Przejdź do treści
  • Kategorie
  • Ostatnie
  • Tagi
  • Popularne
  • Świat
  • Użytkownicy
  • Grupy
Skórki
  • Light
  • Brite
  • Cerulean
  • Cosmo
  • Flatly
  • Journal
  • Litera
  • Lumen
  • Lux
  • Materia
  • Minty
  • Morph
  • Pulse
  • Sandstone
  • Simplex
  • Sketchy
  • Spacelab
  • United
  • Yeti
  • Zephyr
  • Dark
  • Cyborg
  • Darkly
  • Quartz
  • Slate
  • Solar
  • Superhero
  • Vapor

• Domyślna (Cyborg)
  • Brak skórki
Zwiń
  1. Start
  2. Dyskusje RPG
  3. AI w ilustratorskiej służbie MG

Panel sesji wdrożony.Proszę zapoznać się z tym tematem.

AI w ilustratorskiej służbie MG

Zaplanowany Przypięty Zablokowany Przeniesiony Dyskusje RPG
19 Posty 10 Uczestników 263 Wyświetlenia 1 Obserwuje
  • Najpierw najstarsze
  • Najpierw najnowsze
  • Najwięcej głosów
Odpowiedz
  • Odpowiedz, zakładając nowy temat
Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Ten temat został usunięty. Mogą go zobaczyć tylko użytkownicy upoważnieni do zarządzania tematami.
  • KetharianK Online
    KetharianK Online
    Ketharian
    Obsługa Moderator
    napisał ostatnio edytowany przez Ketharian

text alternatywny

(obrazek ilustracyjny znaleziony w sieci)

AI w ilustratorskiej służbie MG i sesji

Moje doświadczenia ze Sztuczną Inteligencją wspomagającą graficznie sesje PBF nie są imponujące, bo dopiero od niedawna stałem się wielkim fanem tego narzędzia do celów ilustrowania sesji, ale coraz bardziej uświadamiam sobie jego potencjał i chętnie poczytałbym o rekomendacjach innych userów bądź rzucił okiem na ich ilustracje. Sam korzystam z Groka w wersji bezpłatnej, ale wiem o GPTChat i słyszałem co nieco o Midjourney. Z jakimi innymi generatorami grafik mieliście już okazję pracować, co możecie o nich powiedzieć, jakimi skryptami chcielibyście się podzielić?

Ja na początek chciałbym się pochwalić przykładem, który może nie jest złożonym projektem, ale który zajął tylko chwilę, a sprawił mi sporo frajdy i zachęcił do dalszego eksperymentowania z AI. W sesji Cyberpunka 2077 @Grek zaopatrzył swojego bohatera w poniższy awatar:

text alternatywny

Wykorzystując Groka do najprostszej obróbki z użyciem skryptów CP 2077, dark alley, cyberpunk-style clothes, ripperdoc armchair etc pozwoliłem programowi wygenerować następujące obrazki dopasowane później do potrzeb narracji w sesji:

text alternatywny

text alternatywny

text alternatywny

text alternatywny

Wiem, że @pan-elf stworzył zgrabną ilustrację AI do sesji Gruzy Przeszłości, może zechciałby się nią tutaj podzielić wraz z krótkim komentarzem, radą, rekomendacją narzędzia?

Ktoś inny dołączy do rozmowy?

Popieram postulat Gladina wzywający do zniszczenia 4-tej edycji WFRP!

1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
    2
    • Pan ElfP Niedostępny
      Pan ElfP Niedostępny
      Pan Elf
      napisał ostatnio edytowany przez Pan Elf

Jasne, już i tak jest na forum, więc czemu nie.

text alternatywny

Kadr filmowy stworzony przez AI na podstawie wrzuconych mu trzech zdjęć portretowych postaci graczy, które brały udział w scenie. Sam prompt był mniej więcej właśnie taki, by został stworzony kadr z filmu przedstawiający wskazane postacie podczas dyskusji w pustej sali klasowej. Pewnie gdyby dopieścić polecenie, to dałoby się z tego wyciągnąć bardziej "polską" salę klasową, ale najważniejsze były postacie, a te odwzorował idealnie na podstawie fotek.

Używałem do tego Gemini, wersja darmowa. Póki co chyba najbardziej mi się podoba pod względem tworzenia grafik, bo nie mają tego wstrętnego AI filtra, który tak wygładza w specyficzny sposób (przynajmniej do tej pory, ale to też może kwestia promptów lub tego, że tworzone są na bazie innej grafiki - w tym przypadku portretowych zdjęć bohaterów - a nie "od zera" na podstawie samego opisu).

3
      • ? Niedostępny
        ? Niedostępny
        Dawny użytkownik
        napisał ostatnio edytowany przez Dawny użytkownik

Jak każde narzędzie, trzeba umieć się nim posługiwać, a przede wszystkim robić to z głową i odpowiedzialnie. Nie powiedziałabym, że do jego obsługi wymagane jest jakieś szczególne przeszkolenie, ale na pewno poznanie garści pro-tipów jest wskazane. Zarówno dla wygody użytkowania, jak i uzyskiwania lepszych efektów.

Na przykład powyższy obrazek. Pan Elf chciał uzyskać efektu kadru z filmu i wiernie odwzorowane postacie. Nie ulega wątpliwości, że ten cel zdołał osiągnąć. Ale jeśli chodzi o odzwierciedlenie klimatu sesji i realiów epoki, to obrazek wymaga jeszcze trochę pracy. W obecnej formie prędzej przypisałabym go do kadru z popołudniowego TVN-owskiego serialu kryminalnego z czasem akcji bliższym współczesności, niż jako ilustrację prowincjonalnego polskiego liceum z 97 roku.

ZellZ 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
        0
        • ? Dawny użytkownik

Jak każde narzędzie, trzeba umieć się nim posługiwać, a przede wszystkim robić to z głową i odpowiedzialnie. Nie powiedziałabym, że do jego obsługi wymagane jest jakieś szczególne przeszkolenie, ale na pewno poznanie garści pro-tipów jest wskazane. Zarówno dla wygody użytkowania, jak i uzyskiwania lepszych efektów.

Na przykład powyższy obrazek. Pan Elf chciał uzyskać efektu kadru z filmu i wiernie odwzorowane postacie. Nie ulega wątpliwości, że ten cel zdołał osiągnąć. Ale jeśli chodzi o odzwierciedlenie klimatu sesji i realiów epoki, to obrazek wymaga jeszcze trochę pracy. W obecnej formie prędzej przypisałabym go do kadru z popołudniowego TVN-owskiego serialu kryminalnego z czasem akcji bliższym współczesności, niż jako ilustrację prowincjonalnego polskiego liceum z 97 roku.

ZellZ Online
          ZellZ Online
          Zell
          Moderator Obsługa
          napisał ostatnio edytowany przez

@multikonciara napisał w AI w ilustratorskiej służbie MG:

W obecnej formie prędzej przypisałabym go do kadru z popołudniowego TVN-owskiego serialu kryminalnego z czasem akcji bliższym współczesności, niż jako ilustrację prowincjonalnego polskiego liceum z 97 roku.

Serio? Aż tak patrzycie na obrazki do sesji stworzone przez AI? Jak ja szukam obrazka, czy AI jak nie mogę znaleźć, to chcę po prostu coś mniej więcej. To nie ma być komiks i odwzorowanie całkowite w końcu, ot smaczek czy jak już się nie chce opisywać bardziej to pomoc. Że też są osoby jakim się chce w to bawić dłużej! 😄

Writing is a socially acceptable form of schizophrenia.

1
          • ? Niedostępny
            ? Niedostępny
            Dawny użytkownik

Naturalnie każdy wykazuje inny poziom przywiązania do spójności narracyjno-wizualnej. Dla mnie obrazek, który nie pasuje do stylistyki i klimatu nie byłby smaczkiem ani pomocą, tylko przeszkodą.

0
            • DeklineD Niedostępny
              DeklineD Niedostępny
              Dekline
              Obsługa Moderator

Ja zainspirowałem się @ketharian sposobem na dobieraniem obrazka do aktualnego statusu postaci w sesji.
              Działa to znakomicie, uzywam gpt platnego ale tego najtanszego, mam chat w ktorym generuje kolejne na podstawie bazowego. Czasami trzeba mu przypominac ktory to bazowy ale ogolnie ogarnia. Zwykły opis tego co chce osiagnąc, jedno zdanie i tyle.

image.png

Discord nie jest dla mnie wiążący ani obligatoryjny. Chcesz coś ode mnie, to zawrzyj w poście.

1
              • JhnWJ Online
                JhnWJ Online
                JhnW
                Administrator Obsługa Developer

W moich oczach zwykle modyfikacje mimiki wyglądają groteskowo, niekiedy taka groteska pasuje do klimatu i sesji, a czasem do tylko jednej postaci, ale może łatwo psuć wrażenie.

0
                • KetharianK Online
                  KetharianK Online
                  Ketharian
                  Obsługa Moderator

text alternatywny

Nie będzie dla Was chyba zaskoczeniem fakt, że po przesiadce z LI na RT mamy dość ambitne plany rozwoju i nie chcemy się promować jedynie poprzez obecność na konwentach. W mediach społecznościowych jest wiele grup skupiających graczy RPG, rozważamy opcję rozpowszechniania informacji o nowych rekrutacjach na RT również za ich pośrednictwem, a nie tylko z własnego konta na FB - a jak wiadomo, nic tak nie przyciąga uwagi jak fajna graficzka.

Tutaj moja propozycja "okładki" do najnowszej rekrutacji Slanna, system nazywa się Daggerheart. Jak Wam się to widzi? Ma szanse przyciągnąć oko, a jednocześnie utrwalić w pamięci nasze logo?

@slann22 co sam powiesz, wziąłbyś na okładkę do sesji?

2
                  • slann22S Online
                    slann22S Online
                    slann22

Z radością. Jutro to jakoś dodam choć pomoc przydałaby się.

1
                    • KetharianK Online
                      KetharianK Online
                      Ketharian
                      Obsługa Moderator

text alternatywny

Awatar mojego bohatera do sesji Zew Cthulhu „Serce tajgi”. Użyłem Groka i poniższego bardzo prostego skryptu.

Lata Wielkiego Kryzysu w USA. Brodaty biały traper w wieku 45 lat, w myśliwskim ubraniu, stojący po kolana w śniegu na tle panoramy Alaski. W rękach trzyma karabin myśliwski Winchester M1897. Na jego szyi wisi indiański amulet.

Wygenerował jakieś 50 różnych propozycji, najbardziej spodobała mi się ta powyższa. Jedyny problem pojawił się przy próbie odwzorowania w realistyczny sposób broni, pomimo podrzucenia Grokowi jej zdjęcia. Niemniej efekt końcowy zaspokaja moje oczekiwania. Czas włożony w wytworzenie awatara: poniżej 15 minut.

WiredW StalowyS 2 odpowiedzi Ostatnia odpowiedź
                      1
                      • KetharianK Online
                        KetharianK Online
                        Ketharian
                        Obsługa Moderator

text alternatywny

W związku z biegiem fabuły w sesji CP 2077 pojawiła się konieczność stworzenia nowego gangu, Tren de Agua z dzielnicy Heywood. Głównie Latynosi, handlarze bronią i narkotykami, ściągający haracze, porywający dla okupu. Tworząc opis tego gangu zamówiłem u Groka trzy ilustracje - dwaj przykładowi Trenosi na masce samochodu oglądający działkę narkotyków, ich aktualny przywódca oraz pomysł na graffiti gangu znakujące jego strefy wpływów. Z kilkudziesięciu propozycji wybrałem kilka dni temu tę powyżej (przywódca grupy) oraz dwie poniżej (gangusy i grafitti).

text alternatywny

text alternatywny

Dzisiaj na potrzeby konkretnej sceny w sesji (przypadkowa konfrontacja bohatera @Grek z Tren de Agua) zamówiłem u Groka ilustrację na bazie obrazków z wcześniejszych próbek.

text alternatywny

I powiem Wam, że to narzędzie naprawdę w ogromnym stopniu zmieniło moje podejście do ilustrowania własnych sesji.

2
                        • KetharianK Ketharian

text alternatywny

Awatar mojego bohatera do sesji Zew Cthulhu „Serce tajgi”. Użyłem Groka i poniższego bardzo prostego skryptu.

Lata Wielkiego Kryzysu w USA. Brodaty biały traper w wieku 45 lat, w myśliwskim ubraniu, stojący po kolana w śniegu na tle panoramy Alaski. W rękach trzyma karabin myśliwski Winchester M1897. Na jego szyi wisi indiański amulet.

Wygenerował jakieś 50 różnych propozycji, najbardziej spodobała mi się ta powyższa. Jedyny problem pojawił się przy próbie odwzorowania w realistyczny sposób broni, pomimo podrzucenia Grokowi jej zdjęcia. Niemniej efekt końcowy zaspokaja moje oczekiwania. Czas włożony w wytworzenie awatara: poniżej 15 minut.

WiredW Niedostępny
                          WiredW Niedostępny
                          Wired
                          napisał ostatnio edytowany przez Wired

@Ketharian napisał w AI w ilustratorskiej służbie MG:

skryptu

Wyjdzie że jestem IT nerdem, ale plz nie nazywaj promptu skryptem.
                          Już mi wystarczy że młodsi ode mnie nazywają skrypty programami,
                          pisanie skryptów programowaniem, a JavaScript językiem skryptowym
                          (mimo że nim nie jest, z Javą też nie ma nic wspólnego).

NamiN 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                          1
                          • KetharianK Ketharian

text alternatywny

StalowyS Niedostępny
                            StalowyS Niedostępny
                            Stalowy

@Ketharian

Za słaby kaliber tej spluwy by radzić sobie ze śnieżnymi koczkodanami wąchającymi oscypki.

2
                            • WiredW Wired

skryptu

NamiN Online
                              NamiN Online
                              Nami

@Wired napisał w AI w ilustratorskiej służbie MG:

skryptu

Nic nie zrozumiałam, ale jestem tu by oglądać obrazki AI 🙈

🥀If I had a flower for every time I thought of you, we could walk in our garden forever.

2
                              • NamiN Online
                                NamiN Online
                                Nami

To ja pierwszy raz się podzielę swoim obrazkiem, bo na tle tych wszystkich, które chatGPT mi wygenerował, ten podoba mi się najbardziej no i na tyle, że chętnie się podzielę

text alternatywny

Jest to sesja Gruzy Przeszłości, akcja toczy się w Polsce w 1997 roku, postacie są nastolatkami.

Tutaj na dyskotece. Nie szkolnej. Powiem szczerze że w tych latach to ja miałam lat 7 i nie wiem, co się działo, ale wydaje mi się, że udało nam się odwzorować dobrze ubiór i postać. Otoczenie chyba też wydaje się całkiem OK jak na dyskotekę w lokalu. Są światełka, jakaś kula (której nie byłam pewna tbh, ale wydaje mi się, że mogła być jako coś "wow") no i jest moja postać z detalami jak piegi czy spinki do włosów, kolczyki w uszach z tym fajnym, tanecznym vibem. Zauroczył mnie ten obrazek 💓

🥀If I had a flower for every time I thought of you, we could walk in our garden forever.

3
                                • KetharianK Online
                                  KetharianK Online
                                  Ketharian
                                  Obsługa Moderator
                                  napisał(a) ostatnio edytowany przez

text alternatywny

Tak tu to tylko zostawię szykując się do sesji, o której będą śpiewać pieśni!

2
                                  • DeklineD Niedostępny
                                    DeklineD Niedostępny
                                    Dekline
                                    Obsługa Moderator
                                    napisał(a) ostatnio edytowany przez Dekline

image.png

Discord nie jest dla mnie wiążący ani obligatoryjny. Chcesz coś ode mnie, to zawrzyj w poście.

3
                                    • DeklineD Niedostępny
                                      DeklineD Niedostępny
                                      Dekline
                                      Obsługa Moderator

A tal wygladał mój oryginał:

image.png

1
                                      • KetharianK Online
                                        KetharianK Online
                                        Ketharian
                                        Obsługa Moderator

Obśmiałem się jak norka!

0
                                        Odpowiedz
                                        • Odpowiedz, zakładając nowy temat
                                        Zaloguj się, aby odpowiedzieć
                                        • Najpierw najstarsze
                                        • Najpierw najnowsze
                                        • Najwięcej głosów

• Zaloguj się

• Nie masz konta? Zarejestruj się

• Aby wyszukiwać zaloguj się lub zarejestruj.