Imperium Maledictum - Gwiezdne dziecię
-
Postaram wam się niedługo dać te zahaczki, i postaram się też niedługo wylosować postać dla Kethariana
-
W oczekiwaniu na wyniki rzutów MG chciałbym napomknąć, że będę szedł w Penumbrę (tak na wypadek jakby ktoś się zastanawiał nad rolą, a nie chciał jej dublować).
-
Ja chętnie zagrałbym mistykiem... Mam dostęp tylko do II edycji, czy da się na niej podstawie zrobić postać, która byłaby sensowna dla tej rekrutacji?
-
@slann22 też mi rzuć, zobaczmy co Pan Ścieżek ma dla mnie
nie wiem czy zrobię postać bo nadal czekam na więcej info o sesji by wiedzieć w kogo się wczuć, ale dłubać przy postaci i patrzeć co jest w poderku mogę zacząć. -

Przewertowałem podręcznik pobieżnie, dopiero będę się wczytywał w detale, ale potwierdzam, że biorę wylosowane współczynniki oraz origin w pierwotnej postaci. Zaskoczyło mnie w podręczniku to, że Inkwizycja nie jest w nim frakcją wiodącą, a jedynie jedną z kilku równorzędnych, to spora różnica w porównaniu z Dark Heresy. Jak rozumiem, wszyscy wspólnie jako drużyna wybieramy tego samego patrona, tak? Może warto, żeby każdy chętny do gry zaznaczył od razu, kogo preferuje (w moim przypadku to Inkwizycja).
I czy ja dobrze rozumiem, że pojemność magazynka pistoletu to… 3?
@archiwumx , MG proponuje system Imperium Maledictum od Cubicle 7. W swoim poście miałeś na myśli IM 2ed (nie wiedziałem, że są dwie edycje) czy może Dark Heresy 2?
-

Przewertowałem podręcznik pobieżnie, dopiero będę się wczytywał w detale, ale potwierdzam, że biorę wylosowane współczynniki oraz origin w pierwotnej postaci. Zaskoczyło mnie w podręczniku to, że Inkwizycja nie jest w nim frakcją wiodącą, a jedynie jedną z kilku równorzędnych, to spora różnica w porównaniu z Dark Heresy. Jak rozumiem, wszyscy wspólnie jako drużyna wybieramy tego samego patrona, tak? Może warto, żeby każdy chętny do gry zaznaczył od razu, kogo preferuje (w moim przypadku to Inkwizycja).
@archiwumx , MG proponuje system Imperium Maledictum od Cubicle 7. W swoim poście miałeś na myśli IM 2ed (nie wiedziałem, że są dwie edycje) czy może Dark Heresy 2?
@Ketharian napisał w Imperium Maledictum - Gwiezdne dziecię:
**@archiwumx , MG proponuje system Imperium Maledictum od Cubicle 7. W swoim poście miałeś na myśli IM 2ed (nie wiedziałem, że są dwie edycje) czy może Dark Heresy 2?
Dorwałem się do wersji 1, więc wszelkie obawy znikają... choć ta dwójka to raczej update, gdzie bardzo wiele jest po prostu takie samo.
-
Myślałem, że będziemy mieć różnych patronów, którzy nam kazali pracowac razem.
Ja bym preferował rogue tradera, ale to dlatego, że jestem chciwym gnojkiem, a ten RT oznacza dużo solarów na sprzęt i jeszcze więcej w przyszłości =pA to, że inkwizycja jest jedną z możliwości to jest fajne!
W sesji którą na zmianę prowadzę z dwoma innymi, naszym patronem jest prefektus dziesięciny z Administratum... cała sesja jest pod hasłem "Do NOT frick with IRS!" XD -

@Ketharian napisał w Imperium Maledictum - Gwiezdne dziecię:
Faktycznie to fajny system oferuje na prawdę szeroką gamę opcji kim można grać... da się grać nawet złolali

A do tego jest fajna mechanika, gdzie można stworzyć postać bez oglądania się na zdolności bojowej i nie bać się, że będzie zadem wołowym.A swoją drogą jest (...)dociążona(...), co ja akurat lubię.
A jeśli chodzi o wybór patrona to też wolę Inkwizytora. I pod ten wybór zrobię mojego mistyka...
-
Ja bym preferował rogue tradera, ale to dlatego, że jestem chciwym gnojkiem, a ten RT oznacza dużo solarów na sprzęt i jeszcze więcej w przyszłości =pA to, że inkwizycja jest jedną z możliwości to jest fajne!
W sesji którą na zmianę prowadzę z dwoma innymi, naszym patronem jest prefektus dziesięciny z Administratum... cała sesja jest pod hasłem "Do NOT frick with IRS!" XD@Arvee napisał w Imperium Maledictum - Gwiezdne dziecię:
Faktycznie z postu założycielskiego wynika coś takiego... Wtedy taka współpraca nawet ciekawie, taki rogue trader mógł wykorzystywać kontakty z inkwyzycją do pozbywania się przeszkód biznesowych, a z kolei nasza inkwizytorka mogła wykorzystywać tradera do zdobywania namiarów na artefakty itp.
Jest też możliwość, że trader daje cynki, Inkwizycja robi rozrubę, po której trader zbiera co się da sprzedać.
Coś w ten deseń. -
Jest to na tyle ciekawa kwestia, że powinniśmy chyba zaczekać na rozstrzygnięcie MG - dwóch patronów oznacza wymuszoną współpracę dwóch drużyn, z których każda będzie grała na interes własnego patrona, ale to może być bardzo interesujące wyzwanie do gry na wyższym poziomie.
I niezależnie od decyzji MG, czy mamy jednego czy dwóch patronów, fajnie byłoby, gdyby w wolnej chwili MG złapał kostki i wylosował nam wszystkie te cechy, wady i atuty patrona / patronów.
I ponowię pytanie odnośnie pistoletu - pojemność magazynka to faktycznie tylko 3 czy ja coś źle zrozumiałem w zasadach?
-
Jeśli mówisz o autopistolu, to źle zrozumiałeś =]
Amunicja to metagamingowa jednostka mogąca określać co innego, zależnie od broni.
Dla wielu oznacza to ilośc amunicji zużytą na jedną akcję strzelania.Ale jeśli broń posiada cechę burst, albo rapid fire, to zasady się zmieniają.
Tego typu bronie mają na tyle pojemne magazynki, że pojedyncze pociski nie są, w ogóle, liczone.
Taki Auto Pistol, gdy strzelasz nim normalnie, mechanicznie w ogóle nie zużywa amunicji.
Gdy skorzystasz z opcji Rapid Fire (3) zużywasz od razu 3 jednostki amunicji, w zamian otrzymując przewagę na teście ataku i +3 obrażenia.
Poza tym Rapid Fire zawiera w sobie cechę Burst i za cenę 1 jednostki amunicji możesz dodać sobie 1 SL do testu ataku.Moja postać korzysta z tej mechaniki. Mam Stub Pistol, co jest tani i ma cechę Burst, więc załadowałem do niego specjalną amunicję i z Bursta nie zamierzam nigdy korzystać, aby tox roundy się nigdy nie zużyły =p
-
Daliście mi jednak poważną zagwozdkę.
Gra generalnie zakłada że gracze pracują dla jednego patrona.
Ja też zakładałem że wybierzecie jednego z tych dwóch patronu, albo trzeciego którego stworzymy razem, najwyżej czasem będziecie zmieniać go, bo trochę inaczej bo wyglądała rozgrywka jak byście służyli Kane’ow, a inaczej pani inkwizytor.
Fabularnie nic nie stoi na przeszkodzie, abyście służyli różnym patronom jednak mechanicznie powinniście wybrać jednego.
Przepraszam jeśli nie wyraziłem się jasno i niedługo postaram się dać te za paczki które obiecałem bo trochę miałem zamieszania z paroma rzeczami.
Proponuję więc aby patrol był zmienny, pod względem mechanicznym a fabularnej to oczywiście Możecie podlegać różnym.
Jeśli chodzi o podręcznik Imperium to kupiłem taki jaki był Na DTRPG… -
Osobiście nie widzę przeszkód (poza samym arbitralnym założeniem systemu) aby BG mieli dwóch róznych patronów i każdy z nas korzystał z innego zestawu boonów/liabilitek. Jeśli tylko nasi patroni byli by jednomyślni w tym jak misja ma wyglądać to, imho, będzie tak tylko ciekawiej =p
Więęęc... argumentowałbym w tym kierunku. Może dlatego, że na ten moment Kane przegrywa XD
-
@slann22
Mam już gotową mechaniczną część karty. Mogę wysłać? -

Przyszedł do mnie dzisiaj papierowy podręcznik i muszę jedno przyznać - jakbym nie był zły na politykę wydawniczą Cubicle 7 w temacie 4ed WFRP oraz kaszany w zasadach do tego systemu, estetyka podręcznika jest jak zwykle wzorcowa. Od zawsze wiedzieli, co to jakość premium.
Małe podsumowanko co do zgłoszeń - ja jestem pewien na 100%, że zagram; Arvee i ArchX sprawiają wrażenie równie zdecydowanych, więc mamy minimum wymagane do startu. Wired i Ehran sygnalizują zainteresowanie. Przydałby się jeden chętny więcej na wszelki wypadek, nie macie aby kogoś w starych znajomych z LI, kto jeszcze nie przeszedł na RT?
-
Dla mnie czterdziecha zawsze na propsie.
Jednak mam grubą awersję do "epickich przygód" w których zaczynasz wycieruchami "od zera do bohatera". Takie, niestety, doświadczenia zgarnąłem że w tego typu kampaniach BG stają się NPCami we własnych perypetiach, a głównymi postaciami stają się NPCe nad nimi.
Na przykład Patroni.Lecz w tym co @slann22 opisałeś widzę że prędzej przy później BG będą musieli wybrać.
Heh wojenki RT vs Inq albo Inq vs Inq to zawsze zabawa pełna lulzów, rotflów i niewyobrażalnego cierpienia postronnych istot.Zastanowię się.
-
Dla mnie czterdziecha zawsze na propsie.
Jednak mam grubą awersję do "epickich przygód" w których zaczynasz wycieruchami "od zera do bohatera". Takie, niestety, doświadczenia zgarnąłem że w tego typu kampaniach BG stają się NPCami we własnych perypetiach, a głównymi postaciami stają się NPCe nad nimi.
Na przykład Patroni.Lecz w tym co @slann22 opisałeś widzę że prędzej przy później BG będą musieli wybrać.
Heh wojenki RT vs Inq albo Inq vs Inq to zawsze zabawa pełna lulzów, rotflów i niewyobrażalnego cierpienia postronnych istot.Zastanowię się.
@Stalowy napisał w Imperium Maledictum - Gwiezdne dziecię:
Jednak mam grubą awersję do "epickich przygód" w których zaczynasz wycieruchami "od zera do bohatera".
Tu da się zrobić postacie na prawdę kompetentne już na starcie*... a i społecznie nie są ścierkami.
- Ja na ten przykład zmontowałem postać godną miana ninja.
-
@Stalowy napisał w Imperium Maledictum - Gwiezdne dziecię:
Jednak mam grubą awersję do "epickich przygód" w których zaczynasz wycieruchami "od zera do bohatera".
Tu da się zrobić postacie na prawdę kompetentne już na starcie*... a i społecznie nie są ścierkami.
- Ja na ten przykład zmontowałem postać godną miana ninja.
@ArchiwumX o, @ketharian pisał że myśli o Penumbrze, no to jest już Was dwóch ninja-like/black-ops folk

@wired napisał w Imperium Maledictum - Gwiezdne dziecię:
@slann22 też mi rzuć, zobaczmy co Pan Ścieżek ma dla mnie
nie wiem czy zrobię postać bo nadal czekam na więcej info o sesji by wiedzieć w kogo się wczuć, ale dłubać przy postaci i patrzeć co jest w poderku mogę zacząć.Przypominam się grzecznie co by nie uciekło, bo tu widzę dużo postów ostatnio

-
Inkwizytor Sara Dertis Patrzyła na wielkie malowidło przedstawiające Boga-Imperatora Namalowane na jej własny rozkaz w jej własnej kaplicy… I odczuwała tylko gorycz. Często tutaj Przebywała gdy Pragnęła się pomodlić, a Przynajmniej tak było niegdyś… Teraz jednak przebywała tutaj mówię po to aby przemyśleć Swoje dalsze posunięcia… Oraz utwierdzić się w swoim postanowieniu… W swojej nowej Wierze…
Usłyszała za sobą kroki, I odwróciwszy się zobaczyła wysokiego mężczyznę krwistoczerwonych włosach I zimnych niebieskich oczach, które wydawały się świecić w ciemnościach… Chociaż widziała w swoim życiu wiele koszmarów, to i tak mimowolnie na ich widok zadrżała.- Nigdy się do tego nie przyznawał, ale zawsze Uwielbiał swoje portrety, chociaż oczywiście musiały go przedstawiać w odpowiedni sposób. - Kane de Carsiuatl…
- To bardzo dziwne słyszeć że twój Bóg był próżny jak zwykły arystokrata zasiadający na szczycie kopca…
Mężczyzna zaśmiał się krótko i powiedział. - Och był znacznie bardziej próżny, przecież stworzył największe imperium w dziejach ludzkości aby było jego pomnikiem… Chociaż zawsze utrzymywał że zależy mu na dobrze naszego gatunku… Jednocześnie to on doprowadził do sytuacji której Jesteśmy na granicy zagłady… Oczywiście powolnej, długotrwałej ale jednak…
Sara Odwróciła się od swego rozmówcy i powiedziała. - A ty jesteś jednym z tych bohaterów którzy wszystko naprawią?
Tym razem Kane popatrzył na nią pobłażliwie… A potem powiedział. - Zrobiłbym to samo co on, tylko nie udawał bym Że zrobił to z innego powodu niż dla własnej korzyści… Chociaż zdarzało mi się pomagać ludzkości, ale to zawsze był że tak powiem wypadek przy pracy, A nie mój główny cel… Nic nie jestem ludzkości… Prawdę mówiąc, co Przez ostatni Tysiąclecia z bajzlu jaki po sobie Pozostawił…
- Ja dopuściłam się w jego imieniu niewyobrażalnych rzeczy… Tylko po to aby się dowiedzieć że zagrożeniem dla wszystkiego co jest drogie jest ten któremu zawsze służyłam.. Jestem nawet pozbawiona zwyczajnej łaski herezji… Nie uklęknę przed mrocznymi potęgami… - Powiedziała nie niemal łamiących się głosem.
Kane wzruszył ramionami i powiedział. - Ja po prostu chcę przetrwać, A niestety aktualnie Znajdujemy się między młotem a kowadłem… Dlatego musimy odnaleźć Gwiezdne dziecko…
- A jeśli nam się nie uda? - powiedziała Nie kryjąc strachu…
- Są trzy możliwości… Albo zjednoczy się z wielkim pożeraczem, wtedy po prostu wszyscy staniemy się częścią jego biomasy… Albo w ten ci inny sposób zgładzone i wtedy albo złoty tron przestanie działać lub co gorsze ten kto na nim Zasiada powróci ale jako coś bardzo nieprzyjemnego… Albo w końcu, być może dzięki twoim dawnym kolegom po fachu Zechce ludzkości dać to na co sobie zasłużyła… Szczerze mówiąc tego ostatniego obawiałbym się najbardziej.
Witajcie moi przyszli gracze! Chciałbym Zaprosić do sesji w systemie Imperium Maledictum. Jak się zapewne domyślacie waszymi patronami będą wyżej wymienione w tekście postaci, Inkwizytor ordo Hereticus Sara Dertis lub Rogue Trader Kane Carsiuatl, który wady i zalety przedstawię w późniejszym Poście, chyba że będziecie chcieli zagrać trzecim powiązanym z nimi którego cechy wylosujemy…
Potrzebuję od trzech do pięciu graczy i rekrutacja będzie trwała do końca lutego.
Chciałabym dawać tak przynajmniej jeden post w tygodniu.
Nie musicie udowodnić jakie mieliście rzuty, jeśli zechcecie losować postaci. Raczej domyślacie się, Że staniecie po bardzo specyficznej stronie galaktycznego konfliktu, więc sugeruję abyście stworzyli postaci które będą w stanie psychicznie zaakceptować takie zadanie!Tak przypomnę...
@slann22 napisał w Imperium Maledictum - Gwiezdne dziecię:
Nie musicie udowodnić jakie mieliście rzuty, jeśli zechcecie losować postaci.
Możecie sobie sami porzucać =p
Mistrzu pozwolił. -
Ja akurat zrobiłem Mystic'a, którym radzi sobie w podchodzie i bije na tyle mmocno, że potrafi wjechać od razu w krytyki.