[Jedyny Pierscień II ed.] Sprzysiężenie Czerwonej Księgi - KOMENTARZE
-
Czyli. Mam 3 testy łącznie na naszą dwójkę. Prymula używa jednego do pieśni. Lobelia użyje w takim razie drugiego do okadzania dymem. Niestety, w rzemiośle jest słabiutka, a PT ma wysoki, więc tutaj będzie kiepsko nawet z bonusową kością pójdzie słabo. Niestety, nie potrafię znaleźć innej pasującej umiejętności z lepszymi statystykami.
Rozumiem, że mogę wydać punkt nadziei, aby podbić ten test o kolejną kość i rzucać w ten sposób K12+3K6, co nadal daje duże szanse niepowodzenia.
Mogę zaproponować (Ty również na to wskazałeś), aby zamiast rzemiosła użyć wiedzy, wtedy PT będzie dla mnie łatwiejsze.
Pozostaje zatem do wykonania trzeci test.
Czy dobrze rozumiem, że muszą nam się udać wszystkie 3 testy, aby odnieść sukces? Ale czy tym testem może być np. przenikliwość by określić problem?
@Gladin napisał w [Jedyny Pierscień II ed.] Sprzysiężenie Czerwonej Księgi - KOMENTARZE:
Czyli. Mam 3 testy łącznie na naszą dwójkę. Prymula używa jednego do pieśni. Lobelia użyje w takim razie drugiego do okadzania dymem. Niestety, w rzemiośle jest słabiutka, a PT ma wysoki, więc tutaj będzie kiepsko nawet z bonusową kością pójdzie słabo. Niestety, nie potrafię znaleźć innej pasującej umiejętności z lepszymi statystykami.
Rozumiem, że mogę wydać punkt nadziei, aby podbić ten test o kolejną kość i rzucać w ten sposób K12+3K6, co nadal daje duże szanse niepowodzenia.
Mogę zaproponować (Ty również na to wskazałeś), aby zamiast rzemiosła użyć wiedzy, wtedy PT będzie dla mnie łatwiejsze.
Tak, byłby więc test wiedzy PT12 1k12 + 3k6
Pozostaje zatem do wykonania trzeci test.
Czy dobrze rozumiem, że muszą nam się udać wszystkie 3 testy, aby odnieść sukces?
Nie do końca, potrzebujecie 3 sukcesów, a sukcesem jest zdany test oraz może nim być każdy znak
uzyskany na kości k6 (w udanym teście). Dlatego może opłacać się wzmacnianie nawet tych praktycznie pewnych rzutów nadzieją.Ale czy tym testem może być np. przenikliwość by określić problem?
Tak.
-
To @Marrrt ja z mojej strony proponuję wykonanie przeze mnie testu przenikliwości.
-
Masz 2 kostki na "Mieczach". Możnaby też powalczyć z szerszeniami. Parasolka moim zdaniem spełnia kryteria użycia tej biegłości.
W Przenikliwości Prymula pomoże Lobelii. W walce nie.
-
Jest to tak zwana "bijatyka":

-
Lobelia ma 2 kostki w mieczach, ale PT 16. Żadna z niej wojownicza. Ma 2 kostki bo musi w czymś mieć i tyle.
Więc poproszę o rzuty na wiedzę z wydanym punktem nadziei i bonusem, jako ratowanie sytuacji dymem fajkowym.
Oprócz tego poproszę przenikliwość z punktem nadziei i bonusem z wyróżnika bystrooka.
Jeżeli uda się osiągnąć magiczne sukcesy to w razie potrzeby wykorzystam na wsparcie testu pieśni.
-
Zakładam, że domyślnie rzuca się najpierw na jedną umiejętność i wtedy decyduje się czy używa się pomocy/ nadziei do kolejnej (podręcznik raczej tego nie definiuje, ale wydaje się być to intuicyjne). Czy wolicie obstawiać w ciemno i rozgrywać wszystko na raz w poście? Musimy to sobie dostosować do realiów forumowych. Pierwsza opcja zużywa mniej zasobów, druga jest szybsza w obsłudze. Zrobię jak wolicie.
-
Zacznij proszę od przenikliwości. A moim magicznym sukcesem mogę wesprzeć swój kolejny test?
-

Możesz uzyskać dodatkowy sukces, co jest lepsze od wsparcia kolejnego testu.
Bystrooka Lobelia Bracegirdle zużywa nadzieję (+2k6)
Lobelia Bracegirdle: przenikliwość (PT 12) - |1,
| 1, 3, 5,
| - wielki sukces!grupie kolaskowej pozostał do uzyskania 1 sukces
(jeden uzyskano za pierwszy zdany test drugi za znak
)
Ochocza Esmeralda Tuk zużywa nadzieję (+2k6)
Esmeralda Tuk: inspiracja (PT 11) - |6, 8 | 1, 3, 4,
| - wielki sukces!Grupie przełajowej pozostał do uzyskania 1 sukces
)@pan-elf z czysto mechanicznego punktu widzenia, stosowanie nadziei w pierwszym rzucie z 5 dostępnych nie jest optymalne (nadzieja jest zasobem ograniczonym). Rzecz jasna optymizm Esmeraldy jest jak najbardziej na miejscu i gramy w samouczek, ale jakbyś chciał jednak na coś innego zużyc znak
to śmiało. Możemy zamiast dodatkowego sukcesu, wydać go na niespodziankę 
-
Ok, czyli zostają nam dwa testy i jeden sukces do zdobycia. Jeżeli @Marrrt nie ma nic przeciwko, to proponuję, aby on teraz rzucił na swój śpiew (niech sam zdecyduje, czy wydaje punkt nadziei czy nie). A na koniec ja rzucę na wiedzę.
-

Możesz uzyskać dodatkowy sukces, co jest lepsze od wsparcia kolejnego testu.
Bystrooka Lobelia Bracegirdle zużywa nadzieję (+2k6)
Lobelia Bracegirdle: przenikliwość (PT 12) - |1,
| 1, 3, 5,
| - wielki sukces!grupie kolaskowej pozostał do uzyskania 1 sukces
)
Ochocza Esmeralda Tuk zużywa nadzieję (+2k6)
Esmeralda Tuk: inspiracja (PT 11) - |6, 8 | 1, 3, 4,
| - wielki sukces!Grupie przełajowej pozostał do uzyskania 1 sukces
)@pan-elf z czysto mechanicznego punktu widzenia, stosowanie nadziei w pierwszym rzucie z 5 dostępnych nie jest optymalne (nadzieja jest zasobem ograniczonym). Rzecz jasna optymizm Esmeraldy jest jak najbardziej na miejscu i gramy w samouczek, ale jakbyś chciał jednak na coś innego zużyc znak
to śmiało. Możemy zamiast dodatkowego sukcesu, wydać go na niespodziankę 
@Rewik napisał w [Jedyny Pierscień II ed.] Sprzysiężenie Czerwonej Księgi - KOMENTARZE:
@pan-elf z czysto mechanicznego punktu widzenia, stosowanie nadziei w pierwszym rzucie z 5 dostępnych nie jest optymalne (nadzieja jest zasobem ograniczonym).
Nie jestem freakiem optymalizacji. Nadzieja jest po to, żeby ją wydawać

@Rewik napisał w [Jedyny Pierscień II ed.] Sprzysiężenie Czerwonej Księgi - KOMENTARZE:
Możemy zamiast dodatkowego sukcesu, wydać go na niespodziankę
Zróbmy tak. Niech @grek @panicz i @wired zadbają o pozostałe sukcesy

-
Złotousta Prymula obłaskawia śpiewem pszczoły (i szerszenie o których jeszcze nie wie, ale piosenka działa w teorii na wszystkie błonkoskrzydłe). Bez nadziei, ale oby nie beznadziejnie!
Taki suchar do sobotniej kawy:)
-
Złotousta Prymula obłaskawia śpiewem pszczoły (i szerszenie o których jeszcze nie wie, ale piosenka działa w teorii na wszystkie błonkoskrzydłe). Bez nadziei, ale oby nie beznadziejnie!
Taki suchar do sobotniej kawy:)
@Marrrt
UpsikDrogo Baggins zużywa nadzieję (pomaga w śpiewaniu)!
Prymula Brandybuck: pieśni (PT 14) - |
| 1, 1, 2 | - porażka!Coś poszło bardzo nie tak! To nie pszczoły atakują biedaka, a szerszenie, które w praktyce za nic mają pieśni!
Przy okazji:
znak
wyrzucony na kości działania (k12) oznacza wynik 0, ale w pewnych sytuacjach (gdy postać jest przygnębiona) oznacza automatyczną porażkę, nawet gdyby po zsumowaniu wyników z kości sukcesu (k6) wyszło, że test został zdany. Wam przygnębienie nie grozi (jest to związane z mechaniką, której tutaj nie używamy - punktów cienia), więc to tak na marginesie. Dla was znak ten to zero.Ekipa kolaskowa - macie ostatni rzut i 1 sukces do zdobycia.
-
To pójdzie wiedza od Lobelii z wydanym punktem nadziei. Nic więcej nie wymyślę.
Swoją drogą, czy pomagając w śpiewaniu mógł Drogo jakoś mechanicznie pomóc bardziej? Np. używając wyróżnika wierny? Takie pytanie, celem zrozumienia mechaniki.
-
Kwestia interpretacji tak na prawdę. Jeden rabin powie tak, drugi rabin powie nie. W zasadzie mógłbym potraktować "wierny", żeby przy wydaniu nadziei przez Drogo dać +2k6, a nie 1k6. Wydaje mi się jednak, że byłaby to trochę przesada, by każdy test w którym Drogo pomaga Prymuli z użyciem nadziei, otrzymywał "natchnienie". Co innego, gdyby to Prymula była w niebezpieczeństwie.
-
Jest w otoczeniu jakas łódka czyjaś czy tratwa czy musimy przechodzić rzekę ryzykując porwanie nurem?
-
możecie rzucić na rekonesans
-
to rzuć dla Rorika

-
Masz zero w rekonesansie. To znaczy że masz 1/12 szans na sukces bez modyfikatorów.
Może niech Paladin się tego podejmie, a Rorik będzie
pomagałrozpraszał? @grek ?Możecie też zbudować tratwę (test rzemiosła)
-
@Rewik rzucasz na wiedzę, czy czekać na coś jeszcze?
Można pomagać bez ograniczeń? W sensie nawet, jak się ma 0 w danej umiejętności to się pomaga tak samo, jak gdyby się miało 3? Za każdym razem wydaje się nadzieję i dodaje jedną kostkę?
-
Tak, rzucę na wiedzę już umieszczając post w wątku.
Choroba masz mnie z tym pomaganiem, mimo że wcześniej sam o tym pisałem. Nie można pomagać jak nie ma się choć 1 rozwinięcia danej umiejętności, więc Rorik nie może mechanicznie pomagać Paladinowi, ale może fabularnie (rozpraszać ;)).
Jak ktoś pomaga, to zawsze daje 1 kostkę wydając nadzieję. Czasem gdy jego wyróżnik się nadaje, zamiast 1k6 doda 2k6. I jak wyżej - pomagający musi mieć przynajmniej jedno rozwinięcie danej umiejętności. Może być tylko 1 pomagający na rzut.
Celem zmaksymalizowania szans, najlepiej gdy osoba z największa liczbą rozwinięć robi test, wydając przy tym nadzieję własną plus ktoś jej pomaga, najlepiej z pasującym wyróżnikiem. Można rzecz jasna szukać jeszcze metod poza mechaniką - np. szarża na kucyku z pagórka będzie miała dodatkowe bonusowe kostki nadane przez MG (jak twoje użycie zioła).