[Jedyny Pierscień II ed.] Sprzysiężenie Czerwonej Księgi - KOMENTARZE
-
Zacznij proszę od przenikliwości. A moim magicznym sukcesem mogę wesprzeć swój kolejny test?
-

Możesz uzyskać dodatkowy sukces, co jest lepsze od wsparcia kolejnego testu.
Bystrooka Lobelia Bracegirdle zużywa nadzieję (+2k6)
Lobelia Bracegirdle: przenikliwość (PT 12) - |1,
| 1, 3, 5,
| - wielki sukces!grupie kolaskowej pozostał do uzyskania 1 sukces
(jeden uzyskano za pierwszy zdany test drugi za znak
)
Ochocza Esmeralda Tuk zużywa nadzieję (+2k6)
Esmeralda Tuk: inspiracja (PT 11) - |6, 8 | 1, 3, 4,
| - wielki sukces!Grupie przełajowej pozostał do uzyskania 1 sukces
)@pan-elf z czysto mechanicznego punktu widzenia, stosowanie nadziei w pierwszym rzucie z 5 dostępnych nie jest optymalne (nadzieja jest zasobem ograniczonym). Rzecz jasna optymizm Esmeraldy jest jak najbardziej na miejscu i gramy w samouczek, ale jakbyś chciał jednak na coś innego zużyc znak
to śmiało. Możemy zamiast dodatkowego sukcesu, wydać go na niespodziankę 
-
Ok, czyli zostają nam dwa testy i jeden sukces do zdobycia. Jeżeli @Marrrt nie ma nic przeciwko, to proponuję, aby on teraz rzucił na swój śpiew (niech sam zdecyduje, czy wydaje punkt nadziei czy nie). A na koniec ja rzucę na wiedzę.
-

Możesz uzyskać dodatkowy sukces, co jest lepsze od wsparcia kolejnego testu.
Bystrooka Lobelia Bracegirdle zużywa nadzieję (+2k6)
Lobelia Bracegirdle: przenikliwość (PT 12) - |1,
| 1, 3, 5,
| - wielki sukces!grupie kolaskowej pozostał do uzyskania 1 sukces
)
Ochocza Esmeralda Tuk zużywa nadzieję (+2k6)
Esmeralda Tuk: inspiracja (PT 11) - |6, 8 | 1, 3, 4,
| - wielki sukces!Grupie przełajowej pozostał do uzyskania 1 sukces
)@pan-elf z czysto mechanicznego punktu widzenia, stosowanie nadziei w pierwszym rzucie z 5 dostępnych nie jest optymalne (nadzieja jest zasobem ograniczonym). Rzecz jasna optymizm Esmeraldy jest jak najbardziej na miejscu i gramy w samouczek, ale jakbyś chciał jednak na coś innego zużyc znak
to śmiało. Możemy zamiast dodatkowego sukcesu, wydać go na niespodziankę 
@Rewik napisał w [Jedyny Pierscień II ed.] Sprzysiężenie Czerwonej Księgi - KOMENTARZE:
@pan-elf z czysto mechanicznego punktu widzenia, stosowanie nadziei w pierwszym rzucie z 5 dostępnych nie jest optymalne (nadzieja jest zasobem ograniczonym).
Nie jestem freakiem optymalizacji. Nadzieja jest po to, żeby ją wydawać

@Rewik napisał w [Jedyny Pierscień II ed.] Sprzysiężenie Czerwonej Księgi - KOMENTARZE:
Możemy zamiast dodatkowego sukcesu, wydać go na niespodziankę
Zróbmy tak. Niech @grek @panicz i @wired zadbają o pozostałe sukcesy

-
Złotousta Prymula obłaskawia śpiewem pszczoły (i szerszenie o których jeszcze nie wie, ale piosenka działa w teorii na wszystkie błonkoskrzydłe). Bez nadziei, ale oby nie beznadziejnie!
Taki suchar do sobotniej kawy:)
-
Złotousta Prymula obłaskawia śpiewem pszczoły (i szerszenie o których jeszcze nie wie, ale piosenka działa w teorii na wszystkie błonkoskrzydłe). Bez nadziei, ale oby nie beznadziejnie!
Taki suchar do sobotniej kawy:)
@Marrrt
UpsikDrogo Baggins zużywa nadzieję (pomaga w śpiewaniu)!
Prymula Brandybuck: pieśni (PT 14) - |
| 1, 1, 2 | - porażka!Coś poszło bardzo nie tak! To nie pszczoły atakują biedaka, a szerszenie, które w praktyce za nic mają pieśni!
Przy okazji:
znak
wyrzucony na kości działania (k12) oznacza wynik 0, ale w pewnych sytuacjach (gdy postać jest przygnębiona) oznacza automatyczną porażkę, nawet gdyby po zsumowaniu wyników z kości sukcesu (k6) wyszło, że test został zdany. Wam przygnębienie nie grozi (jest to związane z mechaniką, której tutaj nie używamy - punktów cienia), więc to tak na marginesie. Dla was znak ten to zero.Ekipa kolaskowa - macie ostatni rzut i 1 sukces do zdobycia.
-
To pójdzie wiedza od Lobelii z wydanym punktem nadziei. Nic więcej nie wymyślę.
Swoją drogą, czy pomagając w śpiewaniu mógł Drogo jakoś mechanicznie pomóc bardziej? Np. używając wyróżnika wierny? Takie pytanie, celem zrozumienia mechaniki.
-
Kwestia interpretacji tak na prawdę. Jeden rabin powie tak, drugi rabin powie nie. W zasadzie mógłbym potraktować "wierny", żeby przy wydaniu nadziei przez Drogo dać +2k6, a nie 1k6. Wydaje mi się jednak, że byłaby to trochę przesada, by każdy test w którym Drogo pomaga Prymuli z użyciem nadziei, otrzymywał "natchnienie". Co innego, gdyby to Prymula była w niebezpieczeństwie.
-
Jest w otoczeniu jakas łódka czyjaś czy tratwa czy musimy przechodzić rzekę ryzykując porwanie nurem?
-
możecie rzucić na rekonesans
-
to rzuć dla Rorika

-
Masz zero w rekonesansie. To znaczy że masz 1/12 szans na sukces bez modyfikatorów.
Może niech Paladin się tego podejmie, a Rorik będzie
pomagałrozpraszał? @grek ?Możecie też zbudować tratwę (test rzemiosła)
-
@Rewik rzucasz na wiedzę, czy czekać na coś jeszcze?
Można pomagać bez ograniczeń? W sensie nawet, jak się ma 0 w danej umiejętności to się pomaga tak samo, jak gdyby się miało 3? Za każdym razem wydaje się nadzieję i dodaje jedną kostkę?
-
Tak, rzucę na wiedzę już umieszczając post w wątku.
Choroba masz mnie z tym pomaganiem, mimo że wcześniej sam o tym pisałem. Nie można pomagać jak nie ma się choć 1 rozwinięcia danej umiejętności, więc Rorik nie może mechanicznie pomagać Paladinowi, ale może fabularnie (rozpraszać ;)).
Jak ktoś pomaga, to zawsze daje 1 kostkę wydając nadzieję. Czasem gdy jego wyróżnik się nadaje, zamiast 1k6 doda 2k6. I jak wyżej - pomagający musi mieć przynajmniej jedno rozwinięcie danej umiejętności. Może być tylko 1 pomagający na rzut.
Celem zmaksymalizowania szans, najlepiej gdy osoba z największa liczbą rozwinięć robi test, wydając przy tym nadzieję własną plus ktoś jej pomaga, najlepiej z pasującym wyróżnikiem. Można rzecz jasna szukać jeszcze metod poza mechaniką - np. szarża na kucyku z pagórka będzie miała dodatkowe bonusowe kostki nadane przez MG (jak twoje użycie zioła).
-
Sorry za post z opóźnieniem i trochę z doskoku. Milo sugeruje, aby może 'rozebrać' jakiś pobliski płotek i użyć pachołków jako wsparcia przy przekraczaniu rzeki jako punktów oparcia po drodze (można je wbijać o siebie nawzajem). Chyba, że rzeka wezbrała już tak, że jest wysoko ponad hobbicie głowy i żaden taki opłotek nie będzie wystawał - to wtedy bez sensu...-
A poza tym to popiera pomysł z liną (nie wiem, czy mogę założyć, że ją ma, bo nie wpisywałem nic do ekwipunku, ale to można skoczyć na jakąś pobliską farmę pożyczyć).
-
System zakłada, że macie wszystko co potrzebne i podstawowe, ale też nie wiedzieliście, że będziecie ruszać przez rzekę.
Możemy potestować wędrówkę, by określić czy zabraliście zawczasu linę od Bilbo.
Możemy też skradanie, by podebrać linę z gospodarstwa lub uprzejmość by pożyczyć.
Te płotki też spoko, byłby test rzemiosła pewnie. -
Masz zero w rekonesansie. To znaczy że masz 1/12 szans na sukces bez modyfikatorów.
a nie moga szukac razem? zawsze to dwa rzuty zamiast jednego

a propos karty miałem w niej robic zmiany ale poza zamianą mieczy na łuki o czym pisałem to w nic się nie wczytywałem, ale mam skradanie jak pamietam, to mogę podebrac komuś linię
-
Milo też chyba spoko w skradaniu, więc może pożyczyć potrzebne rzeczy, albo pomóc przy tym, jeśli to tak można sumować (wyższa konieczność!)

-
Postaram się jutro dać odpis
-
Cześć,
Przepraszam, że się słabo udzielam, ale wychodzi na to, że jak śmierć nie czai się za każdym rogiem, to nie mam o czym pisać
Po prawdzie trochę się też zgubiłem gdzie zapodział się mój Paladin. Chyba pojechał z inną grupą niż akcja, która toczy się z pszczołami.
Tak czy inaczej, luty - marzec mam napięty grafik.
W tym tygodniu jeszcze jestem, ale w przyszlym będę do dwóch tygodni w rozjazdach.
Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.
Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.
With your input, this post could be even better 💗
Zarejestruj się Zaloguj się