Przejdź do treści
  • Kategorie
  • Ostatnie
  • Tagi
  • Popularne
  • Świat
  • Użytkownicy
  • Grupy
  • Strona startowa
Skórki
  • Jasny
  • Brite
  • Cerulean
  • Cosmo
  • Flatly
  • Journal
  • Litera
  • Lumen
  • Lux
  • Materia
  • Minty
  • Morph
  • Pulse
  • Sandstone
  • Simplex
  • Sketchy
  • Spacelab
  • United
  • Yeti
  • Zephyr
  • Ciemny
  • Cyborg
  • Darkly
  • Quartz
  • Slate
  • Solar
  • Superhero
  • Vapor

• Domyślna (Cyborg)
  • Brak skórki
Zwiń
Patronite
  1. Start
  2. Rekrutacje
  3. [V5] Przysługa

[V5] Przysługa

Zaplanowany Przypięty Zablokowany Przeniesiony Rekrutacje
37 Posty 10 Uczestników 600 Wyświetlenia 2 Obserwuje
  • Najpierw najstarsze
  • Najpierw najnowsze
  • Najwięcej głosów
Odpowiedz
  • Odpowiedz, zakładając nowy temat
Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Ten temat został usunięty. Mogą go zobaczyć tylko użytkownicy upoważnieni do zarządzania tematami.
  • WiredW Online
    WiredW Online
    Wired
    napisał(a) ostatnio edytowany przez Wired

Przysługa

e06c4372-fa64-40ff-b812-8f26972f7682-image.jpeg

Chodzi za mną ostatnio chęć pogrania w WOD, a że nikt nie prowadzi, to zacząłem z nudów przeglądać podręczniki i pomyślałem że może ja zacznę, tym bardziej że mnie od dłuższego czasu @ketharian molestuje na discordzie żebym rozpoczął jakąś rekrutację.

Przygoda jest z oficjalnego podręcznika, wolę więc nie zdradzić z jakiego na etapie rekrutacji. Jak ktoś rozpoznaje wstęp lub obrazek powyżej to niech da mi znać na PW. Pourozmaicam wtedy wydarzenia, jak nikt nie zna to lecimy podręcznikiem. Zależałoby mi na tym by Wasi Stwórcy albo byli obecnie poza miastem albo nie istnieli już z dowolnej przyczyny, możecie też ich nie znać. Nie ma znaczenia czy postacie graczy będą Anarchistami czy z Wieży, ale muszą być z jednej sekty i być już pełnoprawnymi nowicjuszami.

|-***-|

Wasza pozycja w sekcie jest słaba, jesteście młodą koterią łasą na przysługi, zdobywanie zasobów i przyjaciół. Bez kontaktu z swoimi Stwórcami też nie bardzo wiecie komu ufać. Brak mentora jest tym co Was połączyło. Jest to błogosławieństwo i przekleństwo jednocześnie. Z racji braku powiązania z konkretnymi starszymi wampirami w mieście wielu uważa że jak Wam się stanie krzywda, to niewiele ryzykują, bo kto niby w Elizjum się za Wami wstawi? Może Primogen klanu... ale wątpliwe. Czy jesteście eksperymentem społecznym? Czy może tytuł Nowicjusza dostaliście na wyrost i Wasz test dalej trwa? A może Stwórcy Was opuścili celowo? Po co brudzić sobie ręce i przyznawać przed Księciem do porażki, skoro prędzej czy później zrobicie błąd, który będzie kosztował Was nieżycie? Niejeden z Was może mieć dziś takie myśli.
    Gdzie tu błogosławieństwo? Cóż, w świecie Spokrewnionych jest bardzo mało freelancerów, ludzi którym można powierzyć delikatne sprawy wiedząc, że jak spieprzą to wina spłonie wraz z nimi i nikt się o nich nie upomni. Gdy każdy jest z kimś powiązany ciężko zachować nocą anonimowość, i w to miejsce wkraczacie Wy.

Sprawa wydawała się poważna, mieliście umówione spotkanie z Szeryfem miasta, każdy z Was idąc na nie zrobił rachunek sumienia, zastanawiając się czy za coś nie oberwie, albo czy nie będzie za chwilę przesłuchiwany. Damien czekał na Was w niczym nie wyróżniającej się knajpce fast foodów U Tooley'a, gdzie z daleka widzieliście że nie jest spokojny jak zwykle. Noga wybijająca rytm muzyki, tym z Was którzy widzieli go częściej, zdradzała oznaki zdenerwowania. Był sam.

Gdy tylko się zebraliście uśmiechnął się i rzekł:
    - Książę kazał bym Wam to przekazał, nic więcej, telefony w środku są shackowane, pozwolą Wam na jeden telefon do moich wybranych ludzi, nic więcej, zawartość koperty do zniszczenia po użyciu.

"Książę" - zabrzmiało Wam w uszach - ale zanim któryś z Was się odezwał Damien wyszedł i zlał się z resztą nocy. Przed Wami została duża brązowa koperta. Ciężka, mimo swojej lekkiej wagi. Nikt z Was nie sądził że zgadzając się na spotkanie przyjął zlecenie od Księcia, ale czy ktokolwiek z Was wiedząc miałby odwagę odmówić?

Otworzyliście kopertę:

List

|-***-|

Podsumowanie

• System: Wampir Maskarada 5 edycja.
    • Ilość graczy: 3 minimum, 4 optymalnie, może 5ciu ogarnę.
    • Platforma: forum + discord na szybką wymianę informacji.
    • Częstotliwość odpisów: 4 dni dla graczy 3 dla MG? Albo może post od MG co weekend w niedzielę?
    • Dokumenty Google: może karty w nich zrobimy, widziałem fajny szablon.
    • Użycie AI: grafiki tak, odpisy przez AI to raczej psucie sobie zabawy, ale nie bronię i tak nie mam jak tego kontrolować.
    • Termin zakończenia rekrutacji: 15.08.26

FAQ

Pytania i odpowiedzi, duplikaty tego co w postach poniżej jeśli ważne dla rekrutacji, inne ważne rzeczy.

1. Wydaje mi się że nie głupie byłoby jakby każdy chętny napisał kim chciałby zagrać, by można było pomyśleć o koterii na etapie tworzenia postaci, by nikt nie tracił czasu na rozpisywanie historii postaci, która nie będzie pasować do drużyny.
    2. Gramy w Chicago, w roku 2019, PKJ to Książę(Prince) Kevin Jackson (Ventrue 8 pokolenia).
    3. SC to skrót od Succubus Club (Klub Sukkuba)
    4. Jesteście młodymi wampirami, w R użyłem specjalnie słowa Nowicjusz/Neonate, nie tylko w formie młodych wampirów Camarilli co już nie są pod opieką Stwórcy (bo nie wiem czy nie będzie drużyna Anarchów), ale także w kontekście tworzenia postaci. Ustalmy, że postacie zostały przeistoczone w wampiry najwcześniej w 1993, jako dziecko wojny, stworzone by zasilić szeregi jednej z frakcji w tym burzliwym okresie.
      Zatem od 10 do 25 lat doświadczenia jako wampir.
      4278a8da-3f4f-4735-a5de-b65655149907-image.jpeg
    5. Nie ma opcji grania klanem Hecate.

text alternatywny

1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
    ♥
    4
    • LubeszL Niedostępny
      LubeszL Niedostępny
      Lubesz
      napisał(a) ostatnio edytowany przez

Witam. Chętnie wezmę udział w czymś takim. ^^

👍
      1
      • NanatarN Niedostępny
        NanatarN Niedostępny
        Nanatar

Zainteresowany. Chodził mi po głowie ostatnio wampir. Znam drugą edycję, nowsze wersje wcale.
        Najpewniej Toreadore, lub Malkavian.

WiredW 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
        👍
        1
        • NanatarN Nanatar

Zainteresowany. Chodził mi po głowie ostatnio wampir. Znam drugą edycję, nowsze wersje wcale.
          Najpewniej Toreadore, lub Malkavian.

WiredW Online
          WiredW Online
          Wired

@Nanatar napisał:

Znam drugą edycję, nowsze wersje wcale.

Zmian jest sporo, wampiry są słabsze i bardziej zainteresowane przeżyciem a mniej władzą, kilka faktów:

• Mamy XXI wiek, internet, nowe technologie itd., w tym nieustanna cyfrowa inwigilacja i odbieranie prywatności.
          • Powyższe sprawiło, że poszczególne agencje rządowe odkryły istnienie wampirów.
          • Pod pozorem walki z terroryzmem rozpoczęła się Druga Inkwizycja i tępienie krwiopijców.
          • SchreckNet Nosferatu został shackowany, a wraz z wiedzą z niego wyciekło wiele sekretów pijawek.
          • Dzięki informacjom z niego zniszczono siedzibę Tremere w Wiedniu w 2008, cokolwiek stało się z Radą Siedmiu doszło do zerwanie wszystkich więzów krwi utrzymujących Piramidę. Klan się rozsypał na stronnictwa. Generalnie obecnie mało kto ufa Tremere podejrzewając że to jak pilnowali własnych członków klanu przekłada się na obfite teczki dossier jakie mają na nich obecnie ludzie z Drugiej Inkwizycji.
          • W 2012 upadł Londyn jako domena, doszło do czystki wampirów (jest o tym cała kampania, Królowa Anna została zdekapitowana lub zmuszona do ucieczki, zależnie od działań graczy w kronice).
          • Zapytasz jak to się stało że potężne wampiry dostają manto od ludzi? W nowym milenium narasta zjawisko nazywane przez Spokrewnionych Zewem, starsze wampiry z dnia na dzień opuszczają domeny i ruszają na wschód. W miastach mało kto został z pokolenia starszego niż 10te. (Poza tym ludziom prawdopodobnie w czystkach wampirów pomaga Technokracja, ale podręcznika do Maga 5ed nadal nie ma, jest poderek do Łowcy 5ed ale jeszcze nie czytałem, może tam jest info. Powód nie zmienia tła gry - nastały czasy Inkwizycji).
          • Czym jest ten Zew? Jak zapytasz Noddystów to Zewem Gehenny, wołaniem obudzonych przedpotopowców zbierających swoje dzieci by je pożreć, albo by zebrać armię i pożreć innych. Ale nikt tak naprawdę nie wie.
          • Sabbat w 5ed zniknął mniej więcej z radarów bo Gehenna to ich główna ideologia, masowo ruszyli na wschód walczyć w Jihadzie i zniszczyć przedpotopowców (najchętniej zanim Ci się obudzą).
          • Na wschodzie naprawdę jest wojna, dzieją się tam niestworzone rzeczy i faktycznie powstają z ziemi prastare wampiry, ale niekoniecznie tak jak widzą to wyznawcy tej czy innej religii. Z ciekawszych faktów mających wpływ na wampiry na zachodzie:
            • Powstają cieniokrwiści, jeden z oznak Gehenny z księgi Nod, wampiry 14, 15 i 16 pokolenia, których ciężko nazwać wampirami w sensie 2ed systemu.
            • W 1999 roku faktycznie powstał rzekomy przedpotopowiec, klanu Ravnos, ale wiedzą o tym nieliczni, ziom o imieniu Zapathasura (często utożsamiany z demonem Ravaną) i został pokonany głównie dzięki Magom (Technokracji) do których nadal nie ma podręcznika w 5ed. W skutek jego zniszczenia i konsekwencji wydarzeń klan Ravnos praktycznie przestał istnieć i jest na dobrej drodze do wymarcia (okres nazywany Tygodniem Koszmarów ale trwał dłużej niż tydzień, wzajemna rzeź i zmiana klątwy krwi na taką co zadaje poważne obrażenia i wypala od środka - a trochę im zajęło zanim ogarnęli co robić by ich nie spopielało, przez co jest ich bardzo mało), choć wciąż można znaleźć poszczególne osobniki które przeżyły te wydarzenia (w tym dwóch 5 pokoleniowych).
            • W Alamut w 1998 roku przebudził się Ur-Shulgi, Matuzalem 4 pokolenia, wkurwiony że jego klan (Assamite) porzucił nauki Haqima i w dodatku przeszedł na Islam, rozpoczął rzeź i "jednoczenie klanu", doszło do rozłamu, kasta wojowników służy Ur-Shulgi, kasty wizjonerów i magów pod przewodnictwem 5 pokoleniowców Tegyriusa i Al-Ashrada dołączyły do Camarilli szukając sojusznika w walce i ochrony. Klan jest obecnie znany jako Banu Haqim (Synowie Haqima).
          • Cały ten burdel na wschodzie i narastający brak starszych wampirów (Zew nie każdego ogarniał w tym samym momencie, więc różne przetasowania były gdy nagle konkretny starszy znikał) w domenach powodował dużo niestabilności i możliwości sięgnięcia po władzę.
          • Generalnie dowodów na istnienie Przedpotowców nadal nie ma w społeczności wampirów (kwestia wiary w Kaina i Potop) ale dla tych lepiej obeznanych w realiach wydarzeń ostatnich lat to przebudzenie jakiś potężnych starożytnych ziomeczków jak Ur-Shulgi i dziwne zachowanie starszyzny jest faktem. No i gdzie ta stabilność i ochrona jak co potężniejsi pakują walizki i jadą na wschód? Wielu widząc co się dzieje doszło do wniosku że Camarilla albo wie co się dzieje i ich okłamuje, albo to tonący statek.
          • Jednym z takich ziomków co stracili zaufanie do Wieży jest Xavier, który pociągnął za sobą cały klan Gangreli. Pod koniec 20 wieku (1999?) Xavier, Justicar klanu Gangrel, zapadł w sen pod ziemię z swoją koterią i doznał uczucia że nie jest w glebie a w czymś co zjadło jego towarzyszy i go jedynego wypluło. Cokolwiek to było, był przekonany że oto budzi się przedpotowiec Gangreli i zjada swoje dzieci by nabrać sił. Uznał że Camarilla go oszukuje co do obecnych wydarzeń, plus stracił tak swoją ukochaną. Poszedł na spotkanie Wewnętrznego Kręgu i wyprowadził swój klan z Camarilli.
          • W 2012 miała miejsce Konwencja Praska, główny plot twist w polityce, pijawki zebrały się by omówić temat Drugiej Inkwizycji, ale zamiast się zjednoczyć w obliczu nowego wroga się podzielili. Anarchiści obwiniali starszych o manipulację rządami i celowe wywołanie czystek, nie wierząc że ludziom idzie tak dobrze samemu, a Camarilla oskarżała Anarchów o łamanie Maskarady przez używanie nowoczesnych technologii i naprowadzanie ludzi na ich domeny. W mega skrócie:
            • Theo Bell, Archon Brujah, podczas ceremonii odstrzelił z dwuruki schowanej pod kurtką głowę Hardestadta (Młodszego) a za nim do walki rzuciły się inne zgromadzone na spotkaniu Brujah. Zginał m.in. wspomniany Hardestadt (szef Ventrue, członek wewnętrznego kręgu, nieformalnie szef całej Camarilli), archon Ventrue (Jan Pieterzoon) i wielu innych. W efekcie pokój uzyskany na Konwencie Cierni (pokój z 1493r.) przestał istnieć. Ponownie jest wojna między Camarillą a Anarchistami (ale nie otwarta i totalna jak z Sabbatem w 2ed, Anarchiści są świadomi Drugiej Inkwizycji i większość z nich przestrzega Maskarady i wymusza ją na swoich terenach. Ogólnie relacje między sektami różnią się zależnie od miasta/regionu, ale w skutek zaskoczenia zdradą Brujah i ich nagłym atakiem kilka miast Camarilli przeszło w ręce Anarchistów).
            • Camarilla wraca do starych metod, nie używa technologii, zamierza przeczekać Drugą Inkwizycję dając jej na pożarcie gorzej zorganizowanych i będących bliżej ludzi i współczesnych technologii Anarchistów. Nie ma już podejścia z czasów 2ed, że każdy wampir czy tego chce czy nie jest w Camarilli i ma się dostosować. Teraz to elitarny klub i podejście brzmi kto nie z nami ten przeciw nam (aka "każdy kto nie w Camarilli ten jest Anarchistą") i może zginąć.
            • Nastąpiły przetasowania nie tylko w miastach ale i w lojalnościach i tym jaki klan jest po czyjej stronie (z grubsza, bo jak wiadomo zawsze są jacyś odszczepieńcy co trzymają z przeciwnikiem).
          • Z innych ważnych wydarzeń politycznych, powoli zbliża się 2028 a wtedy wygasa umowa "Przymierze 1528r." między klanem Giovanni a Camarillą, co prawdopodobnie otworzy nowy front wojny. Z tego powodu klan Giovanni namówił szereg pomniejszych klanów zajmujących się nekromancją na unifkację, ale co ciekawe nie w formie politycznej a rytualnej, odwalili jakieś mambojambo pod koniec roku 2018 lub na początku 2019 (nie ma podanej dokładnej daty) i powstał klan Hecate od imienia bogini magii i nekromancji. Nie ma więc już Samedi, Lamia, Giovanni itd. oddzielnie (są traktowani jako linie krwi klanu Hecate).
          😱
          4
          • LubeszL Niedostępny
            LubeszL Niedostępny
            Lubesz
            napisał(a) ostatnio edytowany przez Lubesz

W sumie grałem jedną lub dwie sesje w masakrze, ale nie było dużo fabuły ani mechaniki. Warto widzieć takie tło fabularne, dużo się dzieję.

Mało znam mechanikę, ale chętnie pogram w maskaradę

1
            • LubeszL Lubesz

W sumie grałem jedną lub dwie sesje w masakrze, ale nie było dużo fabuły ani mechaniki. Warto widzieć takie tło fabularne, dużo się dzieję.

WiredW Online
              WiredW Online
              Wired

@Lubesz napisał:

Masz dostęp do podręczników? Generalnie tło polityczne w sesji będzie, ale to zmartwienie Księcia a nie Wasze.

LubeszL 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
              0
              • WiredW Wired

@Lubesz napisał:

Masz dostęp do podręczników? Generalnie tło polityczne w sesji będzie, ale to zmartwienie Księcia a nie Wasze.

LubeszL Niedostępny
                LubeszL Niedostępny
                Lubesz

@Wired nie nie mam. Grałem jako gracz. I MG robił na Roll20 wszystko w sumie. Nie znam mechanik które tam występują. W sumie chetnie bym ożywił postac ktora tam grałem.

0
                • PiołunP Online
                  PiołunP Online
                  Piołun
                  Mecenas

Jak oceniasz długość tej sesji w czasie forumowym w przybliżeniu? Znam tą edycje i w sumie dobrze się bawiłem grając, ale muszę się zastanowić nad tym, czy dam sobie radę jeszcze się gdzieś zapisać. Na stosunkowo krótką sesją mógłbym się zastanowić 🙂

0
                  • PiołunP Piołun

Jak oceniasz długość tej sesji w czasie forumowym w przybliżeniu? Znam tą edycje i w sumie dobrze się bawiłem grając, ale muszę się zastanowić nad tym, czy dam sobie radę jeszcze się gdzieś zapisać. Na stosunkowo krótką sesją mógłbym się zastanowić 🙂

WiredW Online
                    WiredW Online
                    Wired

@Piołun napisał:

Z 5-6 miesięcy? Kiepski jestem w takim szacowaniu. Scenariusz w swojej głównej osi fabuły jest krótki, przewidywany przez autorów na 10-15 godzin przy stole. Nie daje Wam też za dużo możliwości odejścia od niej, znaczy możecie porzucić gości, ale zakładając że tego nie chcecie robić i rozgniewać Księcia to od momentu spotkania ich jesteście związani z nimi i ich agendą w mieście.

GladinG 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                    0
                    • KetharianK Niedostępny
                      KetharianK Niedostępny
                      Ketharian
                      Obsługa Moderator Mecenas

W jakim mieście lub regionie została umiejscowiona ta przygoda?

Popieram postulat Gladina wzywający do zniszczenia 4-tej edycji WFRP!

0
                      • WiredW Online
                        WiredW Online
                        Wired

@Ketharian napisał:

W jakim mieście lub regionie została umiejscowiona ta przygoda?

Chicago.

Wracając do pytania @piołun, patrząc na strukturę przygody widzę tam z 7 części, powiedzmy około 30 postów MG. Zakładając mój post co 4 dni po komplecie postów od graczy, to 4 miesiące, przy jednym na tydzień to 7 miesięcy. Lepiej tego nie dam rady oszacować.

0
                        • LubeszL Lubesz

@Wired nie nie mam. Grałem jako gracz. I MG robił na Roll20 wszystko w sumie. Nie znam mechanik które tam występują. W sumie chetnie bym ożywił postac ktora tam grałem.

WiredW Online
                          WiredW Online
                          Wired

@Lubesz napisał:

Nie wiem czy konwersja tu da radę, najlepiej chyba stworzyć nową postać. Odezwij się na PW lub discord i będziemy działać.

0
                          • WiredW Wired

@Piołun napisał:

Z 5-6 miesięcy? Kiepski jestem w takim szacowaniu. Scenariusz w swojej głównej osi fabuły jest krótki, przewidywany przez autorów na 10-15 godzin przy stole. Nie daje Wam też za dużo możliwości odejścia od niej, znaczy możecie porzucić gości, ale zakładając że tego nie chcecie robić i rozgniewać Księcia to od momentu spotkania ich jesteście związani z nimi i ich agendą w mieście.

GladinG Niedostępny
                            GladinG Niedostępny
                            Gladin

@Wired napisał:

10-15 godzin przy stole

Moje doświadczenie jest takie, że 1 miesiąc gry odpowiada około 1,5h godziny sesji na żywo. Ale to moje doświadczenie.

A do tego uważam, że 4-tą edycję Warhammera należy zniszczyć.

0
                            • GladinG Gladin

@Wired napisał:

10-15 godzin przy stole

Moje doświadczenie jest takie, że 1 miesiąc gry odpowiada około 1,5h godziny sesji na żywo. Ale to moje doświadczenie.

WiredW Online
                              WiredW Online
                              Wired

@Gladin liczę że będzie szybciej z racji że to gotowiec.

Wired napisał:

Wracając do pytania @piołun, patrząc na strukturę przygody widzę tam z 7 części, powiedzmy około 30 postów MG. Zakładając mój post co 4 dni po komplecie postów od graczy, to 4 miesiące, przy jednym na tydzień to 7 miesięcy. Lepiej tego nie dam rady oszacować.

0
                              • AikoA Niedostępny
                                AikoA Niedostępny
                                Aiko

Chętnie podeślę swoją kartę ☺️

"When I am an old woman I shall wear purple..."

1
                                • WiredW Online
                                  WiredW Online
                                  Wired

Hej, miło że tylu chętnych i obserwujących 🙂
                                  Na dniach będę dopisywał informacje do R, bo faktycznie trochę za mało dałem na początku, kłaniam się i posypuję głowę popiołem.

Natomiast, dostaję PW też od osób co się tu nie ujawniły, a wydaje mi się, że fajnie byłoby najpierw ustalić jak ma wyglądać koteria i kim gracie, czy Anarchistami, czy członkami Camarilli, by nie tworzyć kart i historii postaci nie pasujących do reszty drużyny.

1
                                  • AikoA Niedostępny
                                    AikoA Niedostępny
                                    Aiko

Mi się zamarzyła Brujah więc mogę wskoczyć i do Anarchistów i do Camarilli 😉

"When I am an old woman I shall wear purple..."

👍
                                    2
                                    • M Niedostępny
                                      M Niedostępny
                                      MiRaaz

Zacna ekipa się zebrała. Może też sklecę jakąś postać. Chociaż tak dawno nie grałem, że ilość potencjalnych koncepcji się u mnie rozpycha.

1
                                      • ArchiwumXA Niedostępny
                                        ArchiwumXA Niedostępny
                                        ArchiwumX

Ja z kolei chcę zagrać Toreadorką, dziennikarką dla portalu technologiczno-biznesowego.

1
                                        • M Niedostępny
                                          M Niedostępny
                                          MiRaaz
                                          napisał(a) ostatnio edytowany przez MiRaaz

Dwie kwestie:

1: Dlaczego Hecata nie?
                                          2: Wczoraj znalazłem coś takiego,
                                          https://progeny.odin-matthias.de/

Prosty planer do budowy postaci. Uwzględnia nawet podręczniki, których ja nie mam 😄

WiredW KynikosK 2 odpowiedzi Ostatnia odpowiedź
                                          1

Cześć! Wygląda na to, że jesteś zainteresowany tą rozmową, ale nie masz jeszcze konta.

Masz dość przewijania tych samych postów za każdą wizytą? Po zarejestrowaniu konta zawsze wrócisz dokładnie do tego samego miejsca, w którym byłeś wcześniej, możesz wtedy również wybrać opcję otrzymywania powiadomień nowych odpowiedziach (e-mailem lub powiadomieniem push). Będziesz też mógł zapisywać zakładki i głosować na posty, aby okazać uznanie innym członkom społeczności.

Z Twoją pomocą tez post mógłby być nawet lepszy 💗

Zarejestruj się Zaloguj się
                                          Odpowiedz
                                          • Odpowiedz, zakładając nowy temat
                                          Zaloguj się, aby odpowiedzieć
                                          • Najpierw najstarsze
                                          • Najpierw najnowsze
                                          • Najwięcej głosów

• Zaloguj się

• Nie masz konta? Zarejestruj się

• Aby wyszukiwać zaloguj się lub zarejestruj.