Longrest - kostnica i coś więcej
-
Po walce przychodzi czas na odpoczynek. Uzupełnienie zapasów, uporządkowanie ekwipunku, zapisanie wydarzeń i przygotowanie się do kolejnej przygody.
Z takiego założenia zrobiłem Longrest.pl. Najpierw jako internetowa kostnica, ale taka, przy której nie trzeba za każdym razem wpisywać imienia bohatera i przygody, a potem już poszło. Choć jest to pet-project, staram się rozwijać go na bieżąco, więc jeśli czegoś brakuje, to dajcie znać. Jest miejsce na zgłaszanie błędów i pomysłów.
Jeśli to zły dział, lub nielegalna promocja, to przepraszam, nie wiedziałem

To co jest i działa:
Rzuty
Rzuty są przypisane do postaci i kampanii, dzięki czemu od razu wiadomo, kto, kiedy i czym rzucał.
Można wykonywać praktycznie dowolne rzuty, przeglądać ich historię, a całość uzupełnia wizualizacja kości 3D.
Dostępne są również rzuty ukryte. MG i wykonujący rzut widzą pełny wynik (formuła + indywidualne wyniki na kościach), pozostali gracze jedynie wynik.

Rzuty są też widoczne z poziomu postaci:

oraz przygody:

Dziennik kampanii
Wspólna kronika prowadzona przez całą drużynę.
Można zapisywać wydarzenia z sesji, dodawać własne wpisy, porządkować informacje i wracać do nich nawet po wielu miesiącach. Koniec z zastanawianiem się, jak miał na imię ten karczmarz spotkany osiem sesji temu.
Wpisy podzielone są na kategorie, każda oznaczona innym kolorem na osi czasu. Działa też linkowanie notatek ze sobą, żeby łatwiej było przechodzić między nimi, filtrowanie po typie wpisu, oraz szybkie wyszukiwanie:

Dziennik jest widoczny dla wszystkich graczy i MG. Dodatkowo, gracz ma miejsce na prywatne notatki na poziomie postaci (widoczne dla niego i MG), a MG ma własne miejsce na prowadzenie prywatnych notatek sesyjnych.
Dostępność
Staram się, żeby aplikacja była dostępna na większości urządzeń, w tym przeglądrek (chromium, firefox, safari), jak i na telefonach.
Dodatkowo, są 4 skórki, które można ustawić sobie, lub na poziomie przygody (wtedy wchodząc na przygodę, system podmieni motyw zgodnie z motywem sesyjnym):

i 
Do tego masa innych rupiecie, jak samouczki, prywatne wiadomości, system zaproszeń do sesji itp., itd.
Zachęcam do przetestowania.
-
Wygląda super.
Jak będzie sposobność, to przetestuję. -
Myślałem o miejscu na rzuty wbudowanym w RT, tylko trzeba chwili czasu na to i przemyśleć na jakich zasadach powinno to wyglądać. @psionik jak masz ochotę to możesz pomyśleć o współpracy w ramach naszego pluginu.
-
Nie przyjrzałem się co prawda dokładnie całej stronie, niemniej jednak ilość złota z ze skrytki @jhnw to własnie ten wynik. Dla porządności rzuciłem jeszcze w domu, gdyż ogólnie nie ufam generatorom. Jestem fanem funkcji generujących ( głównie Python), wiec wiem ze bywają "stronnicze".
Stad pytanie do Ciebie, jak rozwiązałeś ten problem?
Druga uwaga, bład uzycia 5xk10 miast 5d10/5k10 moim zdaniem powinien byc rozwiazany w GUI miast błedu strony - który sugerowałbym ze strona jest walnieta. Taka tylko sugestia. Może przyjrze sie projektowi w blizej nieokreslonej przyszłości. -
Nie przyjrzałem się co prawda dokładnie całej stronie, niemniej jednak ilość złota z ze skrytki @jhnw to własnie ten wynik. Dla porządności rzuciłem jeszcze w domu, gdyż ogólnie nie ufam generatorom. Jestem fanem funkcji generujących ( głównie Python), wiec wiem ze bywają "stronnicze".
Druga uwaga, bład uzycia 5xk10 miast 5d10/5k10 moim zdaniem powinien byc rozwiazany w GUI miast błedu strony - który sugerowałbym ze strona jest walnieta. Taka tylko sugestia. Może przyjrze sie projektowi w blizej nieokreslonej przyszłości.Hej, dziękuję za komentarze
jestem wdzięczny za wszelki feedback.@jhnw - rozmawialiśmy o tym kiedyś, jeszcze na LastInn i temat pluginów do tego forum to nie moja bajka, nie wspominając o tym, że samo pisanie backendu w javascript uważam za herezję

Druga uwaga, bład uzycia 5xk10 miast 5d10/5k10 moim zdaniem powinien byc rozwiazany w GUI miast błedu strony - który sugerowałbym ze strona jest walnieta. Taka tylko sugestia. Może przyjrze sie projektowi w blizej nieokreslonej przyszłości.Przyznam, że nie rozumiem pytania, jak rozwiązałem co? Generowanie rzutów, czy ich wizualizację?
Co do walidacji - dzięki za uwagę, poprawiłem. Teraz rzuty są walidowane po stronie UI i backendu. Całość jest jeszcze w trakcie dopieszczania, więc takie elementy mogą się zdarzać. Naprawiam jak tylko znajdę

-
@psionik a w czym w sumie klepałem backend?
-
Generowanie rzutów. Chodzi o to że często spotykałem się z rozwiazaniami saas gdzie ktoś stwierdził że wpakuje najprostszy sposób losowania i elo. Nie wiem jak to wygląda w innych językach, ale w pythonie masz od groma rozwiązań i jeśli zastosujesz to najzwyklejsze to ci będzie klepali wyniki tylko w danym kwartylu.
-
@dekline - Używam thread safe Random do generowania wyników i później na tej podstawie biblioteka generuje wizualizację rzutów. Zapewnia to wystrarczający poziom psuedo-dowolności na taki projekt. Oczywiście można wejść w bardziej zaawansowane metody z pogranicza kryptografii, to byłby przerost formy nad treścią.
@jhnw - ja, czy Ty? Ja mam .NET core na backendzie.
Ta kość na stronie głównej jest przykładem, gdzie na początku wypada 20, a potem możesz rzucić i wynik generowany jest tylko po stronie UI, więc używa natywnego silnika 3D do obliczenia wyniku - cała reszta bazuje na wyniku z backendu.
-
Hej, mam pytanie/prośbę do osób, które korzystają z longrest. Czy dostrzegliście jakieś problemy z używaniem notatek? Dostałem jedno zgłoszenie, że edytowanie powodowało lagowanie przeglądarki, szczególnie używanie backspace, ale nie mogę tego zreprodukować po swojej stronie. Czy ktoś miał/ma takie problemy
Cześć! Wygląda na to, że jesteś zainteresowany tą rozmową, ale nie masz jeszcze konta.
Masz dość przewijania tych samych postów za każdą wizytą? Po zarejestrowaniu konta zawsze wrócisz dokładnie do tego samego miejsca, w którym byłeś wcześniej, możesz wtedy również wybrać opcję otrzymywania powiadomień nowych odpowiedziach (e-mailem lub powiadomieniem push). Będziesz też mógł zapisywać zakładki i głosować na posty, aby okazać uznanie innym członkom społeczności.
Z Twoją pomocą tez post mógłby być nawet lepszy 💗
Zarejestruj się Zaloguj się