed lepiej niż w 2ed. Więc to raczej kwestia czasu. W dodatku postanowiłem kupić sobie komplet poderków 🙂 więc mogę powiedzieć że mnie wciągnęło na tyle by wydać kasę - a jakoś nigdy nie planowałem kompletować 2ed.

0
        • KetharianK Niedostępny
          KetharianK Niedostępny
          Ketharian
          Obsługa Moderator

No ja już skończyłem kompletowanie podręczników do 4ed, a nie mam jeszcze wszystkich do 2ed, dlatego jestem w odwrotnej sytuacji. Ale koniec już z tym off-topikiem, bo nas widłami pogonią.

Popieram postulat Gladina wzywający do zniszczenia 4-tej edycji WFRP!

1
          • GordianG Niedostępny
            GordianG Niedostępny
            Gordian

Panowie, proszę, nie urządzajcie tu (kolejnej) dyskusji o mechanice Warhammera xD Mi osobiście mechanika jest dość obojętna, może być nawet Streets of Marienburg czy inny amatorski system do grania młotka. Napisałem 2ed, bo widzę, że na tym forum 4ed od razu z góry mnóstwo ludzi odrzuca. A spodziewam się, że jakbym nagle wyjechał z prowadzeniem młotka na jakimś indyku, to już zupełnie nikt by się nie zgłosił. Dlatego postawiłem na 2ed. Ostatecznie jednak jest mi wszystko jedno.

2
            • GladinG Niedostępny
              GladinG Niedostępny
              Gladin

Oddałem głos na Dzikie Pola, bo to chyba jedyna z powyższych propozycji, która mogłaby mnie zainteresować w tym momencie. System znam tylko ze słyszenia, więc byłbym skłonny go spróbować.

Gdybym miał więcej czasu, to bym też zagłosował na warhammera, ale obecnie jest jak tak, że na młotka czasu nie mam.

Sesja Karak Varn | Gladinhammer

A do tego uważam, że 4-tą edycję Warhammera należy zniszczyć.

1
              • slann22S Niedostępny
                slann22S Niedostępny
                slann22

7th sea oczywiście!
                Nawet niedawno powtarzałem poderki.

0
                • DhratlachD Niedostępny
                  DhratlachD Niedostępny
                  Dhratlach

7th Sea jest cudne, ale czekam na 2e. Widziałem kartę postaci, co prawda po bretońs... znaczy się francusku, ale z tego co się orientuje to mechanika będzie miodna 😉

Pour a drink and pass it on
                  Let the quiet speak for longer...

GordianG 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                  0
                  • DhratlachD Dhratlach

7th Sea jest cudne, ale czekam na 2e. Widziałem kartę postaci, co prawda po bretońs... znaczy się francusku, ale z tego co się orientuje to mechanika będzie miodna 😉

GordianG Niedostępny
                    GordianG Niedostępny
                    Gordian

@Dhratlach ale 2ed istnieje już od kilkunastu lat 😮

DhratlachD 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                    0
                    • GordianG Gordian

@Dhratlach ale 2ed istnieje już od kilkunastu lat 😮

DhratlachD Niedostępny
                      DhratlachD Niedostępny
                      Dhratlach

@Gordian napisał w Co jeszcze w erpegowej gralni?:

@Dhratlach ale 2ed istnieje już od kilkunastu lat

Hah, no to ucikła mi jedna edycja. Sprawdziłem. Fakcioszka, teraz ma wyjść trzecia i... zapowiada się miodnie!

Zainteresowanych odsyłam: Kickstarter

...dumam czy sobie nie skołować... ale jeszcze nie wiem. Jest czas

Pour a drink and pass it on
                      Let the quiet speak for longer...

GordianG 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                      0
                      • DhratlachD Dhratlach

@Gordian napisał w Co jeszcze w erpegowej gralni?:

@Dhratlach ale 2ed istnieje już od kilkunastu lat

Hah, no to ucikła mi jedna edycja. Sprawdziłem. Fakcioszka, teraz ma wyjść trzecia i... zapowiada się miodnie!

Zainteresowanych odsyłam: Kickstarter

...dumam czy sobie nie skołować... ale jeszcze nie wiem. Jest czas

GordianG Niedostępny
                        GordianG Niedostępny
                        Gordian

@Dhratlach oooo 😮 to nawet nie wiedziałem... ale z tego, co czytam, to podobna ma być do dwójki.

0
                        Odpowiedz
                        • Odpowiedz, zakładając nowy temat
                        Zaloguj się, aby odpowiedzieć
                        • Najpierw najstarsze
                        • Najpierw najnowsze
                        • Najwięcej głosów

• Zaloguj się

• Nie masz konta? Zarejestruj się

• Aby wyszukiwać zaloguj się lub zarejestruj.