Przejdź do treści
  • Kategorie
  • Ostatnie
  • Tagi
  • Popularne
  • Świat
  • Użytkownicy
  • Grupy
Skórki
  • Light
  • Brite
  • Cerulean
  • Cosmo
  • Flatly
  • Journal
  • Litera
  • Lumen
  • Lux
  • Materia
  • Minty
  • Morph
  • Pulse
  • Sandstone
  • Simplex
  • Sketchy
  • Spacelab
  • United
  • Yeti
  • Zephyr
  • Dark
  • Cyborg
  • Darkly
  • Quartz
  • Slate
  • Solar
  • Superhero
  • Vapor

• Domyślna (Cyborg)
  • Brak skórki
Zwiń
  1. Start
  2. Forum
  3. Plugin 1.0: testy

Panel sesji wdrożony.Proszę zapoznać się z tym tematem.

Plugin 1.0: testy

Zaplanowany Przypięty Zablokowany Przeniesiony Forum
14 Posty 5 Uczestników 139 Wyświetlenia 1 Obserwuje
  • Najpierw najstarsze
  • Najpierw najnowsze
  • Najwięcej głosów
Odpowiedz
  • Odpowiedz, zakładając nowy temat
Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Ten temat został usunięty. Mogą go zobaczyć tylko użytkownicy upoważnieni do zarządzania tematami.
  • JhnWJ Online
    JhnWJ Online
    JhnW
    Administrator Obsługa Developer
    napisał ostatnio edytowany przez Dekline

Cześć.
    Zbliża się wydanie wersji 1.0 pluginu do forum czyli pierwszy krok w kierunku uzyskania na Rolltelling mistycznego panelu sesji znanego ze starego forum. Z tej okazji chcielibyśmy was zaprosić, a także poprosić o pomóc w testach wersji 1.0. Nie trzeba technicznej wiedzy aby pomóc. Zainteresowanych pomocą, zapraszam do lektury, a resztę… Też, dowiecie się co niebawem pojawi się na forum 🙂

Testy odbędą się na https://forum.staging.rolltelling.pl. Jest o testowa instancja naszego forum, aktywacja konta tam wymaga ręcznej akceptacji administratora. Proszę, pamiętajcie - to jest instancja testowa, może w każdej chwili zostać zresetowana, nie jest to też forum do waszych testów silnika tylko do testów plugina. Po rejestracji, możecie się odezwać do mnie z nickami. Mogę też części userów dać global moderatora aby testować zarządzanie sesjami.

Potrzebujemy obecnie trzech rzeczy:

• Zwykłych, nieskoordynowanych testów. Klikajcie sobie po nowej funkcjonalności, zapoznajcie się, jak coś was niepokoi, odezwijcie się.
    • Napisania test case. Nie trzeba być technicznym. Bardziej skoordynowana forma, trzeba przeklikać się w określonych scenariuszach pokrywających wszystkie przypadki użycia i spisać kroki postępowania oraz oczekiwane wyniki. Taki dokument stworzony przez was pomoże w kolejnych iteracjach, a też docelowo stanie się podstawą testów automatycznych. Proszę na początek do nas się zgłosić jeśli jest się chętnym - powiemy co i jak oraz będziemy koordynować przy większej liczbie chętnych.
    • Feedback. Jest to czas na drobne zmiany dla waszego komfortu, wyjaśnienie pewnych rzeczy, uproszczenie obsługi czy czegoś co wygląda paskudnie 😉

Funkcjonalnie poza mną testami opiekuje się @dekline , będąc dla was pierwszą linią wsparcia i przelewając listę życzeń na listę rzeczy do zrobienia, nawet jeśli nie na premierę, to zapewniając aby nie zostały zapomniane. Będzie wam też odbijał rzeczy o których już wiemy. Jeśli ktoś chce sam sprawdzić jak to wygląda, to korzystamy z tablicy dostępnej pod adresem: https://github.com/orgs/Rolltelling/projects/2/views/6 Możecie do niej zaglądać.

Jako, że tablica bez kontekstu może nie być jasna dla każdego, to teraz słowo co w wersji 1.0 pojawi się, a co nie. Na wstępnie zaznaczę, w tej wersji nie ma panelu sesji.
    Wersja 1.0 stanowi dla nas fundament do budowy panelu. W jej ramach stworzyliśmy sesje RPG jako osobny byt w ramach forum, mający przypisane do siebie komentarze, temat rozgrywki czy materiały. Istnieją kategorie na forum które są dedykowane dla sesji. Przykładowo wchodząc https://forum.staging.rolltelling.pl/category/8/sesje-fantasy nie widzicie tematów lecz założone sesje. Wciąż można przejść do kategorii które znacie (lista na górze) gdzie istnieje tradycyjny widok postów. Kliknięcie na sesję przenosi was do widoku sesji (przykład: https://forum.staging.rolltelling.pl/rpg/session/1) który agreguje tematy zawarte w sesji i jest centrum dowodzenia - na razie dość małym.
    Istnieje kilka limitacji:
    Lista sesji w kategorii nie przeładowuje się dynamicznie, nie ma sortowania po ostatnich aktywnościach, nie ma podglądu ostatniego posta i nie jest najpiękniejsza. To są wszystko rzeczy o których wiemy.
    Nie ma jeszcze opcji dodawania dodatkowych tematów do sesji przez MG. Moderacja może to robić poprzez trick - Moderator może przypiąć dowolny temat do sesji. Jest to opcja dość surowa i robocza.
    Tak samo lista tematów w widoku sesji nie odświeża się sama przy aktywnościach.
    Nie można dodawać uczestników sesji.
    W wersji 2.0 dodamy panel z dedykowanymi avatarami i nazwami postaci - to co znacie z Lastinn. Najpewniej też spis sesji w profilu. Wszystkie dodatkowe funkcjonalności i życzenia mogą być albo przesunięte na po 2.0 albo po premierze 1.0 wykonamy je w tak zwanym międzyczasie, wydają np. 1.1, potem kolejno 1.2 itd. Część rzeczy ogarniemy pewnie też przed instalacją 1.0 na RT.

Link do zgłoszeń sugesti.

1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
    3
    • JhnWJ JhnW przypiął ten temat dnia
    • GladinG Niedostępny
      GladinG Niedostępny
      Gladin
      napisał ostatnio edytowany przez
      1. W materiałach chętnie widziałbym możliwość posiadania więcej niż jednego wątku per sesja.
        Aczkolwiek nie jest to jakieś kluczowe.

2. Fajnie by było, aby zakładać TAGi dla wszystkich wątków sesji od razu przy jej tworzeniu, aby nie trzeba było wchodzić pojedynczo później do każdego z trzech wątków i nadawać mu TAGów z osobna.

Sesja Karak Varn | Gladinhammer

A do tego uważam, że 4-tą edycję Warhammera należy zniszczyć.

2
      • ZellZ Niedostępny
        ZellZ Niedostępny
        Zell
        Moderator Obsługa
        napisał ostatnio edytowany przez Zell

Popieram by twórca sesji mógł zakładać więcej wątków niż tylko te trzy założone automatycznie i tyczy się to wszystkich typów. Oczywiście w takim rozłożeniu niepotrzebne będzie pokazanie podziałów, jak komentarze i tak dalej, jeżeli to i tak będzie w konkretnej sesji.

Writing is a socially acceptable form of schizophrenia.

0
        • GladinG Niedostępny
          GladinG Niedostępny
          Gladin

Zastanawia mnie też automatyczne dodawanie TAGa typu autorski (na podstawie wpisanego systemu gry).
          Wiem, że to taka funkcjonalność i pewnie ani zbytnio nie przeszkadza ani wcale takie proste do obejścia nie jest. Sygnalizuję jeno.

DeklineD 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
          0
          • GladinG Niedostępny
            GladinG Niedostępny
            Gladin

Właśnie zauważyłem, że na ekranie głównym sesja dostaje tagi Gurps 3ed i Świat Dysku, ale po wejściu wewnątrz tych tagów nie ma (tagi gurps dołożyłem ręcznie). Tak ma być?
            947229f1-1fa0-4818-945a-97fc1759918b-image.png

JhnWJ 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
            1
            • GladinG Gladin

Właśnie zauważyłem, że na ekranie głównym sesja dostaje tagi Gurps 3ed i Świat Dysku, ale po wejściu wewnątrz tych tagów nie ma (tagi gurps dołożyłem ręcznie). Tak ma być?
              947229f1-1fa0-4818-945a-97fc1759918b-image.png

JhnWJ Online
              JhnWJ Online
              JhnW

@Gladin To nie są tagi, tylko system, subsystem i uniwersum. Może faktycznie powinny dostać lepszą identyfikację wizualną.

DeklineD 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
              0
              • SantorineS Online
                SantorineS Online
                Santorine
                Developer

Parę notatek, co warto by dodać, co rzuciło mi się w oczy. Pewnie niektóre z nich już zostały gdzieś opisane. Głównie pomysły.

• zablokowanie możliwości pisania dla graczy, którzy nie są w sesji i dla graczy, których MG oznaczył, że z sesji wylecieli (proste do zrobienia)
                • avatary są zawsze całkiem małe. Do zastanowienia się, czy chcielibyśmy zmienić widok sesji całkowicie lub dodać opcję podglądu większej wersji avatara.
                0
                • GladinG Gladin

Zastanawia mnie też automatyczne dodawanie TAGa typu autorski (na podstawie wpisanego systemu gry).
                  Wiem, że to taka funkcjonalność i pewnie ani zbytnio nie przeszkadza ani wcale takie proste do obejścia nie jest. Sygnalizuję jeno.

DeklineD Niedostępny
                  DeklineD Niedostępny
                  Dekline
                  Obsługa Moderator

@Gladin Rozwiń proszę swój pomysł. Czemu wpisany system miałby być z założenia autorski? Czy chodzi Ci o to że jak nie rozpozna to wpisze autorski?

Discord nie jest dla mnie wiążący ani obligatoryjny. Chcesz coś ode mnie, to zawrzyj w poście.

GladinG 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                  0
                  • JhnWJ JhnW

@Gladin To nie są tagi, tylko system, subsystem i uniwersum. Może faktycznie powinny dostać lepszą identyfikację wizualną.

DeklineD Niedostępny
                    DeklineD Niedostępny
                    Dekline
                    Obsługa Moderator

@JhnW napisał w Plugin 1.0: testy:

Tego właśnie nie rozumiem. mamy tagi, oraz to co napisałeś ( sys, subsys i uni). To to sie nie gryzie? Jakie mamy na to rozróżnienie?

Discord nie jest dla mnie wiążący ani obligatoryjny. Chcesz coś ode mnie, to zawrzyj w poście.

ZellZ 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                    0
                    • DeklineD Niedostępny
                      DeklineD Niedostępny
                      Dekline
                      Obsługa Moderator

Kilka dni temu testowalem ankiety google. Teraz mam wersje oficjalna

Problemy dalej mozna zglaszac na forum, lub przez ankiety wlasnie. Byle nie przez discorda.

0
                      • DeklineD Dekline

@JhnW napisał w Plugin 1.0: testy:

Tego właśnie nie rozumiem. mamy tagi, oraz to co napisałeś ( sys, subsys i uni). To to sie nie gryzie? Jakie mamy na to rozróżnienie?

ZellZ Niedostępny
                        ZellZ Niedostępny
                        Zell
                        Moderator Obsługa

@Dekline napisał w Plugin 1.0: testy:

Jako tagi możesz wpisać tak naprawdę cokolwiek. Tamto jest sztywnym określeniem tematu stworzonym przez plugin.

Writing is a socially acceptable form of schizophrenia.

0
                        • DeklineD Niedostępny
                          DeklineD Niedostępny
                          Dekline
                          Obsługa Moderator

No dobra, ale technicznie to sa tagi czy nie? czym sie roznia?

0
                          • JhnWJ Online
                            JhnWJ Online
                            JhnW

To nie są tagi, to są po prostu nasze pole, jakich wiele do sesji możemy dodać aby ładniej ją wyświetlić. Jak pisałem, może trzeba wyświetlanie listy sesji dopieścić (chociaż mi taki tag-like styl się nawet podoba).

0
                            • DeklineD Dekline

@Gladin Rozwiń proszę swój pomysł. Czemu wpisany system miałby być z założenia autorski? Czy chodzi Ci o to że jak nie rozpozna to wpisze autorski?

GladinG Niedostępny
                              GladinG Niedostępny
                              Gladin

@Dekline Już nieaktualne. Chodziło mi o to, że jak wpiszę w pole „System” coś w rodzaju „Autorski”, to wątek dostaje takiego TAGa, a to chyba nie byłby dobry TAG. Ale się wyjaśniło, że to nie TAG, więc nie ma problemu.

0
                              • JhnWJ JhnW zablokował ten temat dnia
                              • JhnWJ JhnW odpiął ten temat dnia
                              • JhnWJ JhnW odniósł się do tego tematu dnia
                              Odpowiedz
                              • Odpowiedz, zakładając nowy temat
                              Zaloguj się, aby odpowiedzieć
                              • Najpierw najstarsze
                              • Najpierw najnowsze
                              • Najwięcej głosów

• Zaloguj się

• Nie masz konta? Zarejestruj się

• Aby wyszukiwać zaloguj się lub zarejestruj.