[Jedyny Pierscień II ed.] Sprzysiężenie Czerwonej Księgi - Genealogia
-
Jedna z zaleźności między Lobelią a Rorimakiem. Aczkolwiek jeszcze nie zaszła w naszej przygodzie, bo to się wydarzyło później.
Postanowiłem zrobić sobie drzewo na myheritage, aby się w tym połapać. Zmęczyłem się, a pewnie nie jestem jeszcze nawet w połowie. Z czasem pozwolę sobie tutaj wrzucać inne ciekawostki o powiazaniach rodzinnych, jak już przekopię się przez drzewo.

-
Powiązania Lobelii z Paladinem. Dla Paladina Lobelia jest siostrzenicą pociota jego ojca.
Dla Lobelii Paladin jest wujecznym wnukiem żony wuja.
W sumie zwątpiłem w tego wujecznego wnuka. To może:
Dla Lobelli Paladin jest wnukiem brata żony wuja?
A do tego wzajemnie są kuzynami II stopnia w pierwszej linii? Vide poniżej.
-
Ponieważ Esmeralda Tuk jest siostrą Paladina Tuka, więc analogicznie:
Dla Esmeraldy Lobelia jest siostrzenicą pociota jej ojca.
Dla Lobelii Esmeralda jest wujeczną wnuczką żony wuja.
J.w. Więc... Dla Lobelii Esmeralda jest wnuczką brata żony wuja.
A do tego wzajemnie są kuzynami II stopnia w pierwszej linii? Vide poniżej. -
Drogo Baggins, Lobelia mają wspólnych pradziadków: Buffo Boffina oraz Ivy Goodenough (nazwy mam z angielskiego portalu, po polsku mogły być tłumaczone inaczej). To są również prapradziakowie Tuków.
Wygląda to tak:
Buffo Boffin + Ivy Goodenough
-> Beryla Boffin + Balbo Baggins
--> Largo Baggins
---> Fosco Baggins
----> Drogo Baggins-> Bosco Boffin
--> Ottho Boffin + Lavender Grubb
---> Primrose Boffin + Blanco Bracegirdle
----> Lobelia Bracegirdle-> Beryla Boffin + Balbo Baggins
--> Ponto Baggins + Mimosa Bunce
---> Rosa Baggins + Hildigrim Tuk
----> Aldagrim Tuk
-----> Esmeralda Tuk oraz Paladin TukA to chyba się przekłada dla Lobelii i Drogo na... kuzynów drugiego stopnia?
Natomiast dla Lobelii i Esmeraldy / Paladina na kuzynów drugiego stopnia... po angielsku podają once removed a myheritage tłumaczy jako w pierwszej linii
Nie wiem, czy tak się to po polsku określa? -
R Rewik odniósł się do tego tematu dnia
-
Wiek poszczególnych osób
Poniższe już nieaktualne.
Lobelia Bracegirdle - 40 lat (wg karty) z czego wynika, że mamy rok 1358 kalendarza Shire.
Piszą też, że powrót Bilbo był 20 lat wcześniej, a wiadomo, że Bilbo wyruszył na wyprawę w 1341 (i zdaje mi się, tedy też wrócił, chociaż karta Rorimaka podaje, że było to rok później.).
Zatem powinien być rok około 1361-62.
Paladin II Tuk urodzony 1333 miałby więc około 25-29 lat.
Primula Brandybuck ur. 1320, lat 38-42.
Esmeralda Tuk miała wg karty 5 lat, gdy Bilbo opuścił Bag End. Urodzona 1336. Ma obecnie 22-26 lat.
Rorimak Brandybuck, urodzony 1302. Więc ma obecnie lat 46-50.Mamy rok 1360.
A teraz podsumowanko wg starszeństwa:Hobit Wiek Milo Makary Tuk ~60 Rorimak Brandybuck 58 Lobelia Bracegirdle 42 Primula Brandybuck 40 Paladin II Tuk 27 Esmeralda Tuk 24 -
To ja tylko dodam, że za pełnoletniego hobbita uważało się dopiero osobnika/osobniczkę, której stuknęło 33 lata. Tak więc Paladin i Esmeralda to w zasadzie Gen Z i u Bilba będą oglądać shortsy na youtube a nie plotkować o rodzinie:)
-
Wiek poszczególnych osób
Poniższe już nieaktualne.
Lobelia Bracegirdle - 40 lat (wg karty) z czego wynika, że mamy rok 1358 kalendarza Shire.
Piszą też, że powrót Bilbo był 20 lat wcześniej, a wiadomo, że Bilbo wyruszył na wyprawę w 1341 (i zdaje mi się, tedy też wrócił, chociaż karta Rorimaka podaje, że było to rok później.).
Zatem powinien być rok około 1361-62.
Paladin II Tuk urodzony 1333 miałby więc około 25-29 lat.
Primula Brandybuck ur. 1320, lat 38-42.
Esmeralda Tuk miała wg karty 5 lat, gdy Bilbo opuścił Bag End. Urodzona 1336. Ma obecnie 22-26 lat.
Rorimak Brandybuck, urodzony 1302. Więc ma obecnie lat 46-50.Mamy rok 1360.
A teraz podsumowanko wg starszeństwa:Hobit Wiek Milo Makary Tuk ~60 Rorimak Brandybuck 58 Lobelia Bracegirdle 42 Primula Brandybuck 40 Paladin II Tuk 27 Esmeralda Tuk 24 @Gladin napisał w [Jedyny Pierscień II ed.] Sprzysiężenie Czerwonej Księgi - Genealogia:
A teraz podsumowanko wg starszeństwa:
Hobit Wiek Milo Makary Tuk ~60 Rorimak Brandybuck 46-50 Lobelia Bracegirdle 40-44 Primula Brandybuck 38-42 Paladin II Tuk 25-29 Esmeralda Tuk 22-26 Wiek mamy na kartach, Rorimak ma 58, i to zgadza się z wiki https://tolkiengateway.net/wiki/Rorimac_Brandybuck skoro mamy 1360.
Niskorośli jakoś szczególnie traktują starszych?
-
Ano tak. Rorimac ma zatem 20-letniego syna Saradoca, ale ten z Esmeraldą to ślub weźmie za jakieś 20 lat od obecnych wydarzeń. Ma też 18-letniego syna Merimaca oraz żonę Menegildę Goold.
Ojciec Rorimaka, Gorbadok, ma obecnie 100 lat, natomiast matka - Mirabella z domu Tuk, w roku przygody umrze/umarła, dokładnych danych nie ma. Rodzice Mirabelli już nie żyją. -
Czas na fragment drzewa Lobelii

Dla wygody mojej. Ewentualnie innych

-
K Ketharian przeniósł ten temat z Materiały dnia