Przejdź do treści
  • Kategorie
  • Ostatnie
  • Tagi
  • Popularne
  • Świat
  • Użytkownicy
  • Grupy
Skórki
  • Light
  • Brite
  • Cerulean
  • Cosmo
  • Flatly
  • Journal
  • Litera
  • Lumen
  • Lux
  • Materia
  • Minty
  • Morph
  • Pulse
  • Sandstone
  • Simplex
  • Sketchy
  • Spacelab
  • United
  • Yeti
  • Zephyr
  • Dark
  • Cyborg
  • Darkly
  • Quartz
  • Slate
  • Solar
  • Superhero
  • Vapor

• Domyślna (Cyborg)
  • Brak skórki
Zwiń
  1. Start
  2. Forum
  3. Plugin 2.0: testy

Panel sesji wdrożony.Proszę zapoznać się z tym tematem.

Plugin 2.0: testy

Zaplanowany Przypięty Zablokowany Przeniesiony Forum
42 Posty 8 Uczestników 405 Wyświetlenia 1 Obserwuje
  • Najpierw najstarsze
  • Najpierw najnowsze
  • Najwięcej głosów
Odpowiedz
  • Odpowiedz, zakładając nowy temat
Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Ten temat został usunięty. Mogą go zobaczyć tylko użytkownicy upoważnieni do zarządzania tematami.
  • DeklineD Dekline

Zrobiłem zestawienie tematów

Nawet tych wyjaśnionych - z zastrzeżeniem że dopiero od czasu gdy przejąłem obowiązki. Nie wszystko przeniosłem do Githuba, ponieważ:

Proszę o odpowiedź w wątkach:

• Widoczność podkategorii [Zell]
    • Znaczenie statusu aktywny/nieaktywny [Santo]

Proszę o opinie innych osób w wątkach

• Powiadomienie o dodaniu użytkownika do sesji [Santo]
    • Zbiorcze dodawanie i usuwanie użyszkodników[Santo]

Przypominam że Disco nie jest dobrym miejscem na zgłaszanie czegokolwiek. Ja tam zaglądam, ale w ciągu dnia, kiedy wchodzić nie mogę, potraficie zalać ściana tekstu z którego nic nie wynika, po 90% to dziamdziolenie z którego post factum ciężko się cokolwiek wyciąga.

No i macie jeszcze to, nie będę miał wymówiki że nie zauważyłem:
    https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc6A4OLRFuuMrY69rczHbzxEpL2NAmruyb4lhACyTJsKDIb7g/viewform?usp=header

Zestawienie - nieprzesunięte na gita (stan na 29.03)

Widoczność podkategorii [Zell]

• Jak dla mnie podkategorie nie muszą być widoczne, jeżeli już są te tematy w odpowiednich sesjach
    • Nie da się ich całkiem ukryć, produkcyjnie będą pewnie jak w dziale https://forum.staging.rolltelling.pl/category/8/sesje-fantasy czyli tylko 1 podkategoria widoczna i reszta rozwijana To jest rzecz łatwa do ogarnięcia. [Arbuz]
    • Ok, ale jak wejdziesz już w jakąś kategorię to nie możesz wrócić, bo lista zwijania znika. CZzy ja czegoś nie rozumiem?[Dek]

Powiadomienie o dodaniu użytkownika do sesji [Santo]

• Czy dodanie użytkownika do sesji nie powinno stworzyć powiadomienia, że został tam dodany?
    • Nie wiem czy nie większy do systemu powiadomień [Arbuz]
    • Podbijam Arbuza [Dek]

Zbiorcze dodawanie i usuwanie użyszkodników[Santo]

• Dodawać użytkowników do sesji zawsze można pojedynczo. Czy nie byłoby lepiej, gdyby można było w pojedynczym dialogu dodawać wielu uczestników od razu, czyli zaznaczać ich, a potem odhaczać, że są w sesji? Coś w stylu https://github.com/codeshackio/multi-select-dropdown-js . Podobnie usuwanie.
    • @dekline może dać notkę, ale według mnie jest to P5, to nie jest operacja tak częsta aby ją trzeba było kosztem innych rzeczy ulepszać. [Arbuz]
    • To mam 5 kategori? Nie widziałem. Ale podbijam [Dek]

Usuwania Avka przez inne osoby[Santo]

• Usuwanie przesłanego zdjęcia w sesji (avatara) dla innych użytkowników nie działa. Tutaj dwa tematy: skoro jestem MG, to czy nie powinienem mieć absolutnej kontroli nad graczami? I drugi aspekt tego: założywszy, że tylko gracze ogarniają swoje avatary, to po co pokazywać kontrolkę, z której nie mogę skorzystać?
    • Wydaje się mi, że to działa. Zell mi jako MG ustawiła np. w sesji avatar. Przed chwilą sprawdziłem i usuwanie jako drugi MG, nie-admin też śmiga.
    • Zostawię to na później, chyba nie jest krytyczne, a mi tez sie zdaje ze działa [Dek]

Znaczenie statusu aktywny/nieaktywny [Santo]

• Od strony UX: dodać krótkie wyjaśnienie, co oznacza oznaczenie "Aktywny" i w jaki sposób wpływa na grę.
    • W zasadzie nie wpływa Na przyszłość do statystyk [Arbuz]
    • Santo, myślałeś o pływającym linku co wyskakuje notatka co to oznacza? [Dek]

Blokada usunięcia wszystkich MG [Gladin]

• zablokowanie opcji usunięcia wszystkich mistrzów gry z sesji.
    • Na pewno @dekline zrobi z tego notkę, ale kiedy to na tapet weźmiemy to nikt nie wie, nie jest to krytyczne. I tak, każdy moderator może wam sesje edytować więc problemu z tym nie ma. Również moderacja może całkowicie usuwać ludzi z sesji w przypadku pomyłek, MG ma tylko narzędzie aktywny/nieaktywny. [Arbuz]
    • TLDR; Było testowane, obsługa może sesje naprawić, ale feature dodamy na kiedyś tam [Dek]

Wgrywanie Avka i zmiana nazwy za jednym zamachem [Gladin]

• Przy edycji gracza w sesji, następujące kroki:

1. wchodzę w edycję,
      2. Edytuję jako kto gra (zmieniam nazwę, nie zatwierdzam przyciskiem)
      3. Wybieram awatara z dysku, zatwierdzam.

Wgrywany jest awatar, nie jest zmieniana nazwa gracza. Drobnostka, ale upierdliwe, że trzeba pamiętać, aby osobno zmieniać nazwę, a osobno wgrywać obraz. Nie ma żadnej opcji, aby za jednym razem zmienić jedno i drugie - przynajmniej ja nie znalazłem.

• Nie ma ma i raczej nie będzie, w łatwy sposób. Jest to niestety limitacja techniczna gdy wchodzimy bezpośrednio we flow NodeBB, jak to kiedyś ogarniałem to okna się psuły. Może jest już lepiej. Można na kiedyś zrobić notkę @dekline [Arbuz]

• TLDR Blokada lub monit o braku zapisania zmian przy braku takiej operacji [Gladin]

Odrzucone / załatwione ad-hoc / Zapisane na tablicy github

Więcej niż jeden wątek każdego typu w jednej sesji [Gladin]

• Użytkownik może już dodać tylko jeden wątek sesji w sesji. Chcemy mieć możliwość dodawania kolejnych.

Ustaw tagi dla każdego wątku w sesji jednym kliknięciem [Gladin]

• Użytkownik musi już dodawać tagi sesji osobno do każdego wątku w sesji. Chcemy dodawać je zbiorczo.

MG nie może usuwać użyszkodnika z sesji [Santo]

• Kiedy usuwam użytkownika z sesji (w przypadku testowego forum, jest to sesja "Cienie Srebrnego Miasta"), dostaję komunikat, że nie mam uprawnień. Bez sensu - jako MG powinienem mieć uprawnienia.
    • MG powinien używać narzędzi aktywny i nieaktywny, nie chcemy bez śladu usuwać graczy którzy odeszli, po to mamy daty początku i końca aktywności na przyszłość. Usuwanie z sesji jest dla moderacji gdyby komuś się dodało przez przypadek. Ale to, że widzisz ten guzik to jest bug. Poprawione. [Arbuz]

Śmieci po usunięciu użyszkodnika [Santo]

• Usunięcie oznaczenia użytkownika jako "aktywny" zostawia tekst "rpg-invactive-label".
    • Poprawione [Arbuz]

Skalowanie panelu sesji [Santo]

• Mam także pewne wątpliwości co do skalowania panelu sesji. Wydaje się, że po przekroczeniu siedmiu użytkowników, kolejna belka awatarów pokazuje się krzywo, pewnie mniej przy mniejszych rozdzielczościach.
    • Poprawiłem, ogólnie nie chodziło chyba nawet o 7 tylko o nieparzystą liczbę graczy, na mobilkach brzydko wyglądało. Ogarnięte. [Arbuz]

Automatyczna zmiana nazwy tematu [Zell]

• Jeżeli chce się zmienić tytuł automatycznie stworzonego tematu to nie aktualizuje się nazwa póki nie stworzy się samemu nowego tematu danego typu. Wtedy pokażą się dobre nazwy.
    • Bo on nie zmienia nazw [Arbuz]

Widoczność belek z tytułami [Zell]

• "Belki" z tytułami kategorii pojawiają się tylko, gdy danych kategorii jest więcej niż jedna. Lepiej by wyglądało jakby były one zawsze
    • Tematy domyślnie mają nazwę sesji. Po prostu jeśli w danym typie jest tylko 1 temat (np. jeden temat rozgrywki) to dostaje w widoku sesji nazwę Rozgrywka. Nie zmienia to jego właściwej nazwy. Dopiero przy mnogości tematów dodajemy etykiety i wyświetlamy prawdziwe nazwy. [Arbuz]

Czy forum testowe to na pewno ta sama wersja? [Gladin]

• Lewy panel nawigacyjny różni się jedną ikoną (pierwsza o góry)
    • Z tego, co się orientuję, jest to kwestia konfiguracji danej instancji forum, a nie jego wersji. To znaczy, ściśle w technicznym rozumieniu, to nie jest ta sama wersja, bo to wersja z nową wersją pluginu, ale ikona nie jest wiążąca, ponieważ funkcjonalność nie jest uzależniona od wersji forum tylko tego, w jaki sposób dane forum zostało skonfigurowane. [Santo]
    • to ikonka dodana przez @jhnw dla mnie, bardzo przydatna raz jeszcze dzięki za dodanie! [Wired]
    • To jak @santorine napisał, wersja silnika forum jest dokładnie taka sama. Różnią się czasami konfiguracją (w teorii staging powinno robić się jako mirror rel z nieprodukcyjną baza danych ale to za dużo roboty dla nas). W konfiguracji to forum różni się tym co jest klikalne plus ma doinstalowany nasz plugin. No i deploymenty na staging lecą automagicznie (bez backupa), a na produkcję robię je ręcznie. [Arbuz]
    • TLDR: Ogólnie tak [Dek]

Brak tagów - rozróżnianie tematów aktywnych od archiwum [Gladin]

• TLDR; Można wejść we wszystkie tematy związane z sesja poprzez klikniecie nazwy sesji. Niektore działy mają aktualnie inne ustawienia w celach testów tychże

Limit graczy w sesji [Santo]

• Wydaje się, że nie ma limitu na to, ile osób może uczestniczyć w sesji. Pytanie, czy to zamierzone, ponieważ w teorii całe forum może grać w jedną sesję.
    • Myślę że nie powinno być limitu, nikt raczej nie będzie grał w 50ciu. A jesli juz to dla beki albo rozwalenia serwera, to i tak to zdejmiemy [Dek]
    ZellZ Niedostępny
    ZellZ Niedostępny
    Zell
    Moderator Obsługa
    napisał(a) ostatnio edytowany przez

@Dekline napisał w Plugin 2.0: testy:

Ok, ale jak wejdziesz już w jakąś kategorię to nie możesz wrócić, bo lista zwijania znika. CZzy ja czegoś nie rozumiem?[Dek]

To byłoby coś co będzie trzeba załatwić w całości forum, bo ten problem mamy nie tylko w pluginie, to chyba trzeba puknąć ziomków z Nodebb @jhnw , czy można na etapie skinu zrobić?

Writing is a socially acceptable form of schizophrenia.

JhnWJ 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
    0
    • ZellZ Zell

Ok, ale jak wejdziesz już w jakąś kategorię to nie możesz wrócić, bo lista zwijania znika. CZzy ja czegoś nie rozumiem?[Dek]

To byłoby coś co będzie trzeba załatwić w całości forum, bo ten problem mamy nie tylko w pluginie, to chyba trzeba puknąć ziomków z Nodebb @jhnw , czy można na etapie skinu zrobić?

JhnWJ Niedostępny
      JhnWJ Niedostępny
      JhnW
      Administrator Obsługa Developer

@Zell napisał w Plugin 2.0: testy:

Nie, to można zmieniać. Był w NodeBB bug swego czasu. Główny widok może wyglądać tak:
      208b35ec-431a-4696-904b-a0d6ddf899fe-image.png
      I wtedy w środku jest tak:
      9261f608-3aee-4cea-a7aa-6da2fdb4d224-image.png
      Trzeba dopiero kliknąć jawnie na guzik podkategorie:
      a56ccdf9-3955-44b5-8e81-e880711dddc9-image.png
      Można też mieć tak:
      fc594b52-08eb-408f-925c-e49847ff9229-image.png
      Z zastrzeżeniem, że mogą być domyślnie widoczne wszystkie, 1, 2 itd. jak się chce. I wtedy też w środku są widoczne duże linki do tych widocznych w podglądzie i reszta na guzik.
      Jedyne czego nie da się robić to pomieszać tego np. żadnych kategorii nie ma w widoku głównym ale wszystkie są po wejściu widoczne bez klikania, taka kombinacja nie jest możliwa.

1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
      0
      • JohnyTRSJ Niedostępny
        JohnyTRSJ Niedostępny
        JohnyTRS

Pytanie, a raczej sytuacja do przetestowania: jaki wpływ na panel sesji ma usunięcie konta użyszkodnika? Czyli co się dzieje, gdy np. gracz usuwa swoje konto z forum? Żeby przypadkiem nie doszło do sytuacji, że z panelu sesji zniknie wszystko powiązane z tym kontem.

178.255.46.143
        Pan Psuj
        Ciężkie pióro, ograniczona fantazja, blokada twórcza, niemoc tfurcza, masa nierozwiniętych pomysłów. Długie posty praktycznie niemożliwe.

0
        • JohnyTRSJ JohnyTRS

Pytanie, a raczej sytuacja do przetestowania: jaki wpływ na panel sesji ma usunięcie konta użyszkodnika? Czyli co się dzieje, gdy np. gracz usuwa swoje konto z forum? Żeby przypadkiem nie doszło do sytuacji, że z panelu sesji zniknie wszystko powiązane z tym kontem.

JhnWJ Niedostępny
          JhnWJ Niedostępny
          JhnW
          napisał(a) ostatnio edytowany przez JhnW

@JohnyTRS Sprawdzałem to, dzieje się... nic 🙂 Posty zostają jeśli user nie usunął swoich postów przy usuwaniu konta, podpis postaci będzie jako nieznany użytkownik, avatar zostanie w panelu ale z tego co pamiętam, to nie w postach (ale tu mogę się mylić).

GladinG 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
          1
          • JhnWJ JhnW

@JohnyTRS Sprawdzałem to, dzieje się... nic 🙂 Posty zostają jeśli user nie usunął swoich postów przy usuwaniu konta, podpis postaci będzie jako nieznany użytkownik, avatar zostanie w panelu ale z tego co pamiętam, to nie w postach (ale tu mogę się mylić).

GladinG Niedostępny
            GladinG Niedostępny
            Gladin

@JhnW napisał w Plugin 2.0: testy:

user nie usunął swoich postów przy usuwaniu posta

Przy usuwaniu posta, czy konta?

Sesja Karak Varn | Gladinhammer

A do tego uważam, że 4-tą edycję Warhammera należy zniszczyć.

0
            • GladinG Gladin

@JhnW napisał w Plugin 2.0: testy:

user nie usunął swoich postów przy usuwaniu posta

JhnWJ Niedostępny
              JhnWJ Niedostępny
              JhnW

@Gladin napisał w Plugin 2.0: testy:

Konta, zgodnie z treścią kwestii na którą odpowiadałem.

0
              • GladinG Niedostępny
                GladinG Niedostępny
                Gladin

No cóż. Bardzo niefajnie, że ktoś może skasować posty w sesji

0
                • KetharianK Niedostępny
                  KetharianK Niedostępny
                  Ketharian
                  Obsługa Moderator

Przetestowaliśmy to mimowolnie przy usunięciu kont przez Aro i Multikonciarę - ich posty pozostały normalnie w wątkach, tylko autorstwo zmieniło się automatycznie z nicka usera na nick "dawny użytkownik" czy jakoś tak podobnie.

Popieram postulat Gladina wzywający do zniszczenia 4-tej edycji WFRP!

0
                  • GladinG Gladin

JhnWJ Niedostępny
                    JhnWJ Niedostępny
                    JhnW

@Gladin napisał w Plugin 2.0: testy:

Co zatem proponujesz? Wyłącznie edycji postów sesyjnych?

0
                    • GladinG Niedostępny
                      GladinG Niedostępny
                      Gladin

Ręczne kasowanie każdego to jednak dużo więcej pracy, niż usunięcie jednym kliknięciem wszystkiego.

0
                      • GladinG Gladin

Ręczne kasowanie każdego to jednak dużo więcej pracy, niż usunięcie jednym kliknięciem wszystkiego.

JhnWJ Niedostępny
                        JhnWJ Niedostępny
                        JhnW

@Gladin Jak ktoś jest zdeterminowany, to w dobie LLM, nawet machnie skrypt automatyzujący.

0
                        • ZellZ Niedostępny
                          ZellZ Niedostępny
                          Zell
                          Moderator Obsługa

Przypadkowo coś zauważyłam. Jak najedzie się na avka w sesji wyświetla się tekst undefined.

image.png

Writing is a socially acceptable form of schizophrenia.

0
                          • ZellZ Zell

Przypadkowo coś zauważyłam. Jak najedzie się na avka w sesji wyświetla się tekst undefined.

image.png

JhnWJ Niedostępny
                            JhnWJ Niedostępny
                            JhnW
                            napisał(a) ostatnio edytowany przez JhnW

@Zell Super, to będzie szybka poprawka pewnie 🙂 Pewnie tekst zastępczy nie jest znany.

EDIT: Zrobione 🙂

0
                            • JhnWJ JhnW odpiął ten temat
                            Odpowiedz
                            • Odpowiedz, zakładając nowy temat
                            Zaloguj się, aby odpowiedzieć
                            • Najpierw najstarsze
                            • Najpierw najnowsze
                            • Najwięcej głosów

• Zaloguj się

• Nie masz konta? Zarejestruj się

• Aby wyszukiwać zaloguj się lub zarejestruj.