Przejdź do treści
  • Kategorie
  • Ostatnie
  • Tagi
  • Popularne
  • Świat
  • Użytkownicy
  • Grupy
Skórki
  • Light
  • Brite
  • Cerulean
  • Cosmo
  • Flatly
  • Journal
  • Litera
  • Lumen
  • Lux
  • Materia
  • Minty
  • Morph
  • Pulse
  • Sandstone
  • Simplex
  • Sketchy
  • Spacelab
  • United
  • Yeti
  • Zephyr
  • Dark
  • Cyborg
  • Darkly
  • Quartz
  • Slate
  • Solar
  • Superhero
  • Vapor

• Domyślna (Cyborg)
  • Brak skórki
Zwiń
  1. Start
  2. Komentarze
  3. [Jedyny Pierscień II ed.] Sprzysiężenie Czerwonej Księgi - KOMENTARZE

[Jedyny Pierscień II ed.] Sprzysiężenie Czerwonej Księgi - KOMENTARZE

Zaplanowany Przypięty Zablokowany Przeniesiony Komentarze
sprzysiężenie czerwonej księgi
179 Posty 7 Uczestników 883 Wyświetlenia 3 Obserwuje
  • Najpierw najstarsze
  • Najpierw najnowsze
  • Najwięcej głosów
Odpowiedz
  • Odpowiedz, zakładając nowy temat
Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Ten temat został usunięty. Mogą go zobaczyć tylko użytkownicy upoważnieni do zarządzania tematami.
  • Pan ElfP Online
    Pan ElfP Online
    Pan Elf
    napisał(a) ostatnio edytowany przez

@rewik rzuć na zagadki ;>

1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
    0
    • RewikR Online
      RewikR Online
      Rewik

Chciałem to zrobić już, jak Gladin pisał o powiązaniach rodzinnych 😄

0
      • RewikR Rewik

@GreK Zrozumiałem, że chce iść drogą, której nie ma, albo to zagadka, albo konstruujecie samolot 😉

GreKG Niedostępny
        GreKG Niedostępny
        GreK

@Rewik napisał w [Jedyny Pierscień II ed.] Sprzysiężenie Czerwonej Księgi - KOMENTARZE:

@GreK Zrozumiałem, że chce iść drogą, której nie ma, albo to zagadka, albo konstruujecie samolot 😉

Hehehe...
        Tak. Plus - minus, tak.
        Nie ma idealnej drogi, więc tak sobie pogadał nic nie wnosząc do dyskusji.
        Jako gracz zgodzę się z ogółem. Jako Palladin będę marudził, że to nie ta droga była najlepsza.

Chyba, że przyciśniecie mnie lub Palladina do konkretnej deklaracji.

0
        • GladinG Online
          GladinG Online
          Gladin
          napisał(a) ostatnio edytowany przez Gladin

Słuchajcie, nie rozumiem o co wam chodzi.
          @Panicz napisał w [Jedyny Pierścień II ed.] Sprzysiężenie Czerwonej Księgi - Rozdział I:

- A gdyby tak po prostu ruszyć do Tukowej Skarpy? ­- Milo przypił do młodego Paladina, dziękując mu gestem za podjęcie głosu po nim. - Część z nas będzie wracać w rodzinne strony – przeto chyba bez niczyich podejrzeń, a wszystkich w drodze mogę przyjąć w swoje progi...

https://i.imgur.com/fPF4fja.jpeg

text alternatywny Propozycja była, by po prosto dotrzeć do Tukowej Skarpy drogą (czyli nie po myśli Bilbo). A dalej na przełaj mimo, że dalej to Bilbo nie ma zastrzeżeń. Więc o jaki brak drogi i jaki samolot w sumie chodzi, bo mnie skonfudowaliście?

Sesja Karak Varn

0
          • GreKG Niedostępny
            GreKG Niedostępny
            GreK

Chodziło o wypowiedź Palladina, któremu żadna droga nie pasowała.

Pójście do Tukowej Skarpy głowną drogą, Paladinowi pasuje jak każda inna droga, czyli nie pasuje gdyż ponieważ...

0
            • GladinG Online
              GladinG Online
              Gladin

Dobra, już się rozeznałem. Brakuje mi portretów postaci przy wpisach tak, jak to było w LI. I panelu graczy u góry, żeby się połapać kto jest kto. Czyli...

text alternatywny Gadali, gadali i nic nie uradzili. Może to i lepiej, rozejdzie się po kościach i do domów i nie będzie kłopotu.

Sesja Karak Varn

0
              • PaniczP Online
                PaniczP Online
                Panicz

Milo poprze ścieżkę wskazaną przez Bilba, bo kupuje go radość, jaką wodna przeprawa wzbudza w Esme 🙂

Jednocześnie faktycznie będzie optował, żeby zrobić to wg 'zasad dobrego wychowania' (to - tzn. gwizdnięcie mapy) jak mówi Prymulka, ale pewnie na miejscu uda mu się podejście do sprawy jakoś uelastycznić (np. zostawić kartkę, że się pożyczyło ;)). Ale co będzie, kiedy będzie i jeśli będzie, to zobaczymy 🙂

1
                • RewikR Rewik

Jest okazja by ponownie porozmawiać o testach. Mieliśmy właśnie dwa, które wykonałem wyczytując miedzy wierszami swego rodzaju deklarację.

Primula Brandybuck: przenikliwość (PT 12) - | 1 | 3, text alternatywny| - oblany!
                  Lobelia Bracegirdle: szukanie (PT 12) - | 6 lub 1 | 2 | - oblany!

W obu przypadkach testy zostały oblane, czyli wynik (suma) nie był większy niż wymagany poziom trudności - w obu przypadkach akurat 12. (Dla Primuli jej atrybut Serce wynosi 12 i dla Lobelii rozum wynosi 12).

Co teraz? Testy nie zostały zdane, ale gdybysmy grali przy stole moglibyście zawczasu (przed rzutem) poprosić o wydanie tak zwanej "nadziei", żeby wzmocnić rzut.

Wydanie nadziei daje +1k6 do rzutu, ale Lobelia posiada wyróżnik "Bystrooka", który idealnie pasuje do umiejętności szukanie. Mogłaby więc dzięki temu otrzymać dodatkową kość (działanie pod natchnieniem), czyli łącznie +2k6 do rzutu.

Na potrzeby grania na forum, zezwalam na zadeklarowanie użycia nadziei po rzucie. Czasem, gdy zbyt wiele będzie zależało od danego rzutu (wynik bedzie znacznie wpływał na dalszy przebieg sesji) będę grę zatrzymywał w takim miejscu, by jednak rozegrać dany rzut zgodnie z zasadami- czyli z deklaracją o użyciu nadziei przed jego wykonaniem. W skrócie - zawsze możecie skorzystać z nadziei - zarowno jeśli zostaniecie postawieni przed faktem dokonanym (po prostu wtedy skoryguję wpis lub dodam krótki wpis), jak i jeśli mój wpis zakończy się w miejscu gdzie będziemy rzucać.

Pytanie więc do Gladina i do Marrrt, czy chcielibyście dorzucić kości, korzystając z nadziei (macie jej oboje po 16)? Z grubsza nadzieja będzie odzyskiwana tylko między przygodami (tyle ile macie wartość Serce)

Edycja: jeszcze jedno - prosiłbym w miarę możliwości o odpisy do czwartku 22.01.2026, to pozwoli mi zapostować w czwartek wieczorem/piątek rano i nie odczujecie specjalnie mojej tygodniowej nieobcności (wyjazd w góry).

GladinG Online
                  GladinG Online
                  Gladin

@Rewik napisał w [Jedyny Pierscień II ed.] Sprzysiężenie Czerwonej Księgi - KOMENTARZE:

Pytanie więc do Gladina

p.s. nie zużywam punktów na przerzut

Sesja Karak Varn

0
                  • RewikR Online
                    RewikR Online
                    Rewik
                    napisał(a) ostatnio edytowany przez Rewik

Przyjąłem.

Jeżeli niczego nie przeoczyłem, to mamy tak:

• Milo proponował podróż przez Tukową Skarpę pod pretekstem rodzinnej wizyty, lub z podobnym wytłumaczeniem. Poparła go Esmeralda.
                    • Bilbo wysunął kontrofertę, by iść przez wypłycenie, które zna i mniejwięcej opisał gdzie jest (przypominam że mapy jako takiej nie macie - dopiero po nią idziecie;) ). I Esmeralda uznała to za fajniejszą opcję, a Milo poszedł jej śladem.
                    • Paladin kręci nosem na wszystkie opcje, widząc każdej z nich wady.
                    • Prymula oraz Milo, jak już dostaniecie się do Michel Delving są za uprzejmym wykonaniem zadania pozyskania mapy.
                    • Lobelia, Rorimak nie zajęli jeszcze stanowiska.

Swoją drogą, @wired - jak tam się sprawy mają, fajkowe ziele już dopalone?

1
                    • GladinG Online
                      GladinG Online
                      Gladin
                      Lobelia
                      text alternatywny Ode mnie będzie wpis m.in. z propozycją, chociaż nie wprost, od Lobelli. Muszę tylko go sklecić i wrzucić. Proszę o chwilę cierpliwości. Może dziś, może jutro.

Sesja Karak Varn

1
                      • RewikR Online
                        RewikR Online
                        Rewik

Jak to bedzie pomocne w zachowaniu zachowania Lobelii, to myslę, że możesz zarzucić pomysłem jako Drogo

0
                        • GladinG Online
                          GladinG Online
                          Gladin

Swoją drogą, Rewik nie podałeś wytycznych do formatowania wpisów. Zastanawiam się np. czy mamy robić dialogi kursywą czy nie?

Sesja Karak Varn

0
                          • RewikR Online
                            RewikR Online
                            Rewik

Po prostu się dobrze bawcie.

Ciekawy pomysł z tymi krasnoludami :). Bilbo miałby na pewno jakiś stary płaszcz może dwa krasnoludzkie, a stosując rzemiosło moglibyście resztę sporządzić na podobieństwo. Tylko te buty... Paladin, przydałyby się teraz!

GreKG 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                            0
                            • GladinG Online
                              GladinG Online
                              Gladin

Ok. Mój post odpis wyszedł obszerniejszy, niż bym chciał, a przy tym nie udało mi się zmieścić w nim wszystkiego co chciałem. Może zostanie coś na kolejny odpis 🙂

Sesja Karak Varn

0
                              • RewikR Rewik

Ciekawy pomysł z tymi krasnoludami :). Bilbo miałby na pewno jakiś stary płaszcz może dwa krasnoludzkie, a stosując rzemiosło moglibyście resztę sporządzić na podobieństwo. Tylko te buty... Paladin, przydałyby się teraz!

GreKG Niedostępny
                                GreKG Niedostępny
                                GreK

Niestety, poleciały w krzaczory 😄

0
                                • RewikR Online
                                  RewikR Online
                                  Rewik

Trochę o zagrożeniach. Tutaj rzecz jasna trochę metagrowo, z racji że chętnych na granie Drogo nie widać.

Wasze postaci mają coś takiego jak wytrzymałość, ale ich utrata to nie jedyne niebezpieczeństwo. Utrata wytrzymałości to rzecz pokroju "zmęczenia się do upadłego". Postać taka jest po prostu wyczerpana. Jest to jeden ze sposobów eliminacji przeciwników lub odpadnięcia gracza z danej potyczki (nie powoduje, że postać ginie).

Drugim sposobem jest otrzymanie rany, a dokładnie dwóch ran. Posiadanie 1 rany powoduje, że kolejna może zabić postać i wpływa na kilka aspektów gry (przede wszystkim szybkość odzyskiwania wytrzymałości).

Ranę można opatrzeć, ale co wtedy opiszę wtedy, bo zaraz musze lecieć.

Potrzebny śmiałek, co opatrzy ranę Drogo!

PS @wired widzę twój post, pomyślimy potem jak to uporządkować jeżeli się gryzą (bo jeden za drugim niemal od razu wstawiliśmy).

Edycja: ogranięte, dorzuciłem tylko przed upadkiem Drogo małą odpowiedź o mapie w Domu Mathom

Edycja2: Jak coś to nie traktujcie tego jako pocżątek nowej kolejki - ten nastąpi w zasadzie dopiero po tym jak ustalimy którędy, jak i czy na pewno idziemy (Coś czuję, że będziecie mieli na to tydzień pod moją nieobecność, potem już będę chciał ruszać). Ten wpis to taki bardziej dodatek.

Pan ElfP 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                                  1
                                  • MarrrtM Online
                                    MarrrtM Online
                                    Marrrt

Z a r a d n a Prymula z pewnością ruszy bwzzwłocznie na pomoc Drogo. Czy jest mechaniczna możliwość, żeby ktoś ją wspomógł?

0
                                    • Pan ElfP Online
                                      Pan ElfP Online
                                      Pan Elf
                                      napisał(a) ostatnio edytowany przez Pan Elf

O c h o c z a Esmeralda wspomoże, więc wydaję na to punkt nadziei (jeśli dobrze pamiętam, to na tej zasadzie wspomaga się innych?)

0
                                      • RewikR Online
                                        RewikR Online
                                        Rewik

Tak, może pomagać maksymalnie jedna postać i dzieje się to dokładnie tak, jak pisze Pan Elf. Nie od kozery mawia się, że elfy są biegłe w leczeniu.

text alternatywny

Warunkiem dodatkowym jest posiadanie danej umiejętności (choć 1 poziom, - wy wszyscy macie z faktu bycia hobbitem).

Oczywiście zaradna Primula, w dodatku, że sprawa tyczy się jej narzeczonego będzie działać pod natchnieniem jeśli wyda nadzieję, a więc:

Na ten moment po wydaniu nadziei przez Esmeraldę (niestety przy pomaganiu nie można powołać się na wyróżnik z tego co wiem) Primyla wykonywałaby test 1k12 + 3k6 + ewentualnie 2k6 jeśli wyda swoją nadzieję.

0
                                        • MarrrtM Online
                                          MarrrtM Online
                                          Marrrt
                                          napisał(a) ostatnio edytowany przez Marrrt

Prymula jest zbyt wierna by nie wydać punktu nadziei. Turlaj Rewik.

Nie wiem swoją drogą czemu w języku polskim hobbitka figuruje pod takim dziwnym tłumaczeniem. Ani to oryginalne angielskie imię (bo to brzmi Primrose), ani polskie. A wszystkie hobbitki mające kwietne imiona (Lobelia, Róża, Malwa) są tłumaczone na polski. Tylko Primula to łacińska nazwa.

PaniczP 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                                          0
                                          Odpowiedz
                                          • Odpowiedz, zakładając nowy temat
                                          Zaloguj się, aby odpowiedzieć
                                          • Najpierw najstarsze
                                          • Najpierw najnowsze
                                          • Najwięcej głosów

• Zaloguj się

• Nie masz konta? Zarejestruj się

• Aby wyszukiwać zaloguj się lub zarejestruj.