Panel sesji wdrożony.Proszę zapoznać się z tym tematem.
[komty] Syreni Śpiew Neonów
-
Poszedł nowy wpis dla ekipy w Aigo. Wyjechaliście bez problemu z H10, znaleźliście się na ulicach o 22:15. Jest sobotnia noc, w Little China panuje tłok, więc podróż będzie w jakimś tam stopniu utrudniona. Poproszę @marrrt o wykonanie testu Prowadzenia Pojazdu, aby sprawdzić jak sobie poradzi z jazdą w sobotnich korkach (chyba, że ktoś inny chciałby siąść za kółkiem, a Frog by na to przystał).
Proponuję teraz, aby każdy z pasażerów (z wyjątkiem Leifa) napisał jakiś post przedstawiający scenkę z wnętrza Aigo, a ja to na koniec kolejki zepnę klamrą przemieszczając Was do punktu docelowego (bądź gdzieś po drodze, jeśli miałoby się wydarzyć coś nieoczekiwanego).
@gladin , masz wolną rękę w kwestii własnych poczynań, możesz siadać do posta, w razie pytań jestem pod Disco.
Czekam niecierpliwe na Wasze odpisy!
P.S. Dajcie znać, gdzie kto siedzi w tym Aigo.
-
Rozumiem, że w Aigo jest łącznie z Leifem 5 osób?
-
Tak z ciekawości, czy za każdym razem gdy się wsiada za kółko trzeba rzucać na drive? Bo Shawn nie zamierza jechać specjalnie karkołomnie.
-

Nie, każdorazowe rzuty na Prowadzenie nie są potrzebne, ale w tym konkretnym przypadku chciałem sprawdzić, na ile udanym wynikiem uda Wam się skrócić czas przejazdu z A do B. Nie wykonując testu dojedziecie na miejsce w jakieś 45 minut, więc jeśli Wam to pasuje, możemy odpuścić sobie turlanie.
-
To kawał drogi... Jakoś myślałem, że znacznie bliżej. Shawn będzie marudny.
Przeklejone z rolz:
marrrt rolls d10 = 6 -
Szanowni, czekając na komplet odpisów w tej kolejce ułożyłem sobie w głowie fabularnego posta będącego niejako scenką obyczajową podczas jazdy przez nocną metropolię, dla dodania klimatu dystopii oraz poszerzenia obrazu świata. Mogłem go wrzucić w przyszłym tygodniu, ale nie chciałem zajmować tam Waszej uwagi, bo w poniedziałek najpewniej wysiądziecie juz na Vine Street i w myślach będziecie mieli coś zupełnie innego. Gdyby ktoś miał jakieś pytania odnośnie treści poruszonych w klimlerze (klimler to taki klimatyczny filler, nazwa własna opatentowana jak nick Draugdina, to śmiało piszcie.
Oprócz odpisu @johnytrs spodziewam się jeszcze dodatkowego posta od @Nanatar , ponieważ poślę mu dzisiaj paczkę informacji wyciągniętych z Sieci na temat SlimWire i być może pracująca przez całą drogę na swoim deku Artemida podzieli się z Wami jakimś newsem.
-
Mój odpis będzie niestety dopiero jutro.
-
Szanowni, nowe posty w tej kolejce już w komplecie, @Gladin dostał swój wczoraj, reszta ekipy dzisiaj. Zacznę od pierwszego gracza - Gladin, jeśli masz ochotę / czas, możesz rozpisać wejście do mieszkania i wstęp do dalszych akcji zgodnie z tym, co ustaliliśmy ALBO mogę to napisać ja na bazie Twoich deklaracji, jeśli tak Ci wygodniej.
Ekipa na Vine Street - dojechaliście na miejsce, chociaż siedzicie jeszcze w samochodzie. Mam nadzieję, że opis Waszej sytuacji jest dość klarowny, ale na wszelki wypadek podkreślę raz jeszcze, że jest to o tej porze dość nieciekawa okolica. Starsi panowie grający przy stolikach w karty i planszówki już zniknęli, na rogach wystaje podejrzanie wyglądająca młodzież, słychać echo wulgarnych okrzyków i śmiechów na dopalaczach. Nawet w sobotnią noc większość mieszańców Vista del Rey woli wybrać się do innych dzielnic Heywood i Westbrook albo imprezować w swoich czterech ścianach, bo przy eventach ulicznych zawsze jest ryzyko, że nagle nadjedzie van Sixth Streetsów, z którego posypią się serie z Super Uzi. Radiowozów też nie widać, bo w ramach „cięć kosztów” NCPD nie operuje w Vista del Rey w godzinach nocnych.
I jeszcze jedna ważna wiadomość dla @Nanatar - na dojeździe do Vine Street Artemida wyłuskała z systemu jeszcze jedna ważną informację: na zdjęciu z monitoringu jej oprogramowanie rozpoznało Rositę Cortez, jedną z liderek gangu Tren de Aqua (jego pobieżny opis wrzuciłem już wcześniej do materiałów).
Możecie działać, niecierpliwie wypatruję Waszych odpisów!
-
W fabularce Marrrta padło pytanie, nad którym sam się zastanawiałem. Brazil jest latynoską, ale szczególnym przypadkiem, jest pochodzenia brazylijskiego i jej naturalnym językiem jest portugalski, który różni się od hiszpańskiego używanego zapewne przez większość latynosów.
MG: Jakie są stosunki miedzy tymi grupami?Fabularyzowałem, że jako nastolatka mieszkała w religijnej sekcie i bywała w Vista del Rey, więc co nieco może pamiętać, choć ówcześni mieszkańcy, bosowie, sprzedawcy zapewne już odeszli.
Miejscowe kluby, bistro i lokale użytkowe są zapewne dostępne na lokalizacji mapy (o ile takie istnieją). -
Ostatnio kilka razy widziałem, że przed myślnikiem w tekstach pojawią się literka a, o tak:
@Wilczy napisał w [CP2077] Syreni Śpiew Neonów [21+]:
a- Dobra, mogę zagadać
Czy to jest jakiś przekaz? Coś to znaczy? Czy to po prostu sposób obejścia, by myślnik nie zamieniał się w punktory? Bo jeżeli tak to podpowiem, że przed myślnik należy wstawić ukośnik:
\-
-
O, dzięki - tak, nie wiedziałem czemu mi się punktory robią i używałem tego jako obejścia. To będę używał od teraz ukośnika

-
Nie napisałem wczoraj komentarza dla scenki z Brazil i Frogiem, bo późno wróciłem z pracy, ale już to nadrabiam. W Vista del Rey z pewnością jest używany portugalski (chociaż nie jest tak popularny jak hiszpański). Co więcej, podobieństwa między tymi językami powinny umożliwiać wzajemne zrozumienie się, więc w tym konkretnym przypadku albo mieliście pecha wpadając na takich, co „no hablan español” albo udają, że nie rozumieją, żeby pozbyć się natrętów.
Przeszłość Artemidy związana z tą dzielnicą to jakieś wspomnienia, ale brak namacalnych praktycznych znajomości w tej chwili. Słuszna uwaga Brazil odnośnie kamerki wycelowanej w wejście do apartamentowca - tej samej, którą ona wcześniej zdalnie przejęła ściągając zdjęcia Switcha i gości z Tren de Agua (po identyfikacji Rosity Cortez możecie już być na 100% pewni, że to ten gang). Póki jesteście po przeciwnej stronie ulicy, gdzie zaparkowaliście samochód i gdzie w dwóch grupach rozmawiacie z lokalsami, jesteście poniżej jej obiektywu. Ostrzeżeni przez Brazil, wiecie też teraz jak się ustawić w drodze do wejścia, aby nie złapała Waszych twarzy, tylko plecy (ale i tak radziłbym opróżnić jakieś leżące na chodniku worki na śmieci, zrobić w nich dziury na oczy i założyć na głowy, zawsze to 100% kamuflażu).
Oczywiście to wszystko tyczy się Was jedynie w sytuacji, gdybyście chcieli wejść do budynku z zachowaniem anonimowości.
Teraz wracamy do dwóch konwersacji na ulicy. Jedna scenka już leci, portugalski dialog został napisany przez @Nanatar , dopisałem tylko kilka dalszych zdań. @Nanatar , @Marrrt , kontynuujcie na spokojnie, chyba zaraz przełamiecie pierwsze lody, dobrze idzie (zwłaszcza jeżeli lubicie dziobaki).
Druga para to Dingo i Mack, ale jeśli Hartley wolałby czekać w odwodzie grzejąc silnik w Aigo, zawsze może zaproponować w swoje miejsce Leifa, ten to zawsze chętnie pogada z królowymi nocy. @johnytrs , nie musisz się spieszyć z odpisem reakcji weterynarza na propozycję planu Froga, ale jakbyś mi tylko potwierdził, co wybierasz, to mógłbym już zacząć dłubać kawałek dla Waszej połowy paczki.
HiFi w tym czasie w stanie młodzieńczej fascynacji przegląda garderobę Shivy przeliczając na eurodolary jej kolekcję majtek i staników.
Gdybyście mieli jakieś pytania, piszcie śmiało!
-
Nie napisałem wczoraj komentarza dla scenki z Brazil i Frogiem, bo późno wróciłem z pracy, ale już to nadrabiam. W Vista del Rey z pewnością jest używany portugalski (chociaż nie jest tak popularny jak hiszpański). Co więcej, podobieństwa między tymi językami powinny umożliwiać wzajemne zrozumienie się, więc w tym konkretnym przypadku albo mieliście pecha wpadając na takich, co „no hablan español” albo udają, że nie rozumieją, żeby pozbyć się natrętów.
Przeszłość Artemidy związana z tą dzielnicą to jakieś wspomnienia, ale brak namacalnych praktycznych znajomości w tej chwili. Słuszna uwaga Brazil odnośnie kamerki wycelowanej w wejście do apartamentowca - tej samej, którą ona wcześniej zdalnie przejęła ściągając zdjęcia Switcha i gości z Tren de Agua (po identyfikacji Rosity Cortez możecie już być na 100% pewni, że to ten gang). Póki jesteście po przeciwnej stronie ulicy, gdzie zaparkowaliście samochód i gdzie w dwóch grupach rozmawiacie z lokalsami, jesteście poniżej jej obiektywu. Ostrzeżeni przez Brazil, wiecie też teraz jak się ustawić w drodze do wejścia, aby nie złapała Waszych twarzy, tylko plecy (ale i tak radziłbym opróżnić jakieś leżące na chodniku worki na śmieci, zrobić w nich dziury na oczy i założyć na głowy, zawsze to 100% kamuflażu).
Oczywiście to wszystko tyczy się Was jedynie w sytuacji, gdybyście chcieli wejść do budynku z zachowaniem anonimowości.
Teraz wracamy do dwóch konwersacji na ulicy. Jedna scenka już leci, portugalski dialog został napisany przez @Nanatar , dopisałem tylko kilka dalszych zdań. @Nanatar , @Marrrt , kontynuujcie na spokojnie, chyba zaraz przełamiecie pierwsze lody, dobrze idzie (zwłaszcza jeżeli lubicie dziobaki).
Druga para to Dingo i Mack, ale jeśli Hartley wolałby czekać w odwodzie grzejąc silnik w Aigo, zawsze może zaproponować w swoje miejsce Leifa, ten to zawsze chętnie pogada z królowymi nocy. @johnytrs , nie musisz się spieszyć z odpisem reakcji weterynarza na propozycję planu Froga, ale jakbyś mi tylko potwierdził, co wybierasz, to mógłbym już zacząć dłubać kawałek dla Waszej połowy paczki.
HiFi w tym czasie w stanie młodzieńczej fascynacji przegląda garderobę Shivy przeliczając na eurodolary jej kolekcję majtek i staników.
Gdybyście mieli jakieś pytania, piszcie śmiało!
@Ketharian napisał w [komty] Syreni Śpiew Neonów:
Co więcej, podobieństwa między tymi językami
Co ciekawe, byłem miałem takie przekonanie od czasów wizyty w Portugalii jakieś 20 lat temu. Przewodniczka (Polka) mówiła, jak to te dwa języki są podobne (jeden będący prostszą wersją drugiego - portugalski prostszy?) i jak to użytkownicy jednego potrafią łatwo zrozumieć ten drugi.
Przekonanie o tym podobieństwie wzmacniał mój sporadyczny kontakt z pisownią jednego i drugiego języka, które faktycznie wydawały się bardzo podobne.
Tymczasem niedawno byłem w Portugalii. Tym razem pierwszy wyraźny kontakt z językiem mówionym odbył się poprzez słuchania radia. Byłem przekonany, że kierowca słucha jakiejś audycji rumuńskiej czy innej i że jest imigrantem. Z czasem dopiero przekonałem się, że język portugalski w wymowie jest niepodobny do żadnego innego. Brzmiał jak skrzyżowanie języków słowiańskich (polski, rosyjski, czeski) z węgierskim tudzież jakimś rumuńskim i czymś jeszcze. W szczególności w żaden sposób nie przypominał mi hiszpańskiego.
To moje subiektywne odczucie. Nie znam ani jednego, ani drugiego (chociaż rozumiem około 10-20% mówionego bądź pisanego hiszpańskiego). Dzielę się z wami przemyśleniem tak po prostu, bez żadnego związku dla sesji. Zwłaszcza, że podobieństwo tych dwóch języków w świecie CP wcale nie musi odzwierciedlać ani rzeczywistości, ani mojego wyobrażenia. Ot, taka ciekawostka.
-
Ja mam wrażenie, że to kwestia wymowy, bo w zapisie są duże podobieństwa. Oglądałem kiedyś na YT filmiki z Portugalczykiem, który jeździł po Hiszpanii i nagrywał filmiki, w których zagajał rozmowy na ulicy w swoim języku sprawdzając czy Hiszpanie będą go rozumieli - wydaje mi się, że wychodziło mu to 50/50. Ale to również taka ciekawostka. Co do podobieństw, pomaga też taka sama składnia gramatyczna. I czytałem w sieci, że Hiszpanie, Portugalczycy i Włosi mogą z sobą konwersować poprzez posty we własnych językach i wszyscy całkiem dobrze rozumieją się w formie pisanej.
-
W formiej pisanej się zgodzę, zresztą zwróciłem na to uwagę powyżej. Ale wymowa portugalska w Portugalii (w Brazylii może być inna) to kosmos...
-
Post poszedł , Mack idzie z nomadem.
DO końca tygodnia / do wtorku nie będę dostępny.