[ALIEN] Krzyk Pustki (rekrutacja)
-
Nostromo był megamasowcem, statkiem o kilka klas przerastającym rozmiarami to, co pozostaje do dyspozycji graczy. Ale dość tych dygresji, rekrutacja trwa w najlepsze.
@Ketharian napisał w [ALIEN] Krzyk Pustki (rekrutacja):
Nostromo był megamasowcem, statkiem o kilka klas przerastającym rozmiarami to, co pozostaje do dyspozycji graczy. Ale dość tych dygresji, rekrutacja trwa w najlepsze.
Mogę zrobić pilota jak potrzeba, dorwałem poderek

Nie bij
ale znalazłem też Nostromo jako holownik/towarowiec z modułem AI w poderku.

-
@wired , przyznam Ci rację, to był ciężki holownik - utkwiło mi w pamięci, że był to statek ogromnych rozmiarów i bardzo drogi.
@jedrzej-gruszczynski , dziękuję za zgłoszenie, rekrutacja potrwa jeszcze troszkę, na pewno się odezwę w jej podsumowaniu pamiętając, że jesteś elastyczny w doborze roli.
-
Jestem za kombajnem górniczym. A co powiecie na zautomatyzowany moduł metalurgiczny, który by oddzielał gruz od rudy? Zawsze gdy myślę o górnictwie kosmicznym to mam wrażenie, że ekonomia sprawi, że obróbka surowca tańsza będzie in situ niż długotrwała i droga podróż międzygwiezdna z całym surowym urobkiem.
-
@ketharian marzy mi się naukowiec muszę przyznać. Wstępne odczucie prowadzi ku astrobiologii, ale mała część rozwodzi się nad okrętowym psychologiem. Przeczytałem i zrozumiałem, że będzie opcja medycznego androida, ale pewnie ten ma dbać o doraźną pomoc. Zahibernowany medyczny opiekun, dbający o dobrostan załagii pod względem psycholgicznym, może nie brzmi świetnie w kontekście kapitalizmu kosmicznego, ale może taki wymógł jest czymś odgórnym? Bardzo bronie tego pomysłu, choć prawdę powiedziawszy astrobiolog ma większy potencjał. Oba są może bardziej storytellingowym wyborem niż mechanicznym, no ale akurat w tym wypadku nie przeszkadza mi to zanadto. Czy takie koncepty w ogóle wpasowują się w twoją sesje? Mogę zmienić kierunek rozmyślań jeszcze, póki wzburzone wody wyobraźni nie wezbrały do końca

-
Naukowiec jest jak najbardziej dostępną opcją. Chęć zagrania taką rolą zgłaszał też bezpośrednio do mnie @cygan , który też jest kandydatem do udziału w sesji, ale nie widzę problemu, aby w drużynie było dwóch naukowców, z punktu widzenia ksenomorfa każdy smakuje na swój własny niepowtarzalny sposób!
Oszołomiony bezsprzecznym sukcesem rekrutacji, muszę też po jednym dniu zrobić coś, w co trudno mi samemu uwierzyć, mianowicie ją zamknąć. Oprócz zgłoszeń w tym wątku akces złożyli jeszcze Cygan i wkrótce debiutujący na RT Rebirth (niekoniecznie pod starym nickiem z LI) - to oznacza na ten moment dziesięć (słownie: DZIESIĘĆ) zgłoszeń.
Szczerze, nie spodziewałem się. To oznacza niezmiennie dla mnie przykrą konieczność odrzucenia niektórych kandydatur, najpewniej minimum trzech z nich. Mimo najlepszych chęci nie podołam poprowadzeniu sesji dla dziesięciu graczy. Tak więc nabór zostaje zamknięty, najbliższy tydzień będę debatował nad wyborem do siedmiu graczy (siedmiu to nadal bardzo dużo, będę Was musiał szybko zacząć eliminować w grze, muszę potroić liczbę królowych w scenariuszu), ale sesja wystartuje w pierwszych dniach czerwca ze względu na zgłaszane wcześniej plany urlopowe części kandydatów.
Raz jeszcze dziękuję za tak żywiołowy udział w rekrutacji. Bieżący wątek pozostanie jeszcze otwarty dla celów wymiany zdań na temat rodzaju statku i bandery, finalnie opublikuję tutaj sesyjne menu, znaczy się listę zaakceptowanych graczy, i wówczas temat zostanie zamknięty.
(kręci głową z niedowierzaniem)
-
Zagram agentem korporacyjnym. Jasnej koncepcji jeszcze nie mam, być może będzie to początkujący karierowicz, który jeszcze nie zdążył zostać największym gnojkiem w całej galaktyce. Co do statków, dla mnie najbardziej klimatyczna fabularnie jest jednostka złomiarska zbierająca różnego rodzaju "śmieci" z kosmosu, ale dopasuję się do reszty.
-
Po 23 godzinach to pewnie nie każdy zdołał w ogóle zorientować się, że była jakaś rekrutacja.
-
Po 23 godzinach to pewnie nie każdy zdołał w ogóle zorientować się, że była jakaś rekrutacja.
@Marika napisał w [ALIEN] Krzyk Pustki (rekrutacja):
Sądzę, że wina za tę sytuację spada całkowicie na barki tych zażartych wyścigowych szczurów, co się egoistycznie rzuciły do zgłaszania bez dania szansy innym! Ale skoro jest aż takie zapotrzebowanie, warto pomyśleć o innych sesjach Aliena w przyszłości, na pewno będę miał to na względzie!
-
@wired , słuszna uwaga odnośnie tego pilota, chyba musiałbyś uderzyć bezpośrednio do Free League i zgłosić im, że ewidentnie omyłkowo opracowali rolę pilota dla statków kosmicznych w corebooku, może usuną poprzez erratę jako niepotrzebną.
Już przypominam sugestie statków do wyboru: kombajn górniczy, holownik głębokiej przestrzeni, frachtowiec / towarowiec, jednostka złomiarska (w każdym przypadku znajdą się jakieś miejsca dla kilku pasażerów).
Skoro mamy wybrać statek i banderę, to ja może pociągnę temat, a nasz miły MG powie mi czy dobrze kminię.
@Ketharian napisał w [ALIEN] Krzyk Pustki (rekrutacja):
Już przypominam sugestie statków do wyboru: kombajn górniczy, holownik głębokiej przestrzeni, frachtowiec / towarowiec, jednostka złomiarska (w każdym przypadku znajdą się jakieś miejsca dla kilku pasażerów).
-
Czym jest kombajn górniczy dokładnie?
1.A. Mówimy o pomyśle w stylu wielki statek-platforma wiertnicza co osiada na asteroidach i np. wyciąga z nich rzadki gaz jak Hel-3?
1.B. Czy bardziej o dużym frachtowcu/holowniku ale przystosowanym do operacji górniczych, gdzie dokujemy na orbicie i wysyłamy na planetę/księżyc mniejsze jednostki jak to cudeńko do zdobycia urobku. Pobieramy na przykład jakiś rzadki minerał, przez co zamiast zakładać placówki górnicze latamy miotając się pomiędzy Scyllą a Charybdą, bo każdy księżyc i planeta ma swoje inne zagrożenia.
Ta druga opcja daje większy sens posiadania na pokładzie różnych naukowców zainteresowanych odkryciami na nowych planetach/księżycach i ogólnie większej różnorodności załogi. Biologów, Chemików, Geologów czy Pionierów szukających nowych planet do zamieszkania - sporo opcji. -
Frachtowiec - to jest fajny statek do sesji rozgrywanej na statku wyłącznie, one są zwykle olbrzymie, towar jaki transportują może być dowolny. Może być również biologiczny czy chemiczny, więc mogą mieć dokwaterowanych specjalistów/naukowców od dbania o ładunek, czy wojskowych. Z mniejszych pojazdów i urządzeń byłyby na pewno jakieś maszyny do załadunku/rozładunku, no ale w lukach bagażowych może być cokolwiek. Minus jaki widzę, to że zadaniem załogi jest dostarczyć towar, a nie w nim grzebać

-
Holownik - tu można rozwinąć wyobraźnię, największe statki, duże silniki, co ciągną przez próżnię? Od milionów ton urobku górniczego po elementy stacji kosmicznych. Chyba najlepsza opcja dla MG bo największa dowolność i wszystko można tu włożyć. Z minusów jakie widzę to, że średnio ma sens zabierać na nie naukowców. Za to najlepiej się nadaje do sesji gdzie załoga musi wychodzić w skafandrach w kosmos, albo inaczej walczyć o ocalenia transportu uszkodzonego przez asteroidy czy w inny sposób.
-
Jednostka Złomiarska - mniejsza jednostka, wyspecjalizowana, przez co i mocno nadająca ton kim są ludzie na pokładzie, podobnie jak u Holownika różnorodni naukowcy byliby jedynie pasażerami do podrzucenia gdzieś.
Jeśli dobrze to opisuję, to dla mnie najciekawiej brzmi 1B, następnie 3ka, dalej 2, a najmniej 4.
Co do bandery, mamy dowolność wyboru?
https://avp.fandom.com/wiki/Category:Governments
https://avp.fandom.com/wiki/Category:Companies_and_corporations -
-
Po 23 godzinach
Mnie się wydaje, że to poniżej 19 godzin było nawet...
Gdyby ktoś zaglądał tutaj raz dziennie przy porannej kawie między 7:00 a 11:00 to nie miał żadnych szans się zgłosić... -
@Macabra78 napisał w [ALIEN] Krzyk Pustki (rekrutacja):
https://avp.fandom.com/wiki/USCSS_Cronus
Myślę ze ten model sie nada na pasazerski
Tego nie możemy, to statek naukowy klasy Heliades. Taki sam jak sławny USCSS Prometheus z filmu Obcy: Przymierze

Mamy do wyboru od MG: kombajn górniczy, holownik głębokiej przestrzeni, frachtowiec, statek złomiarski. -
Co do bander, to wygląda na to (@ketharian popraw mnie jak coś, bo raczkuje w systemie), że mamy do wyboru

AI mi wypluło takie porównanie:

Z tego najciekawszy wydaje się ICSC, jest to konsorcjum światów które uniezależniły się od rządów i ogłosiły niepodległość. Stając się tym samym rajem podatkowym i tworząc niezwykłą niszę. Nie uwolniło ich to jednak od wpływów gospodarczych korporacji. Obecnie rządzi nimi zarząd składający się z dyrektorów największych korporacji i przedstawiciela/i niezależnych światów.
Z jednej strony są objęci sankcjami przez największe gospodarki świata jak UA i 3WE, z drugiej poprzez wpływy korporacji mają wpływ na swoich przeciwników politycznych (i vice versa) i mogą z otwartymi rękami przyjmować różnych dysydentów z każdej politycznej strony. Daje to cudny polityczny mix, no i kto lepiej zna obrzeża galaktyki i opuszczone światy niż Ci co mieszkają najbliżej nich?
-
Tradycyjne jednostki pewnie maja z 7 komór hibernacyjnych.
Zakładając ze medyk pokładowy to cześć wyposażenia statku zapewne jest to syntetyk który chyba nie musi sie kłaść do komory.
Wiec w najgorszym razie mamy mamy 7 ludzi do zabrania plus Nexus -9 -
Tradycyjne jednostki pewnie maja z 7 komór hibernacyjnych.
Zakładając ze medyk pokładowy to cześć wyposażenia statku zapewne jest to syntetyk który chyba nie musi sie kłaść do komory.
Wiec w najgorszym razie mamy mamy 7 ludzi do zabrania plus Nexus -9@Macabra78 poza tymi do transportu ludzi to z tego co widzę mają Cryo-Deck II, który pomieści do 10 osób, choć byłoby zabawnie gdyby MG nam dał taki na styk i któryś by się popsuł

Więcej nie piszę, bo sporo tematów. Pochwalę się jedynie że znalazłem sobie fotkę dla pilota

-
Zapoznaje się z podręcznikiem powoli, ale fajne podsumowania zestawiłeś @wired . Wielce pomocne. Co do rodzaju statku to jestem za opcją 1B lub 2. Co do wyboru "bandery" jak to zgrabnie ująłeś, wybrałbym United States Commercial Starship z opcją Commercial lub zaproponowany przez ciebie ICSC.
Pytanie do Awatarów? Wybieramy zdjęcia czy grafiki? Czy nie ma to dla Matki Gry żadnego znaczenia?

-
Po 23 godzinach
Gdyby ktoś zaglądał tutaj raz dziennie przy porannej kawie między 7:00 a 11:00 to nie miał żadnych szans się zgłosić...@Gladin napisał w [ALIEN] Krzyk Pustki (rekrutacja):
Po 23 godzinach
Gdyby ktoś zaglądał tutaj raz dziennie przy porannej kawie między 7:00 a 11:00 to nie miał żadnych szans się zgłosić...Nie rozumiem w ogóle tego ograniczenia do 7 osób. Dobrze pamiętam slashery Armiela na LI gdzie zaczynało nawet kilkadziesiąt osób. Po pierwszych dwóch turach już nie było tłoku.

-
Zapoznaje się z podręcznikiem powoli, ale fajne podsumowania zestawiłeś @wired . Wielce pomocne. Co do rodzaju statku to jestem za opcją 1B lub 2. Co do wyboru "bandery" jak to zgrabnie ująłeś, wybrałbym United States Commercial Starship z opcją Commercial lub zaproponowany przez ciebie ICSC.
Pytanie do Awatarów? Wybieramy zdjęcia czy grafiki? Czy nie ma to dla Matki Gry żadnego znaczenia?

@Piołun napisał w [ALIEN] Krzyk Pustki (rekrutacja):
Co do wyboru "bandery" jak to zgrabnie ująłeś, wybrałbym United States Commercial Starship z opcją Commercial lub zaproponowany przez ciebie ICSC.
Mojej postaci najbardziej pasuje UPP. Wykorzystana jednostka pracująca w kołchozie, wypluta przez system gdy była juz nieprzydatna. Ale może latać pod inną banderą. Porzucił socjalizm. Emigrował.
Dzięki @wired za podrzucenie linków.
-
Przy takim zainteresowaniu aż się prosi, by ktoś odpalił drugą sesję Aliena.
-
Oki, przemyślałem koncept i wykoncypowałem sobie takie indywiduum. Podzielę się, by reszta miała świadomość, w co poszedłem. Zdecydowałem się na koncept al'a zdjęciowy, jeśli chodzi o awatara, bo AI dość zręcznie tworzy też takie ilustracje. Zawsze można przerobić.

Opis postaci:
Elias Crowe. Korporacyjna medycyna poskładała go skutecznie, ale bez większej troski o estetykę. Jest naukowcem pokładowym, specjalistą od toksykologii atmosferycznej, filtracji i skażeń w zamkniętych obiegach, oraz z grubsza od tego, czym załoga oddycha, co pije itd. Nosi zużyty, przybrudzony kitel narzucony na robocze ubranie, ma diagnostyczną nakładkę przy oku (efekt wypadku podczas jednej z wcześniejszych prac, bardziej dla klimatu niż jakichś korzyści fabularno-mechanicznych). Kieszenie ma wypchane fiolkami i próbnikami, ale prawdziwym skarbem wśród jego menażek jest piersiówka z własnym destylatem wyskokowym (mocna inspiracja kawką z prądem z Alien Resurrection, czyli zabarwiona kwasem akumulatorowym dla koloru
). Pali syntetyczne papierosy w ilości stanowczo zbyt dużo jak na człowieka, który zawodowo zajmuje się jakością powietrza (i który ma też implant wspomagający tchawicę wszczepiony po raku krtani powstałym od tychże fajeczek). Charakterny. Cyniczny. Kompetenty naukowiec.Pewnie nie pożyje długo podczas tej przygody, ale na pewno wprowadzi trochę klimatu do gry
Teraz trzeba przycupnąć i pochylić się nad mechaniczną częścią zgłoszenia.
Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.
Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.
With your input, this post could be even better 💗
Zarejestruj się Zaloguj się