Przejdź do treści
  • Kategorie
  • Ostatnie
  • Tagi
  • Popularne
  • Świat
  • Użytkownicy
  • Grupy
Skórki
  • Light
  • Brite
  • Cerulean
  • Cosmo
  • Flatly
  • Journal
  • Litera
  • Lumen
  • Lux
  • Materia
  • Minty
  • Morph
  • Pulse
  • Sandstone
  • Simplex
  • Sketchy
  • Spacelab
  • United
  • Yeti
  • Zephyr
  • Dark
  • Cyborg
  • Darkly
  • Quartz
  • Slate
  • Solar
  • Superhero
  • Vapor

• Domyślna (Cyborg)
  • Brak skórki
Zwiń
  1. Start
  2. Dyskusje RPG
  3. Imperium Maledictum - cyferkowa rzeźnia zasad

Panel sesji wdrożony.Proszę zapoznać się z tym tematem.

Imperium Maledictum - cyferkowa rzeźnia zasad

Zaplanowany Przypięty Zablokowany Przeniesiony Dyskusje RPG
17 Posty 3 Uczestników 86 Wyświetlenia 3 Obserwuje
  • Najpierw najstarsze
  • Najpierw najnowsze
  • Najwięcej głosów
Odpowiedz
  • Odpowiedz, zakładając nowy temat
Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Ten temat został usunięty. Mogą go zobaczyć tylko użytkownicy upoważnieni do zarządzania tematami.
  • ArchiwumXA ArchiwumX

Z tej racji, że kontakt z osnową jest po prostu niebezpieczny... a tu do tego psionik robi za reaktor.

Zobaczenie horrora liczy się jak kontakt z ze żródłem spaczenia.

ArveeA Online
    ArveeA Online
    Arvee
    napisał ostatnio edytowany przez Arvee

Wciąż słyszę tylko i wyłącznie "ja tak uważam".
    A ja uważam, że to nie jest stresujące, bo mechanicznie nie jest, w żaden sposób, niebezpieczne. Mogę spokojnie podrzymywać nawet i 10-12 mocy przez caaały dzień i w żadnym momencie nie ryzykować absolutnie nic. Udowodnij mi, że się mylę.

@ArchiwumX napisał w Imperium Maledictum - cyferkowa rzeźnia zasad:

Udawajmy przez chwilę, że miałem na myśli to jedno konkretne znaczenie słowa "horror"...
    W jaki sposób argumentuje to w kierunku tego, że podtrzymywanie mocy jest jak "walka, albo inne stresujące sytuacje"?

ArchiwumXA 2 odpowiedzi Ostatnia odpowiedź
    0
    • ArveeA Arvee

A ja uważam, że to nie jest stresujące, bo mechanicznie nie jest, w żaden sposób, niebezpieczne. Mogę spokojnie podrzymywać nawet i 10-12 mocy przez caaały dzień i w żadnym momencie nie ryzykować absolutnie nic. Udowodnij mi, że się mylę.

Udawajmy przez chwilę, że miałem na myśli to jedno konkretne znaczenie słowa "horror"...
      W jaki sposób argumentuje to w kierunku tego, że podtrzymywanie mocy jest jak "walka, albo inne stresujące sytuacje"?

ArchiwumXA Niedostępny
      ArchiwumXA Niedostępny
      ArchiwumX
      napisał ostatnio edytowany przez ArchiwumX

@Arvee napisał w Imperium Maledictum - cyferkowa rzeźnia zasad:

Zatajasz istotne fakty przed opinią publiczną...
      Cała sprawa zaczęła się od awantury o combo, które zaprezentowałem w rekrutacji, a w czacie zaczęła się dyskusja od (...)Nie za bardzo da się spamować manifestacjami, bo szybko przybędzie pkt. osnowy i wtedy co krok robisz oczyszczanie (bezpieczna kwota to 2 pkt. na test) albo ryzykujesz, że zainkasujesz spaczenie od grozy osnowy. Zatem jakoś to się równoważy.(...)

Ty odpowiedziałeś:
      (...)Ani trochę się nie równoważy.
      Gram psykerem jakieś 7 sesji, ani razy nie miałem Perila, bo zarządzanie Warp Chargem jest banalne.
      Jak zrzucasz warp charge'a poza walką to robisz to bez dodatkowych modyfikatorów w tabeli, więc zawsze będziesz miał tylko mniejszą manifestację, a nie perila =](...)

A ja dalej:
      (...)Oczywiście... tylko, że przykładowo przed walką rzucisz zboostowany Psioniczny Boost i masz tylko dobre skradanie, a już zajętą ponad połowę progu... zostanie ci raptem 2 wolne pkt. I wtedy jeśli nie chcesz tylko ciachać to musisz się oczyścić. Już sama manifestacja Udręczenia (bez napływu mocy) wybije cię powyżej progu... a maksymalną siłę ta moc dostaje dopiero 2 turze od odpalenia.(...)

I to tyle tytułem wstępu. Czyli jasno widać, że te 10-12 mocy to byłaby jakaś szalona mieszanka Psionicznego Szumu, Żelaznej Ręki i Udręczenia, czyli współczynniku osnowy 3. A teraz dodajmy do tego 5 pkt. osnowy z samego (Gdybym użył Talentu byłoby tylko grubiej, ale dam radę i bez tego) napływu mocy... czyli dostanę 8 pkt. osnowy za 1 moc. Czyli biorąc to wszystko do kupy miałby 10 x 8 = 80 pkt. osnowy przy progu osnowy wynoszącym 10 pkt... czyli jest przekroczenie. A to zmusza cię do standardowego test Mistrzostwa Psionicznego co turę... w ciągu całego dnia jest tego tyle, że niemal napewno trafi się jakiś wynik 96-100, co jest porażką i tylę.

I teraz zobaczmy co się dzieje po takowej porażce:
      (...)If you fail this Test, the power of the Warp floods
      through you, and the raw, unconstrained horror of
      the immaterium rushes into the material universe. As
      above, the presence of this power becomes obvious as
      it wracks your body, but anyone who passes a Routine
      (+20) Intuition Test can tell you are no longer in
      control of it. At the beginning of your next turn, if
      you are still alive, roll once on the Psychic Phenomena
      Table, add +10 to the result for each Warp Charge you
      have over your Warp Threshold, then consult the Perils
      of the Warp Table and apply the result. You also gain
      Corruption as indicated by the table.
      After determining the Perils of the Warp effect, your
      Warp Charge resets to 0, and any powers you are
      Sustaining end.(...)
      Na początku kolejnet tury trzeba rzucić k100 (ale w naszym przypadku to praktycznie nie potrzebne) i do wyniku dodać +10 za każdy punkt osnowy ponad progiem i skonsultować z tabelą PERILS OF THE WARP. A zatem... nie bawmy się rzutem tylko od razu liczmy: (80 - 10) X 10 = 700, a w wspomnianej tabeli mamy:
      171+ - (...)Eye of Terror: A substantial gate to the immaterium opens, and something truly terrible
      emerges. The nature of this remains up to the GM, but a Greater Daemon stepping through or an
      ancient Space Hulk appearing in orbit would be appropriate.(...)

Gratulacje! Twoja arogancja spowodowała kosmiczną katastrofę. W nagrodę otrzymujesz 5 pkt. spaczenia.

A co do słowa horror to nie podałeś jego definicji... w tym systemie to może być równie dobrze demon.

1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
      0
      • ArveeA Arvee

ArchiwumXA Niedostępny
        ArchiwumXA Niedostępny
        ArchiwumX

A to o to ci chodzi... Proszę bardzo... porównam kontakt demona do przebywania w strefe o cesze (...)Wpływ osnowy(...). Takową strefą może być np. z długotrwałym Zjawiskami psionicznymi... już opis pierwszego pokazuje, że jest odpowiednio potężny. Stworzenie czegoś jest możliwe przez zwykłego psionika. Można to zrobić planowo, dzięki akurat podtrzymywanej mocy Klątwa.
        Skoro psionik jest w stanie wygenerować taki efekt to zaangażowana moc musi być ekwiwalentem niezłej bomby spaczeniowej.

0
        • ArveeA Online
          ArveeA Online
          Arvee

Bardzo to wszystko fajne, ale nie na temat. A zarzuty o nieszczerość stawiają ciebie w bardzo złym świetle.

Mój argument nie brzmi "mogę podtrzymywać 10-12 mocy bez żadnego ryzyka, w sposób jaki Ty sobie sam wymyśliłeś", ale "mogę podtrzymywać 10-12 mocy bez żadnego ryzyka".
          Korekta po szybkim fact-checku: Jakieś 8-9 mocy. Jest (chyba) tylko 6 sustainowanych mocy o Warp Charge'u 1.

Nie przysługuje ci wypaczanie mojego argumentu, wedle twojego własnego widzi-mi-sia.
          A twoja niechęć do choćby odniesienia się do niego, na rzecz obalenia czegoś co sam wymyśliłeś mówi tym "czytelnikom" wszystko co muszą wiedzieć.

Następnym razem jak będziesz chciał komukolwiek zarzucić nieszczereść, proszę... przemyśl to trzy razy i bądź pewny, że masz ku temu podstawy.

Ta dyskusja nie ma sensu. Nie zdajesz się zdolny zrozumieć czym różni się twoja opinia od poważnego argumentu. W kółko ciebie proszę o coś więcej niż "mi się tak wydaje" i w kółko tylko to dostaję. Tylko gorsze i gorsze.

Trzymaj się.

Mój udział w tej dyskusji jest skończony.
          Nie zagramy razem.

ArchiwumXA 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
          0
          • ArveeA Arvee

Bardzo to wszystko fajne, ale nie na temat. A zarzuty o nieszczerość stawiają ciebie w bardzo złym świetle.

Mój argument nie brzmi "mogę podtrzymywać 10-12 mocy bez żadnego ryzyka, w sposób jaki Ty sobie sam wymyśliłeś", ale "mogę podtrzymywać 10-12 mocy bez żadnego ryzyka".
            Korekta po szybkim fact-checku: Jakieś 8-9 mocy. Jest (chyba) tylko 6 sustainowanych mocy o Warp Charge'u 1.

Nie przysługuje ci wypaczanie mojego argumentu, wedle twojego własnego widzi-mi-sia.
            A twoja niechęć do choćby odniesienia się do niego, na rzecz obalenia czegoś co sam wymyśliłeś mówi tym "czytelnikom" wszystko co muszą wiedzieć.

Następnym razem jak będziesz chciał komukolwiek zarzucić nieszczereść, proszę... przemyśl to trzy razy i bądź pewny, że masz ku temu podstawy.

Ta dyskusja nie ma sensu. Nie zdajesz się zdolny zrozumieć czym różni się twoja opinia od poważnego argumentu. W kółko ciebie proszę o coś więcej niż "mi się tak wydaje" i w kółko tylko to dostaję. Tylko gorsze i gorsze.

Trzymaj się.

Mój udział w tej dyskusji jest skończony.
            Nie zagramy razem.

ArchiwumXA Niedostępny
            ArchiwumXA Niedostępny
            ArchiwumX
            napisał ostatnio edytowany przez

Przytoczyłem twój argument całości... swój obowiązek dowodu dokonałem. Żeby wykazać, że wypaczam twój argument musiałbyś wykazać, że pierwotna dyskusja nie dotyczyła spamowania boostowanymi manifestacjami. Pokaż chociaż jedno sformułowanie, które temu by przeczyło.

ArveeA 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
            0
            • ArchiwumXA ArchiwumX

Przytoczyłem twój argument całości... swój obowiązek dowodu dokonałem. Żeby wykazać, że wypaczam twój argument musiałbyś wykazać, że pierwotna dyskusja nie dotyczyła spamowania boostowanymi manifestacjami. Pokaż chociaż jedno sformułowanie, które temu by przeczyło.

ArveeA Online
              ArveeA Online
              Arvee

Przytoczyłem twój argument całości...

Jestem ciekawy czy faktycznie w to wierzysz, czy intencjonalnie jesteś niefaktualny... (tak, to jest eufemizm).

To zostanie do oceny tym mistycznym "czytelnikom".

0
              • ArchiwumXA Niedostępny
                ArchiwumXA Niedostępny
                ArchiwumX

Masz okazję ten argument uzupełnić, ale wolisz ją zmarnować na obrażanie mnie.

0
                • ArveeA Online
                  ArveeA Online
                  Arvee

Po co mam uzupełniać coś co jest pełne i skończone?

To ty potrzebowałeś go "uzupełnić" na własną rękę, aby być w stanie na niego odpowiedzieć.
                  I aby to uzupełnienie usprawidliwić potrzebowałeś zarzucić mi nieszczerość.

Przykro mi, że nie jesteś zdolny do uczciwej dyskusji, ale nie jestem twoim rodzicem, aby moim obowiązkiem było wykładanie ci gdzie zbłądziłeś w życiu.

Mam tylko jedno pytanie... czy Ty jesteś małoletni? I pytam tutaj szczerze, nie w ramach zarzutu.
                  Bo jeśli np masz 16-20 lat to ZUPEŁNIE zmienia postać rzeczy. Wtedy masz prawo nie rozumieć pewnych konceptów i niusanów. Wtedy bym znalazł dość cierpliwości (oraz wiary w tego sens) aby na spokojnie i uśmiechem na gębie, wyjaśnić Ci gdzie się mylisz.

Ale jeśliś dorosły facet (te 25+) to jest to skazane na porażkę i tym samym nie warte mojego czasu =]

ArchiwumXA 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                  0
                  • ArveeA Arvee

To ty potrzebowałeś go "uzupełnić" na własną rękę, aby być w stanie na niego odpowiedzieć.
                    I aby to uzupełnienie usprawidliwić potrzebowałeś zarzucić mi nieszczerość.

Przykro mi, że nie jesteś zdolny do uczciwej dyskusji, ale nie jestem twoim rodzicem, aby moim obowiązkiem było wykładanie ci gdzie zbłądziłeś w życiu.

Mam tylko jedno pytanie... czy Ty jesteś małoletni? I pytam tutaj szczerze, nie w ramach zarzutu.
                    Bo jeśli np masz 16-20 lat to ZUPEŁNIE zmienia postać rzeczy. Wtedy masz prawo nie rozumieć pewnych konceptów i niusanów. Wtedy bym znalazł dość cierpliwości (oraz wiary w tego sens) aby na spokojnie i uśmiechem na gębie, wyjaśnić Ci gdzie się mylisz.

Ale jeśliś dorosły facet (te 25+) to jest to skazane na porażkę i tym samym nie warte mojego czasu =]

ArchiwumXA Niedostępny
                    ArchiwumXA Niedostępny
                    ArchiwumX

Czyli potwierdzasz, że ujawniłem twój argument w całości... i niczego nie wyrwałem z kontekstu.

0
                    • ArveeA Online
                      ArveeA Online
                      Arvee

Wszystko co twierdzę jest już w moich wypowiedziach. Nie jestem w stanie ciebie zmusić abyś to dostrzegł.

0
                      Odpowiedz
                      • Odpowiedz, zakładając nowy temat
                      Zaloguj się, aby odpowiedzieć
                      • Najpierw najstarsze
                      • Najpierw najnowsze
                      • Najwięcej głosów

• Zaloguj się

• Nie masz konta? Zarejestruj się

• Aby wyszukiwać zaloguj się lub zarejestruj.