[Jedyny Pierscień II ed.] Sprzysiężenie Czerwonej Księgi - Genealogia
-
Powiązania Lobelii z Paladinem. Dla Paladina Lobelia jest siostrzenicą pociota jego ojca.
Dla Lobelii Paladin jest wujecznym wnukiem żony wuja.
W sumie zwątpiłem w tego wujecznego wnuka. To może:
Dla Lobelli Paladin jest wnukiem brata żony wuja?
A do tego wzajemnie są kuzynami II stopnia w pierwszej linii? Vide poniżej.
-
Ponieważ Esmeralda Tuk jest siostrą Paladina Tuka, więc analogicznie:
Dla Esmeraldy Lobelia jest siostrzenicą pociota jej ojca.
Dla Lobelii Esmeralda jest wujeczną wnuczką żony wuja.
J.w. Więc... Dla Lobelii Esmeralda jest wnuczką brata żony wuja.
A do tego wzajemnie są kuzynami II stopnia w pierwszej linii? Vide poniżej. -
Drogo Baggins, Lobelia mają wspólnych pradziadków: Buffo Boffina oraz Ivy Goodenough (nazwy mam z angielskiego portalu, po polsku mogły być tłumaczone inaczej). To są również prapradziakowie Tuków.
Wygląda to tak:
Buffo Boffin + Ivy Goodenough
-> Beryla Boffin + Balbo Baggins
--> Largo Baggins
---> Fosco Baggins
----> Drogo Baggins-> Bosco Boffin
--> Ottho Boffin + Lavender Grubb
---> Primrose Boffin + Blanco Bracegirdle
----> Lobelia Bracegirdle-> Beryla Boffin + Balbo Baggins
--> Ponto Baggins + Mimosa Bunce
---> Rosa Baggins + Hildigrim Tuk
----> Aldagrim Tuk
-----> Esmeralda Tuk oraz Paladin TukA to chyba się przekłada dla Lobelii i Drogo na... kuzynów drugiego stopnia?
Natomiast dla Lobelii i Esmeraldy / Paladina na kuzynów drugiego stopnia... po angielsku podają once removed a myheritage tłumaczy jako w pierwszej linii
Nie wiem, czy tak się to po polsku określa? -
R Rewik odniósł się do tego tematu dnia
-
Wiek poszczególnych osób
Poniższe już nieaktualne.
Lobelia Bracegirdle - 40 lat (wg karty) z czego wynika, że mamy rok 1358 kalendarza Shire.
Piszą też, że powrót Bilbo był 20 lat wcześniej, a wiadomo, że Bilbo wyruszył na wyprawę w 1341 (i zdaje mi się, tedy też wrócił, chociaż karta Rorimaka podaje, że było to rok później.).
Zatem powinien być rok około 1361-62.
Paladin II Tuk urodzony 1333 miałby więc około 25-29 lat.
Primula Brandybuck ur. 1320, lat 38-42.
Esmeralda Tuk miała wg karty 5 lat, gdy Bilbo opuścił Bag End. Urodzona 1336. Ma obecnie 22-26 lat.
Rorimak Brandybuck, urodzony 1302. Więc ma obecnie lat 46-50.Mamy rok 1360.
A teraz podsumowanko wg starszeństwa:Hobit Wiek Milo Makary Tuk ~60 Rorimak Brandybuck 58 Lobelia Bracegirdle 42 Primula Brandybuck 40 Paladin II Tuk 27 Esmeralda Tuk 24 -
To ja tylko dodam, że za pełnoletniego hobbita uważało się dopiero osobnika/osobniczkę, której stuknęło 33 lata. Tak więc Paladin i Esmeralda to w zasadzie Gen Z i u Bilba będą oglądać shortsy na youtube a nie plotkować o rodzinie:)
-
Wiek poszczególnych osób
Poniższe już nieaktualne.
Lobelia Bracegirdle - 40 lat (wg karty) z czego wynika, że mamy rok 1358 kalendarza Shire.
Piszą też, że powrót Bilbo był 20 lat wcześniej, a wiadomo, że Bilbo wyruszył na wyprawę w 1341 (i zdaje mi się, tedy też wrócił, chociaż karta Rorimaka podaje, że było to rok później.).
Zatem powinien być rok około 1361-62.
Paladin II Tuk urodzony 1333 miałby więc około 25-29 lat.
Primula Brandybuck ur. 1320, lat 38-42.
Esmeralda Tuk miała wg karty 5 lat, gdy Bilbo opuścił Bag End. Urodzona 1336. Ma obecnie 22-26 lat.
Rorimak Brandybuck, urodzony 1302. Więc ma obecnie lat 46-50.Mamy rok 1360.
A teraz podsumowanko wg starszeństwa:Hobit Wiek Milo Makary Tuk ~60 Rorimak Brandybuck 58 Lobelia Bracegirdle 42 Primula Brandybuck 40 Paladin II Tuk 27 Esmeralda Tuk 24 @Gladin napisał w [Jedyny Pierscień II ed.] Sprzysiężenie Czerwonej Księgi - Genealogia:
A teraz podsumowanko wg starszeństwa:
Hobit Wiek Milo Makary Tuk ~60 Rorimak Brandybuck 46-50 Lobelia Bracegirdle 40-44 Primula Brandybuck 38-42 Paladin II Tuk 25-29 Esmeralda Tuk 22-26 Wiek mamy na kartach, Rorimak ma 58, i to zgadza się z wiki https://tolkiengateway.net/wiki/Rorimac_Brandybuck skoro mamy 1360.
Niskorośli jakoś szczególnie traktują starszych?
-
Ano tak. Rorimac ma zatem 20-letniego syna Saradoca, ale ten z Esmeraldą to ślub weźmie za jakieś 20 lat od obecnych wydarzeń. Ma też 18-letniego syna Merimaca oraz żonę Menegildę Goold.
Ojciec Rorimaka, Gorbadok, ma obecnie 100 lat, natomiast matka - Mirabella z domu Tuk, w roku przygody umrze/umarła, dokładnych danych nie ma. Rodzice Mirabelli już nie żyją. -
Czas na fragment drzewa Lobelii

Dla wygody mojej. Ewentualnie innych

-
K Ketharian przeniósł ten temat z Materiały dnia
-
Dodo Bunce umieściłem na drzewie j.n. Napis „Dod.” oznacza postać dodaną do drzewa przeze mnie, nie będącą osobą z tzw. kanonu.

Próba ustalenia powiązań Baldo Bunce'a
Balbo
--> Mungo
---> Bungo
--> Ponto = Mimosa Bunce
____________ jej brat ? Bunce
____________ -> Baldo Bunce
---> Rosa = Hildigrim Tuk
----> Aldagrim Tuk
-----> Palladin Tuk II
-----> Esmeralda TukGerontius Tuk
-> Hildibrand Tuk
--> Milo Makary Tuk
-> Hildigrim Tuk = Rosa Bunce
--> Aldagrim TukDla Palladina i Esmeraldy Baldo Bunce jest bratem ciotecznym babki Róży
Dla Milo Baldo Bunce jest bratankiem stryjenki. -
Adę Burrows dodałem tak oto:

Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.
Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.
With your input, this post could be even better 💗
Zarejestruj się Zaloguj się