Przejdź do treści
  • Kategorie
  • Ostatnie
  • Tagi
  • Popularne
  • Świat
  • Użytkownicy
  • Grupy
  • Strona startowa
Skórki
  • Jasny
  • Brite
  • Cerulean
  • Cosmo
  • Flatly
  • Journal
  • Litera
  • Lumen
  • Lux
  • Materia
  • Minty
  • Morph
  • Pulse
  • Sandstone
  • Simplex
  • Sketchy
  • Spacelab
  • United
  • Yeti
  • Zephyr
  • Ciemny
  • Cyborg
  • Darkly
  • Quartz
  • Slate
  • Solar
  • Superhero
  • Vapor

• Domyślna (Cyborg)
  • Brak skórki
Zwiń
Patronite
  1. Start
  2. Rekrutacje
  3. [TOR] Nie każdy błądzi, który wędruje

[TOR] Nie każdy błądzi, który wędruje

Zaplanowany Przypięty Zablokowany Przeniesiony Rekrutacje
tor tolkien śródziemie pbf
17 Posty 9 Uczestników 560 Wyświetlenia 1 Obserwuje
  • Najpierw najstarsze
  • Najpierw najnowsze
  • Najwięcej głosów
Odpowiedz
  • Odpowiedz, zakładając nowy temat
Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Ten temat został usunięty. Mogą go zobaczyć tylko użytkownicy upoważnieni do zarządzania tematami.
  • Pan ElfP Niedostępny
    Pan ElfP Niedostępny
    Pan Elf
    napisał(a) ostatnio edytowany przez

O rany Marrrt, nie wypomina się takich rzeczy, no wiesz?! I wcale nie piszę tego dlatego, bo samemu mi się zniknęło, a teraz mnie tutaj sesja kusi… wcale!

1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
    😄
    2
    • CampoC Niedostępny
      CampoC Niedostępny
      Campo

Ja tam nikogo nie kuszę. Drzwi tylko otworzyłem. Jak stare włóczykije same zaczynają się schodzić, to już nie moja wina!

“Not all those who wander are lost.”

1
      • philmP Niedostępny
        philmP Niedostępny
        philm

Campo Viejo, tyś li to?

CampoC 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
        1
        • LynxL Online
          LynxL Online
          Lynx

Mechaniki nie znam, lore średnio, ale postać przeklikałem spiszę do końca historie i jutro bym podesłał myśle. Rozumiem, że kod do kp z tej stronki ?

0
          • philmP philm

Campo Viejo, tyś li to?

CampoC Niedostępny
            CampoC Niedostępny
            Campo

@philm

Ano tak.

@Lynx

Tak, kod na PW lub mój e-mail.

0
            • PaniczP Niedostępny
              PaniczP Niedostępny
              Panicz
              Mecenas

Aż sobie odpaliłem wczoraj Władcę i bramburki czosnkowe, przywrócony myślą w te krainy. Będę podczytywał pewnie ku inspiracji.

1
              • philmP Niedostępny
                philmP Niedostępny
                philm

to ja się może zgłoszę, skoro tyś to 🙂

1
                • SznycloveS Niedostępny
                  SznycloveS Niedostępny
                  Sznyclove

Zgłaszam się i pomyślę nad postacią! Nie znam systemu, ale chętnie się nauczę 😄

1
                  • CampoC Niedostępny
                    CampoC Niedostępny
                    Campo

Spoko, systemu nie trzeba znać. Życzę przede wszystkim ciekawych postaci. 🙂
                    Zastanawiam się też nad wprowadzeniem czegoś w rodzaju „etatowego NPC-a” — kogoś pomiędzy graczem a zwykłym NPC-em. Od takiej osoby wymagałbym już trochę większej orientacji w Śródziemiu. Pojawiałaby się od czasu do czasu, wcielając się w różne, zazwyczaj antagonistyczne postacie ze świata. Dostawałaby ode mnie konkretną postać, jej motywacje, wiedzę i ogólny koncept, ale już w samej grze miałaby pełną swobodę podejmowania decyzji i odgrywania jej po swojemu.
                    To na razie luźny pomysł, ale przy odpowiedzialnej osobie mogłoby naprawdę fajnie zadziałać. Nie byłby to pomocniczy MG, bo jego wiedza o fabule pozostawałaby celowo cząstkowa. Raczej taki... pomocniczy minion MG. 😉

3
                    • RewikR Niedostępny
                      RewikR Niedostępny
                      Rewik

Cześć, zamierzam poczytywać tę sesję, jest więc szansa, że będę na bieżąco z wydarzeniami. W okresie jesienno-zimowym będę też pewnie mieć czas, żeby podjąć się mniejszych lub większych ról. Jakby była taka wola, pozostawiam uchylone wrota na podszepty MG.

AFK - jakby co znajdziecie mnie na discordzie jako rewik

4
                      • CampoC Niedostępny
                        CampoC Niedostępny
                        Campo

W porządku Rewik. Będę miał to na uwadze.

Póki co jest jedno KP.

Hobbit - Minto Bagosz od Lynx

0
                        • DraugdinD Niedostępny
                          DraugdinD Niedostępny
                          Draugdin
                          napisał(a) ostatnio edytowany przez Draugdin

Dawno nie grałem RPG przez forum i w moim przypadku do "kuszenie" jest tym bardziej kuszące...
                          No i władca Pierścieni.
                          Jedyne co to widzę, że pewne rzeczy są niezmienne jak świat długi i szeroki. Jak już raz na jakiś czas trafi się interesująca rekrutacja, to zanim się człowiek obejrzy i chętnych już więcej niż ustawa przewiduje.

No ale cóż spróbuję, zgłaszam się, wyślę kartę postaci, a co mi tam. W końcu nawet najdalsza podróż zaczyna się od jednego kroku.

P.S.
                          Pierwszy raz widzę podobny generator postaci.
                          Czy tą postać można jakoś zapisać czy wyeksportować?

There can be only One Draugdin!

• Ty drwisz z przeznaczenia - mówi, nie przestając się uśmiechać. - Drwisz sobie z niego, igrasz z nim. Miecz przeznaczenia ma dwa ostrza. Jednym jesteś ty. Drugim... jest śmierć?
                          1
                          • CampoC Niedostępny
                            CampoC Niedostępny
                            Campo

Cześć, zapisujesz postać jako kod, który wysyłasz dla mnie na PW albo e-mail. Krótka historię postaci wpisujesz w background na tej karcie, albo możesz oddzielnie. Mogę mieć później jakieś pytania. I tyle.

Każdy ma szansę zagrać. Nie trzeba martwić się o ilość deklarowanych zgłoszeń. Często na koniec połowa KP nie dociera, a druga połowa dociera nie będąc wcześniej zgłaszaną.

1
                            • CampoC Niedostępny
                              CampoC Niedostępny
                              Campo
                              napisał(a) ostatnio edytowany przez Campo

Update.

Zgłoszone KP na dzień dzisiejszy:

Hobbit z Shire - Minto Bagosz, Łowca Skarbów od Lynx

Elf z Lasu Lórien - Edennil, Łowca Skarbów od eliksirowarHP

Odpowiedzi na pytania z priv.

Czy Hobbit o powołaniu Slayera jest dopuszczalny?

Mechanicznie jest to możliwe. Czy ma to sens fabularny? Może mieć, ale to balansowanie między nietuzinkową inspiracją a absurdem. Jednego można być pewnym, jestem dosyć elastyczny i raczej typem otwartej konserwy. Nie mam też nic przeciwko sztampowym rozwiązaniom. Prosty koncept nie musi być mniej ciekawy od wydumanego. Od gracza zależy osobowość postaci oraz jej historia. Warto pamiętać, że to początek awanturniczego życia, a dotychczasowa przeszłość postaci nie musi koniecznie zawierać już przeżytych przygód i traum.

Mając jednak do wyboru Slayera w osobie krasnoluda i Hobbita, najprawdopodobniej w grze weźmie udział krasnolud. Warto więc zwracać uwagę nie tylko na to, co ma uzasadnienie w świecie, ale również na kształt drużyny. W świecie idealnym Bractwo będzie składało się z przedstawicieli różnych ras, powołań i profesji, tak aby postacie wzajemnie się uzupełniały i czerpały ze swojej różnorodności.

Czy muszę znać historię swojej kultury lub Śródziemia, żeby grać postacią elfa lub uczonego?

Niekoniecznie. Nie wymagam od graczy znajomości Lore. Postać może wiedzieć więcej niż jej gracz i jeżeli z racji pochodzenia, umiejętności czy specjalizacji przysługuje jej określona wiedza, zadbam o to, aby gracz otrzymał informacje, których potrzebuje. Czy to przy podejmowaniu konkretnej decyzji, czy działania, na które wpływ może mieć wiedza o kulturze, historii, miejscu, regionie, postaci lub przedmiocie.

Jednak graczowi z minimalną wiedzą o Śródziemiu łatwiej będzie grać mniej wymagającą postacią, a osobie bardziej obeznanej z tym światem może być bardziej komfortowo odgrywać przedstawiciela starej rasy lub uczonego eksperta.

Czy można grać dzieckiem lub osobą starszą?

Tak, ale poniższe przedziały traktowałbym jako standardowy i sugerowany wiek postaci rozpoczynającej przygody, a nie sztywne granice, poza którymi postać jest automatycznie niedopuszczalna. Jeżeli ktoś chce od nich wyraźnie odejść, czy to w stronę dziecka, czy postaci znacznie starszej, powinno mieć to dobre uzasadnienie w koncepcie.

Ludzie (Bree, Rohan, Leśni Ludzie, Beorningowie, Bardynowie): 16–30 lat (młodzi dorośli)

Hobici: 33–50 lat (dorosłość osiągają dopiero w wieku 33 lat)

Krasnoludy: 50–100+ lat (żyją dłużej, 50 lat to dla nich wczesna młodość)

Elfy: 100–kilkaset lat (są nieśmiertelne, ale to młodsi ruszają na przygody)

Czy będziemy również analizować wyniki rzutów kośćmi czy całość będzie tylko opisowa? Czy uwzględniamy również jakieś konwersacje prywatne np. w celu omówienia co można zrobić a czego nie?

Mechanika będzie w użyciu. W samej sesji jej rozliczenia będą jednak ubrane w opisy. Czasami mogą pojawiać się wyniki rzutów ukryte w spoilerach, ale większość mechaniki będzie działała na zapleczu sesji, czyli w komentarzach, dokumencie Google czy na PW.

Za wszystkich będę rzucał ja, korzystając z internetowej kostnicy. Gracze będą mieli podane wyniki rzutów i możliwość wpływania na nie, na przykład przez deklarację wydania punktu Nadziei, aby dzięki bonusowi z odpowiedniego atrybutu obrócić porażkę w sukces.

I tak, można pytać o trudność testu i na podstawie odpowiedzi decydować o podjęciu działania, czyli próbie zdania testu, jeżeli wynika ono z inicjatywy postaci.

Czy i kiedy zostaniemy poinformowani o rozpoczęciu przygody?

Rekrutacja trwa do końca września. Jeżeli uznam, że zebrało się wystarczająco dużo ciekawych konceptów, mogę skrócić ten termin, uprzednio o tym informując, aby niezdecydowani mieli jeszcze możliwość wyrobienia się ze zgłoszeniem. Po zamknięciu rekrutacji poinformuję oczywiście o wyborze drużyny i terminie rozpoczęcia przygody w tym temacie.

1

Cześć! Wygląda na to, że jesteś zainteresowany tą rozmową, ale nie masz jeszcze konta.

Masz dość przewijania tych samych postów za każdą wizytą? Po zarejestrowaniu konta zawsze wrócisz dokładnie do tego samego miejsca, w którym byłeś wcześniej, możesz wtedy również wybrać opcję otrzymywania powiadomień nowych odpowiedziach (e-mailem lub powiadomieniem push). Będziesz też mógł zapisywać zakładki i głosować na posty, aby okazać uznanie innym członkom społeczności.

Z Twoją pomocą tez post mógłby być nawet lepszy 💗

Zarejestruj się Zaloguj się
                              Odpowiedz
                              • Odpowiedz, zakładając nowy temat
                              Zaloguj się, aby odpowiedzieć
                              • Najpierw najstarsze
                              • Najpierw najnowsze
                              • Najwięcej głosów

• Zaloguj się

• Nie masz konta? Zarejestruj się

• Aby wyszukiwać zaloguj się lub zarejestruj.