Przejdź do treści
  • Kategorie
  • Ostatnie
  • Tagi
  • Popularne
  • Świat
  • Użytkownicy
  • Grupy
  • Strona startowa
Skórki
  • Jasny
  • Brite
  • Cerulean
  • Cosmo
  • Flatly
  • Journal
  • Litera
  • Lumen
  • Lux
  • Materia
  • Minty
  • Morph
  • Pulse
  • Sandstone
  • Simplex
  • Sketchy
  • Spacelab
  • United
  • Yeti
  • Zephyr
  • Ciemny
  • Cyborg
  • Darkly
  • Quartz
  • Slate
  • Solar
  • Superhero
  • Vapor

• Domyślna (Cyborg)
  • Brak skórki
Zwiń
Patronite
  1. Start
  2. Dyskusje RPG
  3. AI w językowej służbie MG

AI w językowej służbie MG

Zaplanowany Przypięty Zablokowany Przeniesiony Dyskusje RPG
70 Posty 16 Uczestników 1.0k Wyświetlenia 2 Obserwuje
  • Najpierw najstarsze
  • Najpierw najnowsze
  • Najwięcej głosów
Odpowiedz
  • Odpowiedz, zakładając nowy temat
Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Ten temat został usunięty. Mogą go zobaczyć tylko użytkownicy upoważnieni do zarządzania tematami.
  • GladinG Niedostępny
    GladinG Niedostępny
    Gladin
    napisał ostatnio edytowany przez

Ależ ten czas leci. Właśnie odkryłem, że już 5 lat temu na LI był wrzucony temat prowadzenia sesji przez SI (Łącze dla tych, którzy ciągle mają dostęp do LI)

A do tego uważam, że 4-tą edycję Warhammera należy zniszczyć.

1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
    0
    • GladinG Niedostępny
      GladinG Niedostępny
      Gladin

Na potrzeby zabawy z dziećmi postanowiłem przygotować krzyżówkę, w której każde hasło miałoby w sobie słowo „kot”. Wymyśliłem kilkanaście haseł, potem uruchomiłem AI. Przetestowałem kilka z nich i generalnie wszystkie poległy. Najgorzej szło ChatGPT który wpadał na genialne hasła typu „zwrotka” i ciężko szło wytłumaczenie mu, że robi błąd. Ale generalnie każde AI wypadło przy tym słabo. Koniec końców skończyłem wymyślając hasła sam, bo szło mi to po prostu dużo lepiej...

Chciałbym też was zaprosić do udziału w zabawie Ksionżka kucharska Lochotłuka. Sprawdźcie na ile pozostało w was jeszcze kreatywności, a na ile AI zaczęła was niezauważalnie ogłupiać na tyle, że natknąwszy się na zadanie kreatywne macie ochotę sięgnąć po wsparcie sztucznej inteligencji. 🤔

WiredW 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
      0
      • GladinG Gladin

Na potrzeby zabawy z dziećmi postanowiłem przygotować krzyżówkę, w której każde hasło miałoby w sobie słowo „kot”. Wymyśliłem kilkanaście haseł, potem uruchomiłem AI. Przetestowałem kilka z nich i generalnie wszystkie poległy. Najgorzej szło ChatGPT który wpadał na genialne hasła typu „zwrotka” i ciężko szło wytłumaczenie mu, że robi błąd. Ale generalnie każde AI wypadło przy tym słabo. Koniec końców skończyłem wymyślając hasła sam, bo szło mi to po prostu dużo lepiej...

Chciałbym też was zaprosić do udziału w zabawie Ksionżka kucharska Lochotłuka. Sprawdźcie na ile pozostało w was jeszcze kreatywności, a na ile AI zaczęła was niezauważalnie ogłupiać na tyle, że natknąwszy się na zadanie kreatywne macie ochotę sięgnąć po wsparcie sztucznej inteligencji. 🤔

WiredW Niedostępny
        WiredW Niedostępny
        Wired
        napisał ostatnio edytowany przez Wired

@Gladin mhm, u mnie działa 🙂 na darmowym AI z przeglądarki Brave:
        3b8a462e-62b5-45b7-820e-9db752a2574d-image.jpeg

b057e66e-9b6c-48b7-b595-5d42610883c5-image.jpeg

0
        • NamiN Niedostępny
          NamiN Niedostępny
          Nami
          Mecenas

TBH ja też sprawdziłam (ChatGPT) i za pierwszym razem wyrzucił mi stos słów. Gdy poprosiłam o takie, ze słowem "kot", ale bardziej w środku niż na początku, również mi je dał. Zero problemu.

🥀If I had a flower for every time I thought of you, we could walk in our garden forever.

0
          • GladinG Niedostępny
            GladinG Niedostępny
            Gladin
            napisał ostatnio edytowany przez Gladin

@Wired, 10 słów z czego do wyrzucenia: kotwiczny, kotnikowy - przymiotniki oraz kotlarz (uznałem za zbyt trudne). Resztę miałem sam.

@Nami zrzuć proszę Co ci wyrzucił. Masz wersję płatną czy darmową?

NamiN WiredW 2 odpowiedzi Ostatnia odpowiedź
            0
            • GladinG Gladin

@Wired, 10 słów z czego do wyrzucenia: kotwiczny, kotnikowy - przymiotniki oraz kotlarz (uznałem za zbyt trudne). Resztę miałem sam.

NamiN Niedostępny
              NamiN Niedostępny
              Nami
              Mecenas

@Gladin napisał:

Usunęłam to już ;d
              Ale wiesz, ty powiedziałeś, że dał ci coś co nie spełniało oczekiwanych warunków, a nie że dał to, co po prostu tobie nie odpowiadało z jakichś względów. Będę szczera - nie chce mi się go poprawiać i przeprowadzać konwersacji, aby uzyskać satysfakcjonujący Cię wynik, ponieważ... No, to nie jest coś, co mnie interesuje po prostu. A czy generujesz obrazek, czy próbujesz zrobić coś odrobinę kreatywnego (jak np krzyżówka) to trzeba trochę z nim pogadać i wyjaśnić, za pierwszym razem rzadko wynik jest idealny i oczekiwany. Ja często jak chcę mieć fajny obrazek, muszę go poprawiać i wpisywać bardzo wiele tagów, ponieważ bez tego ma szerokie pole do interpretacji.

🥀If I had a flower for every time I thought of you, we could walk in our garden forever.

0
              • GladinG Niedostępny
                GladinG Niedostępny
                Gladin

Ja z nim i owszem gadałem... po czym stwierdziłem, że to strata czasu. Mimo zaangażowania w konwersację i uczenia go, on 3 razy pod rząd robił te same błędy. Wolę sam użyć mózgu niż uczyć AI jak ma mnie poprawnie rozumieć. Bo efekty mojej pracy i tak przewyższały jego pracę, a i czas potrzebny na moją pracę był krótszy, niż uczenie go.

NamiN 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                0
                • GladinG Gladin

Ja z nim i owszem gadałem... po czym stwierdziłem, że to strata czasu. Mimo zaangażowania w konwersację i uczenia go, on 3 razy pod rząd robił te same błędy. Wolę sam użyć mózgu niż uczyć AI jak ma mnie poprawnie rozumieć. Bo efekty mojej pracy i tak przewyższały jego pracę, a i czas potrzebny na moją pracę był krótszy, niż uczenie go.

NamiN Niedostępny
                  NamiN Niedostępny
                  Nami
                  Mecenas

@Gladin napisał:

Ano trzeba się liczyć niestety z tym, że to wymaga współpracy. Mi też się często już odechciewa, jak mu tłumaczę coś kilka razy, a on dalej swoje 😄 zalecane jest wtedy rozpoczęcie nowego czatu, zwykle mi pomagało w obrazkach. No, ale to ja o obrazkach bardziej, bo coś takiego o czym ty mówisz, to wolałabym sama robić, chat jest tylko małą pomocą, a nie solidną podstawą dla mnie.

0
                  • GladinG Gladin

WiredW Niedostępny
                    WiredW Niedostępny
                    Wired

@Gladin no u mnie to pierwszy odpis, pewnie za kolejnym pytaniem byłoby lepiej. Ogólnie kwestia prompta, jak mu podasz jakieś źródło haseł do krzyżówek lub chociaż dostępny online dla niego słownik, to będzie lepiej niż gdyby sam miał ogarniać co wziąć i skąd.

0
                    • JohnyTRSJ Niedostępny
                      JohnyTRSJ Niedostępny
                      JohnyTRS
                      Mecenas

Do listy słów dorzucam słowo "Kotwa" - ale to bez pomocy AI, więc się chyba nie liczy.

178.255.46.143
                      Pan Psuj
                      Ciężkie pióro, ograniczona fantazja, blokada twórcza, niemoc tfurcza, masa nierozwiniętych pomysłów. Długie posty praktycznie niemożliwe.

0
                      • GreKG Niedostępny
                        GreKG Niedostępny
                        GreK
                        Mecenas
                        napisał(a) ostatnio edytowany przez GreK

U mnie AI tak wypluł (niepłatna wersja):

Rzeczowniki zawierające ciąg „kot”, ale niezaczynające się od „kot”:

• łaskotka
                        • łaskotki
                        • klekot
                        • terakota
                        • markotność
                        • zakotwienie
                        • przykotwienie
                        • wykotłowanie
                        • przekotłowanie
                        • mikotoksyna
                        • mikotoksykoza
                        • mykotoksyna
                        • mykotoksykoza

Jeśli chodzi o popularne słowa słownikowe używane na co dzień, najczęściej spotkasz:
                        klekot, terakota, łaskotka, zakotwienie, mikotoksyna.

Jeżeli to do gry słownej, mogę też poszukać dłuższych lub krótszych rzeczowników zawierających „kot”.

Mnie przychodzi do głowy

• warkot
                        • pokot
                        0
                        • GladinG Niedostępny
                          GladinG Niedostępny
                          Gladin
                          napisał(a) ostatnio edytowany przez Gladin

Tak dla jasności: ja sobie słowa uzbierałem sam. Mam i terakotę i kotwę i warkot. Pokotu nie mam, bo wydaje mi się zbyt trudne (ale też przeszło mi przez myśl). Z nowych to ten klekot (mam łoskot, turkot i coś tam jeszcze łomoczącego). Ale to i tak wam wszystkim z jakiegoś powodu AI wyrzuca dużo więcej słów, niż mi. Mam wrażenie, że moje AI jest dużo gorsze/głupsze, niż reszty świata. Ciekawe 🤔

Przykład odpowiedzi chata:

📌 REALNY wynik (uczciwie lingwistyczny)

W standardowym polskim słowniku:
                          👉 praktycznie jedynym pewnym, poprawnym rzeczownikiem typu [tekst]+KOT+[tekst] jest:

✅ Dakota

Jeżeli kogoś interesuje, jak mi się z czatem gadało, to podsyłam zapis

0
                          • GreKG Niedostępny
                            GreKG Niedostępny
                            GreK
                            Mecenas
                            napisał(a) ostatnio edytowany przez

IMHO to kwestia poprawnie zadanego pytania, sformułowania promptu, bo przecież chatGPT jest wszędzie taki sam.

0
                            • MarrrtM Niedostępny
                              MarrrtM Niedostępny
                              Marrrt
                              Mecenas

Niekoniecznie. Po zalogowaniu (a i pewnie bez logowania) chat się trochę indywidualizuje pod swojego rozmówcę nawet zapamiętując jego preferencje. Na zasadzie uczenia się jak najlepiej dogodzić rozmówcy. Wynika, że uznał że Gladin lubi być mentorem i trzeba trochę zgłupkowacieć, żeby było Gladinowi miło:)

0
                              • GreKG Niedostępny
                                GreKG Niedostępny
                                GreK
                                Mecenas

Korciło mnie, żeby dopisać, że dostosowuje się poziomem do rozmówcy. 😉

0
                                • GladinG Niedostępny
                                  GladinG Niedostępny
                                  Gladin

O, to ciekawe. Gdybym się zalogował na innej przeglądarce i użył innego konta, czy dostałbym takie same odpowiedzi 🙂

0
                                  • MarrrtM Niedostępny
                                    MarrrtM Niedostępny
                                    Marrrt
                                    Mecenas
                                    napisał(a) ostatnio edytowany przez Marrrt

Przekopiowałem Twoje 2 pierwsze prompty z linku jako niezalogowany (ale i tak wiem, że mnie śledzi). U mnie podał z 2 błędami, ale polegającymi tylko na podaniu wyrazów bliskoznacznych:

Hasło Liczba liter
                                    KOT 3
                                    KOTKA 5
                                    KOCUR 5
                                    KOTEK 5
                                    KOCIAK 6
                                    KOTLET 6
                                    KOTARA 6
                                    KOTLINA 7
                                    KOTWICA 7
                                    KOTURN 6
                                    MASKOTKA 8
                                    ŁASKOTKA 8
                                    STUKOT 6
                                    TERKOT 6
                                    KLEKOT 7
                                    ŁOSKOT 6
                                    ŁOMOKOT 7
                                    KOTŁOWNIA 9
                                    KOTWICZYĆ 9
                                    KOTKOWATY 9

Oczywiście pochwalił, że to super pomysł:)

👍
                                    1
                                    • GladinG Niedostępny
                                      GladinG Niedostępny
                                      Gladin

Jakiś czas temu, czytając bodajże Angorę, natrafiłem na informację o spadku IQ tym millenium i z komentarzem, że „widać dotarliśmy do kresu możliwości i IQ nie może rosnąć w nieskończoność”. Ani się z tym zgadzam (uważam, że spadek jest efektem elektroniki/internetu) ani nie do końca rozumiem. Jak IQ może spaść? Skoro mediana zawsze jest 100, odchylenie standardowe zawsze to samo (na ogół 10 lub 15) to jak można powiedzieć, że IQ spada czy rośnie? Chyba jest tu jakiś skrót myślowy stosowany zrozumiały dla przeciętnego zjadacza chleba.

Ale dla mnie niezrozumiały.

MarikaM WiredW 2 odpowiedzi Ostatnia odpowiedź
                                      0
                                      • GladinG Gladin

Jakiś czas temu, czytając bodajże Angorę, natrafiłem na informację o spadku IQ tym millenium i z komentarzem, że „widać dotarliśmy do kresu możliwości i IQ nie może rosnąć w nieskończoność”. Ani się z tym zgadzam (uważam, że spadek jest efektem elektroniki/internetu) ani nie do końca rozumiem. Jak IQ może spaść? Skoro mediana zawsze jest 100, odchylenie standardowe zawsze to samo (na ogół 10 lub 15) to jak można powiedzieć, że IQ spada czy rośnie? Chyba jest tu jakiś skrót myślowy stosowany zrozumiały dla przeciętnego zjadacza chleba.

Ale dla mnie niezrozumiały.

MarikaM Niedostępny
                                        MarikaM Niedostępny
                                        Marika
                                        napisał(a) ostatnio edytowany przez Marika

@Gladin napisał:

Jak IQ może spaść? Skoro mediana zawsze jest 100, odchylenie standardowe zawsze to samo (na ogół 10 lub 15) to jak można powiedzieć, że IQ spada czy rośnie?

Testy IQ są projektowane właśnie po to, by mierzyć spadek lub wzrost IQ. Podważasz cały ich sens takim stwierdzeniem 😛

Najprościej będzie to chyba wyjaśnić tak: test IQ jest testem standaryzowanym z wymuszonym rozkładem Gaussa — punktem odniesienia jest zawsze 100. Jeśli mediana wyjdzie 103, to test uznaje się za nieco zbyt łatwy i w następnym to 103 staje się 100. Dlatego, jak zauważyłeś, zawsze jest to 100 z 15 pkt odchylenia standardowego. Efekt rosnącego IQ wynikał z tego, że mimo iż je sukcesywnie utrudniano, to i tak rozwiązywano je lepiej.

Przyznanie się do błędu to nie słabość, lecz zwycięstwo prawdy nad ignorancją.

1
                                        • JhnWJ Niedostępny
                                          JhnWJ Niedostępny
                                          JhnW
                                          Administrator Obsługa Developer

Akurat testów nie projektuje się per se aby to mierzyć. Rozkładu Gaussa też się nie wymusza gdyż za darmo zapewnia nam go efekt opisany w centralnym twierdzeniu granicznym, to czym się manipuluje to wartość odchylenia.
                                          Wracając do pytania, to tak, testy IQ buduję się aby wskazywały 100 jako wartość centralną dla danej populacji i w danym czasie. Jest to skrót myślowy polegający na porównaniu surowych danych z testów. Geograficznie też występuje różnica IQ, stąd inne testy. Dotychczas obserwowaliśmy odwrotne zjawisko czyli wzrost inteligencji, tak zwany efekt Flynna. Jakiś czas temu spowalnił.

MarikaM 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                                          😨
                                          0

Cześć! Wygląda na to, że jesteś zainteresowany tą rozmową, ale nie masz jeszcze konta.

Masz dość przewijania tych samych postów za każdą wizytą? Po zarejestrowaniu konta zawsze wrócisz dokładnie do tego samego miejsca, w którym byłeś wcześniej, możesz wtedy również wybrać opcję otrzymywania powiadomień nowych odpowiedziach (e-mailem lub powiadomieniem push). Będziesz też mógł zapisywać zakładki i głosować na posty, aby okazać uznanie innym członkom społeczności.

Z Twoją pomocą tez post mógłby być nawet lepszy 💗

Zarejestruj się Zaloguj się
                                          Odpowiedz
                                          • Odpowiedz, zakładając nowy temat
                                          Zaloguj się, aby odpowiedzieć
                                          • Najpierw najstarsze
                                          • Najpierw najnowsze
                                          • Najwięcej głosów

• Zaloguj się

• Nie masz konta? Zarejestruj się

• Aby wyszukiwać zaloguj się lub zarejestruj.