Przejdź do treści
  • Kategorie
  • Ostatnie
  • Tagi
  • Popularne
  • Świat
  • Użytkownicy
  • Grupy
  • Strona startowa
Skórki
  • Jasny
  • Brite
  • Cerulean
  • Cosmo
  • Flatly
  • Journal
  • Litera
  • Lumen
  • Lux
  • Materia
  • Minty
  • Morph
  • Pulse
  • Sandstone
  • Simplex
  • Sketchy
  • Spacelab
  • United
  • Yeti
  • Zephyr
  • Ciemny
  • Cyborg
  • Darkly
  • Quartz
  • Slate
  • Solar
  • Superhero
  • Vapor

• Domyślna (Cyborg)
  • Brak skórki
Zwiń
Patronite
  1. Start
  2. Rekrutacje
  3. Sondy
  4. Khazid Aldum - pomysły na sesje

Khazid Aldum - pomysły na sesje

Zaplanowany Przypięty Zablokowany Przeniesiony Sondy
gurpshammerkhazid aldumdawiwarhammer
5 Posty 4 Uczestników 123 Wyświetlenia
  • Najpierw najstarsze
  • Najpierw najnowsze
  • Najwięcej głosów
Odpowiedz
  • Odpowiedz, zakładając nowy temat
Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Ten temat został usunięty. Mogą go zobaczyć tylko użytkownicy upoważnieni do zarządzania tematami.
  • GladinG Niedostępny
    GladinG Niedostępny
    Gladin
    napisał(a) ostatnio edytowany przez

Po zakończeniu sesji Młot Wieków. Rekonesans Karak Varn pracuję obecnie nad jej kontynuacją, której akcja będzie się toczyć w kopalniach Khazid Aldum. Mój czas obecnie angażuję głównie przygotowanie się do zmiany mechaniki. Porzucam mechanikę 4ed warhammera, którą uważam za fatalną. 2ed nie oferowała szerszego wsparcia dla krasnoludów. A 1ed jest tak stara, że zainteresowanie nią jest takie same, jak dla mechanik alternatywnych.

Dlatego planuję wystartować z sesją na mechanice GUPRSa, którą od jakiegoś czasu rozpracowuję. Jeżeli moje obłożenie na to pozwoli, to we wrześniu wystartuję z rekrutacją do sesji. Ponieważ będzie to kontynuacja, to ilość miejsc dla nowych graczy będzie mocno ograniczona. Wszystko zależy od tego, ilu graczy postanowi zgłosić się do kontynuacji. Poprzednią rekrutację znajdziecie tutaj.

Tymczasem jednak mam pytanie nie tylko do graczy z poprzedniej sesji, ale też do każdego zainteresowanego dołączeniem. Czy macie jakieś pomysły na wydarzenia w sesji? Jakieś plany? Zachcianki? Obecny okres traktuję jako rodzaj interludium, w którym wspólnie można ustalić kierunek, w którym ma zmierzać kampania podczas kolejnej sesji.

Na razie krasnoludy rozłożyły się w starej opuszczonej kopalni i pewnie będą szukać połączenia z twierdzą Karak Varn. Czy odnajdą takie przejście? A może dotrą gdzieś, gdzie wcale nie zamierzyły?

I co się stanie z Thanem, którego właśnie powaliła choroba? Czy jego niedyspozycja wywoła jakiś nowy wątek?

A także co lub kto czeka ich podejrzanie dobrze zadbanych opuszczonych kopalniach?

Prywatnie wiem, że @Stalowy chętnie przeskoczyłby czasowo i rozpoczął sesję od już zbudowanego przyczółka, który miałby być rozbudowywany i broniony. To jest możliwe, ale jednak zanim to nastąpi chciałbym, aby pewne tajemnice i sekrety zostały odkryte. Dlatego kolejną sesję chciałbym mieć jeszcze na zasadzie podziemnej eksploracji.

A do tego uważam, że 4-tą edycję Warhammera należy zniszczyć.

1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
    0
    • StalowyS Online
      StalowyS Online
      Stalowy

Gwoli wyjaśnienia.
      Myślę że warto wystartować lub szybko przejść do etapu przyczółka lub placówki. Garść argumentów za tym.

• niewiele jest sesji gdzie buduje się / tworzy własną placówkę. Baza operacyjna jest też kotwicą dla BG która daje im solidne obowiązki i odpowiedzialność a jednocześnie realne korzyści. Jak BG sobie ją urządzą tak się wyśpią i jest to bardziej namacalne bo jest tu i teraz a nie po skończonej robocie gdzie jej końca nie widać.

• „Baza operacyjna” pozwoli skoczyć już do meritum kampanii czyli eksploracji Czarnej Wody i poszukiwania legendarnego artefaktu. Wstęp się rozwlekł, ale wynieśliśmy z niego trochę nauki - rozpracowaliśmy wh4e na tyle by stwierdzić że nam nie pasuje, fabularnie zostawiliśmy luki które trzeba było łatać etc.

• Przeskok jest też okazją by uporządkować/przemodelować/zmienić/odrzucić pewne rzeczy które po rozważeniu nie pasują. Przykładowo zakiwaliśmy się z „inicjatywą”. Od startu przygody były rozważania kim są nasi supporterzy. Mieli być tłem, tylko konsekwencje ich istnienia są zbyt duże by byli tłem. Baza operacyjna pozwala skonkretyzować ich wsparcie czy to jako pracę na miejscu lub w Karakach czy jako dostawy zasobów.

• Placówka i budowanie poszerza realne zapotrzebowanie na kompetencje BG. Wstępniak miał zadanie: zwiad. Wzięliśmy postacie elitarnych ciężkozbrojnych, bo „jakoś sobie poradzimy ze stealth”, a w końcu mamy być głównymi postaciami w kampanii. Myślę że to nie wyszło dobrze. Mając placówkę gracze z bardziej umysłowymi i zróżnicowanymi będą mieli pole do popisu.

• Pojawia się wygodna furtka krótkich skoków czasowych kiedy bez rozgrywania osobnej przygody postacie mają zajęcie i dzieją się rzeczy które można rozegrać deklaracją. Ranger przepatruje okolicę, ironbreaker bada podziemia, skryba księguje zasoby, rzemieślnik tworzy/buduje, than zawiaduje/dobija targów/rozsyła prośby o support.

No i myślę że to zwyczajnie fabularnie się będzie spinać. Gracze nie będą się rozmieniać na drobne z każdą pierdołą będąc dowódcami/liderami. Dealując z klanami/Karakami/kimkolwiek nie będą teamem awanturników złożonym z wysoko postawionych w społeczeństwie postaci… ale jednak awanturników. BG będą ważni, będą twarzą przedsięwzięcia i będą decydować już jak tą Czarną Wodę ugryźć. I przede wszystkim sesja będzie podążać w tą stronę bo nawet jeżeli gracze skupią się na gaszeniu pożarów - walce z zielonymi, skavenami czy potworami to w szerszej perspektywie bronią grupy pracującej nad realizacją głównego celu.

Zdaję sobie sprawę że to może być ciężko wyprowadzić z obecnej sytuacji w fabule. Myślę jednak że jest to motyw który przyniesie dużo korzyści dla graczy, MG i samego scenariusza kampanii.

2
      • AvittoA Niedostępny
        AvittoA Niedostępny
        Avitto

Zajawkę na krasnoludy zawsze miałem raczej umairkowaną, ale na ile wymagana będzie biegłość w systemie i jej matematyce?

0
        • GladinG Niedostępny
          GladinG Niedostępny
          Gladin

Minimum co będzie wymagane, to dokonywanie wyborów na temat swojej postaci na etapie tworzenia karty. Na zasadzie: na podstawie koncepcji gracza, nawet opartej na mechanice WH 1, 2 lub 4ed, postaram się przedstawić dostępne w systemie opcje i co one robią. Z tych opcji trzeba będzie dokonać wyborów.
          W trakcie gry: na tyle ogarniać własną kartę, by potrafić podejmować w trakcie gry sensowne decyzje.

Przykładową kartę znajdziesz w pierwszym wpisie tego wątku.

A do tego uważam, że 4-tą edycję Warhammera należy zniszczyć.

0
          • Davy KneeD Online
            Davy KneeD Online
            Davy Knee

Ja kocham krasie z Warhammera. Jak by było miejsce to z chęcią dołączę - daj znać. Mechanicznie 4ed ogarniam i nie mam z nią problemów - inna ew się nauczę …

0

Cześć! Wygląda na to, że jesteś zainteresowany tą rozmową, ale nie masz jeszcze konta.

Masz dość przewijania tych samych postów za każdą wizytą? Po zarejestrowaniu konta zawsze wrócisz dokładnie do tego samego miejsca, w którym byłeś wcześniej, możesz wtedy również wybrać opcję otrzymywania powiadomień nowych odpowiedziach (e-mailem lub powiadomieniem push). Będziesz też mógł zapisywać zakładki i głosować na posty, aby okazać uznanie innym członkom społeczności.

Z Twoją pomocą tez post mógłby być nawet lepszy 💗

Zarejestruj się Zaloguj się
            Odpowiedz
            • Odpowiedz, zakładając nowy temat
            Zaloguj się, aby odpowiedzieć
            • Najpierw najstarsze
            • Najpierw najnowsze
            • Najwięcej głosów

• Zaloguj się

• Nie masz konta? Zarejestruj się

• Aby wyszukiwać zaloguj się lub zarejestruj.