[Jedyny Pierscień II ed.] Sprzysiężenie Czerwonej Księgi - KOMENTARZE
-
Jako, że mamy na stole, chyba jako główne danie próbę negocjacji w takiej czy innej postaci, opowiem wam o posłuchaniu w Jedynym Pierścieniu. Zasad tych nie znajdziecie w przesłanej broszurce, są w podręczniku głównym na stronie 104.
Posłuchanie bardzo przypomina omówione wcześniej zadanie złożone. Korzysta się z tych zasad, gdy drużyna staje przed znaczącą rozmową, w której gra toczy się o istotną rzecz.
Sekwencja posłuchania:
- Ustalenie Oporu (to pomijamy, bo to moja brocha)
- Prezentacja
- Rokowania
- Zakończenie Posłuchania
Podczas prezentacji, "Rzecznik" przedstawia drużynę i sprawę z jaką przybyli. Wykonuje się test (domyślnie) uprzejmości, respektu lub zagadek. Jeśli zdamy, będziemy mieli więcej prób na pokonanie Oporu (+1 i +1 za każdy
uzyskany w teście). To takie pierwsze wrażenie i określenie cierpliwości rozmówcy do Was. Jeśli oblejemy ten test, drużyna będzie miała tylko tyle prób ile wynosi opór, a przy porażce konsekwencje będą bardziej bolesne.Rokowania - tutaj bohaterowie w dowolny sposób próbują nakłonić swojego rozmówcę do swoich racji, a robią to przed odgrywanie i powoływanie się na wybrane umiejętności (w zależności od tematu i osoby może tu pasować wszystko). To w zasadzie tak jak zadania złożone tylko w innym kontekście. Przykładem może być np. podczas audiencji u króla rozmowa o taktykach bitewnych, by ten dostrzegł w postaci gracza zdolnego przywódcę, z którym można wyruszyć w bój - test wojaczki, albo przy dłuższych posłuchaniach wspólna wyprawa na polowanie, by zacisnąć więzi - test polowania. Dobrze dobrane umiejętności skutkują dodatkowymi kośćmi przyznanymi do rzutów.
Zakończenie Posłuchania
Możliwe są 3 rezultaty- Sukces - udało się zgromadzić tyle sukcesów ile wynosił Opór w limicie liczby prób (ustalonych przy prezentacji). Starania odniosły oczekiwany rezultat.
- Porażka lub sukces z komplikacją - sukcesy w prawdzie były, ale nie przełamały Oporu w określonym czasie. Drużyna może (o ile MG dopuszcza taką możliwość) wybrać, czy chce odnieść sukces mimo wszystko i liczyć się z nieprzewidzianymi konsekwencjami.
- Klęska - nic nie udało się załatwić w dodatku drużynę czekają dodatkowe przykre konsekwencje.
Wracając zaś to naszej sesji - już patrzę na to co piszecie w kontekście ewentualnego posłuchania i jak na razie Milo wyrasta nam na rzecznika do ewentualnej prezentacji poprzez uprzejmość.
-
Trochę zmieniłem Gladin

A co do prezentacji - nie wiem, czy Milo ma najlepsze skillsy do tego zadania. Napisałem posta, ale chyba panie w drużynie były mocniejsze w gadce, jeśli chodzi o leadowanie

-
Trochę zmieniłem Gladin

A co do prezentacji - nie wiem, czy Milo ma najlepsze skillsy do tego zadania. Napisałem posta, ale chyba panie w drużynie były mocniejsze w gadce, jeśli chodzi o leadowanie

@Panicz napisał w [Jedyny Pierscień II ed.] Sprzysiężenie Czerwonej Księgi - KOMENTARZE:
chyba panie w drużynie były mocniejsze w gadce
Akurat uprzejmość i zagadki mamy wszyscy identyczne.
-
Zostawiłem to do decyzji @gladin
-
Rzuciłem na razie na samą prezentację i będziecie mieli 5 prób (testów) na przebicie oporu. (3 plus zdany test i symbol
). (można jeszcze wydawać nadzieję, bo może wypadnie dodatkowy
)Zagadek jeszcze nie rzucam, choć pewnie będą częścią posłuchania, ale póki co chcę zobaczyć gdzie narracja nas powiedzie.
-
Paladin oglądając sobie dłoń Bullroarera dostrzeże, że dłoń faktycznie ma "pozostawione miejsce na maczugę", więc albo tam wcześniej była, albo ktoś przewidział, że kiedyś będzie.
-
Przedstawienie z Uprzejmości.
I zagajenie z Zagadki, bo ukrywa prawdziwy cel wizyty.Czy Lobelia jest z nami???
@Marrrt napisał w [Jedyny Pierscień II ed.] Sprzysiężenie Czerwonej Księgi - KOMENTARZE:
Czy Lobelia jest z nami???
Myślę, że tak, z chęcią obejrzy miejsce zbrodni in spe, aczkolwiek obecnie jestem uwikłany w dialogowanie, stąd nie udzielam się w scenie chronologicznie późniejszej.
-
Oprócz najnowszej odpowiedzi Gladina, był też edytowany tamten post z burmistrzem i Adą. Zainteresowanych odsyłam do postu numer #63
-
@rewik możesz npcować moją postać? Wiem, że zapowiadałeś że sesja na luzie i ogólnie zapoznawcza z nowym systemem, ale trochę mi głupio i tak. Ogólnie z moim hobbitem się nie zżyłem zbytnio i bym chętnie oddał go w Twoje ręce, uwalniając sobie więcej czasu i planując sesję do poprowadzenia.
-
Będzie na doczepkę sobie patrzył. Jak pójdziemy drogą dyplomacji i się uda, to i tak zaraz kończymy tę część.
-
@Gladin napisał w [Jedyny Pierścień II ed.] Sprzysiężenie Czerwonej Księgi - Rozdział I:
– Chciałabym obejrzeć te zapiski Brandobrasa.
Z tego co zrozumiałem to zapiski są Starego Tuka (Gerontiusa) a nie Bandobrasa:) Natomiast dotyczą lokalizacji maczugi Bandobrasa.
-
Słusznie prawisz.
-
Same się zapinają. Chyba w broszurce Shire były wspomniane. Oryginalnie w Hobbicie.
Odpinają się tylko na rozkaz. -
Ok,
@pan-elf coś planujesz pisać? -
Tak i nie. Jestem jeszcze w trakcie nadrabiania co się właściwie dzieje. Postaram się jeszcze dzisiaj coś wrzucić, ale jak się nie uda, to nie czekajmy na mnie.
-
jest kilka dni, bo święta traktuję jak niebyłe
-
Jak nie święta, to robota

Odpisałem z opóźnieniem, ale Milo na przetestowanie czarodziejskich spinek, do których został nominowany (dziękuję!
) cieszy się jak dzieciak.Potem zaś chciałby nakłonić, by dano im tu dość swobodny dostęp do studiowania eksponatów - tak tych zapisków Starego Tuka, jak i wszystkiego, co niby Muzeum zwiedzającym udostępnia (niechże się hobbici zadomowią i poznają tak historię, jak i Mathom z jego mocnymi i słabymi stronami).
Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.
Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.
With your input, this post could be even better 💗
Zarejestruj się Zaloguj się