Epitafium lastinn czyli atykuł o historii
-
Cześć.
Gadałem ostatnio z ludźmi z Poltera (w zasadzie jestem w trakcie rozmowy, ale na razie wygląda ok) w materii realizacji pewnego pomysłu. Ale potrzebuję też Was. Najpierw powiem w czym rzecz.
Formą promocji Rolltelling, a także pewnym symbolicznym pożegnaniem Lastinn miałby być artykuł o historii Li, największego polskiego forum RPG, ponad 20 lat historii. Zastanawiałem się nad formątego, na pewno nie ma być to poczet królów czyli nie wchodziłbym w kwestie Obsługi. Tylko co, kiedy, w co się grało, jak się zmieniało, jak ekipy itd. Potrzebowałbym ludzi do pomocy w spisaniu tego, a także - wywiadów. Myślę, że gdybym ja sam lub z pomocą 1-2 osób spisał artykuł, to dużą jego część można zrealizować poprzez krótkie wywiady z Wami. Ot kwestionariusz i wasze odpowiedzi, wspominki, jak zaczynaliście, co skłoniło, jak to potem było...
Ktoś chętny?
-
@kerm powinien, ma raczej najwięcej doświadczenia (w sumie w całości)
-
W sumie troszkę grałem na forum jako gracz, niektóre sesje w które grałem zakończyły się powodzeniem, w czasie swojej aktywności na forum byłem w trzech ekipach (Buka, Kabasz, Slann) - mogę coś tam powiedzieć (tym bardziej, że mam archiwum sesji u siebie na komputerze)

-
Mam podobnie. Grałem w paru sesjach, byłem na paru zlotach, poznałem parę osób. Mógłbym parę słów dorzucić od siebie

-
Czemu nie? Niemniej, sądzę, że osoby znające Sola bezpośrednio albo które były od samego początku byłyby znacznie lepszymi kandydatami - typu @pipboy79 .
-
Czemu nie? Niemniej, sądzę, że osoby znające Sola bezpośrednio albo które były od samego początku byłyby znacznie lepszymi kandydatami - typu @pipboy79 .
-
Ale Santo, ja nie byłem na LI od początku
Tylko gdzieś od ok 2014. Tam były osoby co grały i udzielały się na długo zanim ja zacząłem tam stawiać pierwsze literki
Sola też nie znam, ani osobiście ani przez forum. Nie znam typa. I właściwie nie mam ochoty go poznać. -
Natomiast epitafium dla LI to dobry pomysł. Niewiele jest ogólnych forum do grania w różne systemy takie jak było LI (ja jeszcze tylko Sferę kojarzę). Co by nie mówić, to był kawał RPG-owego multiświata.
-
Ja do LI mam mieszane uczucia. Z jednej strony tam grałem i rozegrałem swoje najciekawsze, najbarwniejsze sesje jakie do dziś są miodem na moje RPG-owe serce. Z drugiej kosztowało mnie wiele nerwów i rozczarowań na tyle, że nie raz myślałem aby odejść z forum. Więc jak to epitafium to ma być laurka to raczej nie jestem odpowiednią osobą abym miał w tym swój współudział. Natomiast jakąś ankietę to mogę wypełnić i dalej to niech to ktoś inny pociągnie.
-
-
Ha! Ja z pilboyem razem zaczynaliśmy. Już wtedy nie było sola, albo był ale nie zbyt dostępny poza kontaktem z Kremem.
-
Wiecie co, nie skupiajcie się tylko na prehistorii. Li to są ponad dwie dekady, zebranie ludzi z drugiej dekady forum też jest dla nas spoko. Przydałby się jakiś prawdziwy dinozaur, ale nie jest ty wymóg.
Ja do LI mam mieszane uczucia. Z jednej strony tam grałem i rozegrałem swoje najciekawsze, najbarwniejsze sesje jakie do dziś są miodem na moje RPG-owe serce. Z drugiej kosztowało mnie wiele nerwów i rozczarowań na tyle, że nie raz myślałem aby odejść z forum. Więc jak to epitafium to ma być laurka to raczej nie jestem odpowiednią osobą abym miał w tym swój współudział. Natomiast jakąś ankietę to mogę wypełnić i dalej to niech to ktoś inny pociągnie.
Nie szkodzi, o ile nie będzie to sam hejt to jest ok. Wszyscy wiemy jakie PBF ma problemy, wlekące się sesje, znikający gracze, sam fakt, że sesja czasem jest długotrwałym zobowiązaniem, oraz społeczna natura RPG. Często rekrutuje się ludzi z ulicy, a jak chemii nie ma to też jest problem. To wszystko fajnie byłby wspomnieć.
Jeśli ktoś nie chce pisać więcej sam w ramach artykułu to zrobię listę pytań na gdoc, dla każdego taką samą i potem ewentualnie będę ścigał konkretne osoby o coś ekstra.
Wciąż czekam na chętnych. Zarówno do wypowiedzi jak i współtworzenia.
-
Zobaczymy, zobaczymy, na LI byłem od.... 2009 roku. Wstępnie się zgłaszam.
Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.
Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.
With your input, this post could be even better 💗
Zarejestruj się Zaloguj się