Panel sesji wdrożony.Proszę zapoznać się z tym tematem.
[Zew Cthulhu] Serce tajgi [REKRUTACJA ZAKOŃCZONA]
-
Serce tajgi

San Francisco, rok 1932. W ogarniętym wielkim kryzysem San Francisco szalony naukowiec głosi niedorzeczne teorie o znalezieniu śladów yeti, i to bynajmniej nie w Himalajach... Organizuje ekspedycję naukową, do której szuka śmiałków, obiecując sowitą zapłatę. W normalnych warunkach zapewne zostałby wyśmiany i zignorowany, a na jego wyprawę zgłosiłaby się może garstka podobnych szaleńców lub ludzi żądnych przygód. Aktualną sytuację jednak, w której ludzie stracili oszczędności swojego życia i chwytają się każdej pracy, jaka tylko wpadnie w ręce, byleby tylko mieć co położyć na talerzu i gdzie się przespać, trudno nazwać "normalną"...
Zapraszam wszystkich na kampanię napisaną na podstawie tego arcyciekawego, acz nieco zapomnianego scenariusza do Zewu Cthulhu. Kilkanaście lat temu było on rozegrany na LastInn, i to właśnie lektura tej rozgrywki zainspirowała mnie do znacznego obudowania scenariusza i stworzenia kampanii na jego podstawie (wprowadziłem kilka istotnych modyfikacji w porównaniu z oryginałem). Poprowadziłem ją dwóm drużynom "na żywo", ale rozegranie jej też na forum jest bardzo kuszące.
Zagramy według mechaniki siódmej edycji Zewu Cthulhu. Znajomość systemu nie jest wymagana, choć jest on banalnie prosty. Uniwersum to po prostu nasz realny świat z założeniem, że istnieją w nim nadprzyrodzone elementy, z czego wasze postacie mogą (ale nie muszą) zdawać sobie sprawę. Rzuty można wykonywać dowolnie, jakimkolwiek symulatorem lub fizycznymi kośćmi. Raczej ufam graczom, że nie oszukują w rzutach, bo to też mija się z celem, żadna wtedy jest z tego zabawa. Ze względu na specyfikę scenariusza, który ma charakter nieco survivalowy, wprowadzamy zasadę pilnowania pieniędzy i ekwipunku. Oznacza to, że jeśli postać nie określa, że coś ma lub w konkretny fabularny sposób coś zdobywa, to tego nie ma. Staram się nie zabijać postaci, chyba że gracz ewidentnie gra mocno ryzykownie lub sam wyrazi takie życzenie.
Domyślnie postacie graczy są osobami, które na skutek kryzysu utraciły wszystko i są teraz zdesperowane do zrobienia czegokolwiek ze swoim życiem, aby tylko mieć jakąś nadzieję na lepsze jutro i jakiś cel w życiu inny, niż po prostu przeżycie. Traktujcie to jednak tylko jako pomoc w stworzeniu koncepcji postaci z logiczną motywacją rzucenia się w coś, co jest czystym szaleństwem. Jeśli macie swój pomysł, nie widzę żadnego problemu na samodzielne stworzenie pełnej koncepcji postaci.
Podsumowanie
- System: Zew Cthulhu, 7 ed.
- Ilość graczy: 3-5
- Kryteria przyjęcia graczy: chęć do gry i akceptacja zasad
- Platforma: forum
- Częstotliwość odpisów: 2 odpisy w tygodniu, w miarę możliwości - w przypadku dłuższego nieodpisywania zastrzegam sobie prawo do przejęcia kontroli nad postacią lub, jeśli gracz zniknie na dłuższy czas bez ostrzeżenia, zabicia jej
- Dokumenty Google: raczej nie, ale zobaczymy
- Termin zakończenia rekrutacji: koniec marca
-
Survival bez zabijania? Panie... musimy pogadać. Tak na lekko tez bym sie zglosił, Zewa nigdy nie ruszałem, ale aktualnie mam dwie, w tym jedną własną. Cieżko by mi było. Termin do końca marca jest dla mnie nierealny na ten moment aby sie zdecydować.
-
Hm... może wstępnie bym się zgłosił osobą z jakimś wykształeniem bio-chemicznym?
Może kobieta wstępnie?PS. O ile się orientuję w 7 edycji dalej się losuje "atrybuty"? Mogę zamiast tego zastosować jakiś gotowy array?

-
Hm... może wstępnie bym się zgłosił osobą z jakimś wykształeniem bio-chemicznym?
Może kobieta wstępnie?PS. O ile się orientuję w 7 edycji dalej się losuje "atrybuty"? Mogę zamiast tego zastosować jakiś gotowy array?

@Kaworu dzięki, wpisuję na listę
a co do atrybutów - nie trzeba ich losować, można je przydzielić: 80, 70, 60, 60, 50, 50, 50, 40 do cech głównych, a później na podstawie int albo wyk, nie pamiętam dokładnie, dostaje się pedeki do umiejek, a losuje się tylko przy rozwoju postaci. Przynajmniej ja zawsze tak grałem... Możesz zatem w wolnej chwili opisać koncepcję postaci, a mechanicznie ogarniemy później 
-
Z chęcią bym zagrał mój zamysł na badacza to inżynier około 40 który słyszał o starożytnej technologii w górach która jest bardzo zainteresowany ale nigdy nie postanowił wyruszyć żeby ją zbadać lecz teraz gdy nie ma nic do stracenia z chcia umrze w ciekawy sposób.
Jeśli chodzi o system jedynie oglądałem zew Cthulhu więc ogarniam rzuty ale potrzebowałbym pomocy z tworzeniem badacza -
-
Siemka czy bylaby mozliwosc zagrania z wami? Jestem troche rookie ale mysle ze szybko ogarne. Moj zamysl na postac prawnik

-
Siemka czy bylaby mozliwosc zagrania z wami? Jestem troche rookie ale mysle ze szybko ogarne. Moj zamysl na postac prawnik

@Elvis jasne
napiszę zaraz na priv.Tymczasem mamy komplet graczy, więc zamykam rekrutację.
-
-
@Ketharian Będzie piątka graczy, bo dołączyła też moja dziewczyna, która nie ma jeszcze konta na forum. Natomiast wątki powstaną już niedługo

-
Z Zell zablokował ten temat dnia
-
Z Zell przeniósł ten temat z Rekrutacje dnia