[Jedyny Pierscień II ed.] Sprzysiężenie Czerwonej Księgi - KOMENTARZE
-
Cześć,
Przepraszam, że się słabo udzielam, ale wychodzi na to, że jak śmierć nie czai się za każdym rogiem, to nie mam o czym pisać
Po prawdzie trochę się też zgubiłem gdzie zapodział się mój Paladin. Chyba pojechał z inną grupą niż akcja, która toczy się z pszczołami.
Tak czy inaczej, luty - marzec mam napięty grafik.
W tym tygodniu jeszcze jestem, ale w przyszlym będę do dwóch tygodni w rozjazdach. -
@Rewik napisał w [Jedyny Pierscień II ed.] Sprzysiężenie Czerwonej Księgi - KOMENTARZE:
Postaram się jutro dać odpis
Ja się wstrzymałem z odpisem czekając na info od Ciebie jak z tym kradnięciem liny, spodziewałem się jakiś rzutów w komentach. Sorka, mogłem dać posta z zamiarem.
-
Ekipa przełajowa:
Paladin i Rorimak nie odnaleźli zdatnej do użytku łódki. Milo zdał na rzemiosło. Tym samym został wam 1 test i 1 sukces do uzyskania.
W przedstawionej sytuacji w wątku sesyjnym jako ostatni test możecie np. spróbować ukraść linę, którą przywiązana jest łódka (deklarowany wcześniej rzut na skradanie), albo obudzić Brody'ego i poprosić o pożyczenie łódki, ale to oznacza rzut na zagadki, by wyłgać się po co ona wam jest potrzebna. No i popsuliście mu płot! O czym nie wie, ale będzie wiedział. Możliwe oczywiście inne akcje, których nie przewidziałem.
Możecie założyć, że Milo i Esme i... sójka dołączy do was lada chwila (jeśli taka będzie decyzja Milo i Esme rzecz jasna).
-
W wolnej chwili postaram się zmienić wam karty postaci na edytowalne. Bo w grze przez forum może być trochę uciążliwe synchronizowanie wersji waszej i mojej.
Ale póki co - Esmeralda lub Lobelia otrzymuje dzbanuszki miodu. Do wyboru kto @gladin @marrrt . Jest to pożyteczny przedmiot (każdy z was już taki jeden posiada), ten jest dodatkowym.
Pożyteczne przedmioty są opisane w zasadach uproszczonych, które wam wysyłałem przez PW (str. 19). Osoba wykonująca test (który wpisano w nawiasie przy nazwie przedmiotu) może taki przedmiot użyć by dodać +1k6 do testu. Nie wymaga to użycia nadziei. Można użyć tylko jednego takiego przedmiotu na dany test.
W przypadku zużywalnych przedmiotów, zakłada się, że jest ich dość na daną przygodę. (czyli na tą sesję, a gdyby miała być kolejna to zakładam, że zjecie :P).
-
Fabularnie dzbanków jest kilka - pewnie po jednym na osobę, czyli 4. Celowo w sesji nie okreslam liczby, mechanicznie lepiej jak jedna osoba weźmie (i będzie miała zapas na całą sesję).
E. Woda łódki raczej nie porwie, jest częściowo na brzegu - albo ją Brody sam wytargał, albo woda nieco opadła, więc tym się nie przejmujcie.
Robię test dla Paladina na skradanie, czy Rory mu pomaga, wydając nadzieję? @wired
-
Ekipa przełajowa:
Paladin i Rorimak nie odnaleźli zdatnej do użytku łódki. Milo zdał na rzemiosło. Tym samym został wam 1 test i 1 sukces do uzyskania.
W przedstawionej sytuacji w wątku sesyjnym jako ostatni test możecie np. spróbować ukraść linę, którą przywiązana jest łódka (deklarowany wcześniej rzut na skradanie), albo obudzić Brody'ego i poprosić o pożyczenie łódki, ale to oznacza rzut na zagadki, by wyłgać się po co ona wam jest potrzebna. No i popsuliście mu płot! O czym nie wie, ale będzie wiedział. Możliwe oczywiście inne akcje, których nie przewidziałem.
Możecie założyć, że Milo i Esme i... sójka dołączy do was lada chwila (jeśli taka będzie decyzja Milo i Esme rzecz jasna).
@Rewik a możemy go nie budzić i wraz z nim przepłynąć na drugi brzeg? jak śpi bo się upił to by przeszło

Jak nie to zawsze można zacząć od kradzieży, a jak się obudzi mówić że przywiązujesz bo ktoś odwiązał i by go jeszcze w wodę wciągnęło, dobrze że byliśmy obok
PS. @rewik Rorik pomaga, dużo mam tych nadziei do wydania?
-
xD Nie, to nie hobbit-alkoholik. Nie to uniwersum

15 o ile jeszcze nie wydawałeś.
Zadanie złożone: opór 1
Rorimak Brandybuck zużywa nadzieję!
Paladin Tuk II: skradanie (PT 14) - |
, 8 | 4, 5,
,
| - nadzwyczajny sukces!
Zadanie złożone powiodło się!Z takimi rzutami, to dacie rade go w tej łódce jeszcze potem odstawić do domu. xD Róbcie z nim co chcecie.
-
Twardy ma sen chłopina.
-
Paladin swoje zaproponował.

Mi się zresztą czas kończy. Przypominam, że od niedzieli mnie nie ma.
-
Chciałbym pozbierać ploteczki, zanim postanowimy co dalej. Czy to będzie test przenikliwości? Czy Zagadek? Czy może jako gracz sam wskazuję, czego chciałbym użyć?
Najlepiej by było, gdyby i Lobelia i Prymula testowały swoje Zagadki, jeżeli każdy może wykonać swój osobny rzut. Jeżeli nie, to mechanicznie Prymula ma większe szanse, ale Lobelia woli już ponieść porażkę w rzucie, niż przyznać się, że Prymula jest w czymś lepsza!Mam już plan, co robić dalej, ale chciałbym najpierw rozliczyć ten rzut, może coś ciekawego z tego wyniknie.
-
Sam wskazujesz, w podobnej sytuacji podręcznik sugeruje takie umiejętności:
Respekt, Uprzejmość, Inspiracja, Przekonywanie, Zagadki.W zależności od tego jaka zostanie użyta umiejętność, być może wezmę pod uwagę jakiego typu ploteczki zostaną wyjawione ( o ile takie zróżnicowanie będzie to możliwe).
Dodam do rzutu k6, jeśli tez podzielicie się swoimi ploteczkami w wątku sesyjnym.
-

@GreK napisał w [Jedyny Pierscień II ed.] Sprzysiężenie Czerwonej Księgi - KOMENTARZE:

Pomysł spoko, ja jeszcze myślałem że popłynąć z nim łódką XD ale to pewnie za duże ryzyko.
Dam posta jutro rano i działamy. @rewik jak coś Rori zgodzi się na pomysł i próbujemy zabrać linę po cichu.