[Jedyny Pierscień II ed.] Sprzysiężenie Czerwonej Księgi - KOMENTARZE
-
Zacznij proszę od przenikliwości. A moim magicznym sukcesem mogę wesprzeć swój kolejny test?
-

Możesz uzyskać dodatkowy sukces, co jest lepsze od wsparcia kolejnego testu.
Bystrooka Lobelia Bracegirdle zużywa nadzieję (+2k6)
Lobelia Bracegirdle: przenikliwość (PT 12) - |1,
| 1, 3, 5,
| - wielki sukces!grupie kolaskowej pozostał do uzyskania 1 sukces
(jeden uzyskano za pierwszy zdany test drugi za znak
)
Ochocza Esmeralda Tuk zużywa nadzieję (+2k6)
Esmeralda Tuk: inspiracja (PT 11) - |6, 8 | 1, 3, 4,
| - wielki sukces!Grupie przełajowej pozostał do uzyskania 1 sukces
)@pan-elf z czysto mechanicznego punktu widzenia, stosowanie nadziei w pierwszym rzucie z 5 dostępnych nie jest optymalne (nadzieja jest zasobem ograniczonym). Rzecz jasna optymizm Esmeraldy jest jak najbardziej na miejscu i gramy w samouczek, ale jakbyś chciał jednak na coś innego zużyc znak
to śmiało. Możemy zamiast dodatkowego sukcesu, wydać go na niespodziankę 
-
Ok, czyli zostają nam dwa testy i jeden sukces do zdobycia. Jeżeli @Marrrt nie ma nic przeciwko, to proponuję, aby on teraz rzucił na swój śpiew (niech sam zdecyduje, czy wydaje punkt nadziei czy nie). A na koniec ja rzucę na wiedzę.
-

Możesz uzyskać dodatkowy sukces, co jest lepsze od wsparcia kolejnego testu.
Bystrooka Lobelia Bracegirdle zużywa nadzieję (+2k6)
Lobelia Bracegirdle: przenikliwość (PT 12) - |1,
| 1, 3, 5,
| - wielki sukces!grupie kolaskowej pozostał do uzyskania 1 sukces
)
Ochocza Esmeralda Tuk zużywa nadzieję (+2k6)
Esmeralda Tuk: inspiracja (PT 11) - |6, 8 | 1, 3, 4,
| - wielki sukces!Grupie przełajowej pozostał do uzyskania 1 sukces
)@pan-elf z czysto mechanicznego punktu widzenia, stosowanie nadziei w pierwszym rzucie z 5 dostępnych nie jest optymalne (nadzieja jest zasobem ograniczonym). Rzecz jasna optymizm Esmeraldy jest jak najbardziej na miejscu i gramy w samouczek, ale jakbyś chciał jednak na coś innego zużyc znak
to śmiało. Możemy zamiast dodatkowego sukcesu, wydać go na niespodziankę 
@Rewik napisał w [Jedyny Pierscień II ed.] Sprzysiężenie Czerwonej Księgi - KOMENTARZE:
@pan-elf z czysto mechanicznego punktu widzenia, stosowanie nadziei w pierwszym rzucie z 5 dostępnych nie jest optymalne (nadzieja jest zasobem ograniczonym).
Nie jestem freakiem optymalizacji. Nadzieja jest po to, żeby ją wydawać

@Rewik napisał w [Jedyny Pierscień II ed.] Sprzysiężenie Czerwonej Księgi - KOMENTARZE:
Możemy zamiast dodatkowego sukcesu, wydać go na niespodziankę
Zróbmy tak. Niech @grek @panicz i @wired zadbają o pozostałe sukcesy

-
Złotousta Prymula obłaskawia śpiewem pszczoły (i szerszenie o których jeszcze nie wie, ale piosenka działa w teorii na wszystkie błonkoskrzydłe). Bez nadziei, ale oby nie beznadziejnie!
Taki suchar do sobotniej kawy:)
-
Złotousta Prymula obłaskawia śpiewem pszczoły (i szerszenie o których jeszcze nie wie, ale piosenka działa w teorii na wszystkie błonkoskrzydłe). Bez nadziei, ale oby nie beznadziejnie!
Taki suchar do sobotniej kawy:)
@Marrrt
UpsikDrogo Baggins zużywa nadzieję (pomaga w śpiewaniu)!
Prymula Brandybuck: pieśni (PT 14) - |
| 1, 1, 2 | - porażka!Coś poszło bardzo nie tak! To nie pszczoły atakują biedaka, a szerszenie, które w praktyce za nic mają pieśni!
Przy okazji:
znak
wyrzucony na kości działania (k12) oznacza wynik 0, ale w pewnych sytuacjach (gdy postać jest przygnębiona) oznacza automatyczną porażkę, nawet gdyby po zsumowaniu wyników z kości sukcesu (k6) wyszło, że test został zdany. Wam przygnębienie nie grozi (jest to związane z mechaniką, której tutaj nie używamy - punktów cienia), więc to tak na marginesie. Dla was znak ten to zero.Ekipa kolaskowa - macie ostatni rzut i 1 sukces do zdobycia.
-
To pójdzie wiedza od Lobelii z wydanym punktem nadziei. Nic więcej nie wymyślę.
Swoją drogą, czy pomagając w śpiewaniu mógł Drogo jakoś mechanicznie pomóc bardziej? Np. używając wyróżnika wierny? Takie pytanie, celem zrozumienia mechaniki.
-
Kwestia interpretacji tak na prawdę. Jeden rabin powie tak, drugi rabin powie nie. W zasadzie mógłbym potraktować "wierny", żeby przy wydaniu nadziei przez Drogo dać +2k6, a nie 1k6. Wydaje mi się jednak, że byłaby to trochę przesada, by każdy test w którym Drogo pomaga Prymuli z użyciem nadziei, otrzymywał "natchnienie". Co innego, gdyby to Prymula była w niebezpieczeństwie.
-
Jest w otoczeniu jakas łódka czyjaś czy tratwa czy musimy przechodzić rzekę ryzykując porwanie nurem?
-
możecie rzucić na rekonesans
-
to rzuć dla Rorika

-
Masz zero w rekonesansie. To znaczy że masz 1/12 szans na sukces bez modyfikatorów.
Może niech Paladin się tego podejmie, a Rorik będzie
pomagałrozpraszał? @grek ?Możecie też zbudować tratwę (test rzemiosła)
-
@Rewik rzucasz na wiedzę, czy czekać na coś jeszcze?
Można pomagać bez ograniczeń? W sensie nawet, jak się ma 0 w danej umiejętności to się pomaga tak samo, jak gdyby się miało 3? Za każdym razem wydaje się nadzieję i dodaje jedną kostkę?
-
Tak, rzucę na wiedzę już umieszczając post w wątku.
Choroba masz mnie z tym pomaganiem, mimo że wcześniej sam o tym pisałem. Nie można pomagać jak nie ma się choć 1 rozwinięcia danej umiejętności, więc Rorik nie może mechanicznie pomagać Paladinowi, ale może fabularnie (rozpraszać ;)).
Jak ktoś pomaga, to zawsze daje 1 kostkę wydając nadzieję. Czasem gdy jego wyróżnik się nadaje, zamiast 1k6 doda 2k6. I jak wyżej - pomagający musi mieć przynajmniej jedno rozwinięcie danej umiejętności. Może być tylko 1 pomagający na rzut.
Celem zmaksymalizowania szans, najlepiej gdy osoba z największa liczbą rozwinięć robi test, wydając przy tym nadzieję własną plus ktoś jej pomaga, najlepiej z pasującym wyróżnikiem. Można rzecz jasna szukać jeszcze metod poza mechaniką - np. szarża na kucyku z pagórka będzie miała dodatkowe bonusowe kostki nadane przez MG (jak twoje użycie zioła).
-
Sorry za post z opóźnieniem i trochę z doskoku. Milo sugeruje, aby może 'rozebrać' jakiś pobliski płotek i użyć pachołków jako wsparcia przy przekraczaniu rzeki jako punktów oparcia po drodze (można je wbijać o siebie nawzajem). Chyba, że rzeka wezbrała już tak, że jest wysoko ponad hobbicie głowy i żaden taki opłotek nie będzie wystawał - to wtedy bez sensu...-
A poza tym to popiera pomysł z liną (nie wiem, czy mogę założyć, że ją ma, bo nie wpisywałem nic do ekwipunku, ale to można skoczyć na jakąś pobliską farmę pożyczyć).
-
System zakłada, że macie wszystko co potrzebne i podstawowe, ale też nie wiedzieliście, że będziecie ruszać przez rzekę.
Możemy potestować wędrówkę, by określić czy zabraliście zawczasu linę od Bilbo.
Możemy też skradanie, by podebrać linę z gospodarstwa lub uprzejmość by pożyczyć.
Te płotki też spoko, byłby test rzemiosła pewnie. -
Masz zero w rekonesansie. To znaczy że masz 1/12 szans na sukces bez modyfikatorów.
a nie moga szukac razem? zawsze to dwa rzuty zamiast jednego

a propos karty miałem w niej robic zmiany ale poza zamianą mieczy na łuki o czym pisałem to w nic się nie wczytywałem, ale mam skradanie jak pamietam, to mogę podebrac komuś linię
-
Postaram się jutro dać odpis
-
Cześć,
Przepraszam, że się słabo udzielam, ale wychodzi na to, że jak śmierć nie czai się za każdym rogiem, to nie mam o czym pisać
Po prawdzie trochę się też zgubiłem gdzie zapodział się mój Paladin. Chyba pojechał z inną grupą niż akcja, która toczy się z pszczołami.
Tak czy inaczej, luty - marzec mam napięty grafik.
W tym tygodniu jeszcze jestem, ale w przyszlym będę do dwóch tygodni w rozjazdach.