Przejdź do treści
  • Kategorie
  • Ostatnie
  • Tagi
  • Popularne
  • Świat
  • Użytkownicy
  • Grupy
Skórki
  • Light
  • Brite
  • Cerulean
  • Cosmo
  • Flatly
  • Journal
  • Litera
  • Lumen
  • Lux
  • Materia
  • Minty
  • Morph
  • Pulse
  • Sandstone
  • Simplex
  • Sketchy
  • Spacelab
  • United
  • Yeti
  • Zephyr
  • Dark
  • Cyborg
  • Darkly
  • Quartz
  • Slate
  • Solar
  • Superhero
  • Vapor

• Domyślna (Cyborg)
  • Brak skórki
Zwiń
  1. Start
  2. Dyskusje RPG
  3. Atrybuty podstawowe - Autorka na ukończeniu

Panel sesji wdrożony.Proszę zapoznać się z tym tematem.

Atrybuty podstawowe - Autorka na ukończeniu

Zaplanowany Przypięty Zablokowany Przeniesiony Dyskusje RPG
4 Posty 2 Uczestników 66 Wyświetlenia
  • Najpierw najstarsze
  • Najpierw najnowsze
  • Najwięcej głosów
Odpowiedz
  • Odpowiedz, zakładając nowy temat
Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Ten temat został usunięty. Mogą go zobaczyć tylko użytkownicy upoważnieni do zarządzania tematami.
  • BonifacyB Niedostępny
    BonifacyB Niedostępny
    Bonifacy
    napisał(a) ostatnio edytowany przez Ketharian

text alternatywny

Autorka Bonifacego

Kolejna wrzuta mojego systemu. Obecnie potrzebuje już tylko sprawdzenia czy rzeczy które zawarłem w systemie da się wykorzystać w praktyce. Ewentualnie inspiracji na drobne poprawki.

Temat gry

Myślę, że jest to gra o szukaniu sensu w świecie który już kilka razy doświadczył swoich wartości granicznych w dobrym i złym tego wyrażenia znaczeniu. Nie wiem na jakim etapie rozwoju ludzkości i okolicznościach zdecydujecie się osadzić swoje postacie, ale wiem, że liczy się dobra zabawa i oczywiście kilka razy zagracie zanim dojdziecie do wspólnej wersji tego co i jak powinno być odgrywane na sesji.

Koncepcja świata

Świat gdzie przeplata się nowoczesna technologia z porządkiem społecznym średniowiecza. Szlachta stanowi prawo, kapłani wznoszą modły do wszech stwórcy, gildie dbają o swoje zyski, a szumowiny chcą przeżyć z dnia na dzień w tym złożonym świecie. Pomimo, ze gra koncentruje się na przygodach ludzi to spotkanie przedstawicieli obcych ras nie jest niczym niezwykłym. Istnieje jakaś forma ponadnaturalności, ale nigdy nie działa na żądanie postaci graczy, zresztą kościół nie lubiąc konkurencji piętnuje takie niezatwierdzone cuda. W tym świecie można trafić na stos za poglądy. Zmiana grupy społecznej jest bardzo trudna, ale w końcu to gra więc można założyć, że nietypowe przygody będą możliwe! Tak, mechanicznie są przewidziane różnorakie potwory, ale tu decyzje trzeba podjąć samemu czy wprowadzać je do wspólnej opowieści.

Co oferuje gra?

• Brak skrajnych efektów rzutów. Jeśli twoja postać coś umie to znaczy, że nie dotknie jej krytyczna porażka.
    • Brak efektów ponadnaturalnych na żądanie gracza. Można grać kimkolwiek, ale już nie będzie sytuacji, że jakaś postać umie lot, kule ognia i niewidzialność na pstrykniecie.
    • Wszystkie klasy i rasy mają tą sama ilość punktów na cechy, a różnią się rozłożeniem.
    • Atrybuty obronne obejmujące nie tylko walkę, ale też strach i działania społeczne.
    • Możliwość przyspieszania określenia konsekwencji większych potyczek czy konfliktów społecznych.
    • Mało “Zdrowia” więc obrażenia będą naprawdę robiły różnice.
    • 12 wariantów policzonych archetypów postaci. Ty tylko wybierasz umiejętności.
    • Wskazówki miejsc na przygody
    • Obfity bestiariusz, bez rozdrabniania się na pojedyncze stwory.
    • Cennik

https://drive.google.com/drive/folders/16Mm8bx7DvYRAg-ENkqQ1kGm6neoc_B4A?usp=sharing

1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
    0
    • KetharianK Online
      KetharianK Online
      Ketharian
      Obsługa Moderator

text alternatywny

Cześć @bonifacy ! Jestem pod wrażeniem Twojej determinacji, zresztą pisałem już o tym wcześniej na LI. Widać wyraźnie, że stworzenie tej autorki stało się nadrzędnym celem Twojego życia albo przynajmniej bardzo blisko tego priorytetu oscyluje. Na LI tworzyliśmy stałe małe grono weteranów, którzy od lat obserwowali Twoje starania i zdążyli już poznać tę ekscentryczną pasję, ale jak się pewnie zorientowałeś, nikt nie był zainteresowany testowaniem mechaniki w praktyce. Zdarza się, my akurat na LI tworzyliśmy zbiorowisko złośliwych i wybrednych indywidualistów twierdzących, że “po co, skoro jest Młotek”. Tutaj na RT zamierzamy się intensywnie otworzyć na nowych userów, na promowanie tego miejsca w sieci bez poczucia wstydu, który towarzyszył nam podczas prób reklamowania przestarzałego, pozbawionego certyfikatów bezpieczeństwa LI. W związku z tym wszystkim istnieje spora szansa, że na Twoje dzieło trafią zupełnie nowe, świeże osoby, które pierwszy raz położą rękę na tym dziele.

I dlatego postanowiłem spojrzeć na ten projekt okiem zupełnie świeżego usera. I z góry chciałbym Cię przestrzec, że nie będzie to ciucianie i głaskanie po głowie - ale jeśli zależy Ci na uczciwym feedbacku, to będziesz to musiał jakoś przełknąć.

Od razu pierwsza kwestia. TYTUŁ / NAZWA gry. Jak nazywa się ten system? Jak prezentuje się okładka podręcznika i logo systemu? No, nie masz. I teraz 9 na 10 wstępnie zainteresowanych nowych czytaczy, którzy nie mają pojęcia, kim jest Bonifacy i nie mają w stosunku do niego tej równie głębokiej pobłażliwej sympatii co my wyłączy Twój plik po zerknięciu na dwie pierwsze strony. W dzisiejszych czasach musisz w atrakcyjny sposób przyciągać uwagę odbiorców, nad tym plikiem, który udostępniasz pochyli się kilku hardcorowych desperatów, ale wątpię, aby nawet oni przeczytali to od deski do deski. Ilu z nas na LI przeczytało całość Twoich prac? Trzech userów, czterech? (wliczając mnie). Czterech przez te wszystkie lata (oczywiście w przybliżeniu, jestem gotów zgodzić się nawet na pięciu). Z tym, co stworzyłeś do tej pory nie przebijesz się poza sentymentalną bańkę LI, gdzie byliśmy dla Ciebie mili najczęściej dlatego, że zwyczajnie mieliśmy do Ciebie słabość i nikt nie chciał Ci robić przykrości.

Myślę, że skoro trafiłeś tutaj naszym śladem, musimy zmienić nastawienie i podejść do Ciebie na poważnie, dla Twojego własnego dobra. W niedługim czasu dostaniesz dużo obszerniejszy feedback, na ten moment mam zaś kilka własnych pytań. Czy Ty promujesz tę autorkę jeszcze gdzieś indziej, na innych stronach, na innych forach? Czy ktoś poprowadził już jakąś przygodę na tych zasadach? Można gdzieś znaleźć zapis tej rozgrywki?

Zacznij tak czy owak od nazwy gry. Musisz mieć własną, unikatową. Od razu przyszły mi do głowy choćby takie spersonalizowane pod Ciebie propozycje jak Bonifada RPG, Bonifarius RPG czy cokolwiek innego, ale ze stroną tytułową podręcznika “Atrybuty Podstawowe” nigdzie nie zajedziesz. Musisz mieć logo, bezdyskusyjnie. Wyobrażasz sobie jak dwóch gości rozmawia sobie o poznanych niedawno autorkach i wspominają o tej tam na RT, tej no name, jak ona tam była zatytułowana? A, Atrybuty podstawowe. Wybacz otwartość, ale to zwyczajnie jest słabe.

Masz obecnie dostęp do mnóstwa SI generujących darmowe grafiki. Przysiądź do komputera i popracuj nad logo, jest w mojej opinii całkowicie niezbędne. Wkleiłem na początku mojego posta prototypowe logo, które Grok wygenerował dla mnie w 2 (słownie: dwie) sekundy.

Obecna pierwsza strona podręcznika. Podtytuł. Podręcznik do papierowej gry fabularnej traktującej o wzroście i relacjach podczas niezliczonych przygód w uniwersum z klasowym porządkiem społecznym i dziejącym się z dowolną techniką czy stworami.

Ten podtytuł brzmi dziwacznie. Dlaczego papierowej? Jak gram z poziomu komputera, już nie jest papierowa. Ilu potencjalnych graczy będzie to sobie drukowało, żeby grać z papieru? Czy też zamierzasz to wydać w profesjonalny sposób? Reszta zdania (czyli traktującej o wzroście i relacjach podczas niezliczonych przygód w uniwersum z klasowym porządkiem społecznym i dziejącym się z dowolną techniką czy stworami) brzmi nienaturalnie, sztucznie i gryzie po oczach dziwaczną składnią. Cały podtytuł do wyrzucenia, IMHO oczywiście.

Wierzę, że po lekturze tego, co napisałem do tej pory możesz poczuć głęboki dyskomfort, możesz się też poczuć dotknięty bądź obrażony. Nic na to niestety nie poradzę, bo chcąc skoczyć na głęboką wodę musisz być na to gotowy. Jeśli mam wejść w ten feedback głębiej i poświęcić na to swój cenny czas, daj znać, czy mam jechać z koksem dalej, w przeciwnym razie dam sobie spokój już na początkowym etapie.

P.S. Jeszcze jedna rzecz mi się przypomniała - Twój post otwierający ten wątek, mający promować owoc Twojej wieloletniej i ciężkiej pracy na nowym forum, najchętniej wśród nowych userów. Wrzuciłeś wszystko na jedno kopyto, niechlujnie, bez rozdzielenia akapitów, bez podkreślenia podtytułów, byle jak. Jak bym był kimś nowym, na 99% wyszedłbym z tego wątku po szybkim przeskrolowaniu jednej trzeciej tekstu i więcej już bym tu nie wrócił.

text alternatywny

Grafika wygenerowana przez Groka w 5 (słownie pięć sekund). Krasnolud i driada na pokładzie kosmicznego statku, pierwszy lepszy obrazek z zestawu dwudziestu różnych propozycji. Bez przyciągającej oko oprawy graficznej Twój projekt będzie leżał i kwiczał, musisz o to zadbać, bo w ten sposób wizualizujesz czytelnikom swoją wizję uniwersum.

Popieram postulat Gladina wzywający do zniszczenia 4-tej edycji WFRP!

0
      • BonifacyB Niedostępny
        BonifacyB Niedostępny
        Bonifacy
        napisał(a) ostatnio edytowany przez

Yh.

No nie ulega wątpliwości ze tej autorki nie napisałem przez przypadek i włożyłem w to jakiś wysiłek. Przeszedłem spory kawałek z tym moim hobby...

Mechanika działa w teorii. Obgadywałem ją z kilkoma osobami w Internecie i "wydaje się być sprawna". Chciałbym sprawdzić na sesji jak to wychodzi w praktyce, bo jeszcze żadna sesja nie doszła do skutku. Szczerze, po tylu latach już mnie meczy fikcja. Wole skupić się na pisaniu tej właśnie autorki. Niech inni sobie wymyślają przygody. Mnie interesuje dostarczenie działającego narzędzia do tych wojaży. Napisałem podręcznik jak umiałem i nikogo nie pytałem o zgodę. Jakbym liczył się ze zdaniem kogokolwiek to praca, by stanęła już po pierwszych 3 słowach. To jest zasób który stworzyłem i próbuje go zaprezentować, ale nie sprzedać. Do komercjalizacji projektu, sadze ze nie dojdzie nigdy, ale jakby jakimś cudem doszło to pewnie cale biuro Anetek musiało, by go poprawiać i dopisywać wiec właściwie zmieni się większość mojej pracy i nie poznacie kto to pisał. 🙂

Tak, ten post jest na kilku forach. Na polterze, tutaj, na dwóch discordach. Powoli acz konsekwentnie wrzucam tam gdzie mogę i rozmawiam z ludźmi którzy chcą trochę pogadać o autorce.

Jeśli chodzi o feedback, to ... Piszcie, piszcie, może trochę popłacze, może trochę się pośmieje, może jeszcze cos innego przeżyje. 😄

W każdym razie... Doprowadziłem do istnienia ten projekt. Jest jaki jest. Możecie napisać cokolwiek, ale nie odbierzecie mi zabawy jaka miałem tworząc.

Cóż jakbym znalazł jakiegoś grafika który za darmo, by zrobił ilustracje które, by mi się spodobały to pewnie bym jakoś wrzucił je do podręcznika. Na ten moment to ma być na tyle funkcjonalne żeby to wydrukować i nie użyć zbyt dużo tuszu. Ulepszanie szaty graficznej nie jest moim priorytetem na ten moment. Uważam, że obecna ma swój urok.

0
        • KetharianK Online
          KetharianK Online
          Ketharian
          Obsługa Moderator

Doceniam konsekwencję w działaniu i życzę powodzenia. Nie widzę też sensu w analizowaniu reszty materiału przy zaprezentowanym podejściu autora, będzie to bezproduktywne zderzenie betonu z betonem. Wszystkiego dobrego!

Popieram postulat Gladina wzywający do zniszczenia 4-tej edycji WFRP!

0
          Odpowiedz
          • Odpowiedz, zakładając nowy temat
          Zaloguj się, aby odpowiedzieć
          • Najpierw najstarsze
          • Najpierw najnowsze
          • Najwięcej głosów

• Zaloguj się

• Nie masz konta? Zarejestruj się

• Aby wyszukiwać zaloguj się lub zarejestruj.