Panel sesji wdrożony.Proszę zapoznać się z tym tematem.
[Jedyny Pierscień II ed.] Sprzysiężenie Czerwonej Księgi - KOMENTARZE
-
To mapa z gry MMORPG. Gilly to NPC sprzedający medium armor. Nie sugerowałbym się tym w tej sesji.
-
Zdaję sobie z tego sprawę. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby to wykorzystać

-
Tak, te NPC'e mogą być inspiracją. Rzecz jasna nic co tam jest napisane, nie jest wyryte w kamieniu. Na przykład uzdrowicielkę bym raczej stąd wykreślił (bo gryzie się z ideą wożenia Drogo do Tukowej Skarpy), może zamieniłbym w jakąś zbieraczkę ziół. No i pewnie nie każde miasteczko będzie miało zbrojmistrza, bank i strefę pvp wiadomo

-
Nie wyrobię się dzisiaj jednak, ale myślę o was.
-
@GreK napisał w [Jedyny Pierścień II ed.] Sprzysiężenie Czerwonej Księgi - Rozdział I:
— Mapa, powiadacie… — mruknął, marszcząc nos. — Mapa Starego Tuka, w Domu Mathom, w środku miasta, gdzie jest więcej oczu niż w porządnym cieście z rodzynkami.
Ja się boję o tego Palladina. Jeżeli on zwyczajowo w cieście ma oczy...
-
hehehe...
skrót myślowyPoprawione.
Dzięki -
Edytowałem materiały o nowych NPC oraz dodałem zakładkę plotki, byście mieli w jednym miejscu.
Wprowdziłem małą korektę - Ada Burrows pochodzi z Małego Delving (żeby być w zgodzie z podręcznikiem, a nie Michel Delving).E.
Post muzealny wstępny jest. Jeśli chcecie na tym etapie jakieś deklaracje, to proszę, bo zamierzam niedługo pociągnąć dalej i dojdzie do was małżonek Malwy, by oprowadzić po muzeum.@gladin zakładam, że twoja postac też tam jest. Rozmowa z Adą dzieje się w innej linii czasowej (np. dzień wcześniej). No chyba że wolisz równolegle i żeby Lobelii w muzeum nie było. Mi obojętne. Dodałem też możliwość edycji przez Ciebie mojego posta z Adą. W zasadzie możemy tam sobie przetestować dialogowanie coś jak na doku.
-
Edytowałem materiały o nowych NPC oraz dodałem zakładkę plotki, byście mieli w jednym miejscu.
Wprowdziłem małą korektę - Ada Burrows pochodzi z Małego Delving (żeby być w zgodzie z podręcznikiem, a nie Michel Delving).E.
Post muzealny wstępny jest. Jeśli chcecie na tym etapie jakieś deklaracje, to proszę, bo zamierzam niedługo pociągnąć dalej i dojdzie do was małżonek Malwy, by oprowadzić po muzeum.@gladin zakładam, że twoja postac też tam jest. Rozmowa z Adą dzieje się w innej linii czasowej (np. dzień wcześniej). No chyba że wolisz równolegle i żeby Lobelii w muzeum nie było. Mi obojętne. Dodałem też możliwość edycji przez Ciebie mojego posta z Adą. W zasadzie możemy tam sobie przetestować dialogowanie coś jak na doku.
@Rewik napisał w [Jedyny Pierscień II ed.] Sprzysiężenie Czerwonej Księgi - KOMENTARZE:
W zasadzie możemy tam sobie przetestować dialogowanie coś jak na doku.
O... to ciekawa opcja.
-
Ten post został usunięty!
-
Jako, że mamy na stole, chyba jako główne danie próbę negocjacji w takiej czy innej postaci, opowiem wam o posłuchaniu w Jedynym Pierścieniu. Zasad tych nie znajdziecie w przesłanej broszurce, są w podręczniku głównym na stronie 104.
Posłuchanie bardzo przypomina omówione wcześniej zadanie złożone. Korzysta się z tych zasad, gdy drużyna staje przed znaczącą rozmową, w której gra toczy się o istotną rzecz.
Sekwencja posłuchania:
- Ustalenie Oporu (to pomijamy, bo to moja brocha)
- Prezentacja
- Rokowania
- Zakończenie Posłuchania
Podczas prezentacji, "Rzecznik" przedstawia drużynę i sprawę z jaką przybyli. Wykonuje się test (domyślnie) uprzejmości, respektu lub zagadek. Jeśli zdamy, będziemy mieli więcej prób na pokonanie Oporu (+1 i +1 za każdy
uzyskany w teście). To takie pierwsze wrażenie i określenie cierpliwości rozmówcy do Was. Jeśli oblejemy ten test, drużyna będzie miała tylko tyle prób ile wynosi opór, a przy porażce konsekwencje będą bardziej bolesne.Rokowania - tutaj bohaterowie w dowolny sposób próbują nakłonić swojego rozmówcę do swoich racji, a robią to przed odgrywanie i powoływanie się na wybrane umiejętności (w zależności od tematu i osoby może tu pasować wszystko). To w zasadzie tak jak zadania złożone tylko w innym kontekście. Przykładem może być np. podczas audiencji u króla rozmowa o taktykach bitewnych, by ten dostrzegł w postaci gracza zdolnego przywódcę, z którym można wyruszyć w bój - test wojaczki, albo przy dłuższych posłuchaniach wspólna wyprawa na polowanie, by zacisnąć więzi - test polowania. Dobrze dobrane umiejętności skutkują dodatkowymi kośćmi przyznanymi do rzutów.
Zakończenie Posłuchania
Możliwe są 3 rezultaty- Sukces - udało się zgromadzić tyle sukcesów ile wynosił Opór w limicie liczby prób (ustalonych przy prezentacji). Starania odniosły oczekiwany rezultat.
- Porażka lub sukces z komplikacją - sukcesy w prawdzie były, ale nie przełamały Oporu w określonym czasie. Drużyna może (o ile MG dopuszcza taką możliwość) wybrać, czy chce odnieść sukces mimo wszystko i liczyć się z nieprzewidzianymi konsekwencjami.
- Klęska - nic nie udało się załatwić w dodatku drużynę czekają dodatkowe przykre konsekwencje.
Wracając zaś to naszej sesji - już patrzę na to co piszecie w kontekście ewentualnego posłuchania i jak na razie Milo wyrasta nam na rzecznika do ewentualnej prezentacji poprzez uprzejmość.
-
Trochę zmieniłem Gladin

A co do prezentacji - nie wiem, czy Milo ma najlepsze skillsy do tego zadania. Napisałem posta, ale chyba panie w drużynie były mocniejsze w gadce, jeśli chodzi o leadowanie

@Panicz napisał w [Jedyny Pierscień II ed.] Sprzysiężenie Czerwonej Księgi - KOMENTARZE:
chyba panie w drużynie były mocniejsze w gadce
Akurat uprzejmość i zagadki mamy wszyscy identyczne.
-
Przedstawienie z Uprzejmości.
I zagajenie z Zagadki, bo ukrywa prawdziwy cel wizyty.Czy Lobelia jest z nami???
-
Zostawiłem to do decyzji @gladin
-
Rzuciłem na razie na samą prezentację i będziecie mieli 5 prób (testów) na przebicie oporu. (3 plus zdany test i symbol
). (można jeszcze wydawać nadzieję, bo może wypadnie dodatkowy
)Zagadek jeszcze nie rzucam, choć pewnie będą częścią posłuchania, ale póki co chcę zobaczyć gdzie narracja nas powiedzie.
-
Paladin oglądając sobie dłoń Bullroarera dostrzeże, że dłoń faktycznie ma "pozostawione miejsce na maczugę", więc albo tam wcześniej była, albo ktoś przewidział, że kiedyś będzie.
-
Przedstawienie z Uprzejmości.
I zagajenie z Zagadki, bo ukrywa prawdziwy cel wizyty.Czy Lobelia jest z nami???
@Marrrt napisał w [Jedyny Pierscień II ed.] Sprzysiężenie Czerwonej Księgi - KOMENTARZE:
Czy Lobelia jest z nami???
Myślę, że tak, z chęcią obejrzy miejsce zbrodni in spe, aczkolwiek obecnie jestem uwikłany w dialogowanie, stąd nie udzielam się w scenie chronologicznie późniejszej.
-
Oprócz najnowszej odpowiedzi Gladina, był też edytowany tamten post z burmistrzem i Adą. Zainteresowanych odsyłam do postu numer #63
-
@rewik możesz npcować moją postać? Wiem, że zapowiadałeś że sesja na luzie i ogólnie zapoznawcza z nowym systemem, ale trochę mi głupio i tak. Ogólnie z moim hobbitem się nie zżyłem zbytnio i bym chętnie oddał go w Twoje ręce, uwalniając sobie więcej czasu i planując sesję do poprowadzenia.