Przejdź do treści
  • Kategorie
  • Ostatnie
  • Tagi
  • Popularne
  • Świat
  • Użytkownicy
  • Grupy
  • Strona startowa
Skórki
  • Jasny
  • Brite
  • Cerulean
  • Cosmo
  • Flatly
  • Journal
  • Litera
  • Lumen
  • Lux
  • Materia
  • Minty
  • Morph
  • Pulse
  • Sandstone
  • Simplex
  • Sketchy
  • Spacelab
  • United
  • Yeti
  • Zephyr
  • Ciemny
  • Cyborg
  • Darkly
  • Quartz
  • Slate
  • Solar
  • Superhero
  • Vapor

• Domyślna (Cyborg)
  • Brak skórki
Zwiń
Patronite
  1. Start
  2. Forum
  3. Zbiórka na forum 10.2026-10.2027

Zbiórka na forum 10.2026-10.2027

Zaplanowany Przypięty Zablokowany Przeniesiony Forum
29 Posty 14 Uczestników 503 Wyświetlenia 3 Obserwuje
  • Najpierw najstarsze
  • Najpierw najnowsze
  • Najwięcej głosów
Odpowiedz
  • Odpowiedz, zakładając nowy temat
Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Ten temat został usunięty. Mogą go zobaczyć tylko użytkownicy upoważnieni do zarządzania tematami.
  • JhnWJ Online
    JhnWJ Online
    JhnW
    Administrator Obsługa Developer
    napisał(a) ostatnio edytowany przez JhnW

Cześć!
    Bazując na naszej rozmowie w tym temacie ogarnąłem kwestię zbiórki na forum. Postaram się jak najbardziej streszczać.
    Założyłem zbiórkę na Patronite, w jej opisie macie wyjaśnienie kwot i czemu kwota jest wyższa niż faktycznie wymagamy (ale to niczemu nie przeszkadza tak naprawdę).
    Za forum musimy zapłacić w połowie października 2026, stąd zbiórka trwa do końca września.
    Jednocześnie założyłem po prostu profil Patronite, za 2027 musimy zebrać raczej zbiórką, ale jeśli chcecie to możecie zostać patronami na przyszły rok, może być to opcja dla niektórych wygodniejsza, a obsłudze daje jasny wgląd sytuacji utrzymania forum bez robienia kolejnych tematów o zbiórce. Ale oczywiście w 2027 zbiórka też się pojawi, dla ludzi wolących taką formę. To wasza wolność.
    Uczestnikom zbiórki i patronom nadam rangę Mecenas (za pośrednictwem grupy, wy możecie zdecydować czy chcecie wyświetlać obok nicku etykietę grup do jakich należycie). Będzie wymagany krótki PW do mnie w tej materii. Nie mam zamiaru weryfikować czy wy to wy 😉
    Zbiórka
    Patronat

1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
    0
    • GladinG Niedostępny
      GladinG Niedostępny
      Gladin
      napisał(a) ostatnio edytowany przez

Czemu za 2027 musimy zebrać raczej zbiórką (vs Patronat)?

Czy patronat jest na określony czas? Nie korzystałem jeszcze z tego, więc nie wiem. Czy To jest patronat na 12 miesięcy, co końca roku, do czasu anulowania?

A do tego uważam, że 4-tą edycję Warhammera należy zniszczyć.

JhnWJ 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
      0
      • GladinG Gladin

Czy patronat jest na określony czas? Nie korzystałem jeszcze z tego, więc nie wiem. Czy To jest patronat na 12 miesięcy, co końca roku, do czasu anulowania?

JhnWJ Online
        JhnWJ Online
        JhnW

@Gladin napisał:

Ponieważ termin jest krótki, po prostu wątpię czy wystarczająco dużo ludzi zdecyduje się na opcję patronatu, stąd moje założenie. Może jest błędne, dałem wam dwa narzędzia.
        A co do patronatu, co do zasady jest to subskrypcja do anulowania ale są też inne opcje:
        b070190a-dd51-4449-ac2e-b79bab25fa51-image.jpeg
        Czyli tylko BLIK pozwala zapłacić z góry, wszystko inne wymaga ręcznego anulowania gdy już się nie chce działać. Z tego powodu utworzyłem głównie niskie progi (5 zł to najniższy możliwy np.).

0
        • GladinG Niedostępny
          GladinG Niedostępny
          Gladin

Ok, może pewne zamieszanie wprowadza określenie „za 2026”/„za 2027”.
          Do końca września zbieramy pieniądze na opłacenie kolejnego okresu 2026/2027 (październik 2026-2027), tak?
          Kiedy piszesz o zbiórce „za 2027” masz na myśli właśnie tę zbiórkę, do końca września?

I dlatego napisałeś, że raczej zbiórką, bo mając 3 miesiące, to potrzeba np. około 50 osób wpłacających po 5zł/miesiąc (odpowiednio mniej osób przy wyższej kwocie)?

0
          • GladinG Gladin

Ok, może pewne zamieszanie wprowadza określenie „za 2026”/„za 2027”.
            Do końca września zbieramy pieniądze na opłacenie kolejnego okresu 2026/2027 (październik 2026-2027), tak?
            Kiedy piszesz o zbiórce „za 2027” masz na myśli właśnie tę zbiórkę, do końca września?

I dlatego napisałeś, że raczej zbiórką, bo mając 3 miesiące, to potrzeba np. około 50 osób wpłacających po 5zł/miesiąc (odpowiednio mniej osób przy wyższej kwocie)?

JhnWJ Online
            JhnWJ Online
            JhnW

@Gladin napisał:

Tak.

@Gladin napisał:

Dokładnie. Temu patronat traktuję raczej jako opcję dla chętnych przy następnym okresie.

Dodam doprecyzowanie dat.

0
            • SantorineS Niedostępny
              SantorineS Niedostępny
              Santorine

Poszło 👍

2
              • DeklineD Niedostępny
                DeklineD Niedostępny
                Dekline
                Obsługa Moderator Mecenas

Ja wohl! Aby żyło się lepiej! ... Wszystkim! ... Naszym!

Discord nie jest dla mnie wiążący ani obligatoryjny. Chcesz coś ode mnie, to zawrzyj w poście.

😀
                1
                • GladinG Niedostępny
                  GladinG Niedostępny
                  Gladin

Z tego co widzę, to Patronite nie bierze prowizji od zbiórek. A od patronatu też nie?

I jeszcze... @JhnW czy do podanej przez Ciebie kwoty utrzymania forum nie należy doliczyć np. 19% podatku?

Oraz... co się stanie, jeżeli nie zostanie zebrane 1000zł (w to akurat wątpię, ale jestem ciekaw)?

0
                  • GladinG Gladin

Z tego co widzę, to Patronite nie bierze prowizji od zbiórek. A od patronatu też nie?

I jeszcze... @JhnW czy do podanej przez Ciebie kwoty utrzymania forum nie należy doliczyć np. 19% podatku?

Oraz... co się stanie, jeżeli nie zostanie zebrane 1000zł (w to akurat wątpię, ale jestem ciekaw)?

JhnWJ Online
                    JhnWJ Online
                    JhnW

@Gladin napisał:

@Gladin

1. Od patronatu pobiera prowizję. Zbiórki też muszą akceptować (zrobili to w dzień). W obu formach jest też prowizja operatora.
                    2. Nie, nie prowadzimy działalności gospodarczej - byłoby to skrajnie nieopłacalne. Zbiórki, ale i patronat działają na zasadzie darowizny, dopóki w ciągu 5 lat nie przekroczy się limitu dla osób niespokrewnionych (ponad pięć tysięcy złotych) na osobę, to nie jest to opodatkowane.
                    3. Z tego co wiem, nic - po prostu otrzymamy środki.
                    GladinG 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                    0
                    • JhnWJ JhnW

@Gladin napisał:

@Gladin

1. Od patronatu pobiera prowizję. Zbiórki też muszą akceptować (zrobili to w dzień). W obu formach jest też prowizja operatora.
                      2. Nie, nie prowadzimy działalności gospodarczej - byłoby to skrajnie nieopłacalne. Zbiórki, ale i patronat działają na zasadzie darowizny, dopóki w ciągu 5 lat nie przekroczy się limitu dla osób niespokrewnionych (ponad pięć tysięcy złotych) na osobę, to nie jest to opodatkowane.
                      3. Z tego co wiem, nic - po prostu otrzymamy środki.
                      GladinG Niedostępny
                      GladinG Niedostępny
                      Gladin

@JhnW Możesz rozwinąć kwestie prowizji?

f0ec94a9-6110-4757-a702-7e211b6c0895-image.jpeg

Piszą, że nie pobierają prowizji od zbiórek.

Co do 19%, to w 5 lat te 5000 jest możliwość przekroczyć. Chyba, że zbiórka będzie co roku na kogoś innego.

Pewnie gdybyś nie dał wyboru opcji, to bym się nie zastanawiał, a tak jak jest do wyboru wpłata jednorazowa albo stała, to się zastanawiam i gdybam 🙂

0
                      • GladinG Gladin

@JhnW Możesz rozwinąć kwestie prowizji?

f0ec94a9-6110-4757-a702-7e211b6c0895-image.jpeg

Piszą, że nie pobierają prowizji od zbiórek.

Co do 19%, to w 5 lat te 5000 jest możliwość przekroczyć. Chyba, że zbiórka będzie co roku na kogoś innego.

Pewnie gdybyś nie dał wyboru opcji, to bym się nie zastanawiał, a tak jak jest do wyboru wpłata jednorazowa albo stała, to się zastanawiam i gdybam 🙂

JhnWJ Online
                        JhnWJ Online
                        JhnW

@Gladin napisał:

To jest na wpłacającego, a nie na organizatora zbiórki, stąd ryzyko jest raczej małe. A jak nastąpi to raczej jednostkowy przypadek. Między innymi temu chciałem Patronite, śledzi wpłacających sam z siebie bez mego udziału.

@Gladin napisał:

No to jak Ci wygodniej, w sumie jedno nie wyklucza drugiego, można jeśli się chce np. w tym roku użyć zbiórki, a od danego miesiąca użyć standardowego mechanizmu patronów na następny okres rozliczeniowy. Jak kto chce.

0
                        • GreKG Niedostępny
                          GreKG Niedostępny
                          GreK
                          Mecenas

Odemnie też poszło.

2
                          • JohnyTRSJ Niedostępny
                            JohnyTRSJ Niedostępny
                            JohnyTRS
                            Mecenas

Ode mnie też (na przyszłość).

178.255.46.143
                            Pan Psuj
                            Ciężkie pióro, ograniczona fantazja, blokada twórcza, niemoc tfurcza, masa nierozwiniętych pomysłów. Długie posty praktycznie niemożliwe.

🎉
                            2
                            • PiołunP Online
                              PiołunP Online
                              Piołun
                              Mecenas

Poszło. Pierwszy raz płaciłem za coś blikiem btw. Nie było opcji przelewu normalnego zza granicy (chyba?) ale mam revolut i tam jakoś można coś bliknąć. Dla mnie to trochę czarna magia, bo w Holandii nie ma blika, a wyjechałem zanim powstał. W każdym razie udało się 😄

♥
                              3
                              • DhratlachD Niedostępny
                                DhratlachD Niedostępny
                                Dhratlach
                                Mecenas

Jak wygląda sprawa z opłatami za Patronat? On akurat do mnie bardziej przemawia. Nie widzi się kwot które ubywają... ale jednak pozostaje kwestia otwarta co bardziej opłacalne

There now... Wasn't that easier?

0
                                • WiredW Online
                                  WiredW Online
                                  Wired
                                  napisał(a) ostatnio edytowany przez Wired

Sumując to otrzymujemy ~586, acz backup jest opcjonalny. Zaokkrąglijmy to do 600. Kwota zbiórki to minimalna na którą zewzwala serwis, nadwyżka zostanie przekazana na następny rok, a kwoty resztkowe miejmy nadzieję, że ogarniemy standardowym mechanizmem patronów.

@jhnw LOL, już zebrane i to z nadwyżką 2/3 😄 Gratki uczestnikom 🙂
                                  Ja mam inne pytanie, co z danych przelewu widzi odbiorca zbiórki czy patronatu?
                                  Wolę pozostać anonimowy 😄

Jak jeszcze nie płaciłeś i masz fakturkę z OVH czy gdzie ten serwer, to podrzuć i bym opłacił bez podawania swoich danych gdziekolwiek, zbiórka wtedy będzie na kolejny, a w dwa lata się uzbiera spokojnie kasa z patronatów na 3ci.

0
                                  • DhratlachD Dhratlach

Jak wygląda sprawa z opłatami za Patronat? On akurat do mnie bardziej przemawia. Nie widzi się kwot które ubywają... ale jednak pozostaje kwestia otwarta co bardziej opłacalne

JhnWJ Online
                                    JhnWJ Online
                                    JhnW

@Dhratlach zbiórka jest (na razie, bo zbiórki to trochę eksperymentalna funkcja Patronite) bez opłat serwisu, tylko operatorzy płatności. Patronat pod tym względem ma prowizję 8%. Kwestia wygody dla Was i przewidywalności.

@Wired mam podpiętą kartę do OVH. Jak chciałeś płacić, to mogłeś to od razu zrobić na początku, mogliśmy się nawet umówić na zbiórkę. Inaczej to jest nie w porządku do innych, pomyśl - jeśli zapłaciłbyś, to po co ich kasa miałaby leżeć u mnie przed dwa następne lata? Temu rok do przodu i patronat jako zobowiązanie jest ok. Inna rzecz, że nie widzi mi się dawać Ci faktur z moimi wszystkimi danymi, a po numerze faktury też je wyciągniesz, włącznie z z adresem...
                                    A co do anonimowości, to chyba zależy od ustawień konta. Przy zbiórce niektórzy są anonimowi, zależy kto czym się logował (pewnie gmail i tego typu sprawy). Przy patronacie mam mniejsze pole porównawcze ale wydaje się mi, że powinno to działać spójnie.

WiredW 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                                    1
                                    • JhnWJ JhnW

@Dhratlach zbiórka jest (na razie, bo zbiórki to trochę eksperymentalna funkcja Patronite) bez opłat serwisu, tylko operatorzy płatności. Patronat pod tym względem ma prowizję 8%. Kwestia wygody dla Was i przewidywalności.

@Wired mam podpiętą kartę do OVH. Jak chciałeś płacić, to mogłeś to od razu zrobić na początku, mogliśmy się nawet umówić na zbiórkę. Inaczej to jest nie w porządku do innych, pomyśl - jeśli zapłaciłbyś, to po co ich kasa miałaby leżeć u mnie przed dwa następne lata? Temu rok do przodu i patronat jako zobowiązanie jest ok. Inna rzecz, że nie widzi mi się dawać Ci faktur z moimi wszystkimi danymi, a po numerze faktury też je wyciągniesz, włącznie z z adresem...
                                      A co do anonimowości, to chyba zależy od ustawień konta. Przy zbiórce niektórzy są anonimowi, zależy kto czym się logował (pewnie gmail i tego typu sprawy). Przy patronacie mam mniejsze pole porównawcze ale wydaje się mi, że powinno to działać spójnie.

WiredW Online
                                      WiredW Online
                                      Wired
                                      napisał(a) ostatnio edytowany przez Wired

@JhnW napisał:

Inaczej to jest nie w porządku do innych, pomyśl - jeśli zapłaciłbyś, to po co ich kasa miałaby leżeć u mnie przed dwa następne lata?

Przecież możesz zapłacić od razu za kolejny rok i żadne cudze pieniądze nie będą u Ciebie leżeć.
                                      Przy okazji unikniesz podwyżki inflacyjnej bo za rok OVH da nowe ceny.

Więc nic straconego. To że masz podpiętą kartę też nic nie robi złego bo do październik czas.
                                      Co do danych, no lepiej byś Ty jeden mógł udostępnić fakturę ludziom skoro zbierasz od nich pieniądze, niż by każdy w jakimś stopniu musiał dzielić się realnymi danymi. O ile przy cząstkowych wpłatach to problematyczne to przy zapłacie za całość mogę łatwo zostać anonimowy 🙂 No i nawet bez mojej chęci zapłaty za całą fakturę imo powinieneś nie mieć obiekcji pokazać ludziom dokumentu skoro zbierasz na tę fakturę pieniądze.

Numer faktury jak masz na osobę fizyczną imo nic nie udostępnia, dopiero co prawda przyswajam sobie KSeF, ale faktur na osobę fizyczną tam nie ma (wiem bo mi FedEx podesłał numery z KSeF i był zdziwiony że nic nie widzę). Więc tu obaw nie ma.

Adres na fakturze i nazwisko możesz zawsze zamalować przed wysłaniem 🙂
                                      ale obiecuję że za Sosnowiec lub Radom hejtować nie będę 😛

-4
                                      • ZellZ Niedostępny
                                        ZellZ Niedostępny
                                        Zell
                                        Moderator Obsługa Mecenas

Nie da się za hosting płacić na więcej niż rok.

Writing is a socially acceptable form of schizophrenia.

WiredW 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                                        0
                                        • DhratlachD Niedostępny
                                          DhratlachD Niedostępny
                                          Dhratlach
                                          Mecenas

@wired Nie wiem o co ci chodzi i po co ci to. Orientuję się trochę w cenach i jak dla mnie jak najbardziej wszystko jest legitne. Dane danymi, osobiście? Nie ważne ile byś zapłacił mi pod stołem sam nigdy bym ci ich nie podał. Za dużo widziałem, swoje przeżyłem. Kropka. Oczekujesz transparentności, a sam zasłaniasz się anonimowością... Nie fajnie.

@jhnw Ode mnie na pewno wpłynie. Prędzej czy później. W końcu mamy własne, funkcjonalne, działające forum i robicie naprawdę lwią robotę z utrzymaniem tego na chodzie. O dodatkowych funkcjonalnościach nie mówiąc. Nie mam zamiaru was rozliczać jak żyd. Tym bardziej, że i tak ponieśliście koszta początkowe na własnych barkach. To mi wystarczy na dowód dobrej woli i zaangażowania.

There now... Wasn't that easier?

♥
                                          4

Cześć! Wygląda na to, że jesteś zainteresowany tą rozmową, ale nie masz jeszcze konta.

Masz dość przewijania tych samych postów za każdą wizytą? Po zarejestrowaniu konta zawsze wrócisz dokładnie do tego samego miejsca, w którym byłeś wcześniej, możesz wtedy również wybrać opcję otrzymywania powiadomień nowych odpowiedziach (e-mailem lub powiadomieniem push). Będziesz też mógł zapisywać zakładki i głosować na posty, aby okazać uznanie innym członkom społeczności.

Z Twoją pomocą tez post mógłby być nawet lepszy 💗

Zarejestruj się Zaloguj się
                                          Odpowiedz
                                          • Odpowiedz, zakładając nowy temat
                                          Zaloguj się, aby odpowiedzieć
                                          • Najpierw najstarsze
                                          • Najpierw najnowsze
                                          • Najwięcej głosów

• Zaloguj się

• Nie masz konta? Zarejestruj się

• Aby wyszukiwać zaloguj się lub zarejestruj.