Przejdź do treści
  • Kategorie
  • Ostatnie
  • Tagi
  • Popularne
  • Świat
  • Użytkownicy
  • Grupy
Skórki
  • Jasny
  • Brite
  • Cerulean
  • Cosmo
  • Flatly
  • Journal
  • Litera
  • Lumen
  • Lux
  • Materia
  • Minty
  • Morph
  • Pulse
  • Sandstone
  • Simplex
  • Sketchy
  • Spacelab
  • United
  • Yeti
  • Zephyr
  • Ciemny
  • Cyborg
  • Darkly
  • Quartz
  • Slate
  • Solar
  • Superhero
  • Vapor

• Domyślna (Cyborg)
  • Brak skórki
Zwiń
  1. Start
  2. Twórczość
  3. Fotografia Hobbystyczna

Fotografia Hobbystyczna

Zaplanowany Przypięty Zablokowany Przeniesiony Twórczość
9 Posty 5 Uczestników 153 Wyświetlenia 1 Obserwuje
  • Najpierw najstarsze
  • Najpierw najnowsze
  • Najwięcej głosów
Odpowiedz
  • Odpowiedz, zakładając nowy temat
Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Ten temat został usunięty. Mogą go zobaczyć tylko użytkownicy upoważnieni do zarządzania tematami.
  • NamiN Niedostępny
    NamiN Niedostępny
    Nami
    napisał ostatnio edytowany przez

Cześć. Uczę się fotografii, głównie dlatego, że odnajduję w tym jakąś frajdę. Najbardziej lubię fotografować moje psy i podejrzewam, że zdjęcia, które wykonuję, mógłby wykonać przeciętny człowiek, ale i tak to robię 😛 Mam nadzieję, że nie trafię pod ocenę profesjonalisty, bo "niezniesę krytyki" 😅

Pomyślałam, że podrzucę choć kilka, bo na pewno nie wszystkie. Część robiłam aparatem fotograficznym a część telefonem.

text alternatywny

text alternatywny

text alternatywny

text alternatywny

Ostatnie zdjęcie robiłam telefonem no i żałuję bardzo, bo widoczny jest ruch głowy psa - a to jedno z moich ulubionych zdjęć 🙂

🥀If I had a flower for every time I thought of you, we could walk in our garden forever.

1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
    6
    • Pan ElfP Online
      Pan ElfP Online
      Pan Elf
      napisał ostatnio edytowany przez Pan Elf

Piękne pieski 💕 natomiast z wrzuconych zdjęć najbardziej podoba mi się to, na którym biegną w stronę aparatu. Bardzo ładna kompozycja (o której nie mam pojęcia, ale dla mojego oka jest przyjemna na tym zdjęciu).

1
      • GreKG Niedostępny
        GreKG Niedostępny
        GreK

Fajne psiaki. Z profesjonalizmem to zdjęcia nie mają pewnie wiele wspólnego (ale się nie znam). Jednak nie o to tutaj chyba chodzi by zdjęcia były profesjonalne, tylko by zatrzymać chwilę dla siebie.

Sam robię zdjęcia sierściucha więc ten sam vibe.

NamiN 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
        1
        • GreKG GreK

Fajne psiaki. Z profesjonalizmem to zdjęcia nie mają pewnie wiele wspólnego (ale się nie znam). Jednak nie o to tutaj chyba chodzi by zdjęcia były profesjonalne, tylko by zatrzymać chwilę dla siebie.

NamiN Niedostępny
          NamiN Niedostępny
          Nami

@GreK napisał w Fotografia Hobbystyczna:

Niestety tak podejrzewam, że hula amatorszczyzną. Ludzi też cośtam na Pyrce robiłam, ale bez obróbki to nigdy nie jest takie "wow" :c

🥀If I had a flower for every time I thought of you, we could walk in our garden forever.

0
          • MarikaM Niedostępny
            MarikaM Niedostępny
            Marika

Zdjęcia amatorskie, ale nie takie złe. Jeśli nie były robione całkiem spontanicznie i na automacie, to jeszcze lepiej.

Dwa środkowe najlepsze, na ostatnim ciekawie wyszedł zbiornik wodny.

Poza tym w hobby najważniejsza jest własna satysfakcja, a nie mistrzostwo i cudze uznanie. Nawet jakby zdjęcia były koszmarne, ale Tobie by sprawiało przyjemność ich robienie, to powinnaś to robić wbrew wszystkiemu.

Masz też przydatną cechę – pokorę. Nadmierne samozadowolenie to potężny hamulec rozwoju. Warto też mieć na względzie, że krytyka nie jest sama w sobie zła. Jeśli jest merytoryczna, to zjawisko pożądane i korzystne. Oczywiście – jeśli zależy Ci na rozwoju. Bo jak to czyste hobby dla własnej satysfakcji, to nie ma absolutnie żadnego przymusu do bycia na siłę lepszą.

Przyznanie się do błędu to nie słabość, lecz zwycięstwo prawdy nad ignorancją.

1
            • KetharianK Niedostępny
              KetharianK Niedostępny
              Ketharian
              Obsługa Moderator

Kiedy idziemy w gości!

text alternatywny

text alternatywny

Kiedy mam na nosie pryszcza:

text alternatywny

Kiedy udaję, że nie zauważyłem w gazetce promocji na karmę jego ekscelencji:

text alternatywny

Popieram postulat Gladina wzywający do zniszczenia 4-tej edycji WFRP!

2
              • NamiN Niedostępny
                NamiN Niedostępny
                Nami

@marika dzięki ci bardzo za komentarz, był naprawdę miły 😻 Doceniam, że wyskrobałaś nieco więcej literek pod tymi zdjęciami. Chciałam zapytać (bo wydajesz się siedzieć coś w temacie), dlaczego np pierwsze zdjęcie odbiega mocno od dobrego zdjęcia (ja mogę źle rozumować, uznałam, że dwa środkowe mocniej prof, a pierwsze i ostatnie mocno nie). Ogólnie pierwsze mi się podoba, bo mam swojego modela + fajne, jednolite tło, wydaje mi się że spoko wycentrowałam kompozycję 😅 Nigdy nie uznam tych zdjęć za bezbłędne (chętnie bym w wielu z nich pomajstrowała, ale nie lubię za dużo edycji wklepywać w foty zazwyczaj; raczej w rzadkich chwilach, gdy wena taka 😄 ), ale chętnie się w sumie dowiem co mogło być lepiej - może nast razem uda mi się to zdrożyć.

Czytałam wiele o fotografii, robiłam jakiś śmieszny kurs z kompozycji i ogólnie wiedzy (pewnie już części i tak nie pamiętam), ale chyba w łeb lepiej wchodzą ładne uwagi - a ty robisz je ładne 😅

@ketharian a gdzie imię modela? Taki anon? 😄 Nie godzi się nie docenić dżentelmena!

@grek zawsze możesz się pochwalić, a co tam! Jak już wszedł temat, to można "co lepsze" wrzucić. Niektórzy mają jakiś dryg do robienia zdjęć, nawet jak się nie znają i ja chętnie takie zdjęcia obejrzę 🙂 (niestety np mój chłopak nie ma drygu i na każdym nasze psy wyglądają, jakby coś im dolegało XD )

Dorzucę 3 zdjęcia ludzi (Pyrkon 2025). Niestety zdjęcia zostały drastycznie zmniejszone (z 6000x3000 na 800x533, aby nie rozwalać forum), więc mogło to nieco wpłynąć na jakość (robiłam je aparatem, pierwszy raz wgl się nim bawiłam - pomyliłam filtry wgl, założyłam polaryzacyjny zamiast UV, więc fotek na zew nawet nie pokażę, bo na większości są flary 😓 i mi za to mega wstyd, bo miałam ze sobą oba filtry i nie wiem jak to pomyliłam)

text alternatywny

text alternatywny

text alternatywny

MarikaM 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                0
                • NamiN Nami

@marika dzięki ci bardzo za komentarz, był naprawdę miły 😻 Doceniam, że wyskrobałaś nieco więcej literek pod tymi zdjęciami. Chciałam zapytać (bo wydajesz się siedzieć coś w temacie), dlaczego np pierwsze zdjęcie odbiega mocno od dobrego zdjęcia (ja mogę źle rozumować, uznałam, że dwa środkowe mocniej prof, a pierwsze i ostatnie mocno nie). Ogólnie pierwsze mi się podoba, bo mam swojego modela + fajne, jednolite tło, wydaje mi się że spoko wycentrowałam kompozycję 😅 Nigdy nie uznam tych zdjęć za bezbłędne (chętnie bym w wielu z nich pomajstrowała, ale nie lubię za dużo edycji wklepywać w foty zazwyczaj; raczej w rzadkich chwilach, gdy wena taka 😄 ), ale chętnie się w sumie dowiem co mogło być lepiej - może nast razem uda mi się to zdrożyć.

Czytałam wiele o fotografii, robiłam jakiś śmieszny kurs z kompozycji i ogólnie wiedzy (pewnie już części i tak nie pamiętam), ale chyba w łeb lepiej wchodzą ładne uwagi - a ty robisz je ładne 😅

@ketharian a gdzie imię modela? Taki anon? 😄 Nie godzi się nie docenić dżentelmena!

@grek zawsze możesz się pochwalić, a co tam! Jak już wszedł temat, to można "co lepsze" wrzucić. Niektórzy mają jakiś dryg do robienia zdjęć, nawet jak się nie znają i ja chętnie takie zdjęcia obejrzę 🙂 (niestety np mój chłopak nie ma drygu i na każdym nasze psy wyglądają, jakby coś im dolegało XD )

Dorzucę 3 zdjęcia ludzi (Pyrkon 2025). Niestety zdjęcia zostały drastycznie zmniejszone (z 6000x3000 na 800x533, aby nie rozwalać forum), więc mogło to nieco wpłynąć na jakość (robiłam je aparatem, pierwszy raz wgl się nim bawiłam - pomyliłam filtry wgl, założyłam polaryzacyjny zamiast UV, więc fotek na zew nawet nie pokażę, bo na większości są flary 😓 i mi za to mega wstyd, bo miałam ze sobą oba filtry i nie wiem jak to pomyliłam)

text alternatywny

text alternatywny

text alternatywny

MarikaM Niedostępny
                  MarikaM Niedostępny
                  Marika

@Nami napisał w Fotografia Hobbystyczna:

Chciałam zapytać (bo wydajesz się siedzieć coś w temacie), dlaczego np pierwsze zdjęcie odbiega mocno od dobrego zdjęcia (ja mogę źle rozumować, uznałam, że dwa środkowe mocniej prof, a pierwsze i ostatnie mocno nie). Ogólnie pierwsze mi się podoba, bo mam swojego modela + fajne, jednolite tło, wydaje mi się że spoko wycentrowałam kompozycję Nigdy nie uznam tych zdjęć za bezbłędne (chętnie bym w wielu z nich pomajstrowała, ale nie lubię za dużo edycji wklepywać w foty zazwyczaj; raczej w rzadkich chwilach, gdy wena taka ), ale chętnie się w sumie dowiem co mogło być lepiej - może nast razem uda mi się to zdrożyć.

Do ekspertki mi daleko, aczkolwiek posiadam specjalizację z fotografii prasowej/fotoreportażu (niemniej nie pracuję w zawodzie). Lubię też obróbkę graficzną zdjęć.

Przy czym, co pewnie wiesz, fotografia prasowa, artystyczna, produktowa itd. rządzą się innymi prawami, łączą je co najwyżej techniczne podstawy.

Pierwsze zdjęcie wydaje mi się najbardziej zwyczajne. Może być reprezentacyjne dla idei "Mój Pupil". Ale nie ma w nim nic specjalnego. Na drugim mamy psy w ruchu z odpowiednio niskim czasem naświetlenia (więc nie są rozmazane), format bardziej panoramiczny i znajdujesz się na tej samej płaszczyźnie ruchu. Więc prezentuje się bardziej profesjonalnie, dobrze sprzedaje ideę. Na trzecim mamy miękkie przejścia tonalne między modelem a otoczeniem, co ładnie wygląda. Ostatnie też jest dość zwykłe, podoba mi się za to tekstura piasku (i jak wspominałam wygląd zbiornika wodnego).

Ogólnie wydajesz się mieć oko do kolorów i lubić nasycone barwy. Warto mieć też na względzie, że nie każde zdjęcie będzie dobre, z tym trzeba się oswoić. Jedno na sto-kilkaset będzie miało w sobie to coś. Nawet jak masz warsztat.

@Ketharian napisał w Fotografia Hobbystyczna:

Kiedy idziemy w gości!

To zdjęcie jest fajne. Dobrze wykadrowane, miękkie światło ładnie – niemal studyjnie – oświetla front modela. Poza którą przyjął jest też całkiem dostojna. Ładnie się to łączy z jego muszką i książkami w tle. Wychodzi z tego taki trochę koci dżentelmen, intelektualista.

Przyznanie się do błędu to nie słabość, lecz zwycięstwo prawdy nad ignorancją.

3
                  • NamiN Niedostępny
                    NamiN Niedostępny
                    Nami
                    napisał(a) ostatnio edytowany przez

text alternatywny

text alternatywny

Pomyślałam, że wrzucę jeszcze dwa zdjęcia, bo mi się podoba kolorystyka i kompozycja 🙂
                    Co prawda na tym z chmurami (tak, chodziło o pogodę), załapał się pies mojego brata, który turla się w piachu XD ale no, tbh bardziej mi przeszkadza śmietnik na plaży, jaki zostawiają turyści 😞 Nie mniej jednak nie chciałam tego edytować.

W pierwszym zdjęciu ogólnie uwielbiam chmury, wodę - i choć uwielbiam też moje psy, to nie postarały się z pozowaniem 🙂 Ale jednakże i tak.

0

Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.

Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.

With your input, this post could be even better 💗

Zarejestruj się Zaloguj się
                    Odpowiedz
                    • Odpowiedz, zakładając nowy temat
                    Zaloguj się, aby odpowiedzieć
                    • Najpierw najstarsze
                    • Najpierw najnowsze
                    • Najwięcej głosów

• Zaloguj się

• Nie masz konta? Zarejestruj się

• Aby wyszukiwać zaloguj się lub zarejestruj.