Przejdź do treści
  • Kategorie
  • Ostatnie
  • Tagi
  • Popularne
  • Świat
  • Użytkownicy
  • Grupy
Skórki
  • Light
  • Brite
  • Cerulean
  • Cosmo
  • Flatly
  • Journal
  • Litera
  • Lumen
  • Lux
  • Materia
  • Minty
  • Morph
  • Pulse
  • Sandstone
  • Simplex
  • Sketchy
  • Spacelab
  • United
  • Yeti
  • Zephyr
  • Dark
  • Cyborg
  • Darkly
  • Quartz
  • Slate
  • Solar
  • Superhero
  • Vapor

• Domyślna (Cyborg)
  • Brak skórki
Zwiń
  1. Start
  2. Rekrutacje
  3. Rekonesans Karak Varn

Rekonesans Karak Varn

Zaplanowany Przypięty Zablokowany Przeniesiony Rekrutacje
warhammer 4edwarhammerkrasnoludydawikarak varnkaraz ankor
64 Posty 8 Uczestników 551 Wyświetlenia
  • Najpierw najstarsze
  • Najpierw najnowsze
  • Najwięcej głosów
Odpowiedz
  • Odpowiedz, zakładając nowy temat
Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Ten temat został usunięty. Mogą go zobaczyć tylko użytkownicy upoważnieni do zarządzania tematami.
  • DeklineD Niedostępny
    DeklineD Niedostępny
    Dekline
    Obsługa Moderator
    napisał(a) ostatnio edytowany przez

Karak Ranger NPC? A masz gdzieś karte zeby zobaczyć?
    Może faktycznie to lepsze rozwiązanie. Najwyżej wróci na NPC

1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
    0
    • GladinG Online
      GladinG Online
      Gladin

NPC Karak Ranger to Othin Żelaznobrody. Nie mam gotowej karty dla gracza, bo gracz ma więcej PD do rozdania, a oprócz tego NPC jest bardziej naszkicowany, niż ukończony. Ale zbuduję na podstawie tego co mam pregenerowaną postać do przejęcia z marszu.

Sesja Karak Varn

0
      • WiredW Niedostępny
        WiredW Niedostępny
        Wired
        napisał(a) ostatnio edytowany przez Wired

Żołnierz od drugiego poziomu ma broń zasięgową dowolną, może więc nauczyć się strzelać z czego chce.
        Jest jeszcze Archer/Łucznik, w dodatku Up in Arms (jakby MG się zgodził), taki co to w wojsku był jako łucznik (wariant profki żołnierza). Ma łucznictwo na 1 poziomie i nie musi jak żołnierz rozwijać WW, więc jak komuś zależy konkretnie na łukach to dopasowany idealnie, ale to z założenia koleś co stoi w grupie i strzela na rozkaz, więc nie zwiadowca czy karak ranger (nie ma umiejek jak skradanie się).
        Ogólnie odnośnie tych profek z podstawki to w DPG na 53 stronie jest ramka proponująca w nich zmiany pod krasnoludy, biorąc pod uwagę że np. w ich kulturze wiodą prym kusze i broń palna, a nie łuki.

0
        • GladinG Online
          GladinG Online
          Gladin
          napisał(a) ostatnio edytowany przez Gladin

@Dekline

Wstępnie przygotowana karta Othina dostępna tutaj.

Można sobie skopiować i majstrować przy niej dowoli, pamiętaj by mi udostępnić do edycji.

W szczególności można zrezygnować z kilku talentów, bo wykupiłem mu po jednym poziomie każdego talentu z pierwszego poziomu profesji. Rezygnacja z każdego z nich zapewni dodatkowe 100PD na rozdysponowanie gdzie indziej (np. podbić jeszcze w górę US).

Zakładki początkowo mogą wydać się tajemnicze i skomplikowane, ale to kwestia przyzwyczajenia. A są dobre, bo można bardzo dokładnie sprawdzić co zostało zmienione i dodane.

Pozostawione są też wszystkie możliwe do wykupienia umiejętności, nawet te nie wykupione - do ew. wyczyszczenia po zrobieniu swojej własnej wersji karty.

Generalnie sprzedałem sporo pancerza, m.in. hełm, który chroni słabo, a daje kary do percepcji czy skradania się, tak samo postąpiłem z szorcą (mail skirt). Sprzedany jest też napierśnik, który co prawda daje PP, ale dawał -10 do skradania się.
          Podobnie kolczugę sprzedałem i kupiłem kolczugę dobrej jakości, aby nie mieć kar do skradania się.

Gdybyś jednak wolał pancerz zamiast skradania się, to da się to poustawiać inaczej.
          Można ew. ograniczyć jakieś zakupy, aby zebrać 14ss na skórzane nogawice.

Dwa zajęcia startowe wykorzystałem tak.
          1) podbiłem siłę z 29 do 30, aby uzyskać bonus z siły +3 zamiast +2.
          2) użyłem customize trapping by dodać kuszy cechę praktyczna. Dzięki temu każdy nieudany test z użyciem tej kuszy uzyskuje mimo wszystko 1 PS. Pozwala Ci to bez wykonywania rzutu mieć pewność, że w ciągu jednej rundy przeładujesz kuszę.

Jeżeli coś niejasne, niezrozumiałe, potrzeba wyjaśnienia, zauważysz błędy (mogą być, na razie wstępnie ją przygotowałem) - wiesz gdzie mnie szukać 😉

Edycja: doszło do karty 4SS, bo miałem niewyczyszczoną „zaszłość”. Tak więc można dorzucić np. skórzane nogawice. Albo coś innego.

Sesja Karak Varn

WiredW 2 odpowiedzi Ostatnia odpowiedź
          0
          • DeklineD Niedostępny
            DeklineD Niedostępny
            Dekline
            Obsługa Moderator

Przeglądam kartę i mój leniwy tyłek skłania się ku wzięcia gotowca. Musiałbym tylko wczuć się w klimat, ale jak widzę rekruta jeszcze chwilę potrwa, także mam czas.

Jeśli chodzi o mechanikę, to podstawy znam, trochę się doszkolę i cóż ... będę liczył na wsparcie w momencie kiedy będzie potrzebne, ażeby skupić się na imersji, poświecić czas na klimat a nie studiowanie tabelek.

Tak, KP zdaje sie być rozległe, będę to tego podchodził po trochę. Mam też pytanie, czy Dwarfs player guilde wystarczy do wejscia w temat? Niespecjalnie widzę potrzebe kupowania innych ksiazek.

0
            • GladinG Online
              GladinG Online
              Gladin

Ciężko mi powiedzieć, czy wystarczy do wejścia w temat. Za dużo wiem, by móc to miarodajnie ocenić. Ale jak nie spróbujesz, to się nie dowiemy. Jest jeszcze podręcznik Lords of Stone and Steel do 4ed w razie czego.

Sesja Karak Varn

0
              • StalowyS Online
                StalowyS Online
                Stalowy

DPG i LoSaS to dwie uzupełniające się książki. Pierwsza to głównie mechana i podstawowe informacje. Druga to głównie fabuła i trochę mechaniki.
                DPG da ci podstawowe informacje co i jak. Opisuje też zwięźle miejsca pochodzenia krasnoludów z przypisanymi doń skillami i talentami dzięki czemu powinieneś wyczuć ich klimat.
                Jeżeli chodzi o karak rangera to opis profki w DPG dobrze opisuje jego niuanse.
                Niedoceniani przez twardych tradycjonalistów hardsi traperzy i górołazi robiący bardzo potrzebną robotę.

0
                • GladinG Gladin

@Dekline

Można sobie skopiować i majstrować przy niej dowoli, pamiętaj by mi udostępnić do edycji.

W szczególności można zrezygnować z kilku talentów, bo wykupiłem mu po jednym poziomie każdego talentu z pierwszego poziomu profesji. Rezygnacja z każdego z nich zapewni dodatkowe 100PD na rozdysponowanie gdzie indziej (np. podbić jeszcze w górę US).

Zakładki początkowo mogą wydać się tajemnicze i skomplikowane, ale to kwestia przyzwyczajenia. A są dobre, bo można bardzo dokładnie sprawdzić co zostało zmienione i dodane.

Pozostawione są też wszystkie możliwe do wykupienia umiejętności, nawet te nie wykupione - do ew. wyczyszczenia po zrobieniu swojej własnej wersji karty.

Generalnie sprzedałem sporo pancerza, m.in. hełm, który chroni słabo, a daje kary do percepcji czy skradania się, tak samo postąpiłem z szorcą (mail skirt). Sprzedany jest też napierśnik, który co prawda daje PP, ale dawał -10 do skradania się.
                  Podobnie kolczugę sprzedałem i kupiłem kolczugę dobrej jakości, aby nie mieć kar do skradania się.

Gdybyś jednak wolał pancerz zamiast skradania się, to da się to poustawiać inaczej.

2) użyłem customize trapping by dodać kuszy cechę praktyczna. Dzięki temu każdy nieudany test z użyciem tej kuszy uzyskuje mimo wszystko 1 PS. Pozwala Ci to bez wykonywania rzutu mieć pewność, że w ciągu jednej rundy przeładujesz kuszę.

Jeżeli coś niejasne, niezrozumiałe, potrzeba wyjaśnienia, zauważysz błędy (mogą być, na razie wstępnie ją przygotowałem) - wiesz gdzie mnie szukać 😉

Edycja: doszło do karty 4SS, bo miałem niewyczyszczoną „zaszłość”. Tak więc można dorzucić np. skórzane nogawice. Albo coś innego.

WiredW Niedostępny
                  WiredW Niedostępny
                  Wired

@Gladin napisał w Rekonesans Karak Varn:

Bonus za losowe statystyki jest 50 a nie 100, a przy ich zamianie miejscami 25.
                  Chociaż spokojnie Othin może mieć jakiś dodatkowy exp za podróż z nami do tej pory (do decyzji MG).

1. użyłem customize trapping by dodać kuszy cechę praktyczna. Dzięki temu każdy nieudany test z użyciem tej kuszy uzyskuje mimo wszystko 1 PS. Pozwala Ci to bez wykonywania rzutu mieć pewność, że w ciągu jednej rundy przeładujesz kuszę.

Niestety ale nie, Praktyczny dodaje +1PS/SL do nieudanego, nie zamienia -5PS/SL na 1PS/SL - jest mistrzowska runa co zmienia dowolnie nieudany test na 0PS/SL. Przy przeładowaniu Praktyczny niewiele daje 😞 Ogólnie zmienia znikomą porażkę (-0SL) w +1SL, bo jak rzucimy -1SL lub gorzej to i tak podwyższenie o +1 nie zmieni tego w sukces.

W sumie IIRC nie pozwalałeś nam robić custom trapping na istniejących z profki przedmiotach, musieliśmy sprzedawać za pół ceny i kupować nowe podwajając cenę za każdą dodaną zaletę. Argumentowałeś tym że modyfikacja i tak by kosztowała dodatkowy materiał i nie da się po prostu przerobić ekwipunku bez dodatkowego materiału, dlatego chyba nikt z tego nie skorzystał by samemu wytwarzać item.
                  W takim wypadku praktyczna krasnoludzka kusza to koszt 16zk, a sprzedaż starej to zysk 4zk, w wypadku Wytwórstwa nadal wymagałoby to kupienia materiału (już nie pamiętam czy wyceniałeś to na 25% czy 50%, do sprawdzenia, no ale nadal to wydatek 4-8zk), ogólnie drogo patrząc na to ile ma się pancerza w zamian.

Za wolne 5zk to bym doradzał kupić Przepatrywczowi lunetę 😄 bo to się okazuje bardzo potrzebny przedmiot na powierzchni (kiepsko u nas z percepcją, a zawsze coś tam się tli na horyzoncie) albo na serio pancerz - bo nasza jedna grupowa walka pokazała że robi on dużą różnicę i Othin o mało co się nie przekręcił.

@dekline imo lepiej użyć Zajęcia do zmiany profesji, i mieć 100pd więcej i oszczędzoną kasę 🙂

W karcie część umiejek jest oznaczona czaszką (3 lvl) a powinna być młotkami (2lvl)
                  Talent Sturdy jest to w PL Tragarz, wpisany Twardziel to inny atut (Hardy) którego Zhufbarski dawi nie ma.

GladinG 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                  0
                  • WiredW Wired

Bonus za losowe statystyki jest 50 a nie 100, a przy ich zamianie miejscami 25.
                    Chociaż spokojnie Othin może mieć jakiś dodatkowy exp za podróż z nami do tej pory (do decyzji MG).

1. użyłem customize trapping by dodać kuszy cechę praktyczna. Dzięki temu każdy nieudany test z użyciem tej kuszy uzyskuje mimo wszystko 1 PS. Pozwala Ci to bez wykonywania rzutu mieć pewność, że w ciągu jednej rundy przeładujesz kuszę.

Niestety ale nie, Praktyczny dodaje +1PS/SL do nieudanego, nie zamienia -5PS/SL na 1PS/SL - jest mistrzowska runa co zmienia dowolnie nieudany test na 0PS/SL. Przy przeładowaniu Praktyczny niewiele daje 😞 Ogólnie zmienia znikomą porażkę (-0SL) w +1SL, bo jak rzucimy -1SL lub gorzej to i tak podwyższenie o +1 nie zmieni tego w sukces.

W sumie IIRC nie pozwalałeś nam robić custom trapping na istniejących z profki przedmiotach, musieliśmy sprzedawać za pół ceny i kupować nowe podwajając cenę za każdą dodaną zaletę. Argumentowałeś tym że modyfikacja i tak by kosztowała dodatkowy materiał i nie da się po prostu przerobić ekwipunku bez dodatkowego materiału, dlatego chyba nikt z tego nie skorzystał by samemu wytwarzać item.
                    W takim wypadku praktyczna krasnoludzka kusza to koszt 16zk, a sprzedaż starej to zysk 4zk, w wypadku Wytwórstwa nadal wymagałoby to kupienia materiału (już nie pamiętam czy wyceniałeś to na 25% czy 50%, do sprawdzenia, no ale nadal to wydatek 4-8zk), ogólnie drogo patrząc na to ile ma się pancerza w zamian.

Za wolne 5zk to bym doradzał kupić Przepatrywczowi lunetę 😄 bo to się okazuje bardzo potrzebny przedmiot na powierzchni (kiepsko u nas z percepcją, a zawsze coś tam się tli na horyzoncie) albo na serio pancerz - bo nasza jedna grupowa walka pokazała że robi on dużą różnicę i Othin o mało co się nie przekręcił.

@dekline imo lepiej użyć Zajęcia do zmiany profesji, i mieć 100pd więcej i oszczędzoną kasę 🙂

W karcie część umiejek jest oznaczona czaszką (3 lvl) a powinna być młotkami (2lvl)
                    Talent Sturdy jest to w PL Tragarz, wpisany Twardziel to inny atut (Hardy) którego Zhufbarski dawi nie ma.

GladinG Online
                    GladinG Online
                    Gladin

@Wired napisał w Rekonesans Karak Varn:

przeładowaniu Praktyczny niewiele daje Ogólnie zmienia znikomą porażkę (-0SL) w +1SL, bo jak rzucimy -1SL lub gorzej to i tak podwyższenie o +1 nie zmieni tego w sukces.

Faktycznie, muszę więc sprawę przemyśleć. Aczkolwiek dla poziomu umiejętności rzędu 51, to praktycznie daje bonus równoważny +10 do przeładowania.

nie pozwalałeś nam robić custom trapping na istniejących z profki przedmiotach, musieliśmy sprzedawać za pół ceny i kupować nowe podwajając cenę za każdą dodaną zaletę. Argumentowałeś tym że modyfikacja i tak by kosztowała dodatkowy materiał i nie da się po prostu przerobić ekwipunku bez dodatkowego materiału, dlatego chyba nikt z tego nie skorzystał by samemu wytwarzać item.

Tak, mogło tak być. Ale wszystko zależy od rodzaju zmiany. W tym przypadku uznałem, że da się to zrobić na tym samym egzemplarzu. Bo decyzja zawsze należy do MG 😉

W karcie część umiejek

Dzięki, poprawiłem.

Sesja Karak Varn

0
                    • DeklineD Niedostępny
                      DeklineD Niedostępny
                      Dekline
                      Obsługa Moderator

Ja to wolałbym w ogóle tego analizować, tylko brać jak jest i używać jak jest, a skupić się na odgrywaniu.

Wiem że tak co mam muszę ogarnąć, ale odgrywanie...

WiredW 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                      0
                      • DeklineD Dekline

Ja to wolałbym w ogóle tego analizować, tylko brać jak jest i używać jak jest, a skupić się na odgrywaniu.

WiredW Niedostępny
                        WiredW Niedostępny
                        Wired

@Dekline napisał w Rekonesans Karak Varn:

Ojtam ojtam, im lepszą Ci postać upichcimy tym lżej będzie drużynie 🙂

0
                        • GladinG Gladin

@Dekline

WiredW Niedostępny
                          WiredW Niedostępny
                          Wired

W sumie idzie to w fajnym kierunku, ale tego kroku nie rozumiem, miałoby sens jakbyś wydał umiejki w skradanie, bez tego to w sumie ma i słabe skradanie i brak pancerza.
                          Przy okazji te rasowe umiejki bez punktów bym proponował skasować z karty bo i tak ich nie można użyć, chyba że to jak z nieużytymi talentami podgląd dla @dekline jakby chciał zmieniać, ale mam wrażenie że on nic nie planuje zmieniać 🙂

PS. Masz rasowe 3 punkty na rzemiosło (inżynieria) w zakładce z wydanym exp, a ostatecznie wziąłeś rzemiosło(kartografia), i talenty z pierwszej profesji oznaczone jako z drugiej (podobny błąd w znaczkach jak w umiejkach wcześniej), no i masz wydane o 10 więcej expa niż otrzymane.

Moja propozycja https://docs.google.com/spreadsheets/d/1CAgO8xTrX_3tmMdt5nX2VVJaQeAq3nHE6koUskb7JIA/edit?usp=sharing i lista zmian:

• poprawiłem formułę dla zliczania punktów bohatera/determinacji (brakowało jej)
                          • uznałem że z rasowych talentów ranger powinien jednak mieć czytanie/pisanie (odczytać komentarze na mapie, na znakach przy drodze) oraz złotą rączkę (by umiał sobie naprawić sprzęt w podróży, super talent tak swoją drogą i unikatowy dla Zhufbaru) [wyleciały Odporność Psychiczna i Nieustępliwy zgodnie z listą z pochodzenia]
                          • moim zdaniem ranger powinien znać zwyczaje i szlaki krasnoludów, stąd wziąłem rasową wiedza(krasnoludy) zamiast wiedza(inżyniera), która niewiele się przyda przy podróży rangera po bezdrożach
                          • miałem dylemat z umiejką Skradanie, bo może mieć jeden rodzaj na 2lvl, fabularnie do Przepatrywacza co chodzi i bada dla krasnoludów bezdroża powierchni oraz informuje o zagrożeniach nad ziemią pasuje Skradanie(wieś), ale że scenariusz sesji będzie raczej pod ziemią to wziąłem Skradanie(Podziemia), dla wsi może zawsze rzucać bez rozwinięć bo to umiejka podstawowa
                          • dodałem do Tabelek talent Niestrudzony (Tirless) i go wybrałem (fajny talent, ignorujesz 1 poziom zmęczenia i dodatkowo 1 poziom zmęczenia na lvl talentu, więc na 1 poziom talentu sprawia że jesteś odporny na 2 zmęczenia), oraz poprawiłem kilka drobiazgów jak strony w DPG na które wskazywały (były złe, przynajmniej dla wersji poderka z 2025, ogólnie perfekcjonizm mi się załączył)
                          • dodałem opisy talentów
                          • @dekline zostawiłem Strzelec Wyborowy za Zajęcie nr 2 (normalnie masz % szansy na utratę PDków przy Szlifowaniu Talentów, więc jak MG daje to bierz i nie pytaj czemu), ale w ten sposób zabrakło mi PDków na Skradanie/Wspinaczkę które uważam za kluczowe dla zwiadowcy, więc za pierwsze uzyskane proponuję podciągnąć Skradanie(Podziemia) i Wspinaczkę do 40 (ma to mechaniczne plusy przy liczeniu Punktów Sukcesu) - w sumie rozważałem czy nie zrezygnować z talentu Wyczucie Kierunku by podbić te skille, ale on może być kluczowy pod ziemią, a umiejki z niższych lvli kariery można kupić później (talentów zaś nie).

Edit: Dodałem ekwipunek, uwzględniając narzedzia do pisania i pergamin by mógł szkicować mapy,
                          @gladin IIRC nie dostawaliśmy ekwipunku z 1 poz profesji a jedynie z drugiego, ale za to jak mieliśmy na drugim gromril suit to oznaczało to że mamy i płytę i elementy pod spodem, tak samo podszedłem do Ekwipunku Othina w mojej wersji, tj. jak miał na 2 poziomie napierśnik to zakładałem że ma i kaftan kolczy i skórzaną kurtę pod spodem.

Edit2: Wywaliłem wyczucie kierunku, w zamian rozwinąłem Wspinaczkę do 40

1
                          • GladinG Online
                            GladinG Online
                            Gladin
                            napisał(a) ostatnio edytowany przez Gladin

@Dekline

Po przegadaniu sprawy uznałem, że odejdę od Karak Rangera, z zamiast tego mechanicznie przerobię Othina Żelaznobrodego na kusznika (quarreller).

Oto jego karta.

Nie będziesz umiał ani się specjalnie skradać, ani tropić, ani nic takiego, typowego dla Karak Rangera. Trudno. Za to będziesz dobrze strzelał. US=70 jak na krasnoluda do bardzo fajny poziom. Do tego przy przeładowaniu będzie +1PS z szybkiego przeładowania, a do tego, przy rzucie 80+ będzie +1PS z praktycznej kuszy. Dzięki temu w jedną rundę przeładujesz przy dowolnym rzucie 89 lub niższym.

Zdecydowałem też o przestawieniu wylosowanych statystyk między Siłą a Inteligencją kosztem 25PD, względem poprzedniej karty.

Z rasowych umiejętności pozostawiłem Ci kartografię i geologię, ale jeżeli chcesz to możesz je wymienić na następujące: wiedza (krasnoludy), wycena, wiedza (inżynieria), wiedza (metalurgia).

Lunety nie masz, bo ona droga, a do tego, skoro nie jesteś typowym rangerem, to możesz chodzić bez niej.

Masz też mniej pieniędzy, bo karak ranger miał fajne rzeczy na sprzedaż.

I w tej i w poprzedniej karcie uznałem, że częścią szorcy są skórzane spodnie, jako podkład (do tej pory też przyjmowałem u innych graczy, że napierśnik zawiera w sobie wszystko, co pod spodem).

Kusznik nie przejmuje się też karami do skradania i percepcji i chodzi lepiej opancerzony (poza rękoma). Ale możesz, jeżeli chcesz, zrezygnować z części opancerzenia aby pozbyć się kar do skradania bądź percepcji.

Na karcie karak rangera tez dokonałem zmian. Ma on teraz US=70, ale nie ma bonusów do przeładowania.

Z grubsza różnice poniżej, nie wszystkie, ale takie istotne.

Statystyka Karak Ranger Kusznik Ranger Wireda Moje uwagi do karty Wireda
                            US 70 70 60
                            Bonus do przeładowania +2
                            Szanse na przeładowanie w 1 rundę 60% 90% 50%
                            Broń biała 53 51 50
                            Inicjatywa 32 27 32
                            Zwinność 27 22 27
                            Uniki 27 27 32 Nie inwestowałbym w uniki, bo i tak są niskie
                            Siła woli 51 56 51
                            Opanowanie 60 70 61 Można jeden punkt odzyskać
                            Percepcja 37 17 40
                            Skradanie się 27 -8 27
                            PP głowa 1 3 1
                            PP korpus 3 5 3
                            PP ręce 3 0 1
                            PP nogi 1 3 1 Tutaj do sprawdzenia, bo powinny dojść spodnie skórzane
                            Dodatkowe talenty Doświadczony wędrowiec (teren kamienisty) Doświadczony wędrowiec (teren kamienisty), Niestrudzony Nie wiem, czy nie lepiej odzyskać 100 punktów z któregoś z talentów
                            Dodatkowe wyposażenie Haki wspinaczkowe Haki wspinaczkowe, 1 lina więcej, kotwiczka, 1 koc więcej, tuba na zwoje, zestaw do pisania, kreda, kilof, szpadel, kufel (oprócz kubka) 2 liny to nie błąd? 2 Koce to nie błąd? Beczułka jest przeciążona, ma ponad 3 punkty obładowania (47/30)
                            Dodatkowe pieniądze ponad 1ZK więcej zapasu do wydania ?

@Wired nie patrzyłem jeszcze na Twoje zmiany/propozycje.
                            Edycja Już przejrzałem i naniosłem do tabelki.

@Dekline czy takie zestawienie pomoże Ci w wyborze pomiędzy Karak Rangerem (pogranicznikiem) a Quarrellerem (kusznikiem)?

Sesja Karak Varn

WiredW 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                            0
                            • GladinG Gladin

@Dekline

Po przegadaniu sprawy uznałem, że odejdę od Karak Rangera, z zamiast tego mechanicznie przerobię Othina Żelaznobrodego na kusznika (quarreller).

Oto jego karta.

Nie będziesz umiał ani się specjalnie skradać, ani tropić, ani nic takiego, typowego dla Karak Rangera. Trudno. Za to będziesz dobrze strzelał. US=70 jak na krasnoluda do bardzo fajny poziom. Do tego przy przeładowaniu będzie +1PS z szybkiego przeładowania, a do tego, przy rzucie 80+ będzie +1PS z praktycznej kuszy. Dzięki temu w jedną rundę przeładujesz przy dowolnym rzucie 89 lub niższym.

Zdecydowałem też o przestawieniu wylosowanych statystyk między Siłą a Inteligencją kosztem 25PD, względem poprzedniej karty.

Z rasowych umiejętności pozostawiłem Ci kartografię i geologię, ale jeżeli chcesz to możesz je wymienić na następujące: wiedza (krasnoludy), wycena, wiedza (inżynieria), wiedza (metalurgia).

Lunety nie masz, bo ona droga, a do tego, skoro nie jesteś typowym rangerem, to możesz chodzić bez niej.

Masz też mniej pieniędzy, bo karak ranger miał fajne rzeczy na sprzedaż.

I w tej i w poprzedniej karcie uznałem, że częścią szorcy są skórzane spodnie, jako podkład (do tej pory też przyjmowałem u innych graczy, że napierśnik zawiera w sobie wszystko, co pod spodem).

Kusznik nie przejmuje się też karami do skradania i percepcji i chodzi lepiej opancerzony (poza rękoma). Ale możesz, jeżeli chcesz, zrezygnować z części opancerzenia aby pozbyć się kar do skradania bądź percepcji.

Na karcie karak rangera tez dokonałem zmian. Ma on teraz US=70, ale nie ma bonusów do przeładowania.

Z grubsza różnice poniżej, nie wszystkie, ale takie istotne.

Statystyka Karak Ranger Kusznik Ranger Wireda Moje uwagi do karty Wireda
                              US 70 70 60
                              Bonus do przeładowania +2
                              Szanse na przeładowanie w 1 rundę 60% 90% 50%
                              Broń biała 53 51 50
                              Inicjatywa 32 27 32
                              Zwinność 27 22 27
                              Uniki 27 27 32 Nie inwestowałbym w uniki, bo i tak są niskie
                              Siła woli 51 56 51
                              Opanowanie 60 70 61 Można jeden punkt odzyskać
                              Percepcja 37 17 40
                              Skradanie się 27 -8 27
                              PP głowa 1 3 1
                              PP korpus 3 5 3
                              PP ręce 3 0 1
                              PP nogi 1 3 1 Tutaj do sprawdzenia, bo powinny dojść spodnie skórzane
                              Dodatkowe talenty Doświadczony wędrowiec (teren kamienisty) Doświadczony wędrowiec (teren kamienisty), Niestrudzony Nie wiem, czy nie lepiej odzyskać 100 punktów z któregoś z talentów
                              Dodatkowe wyposażenie Haki wspinaczkowe Haki wspinaczkowe, 1 lina więcej, kotwiczka, 1 koc więcej, tuba na zwoje, zestaw do pisania, kreda, kilof, szpadel, kufel (oprócz kubka) 2 liny to nie błąd? 2 Koce to nie błąd? Beczułka jest przeciążona, ma ponad 3 punkty obładowania (47/30)
                              Dodatkowe pieniądze ponad 1ZK więcej zapasu do wydania ?

@Wired nie patrzyłem jeszcze na Twoje zmiany/propozycje.
                              Edycja Już przejrzałem i naniosłem do tabelki.

@Dekline czy takie zestawienie pomoże Ci w wyborze pomiędzy Karak Rangerem (pogranicznikiem) a Quarrellerem (kusznikiem)?

WiredW Niedostępny
                              WiredW Niedostępny
                              Wired

2 liny to nie błąd? 2 Koce to nie błąd? Beczułka jest przeciążona, ma ponad 3 punkty obładowania (47/30)

Kilof i szpadel to błąd, koc jest w podstawowych itemach klasy wędrowcy. Zapasowa lina jest celowo.
                              Co do przeładowania, do się coś ogarnąć, w najgorszym wypadku wziąć jedną linę mniej, nie wiem jak liczysz [47/30] skoro przedmioty mają albo 0 albo 1 obładowania, to już Twoje wewnętrzne podejście, uznałem że da się je jakoś poupychać skoro mają 0.

Nie wiem, czy nie lepiej odzyskać 100 punktów z któregoś z talentów

Według opisu Doświadczony Wędrowiec sprawia że "dobrze wybierasz drogę".
                              Oczywiście do uzgodnienia z MG co to oznacza, ale jednak oczekiwałbym że z taką postacią będziemy bezpieczniejsi i nie wejdziemy na ruchome piaski czy w inne złe miejsca. To fajny atut przy odpowiedniej interpretacji MG. Póki Othin był NPCem mam wrażenie że często z niego korzystał.
                              (Tekst: "Masz doświadczenie w wędrówce przez dzicz i potrafisz dobrze wybierać drogę. Nie działają na Ciebie negatywne modyfikatory wynikające z wpływu wybranego terenu. ")

Skradanie się 27 -8 27

U mnie Skradanie się w Podziemiach jest na 35, a w mieście i poza na 27.
                              Robienie postaci co się podkrada jest ciężkie, bo z pancerza idą spore minusy, stąd u mnie postać ubrana jedynie w skórę i utwardzany skórzany kirys. Zrobiłem tak bo całą naszą grę Othin się podkrada pod obozy goblinów itp. Czy 35 to bardzo mało? Nie sądzę, bo w w przeciwieństwie do poprzednich w 4ed przeciętny a nie wymagający test ma premię +20, zaś łatwy +40, skradanie się w środku nocy powinno być często zwykłym testem, a do gadających przy ognisku przeciwników może i łatwym. W dodatku zobaczenie skradającego się to test Przeciwstawny i ktoś z oczami nie przyzwyczajonym do mroku bo siedzi przy ogniu raczej wyłapie minusy do Percepcji. Przykładowo poderek LSOS dla omijania fragmentu tunelu z przeciwnikami w stosuje test Stealth+20, zatem 55% szansy na podejście przeciwnika uważam za bardzo dobry początek.

Nie inwestowałbym w uniki, bo i tak są niskie

Uważam że każdy powinien inwestować w Uniki, są rzeczy których nie sparujesz, nie tylko mowa o walce z czymś dużym, ale różnego rodzaju pułapki jak duży toczący się kamień w tunelu, czy jakieś zapadliska jak te sytuacje opisane w LSOS - książkowo to zwykle jest test Uników by odskoczyć na czas.

Można jeden punkt odzyskać

Bez przesady, by skończyć profkę trzeba mieć 8 skilli rozwiniętych na 10 i 4 cechy na 10, w mojej wersji karty 5 skilli jest już 10+, 2 kolejne prawie (są na 8), zostaje jeden skill do podbicia z 5 na 10 i cechy by zamknąć level.

Ile razy my walczyliśmy w ciągu 4 miesięcy gry? Raz 😄
                              Ja to odczuwam że zrobiłem wojownika i zastanawiam się czy kończyć profesję bo ładowanie kolejnego expa w talenty do walki i WW mi radochy nie da bez walk w sesji, dlatego uzupełniając Othina starałem się by miał szanse w innych obszarach, niż samej walce.
                              A 60 US uzyskane u mnie na karcie to moim zdaniem ogrom, za dystans i rozmiar przeciwnika są często bonusy, za celowanie też chociaż to zabiera rundę, podczas walki raczej będzie to test na 80 z powodu strzelania na bliskim dystansie, a w dowolnej sytuacji gdy ma czas spędzić rundę na celowanie dodatkowe +20.

PS. Do rozwiązania jest jeszcze (może tak jak w UiA gdzie przeładowanie daje Przewagę), kwestia przewag w walce kuszą, bo bez tego kusznik nie ma szans uzbierać przewag (każda runda gdy przeładowuje to -1 Przewaga)

0
                              • DeklineD Niedostępny
                                DeklineD Niedostępny
                                Dekline
                                Obsługa Moderator

Tak jak pisał Wired, ja nic nie mam zamiaru zmieniać. W ogóle ilośc analiz mechanicznych z Waszej strony mnie przeraża.

Gladin, postac kusznika z samej nazwy sugeruje strzelca, wiec chyba ok.
                                Staty mi sie podobają, i do tego fajne te przełądowanie, zeby co ture strzelać, a przynajmniej miec duże szanse na to.
                                Super odczytałeś moje intencje.
                                Kartografia i geologia tez spoko skoro my tam dig dig a hole!
                                Patrząc na Twoja tabelke to ten kusznik jest ok - polaryzacja, tak jak sugerowałem.
                                A pz na rece to kwestia kasy czy umiejek? Bo już się pogubiłem.

Jeśli chodzi o czestotliwosc walk to cóż ... może Gladin coś planuje.
                                Ja stwierdziłem tylko kim chcialbym grac, ale nie ma co tez sie upierac.

0
                                • GladinG Online
                                  GladinG Online
                                  Gladin

PP na rękach - no taki dali sprzęt w tej profesji, cóż zrobić. Potem zerknę, czy da się coś z kasą zamieszać, aby dało się to podbić.

Sesja Karak Varn

0
                                  • DeklineD Niedostępny
                                    DeklineD Niedostępny
                                    Dekline
                                    Obsługa Moderator

Ja aż tak nie ogarniam mechaniki żeby wiedzieć czy to daje jakieś minusy do czegoś czy nie, ale myślę że fajnie byłoby mieć pz również na rękach.

Patrze na karte, Księga uraz i rodziny pusta. CZy Othin ma jakieś pochodzenie klanowe ustalone? Cech? Strażników czy zbrojmistrzów bardziej? A może jeszcze cos innego?

Jako długobrody jakąś tam pozycje ma, tylko pytanie na ile ja mam to wymyślać. Nie zależy mi na czymś konretnym, swoja przygode chce zaczac od odgrywania, wiec wole gotowca.

Plecak piwny to rozumiem zaplecze ale/lagera jako porcja żywnościowa?

0
                                    • GladinG Online
                                      GladinG Online
                                      Gladin

Othin nie jest długobrody mechanicznie, więc uznajemy go fabularnie również za niedługobrodego.
                                      Nie ma ustalonych żadnych detali klanowych. Księga uraz i rodziny pusta, bo też nic nie było do tej pory wymyślone. Urazy można wymyślać nawet w trakcie gry, bo czasami się klarują jakieś pomysły.

Podróżna beczułka to zaplecze płynów (zamiast wody), bo fabularnie mi pasuje do krasnoludów, że lubią piwo. Nie zastępuje jednak porcji żywnościowej (miałem taki pomysł swego czasu na zmianę mechaniki, aby piwo krasnoludzkie zastępowało im jedzenie, ale koniec końców odstąpiłem, aby nie modyfikować i tak skomplikowanej rzeczy).

Sesja Karak Varn

0
                                      • DeklineD Niedostępny
                                        DeklineD Niedostępny
                                        Dekline
                                        Obsługa Moderator

No ale 120 lat ma, jakby nie patrzeć. To mechanicznie cos by dawalo?
                                        Z tym piwem to sie dowiedzialem ze faktycznie pelni rolę rówież prowiantu.

Ale oczywiście się nie spieram.

0
                                        • GladinG Online
                                          GladinG Online
                                          Gladin

W świecie młotka fabularnie krasnoludy piją piwo i nie potrzebują jeść. Ale nie ma na to mechaniki. Zatem pijemy piwo (na potrzeby fabularnego picia, jak wspomniałem, nie testujemy mocnej głowy), ale żywić się też trzeba.

Jeżeli byś chciał, aby Othin miał status długobrodego to można to zrobić. Mechanicznie kosztem jednego PP wykupuje się odpowiedni talent. Jest to wtedy do zrobienia i to tylko i wyłącznie Twoja decyzja.

Sesja Karak Varn

0
                                          Odpowiedz
                                          • Odpowiedz, zakładając nowy temat
                                          Zaloguj się, aby odpowiedzieć
                                          • Najpierw najstarsze
                                          • Najpierw najnowsze
                                          • Najwięcej głosów

• Zaloguj się

• Nie masz konta? Zarejestruj się

• Aby wyszukiwać zaloguj się lub zarejestruj.