Panel sesji wdrożony.Proszę zapoznać się z tym tematem.
Daggerheart: Serce Wieczności - komentarze
-
Fajne w tym generatorze kart jest to, że tworzy za każdym razem inne pytania odnośnie wspólnych z innymi BG konkeksji.
Pozwoliłem sobie dla każdego BG wygenerować zestaw 3 takich pytań i trochę wejść w ich buty (elfkę dziś, lub jutro ogarnę), bo pytania są niejednostronne. Dajcie znać czy nic się Wam nie gryzie.
-
Ja pytania brałem z tego poderka dostępnego za free. W każdym razie, niezależnie od źrodła pytań uważam, że to świetny sposób budowania relacji między bohaterami
-
Toż to jakiś rogaty krasnolud! Wypraszam sobie te cholewy! Proszę mnie nie pozbawiać racic, z których Baron jest bardzo dumny.
-

Chciałbym Was przeprosić w imieniu Rechotka za to, że wbrew zasadom spotlightu DH ukradł całość sceny pod bramą, ale taka już jest natura tego ribbeta, że on nie jest w stanie znieść przejawów braku szacunku wobec swoich towarzyszy. Postrzega się za ich heralda i biada każdemu, kto na nich krzywo spojrzy w jego obecności.
-
A jakimi kośćmi się rzuca? Rzuciłem na kostnicy Discord d10:
Marrrty Request: d10 Roll: [5] = 5 -
Założyłem na Rolz.org pokój o nazwie „dh_serce_wieczności” na potrzeby własne; gdyby ktoś chciał się przyłączyć, serdecznie zapraszam. W ramach nauki mechaniki (nie mam o niej większego pojęcia) chciałbym wykonać rzut na „urabianie” strażnika przy bramie. Poziom trudności jeszcze nieznany, ale w zestawie 2k6 wypadło 3 i 4 (czyli jak rozumiem, wyrzuciłem strach), do tego premia +2 z atrybutu Presence, to już 9 razem. I teraz pytanie czy w takim przypadku postać może wykorzystać premię +2 za „Experience: Honey Tongue” (po naszemu: gładka gadka)?
-

Byłem pewien, że szybko popełnię jakiś błąd, ale nie sądziłem, że aż tak szybko. Nie wiem jak mogłem pomylić k6 z k12. Ale OK, czy w takim razie mam rzucić jeszcze raz czy podwoimy pierwotne wyniki pozostając przy statusie „strach”? (3=6, 4=8). @slann22 ?
-
Marrrty Request: 2d6 Roll: [4, 4] = 8
Aaaa... przez niedobrego Ketha, też się pomyliłem zasugerowany tymi k6tkami:) Już poprawiam
...Marrrty Request: 2d12 Roll: [12, 11] = 23
-

Dla informacji ciekawostka, w kwietniu mają się pojawić na DriveThruRPG nowe materiały do DH: dwie nowe klasy (Stargazer i Entchanter), jedna nowa Domena (Wonder) oraz kampania „The Lost Battlefield”. O ile dobrze zrozumiałem, są to publikacje „third-party” z klauzulą „Daggerheart compactible” i nie mam pojęcia jak to się ma do uznawanego kanonu.
A teraz pytanie w temacie naszej sesji. Jak właściwie traktować rozliczanie testów z dominacją strachu, zarówno udanych jak i nieudanych? Czy jeśli udało mi się przebić PT strażnika przemową Rechotka, ale na „strachu”, mam sobie wymyślić samodzielnie jakiś efekt uboczny czy będę dostawał podpowiedzi MG?
Drugie pytanie jest lorowe. Automaty / clanki - jak w świecie @Slann22 są postrzegane ich szczątki: jak wszyskich innych rozumnych istot czy jako złom? Czy klan Wędrownego Skrzeku mógłby mógłby korzystać z „odzyskanych” resztek automatów i jak byłoby to postrzegane przez innych? Wariant kanibalizmu, profanowania ciał? Nie czuję jeszcze tego świata lorowo i muszę sobie zbudować w głowie wyobrażenie tych wszystkich praw społecznych, relacji i zwyczajów związanych z współistnieniem w jednej przestrzeni tak wielu dalece odmiennych istot.
-
Dobre pytanie jeśli chodzi o opisywanie strachu i nadziei… Możesz Spróbujemy zrobić w tej sesji inaczej niż zwykle… Więc niech to graczy opisują rezultat swoich testów, zobaczymy jak to wyjdzie, tak dla eksperymentu.
Jeśli chodzi o automatony, to za prawdziwe Ciało uznaje się tylko rdzeń, reszta jest traktowana bardziej jak ubrania. Bywają przekazywane po śmierci, a czasem nawet sprzedawane, Więc raczej jest to uznawane za świętokradztwo, ale obnoszenie się z dobytkiem charakterystycznym dla jakiegoś automatona może rodzić pytania.