Panel sesji wdrożony.Proszę zapoznać się z tym tematem.
Warhammer 2ed - dyskusje o mechanice
-
@Dhratlach napisał w [Warhammer 2ed.] Popiół i Śnieg - Rekrutacja:
Czy wykup zdolności/umiejętności w wersji "albo" możemy stosować w trakcie tworzenia postaci, czy tak jak pamiętam podręcznik, czyli po skompletowaniu?
@Wired napisał w [Warhammer 2ed.] Popiół i Śnieg - Rekrutacja:
Podręcznikowo nie możesz ich wykupić w ogóle, to jest opcja (za zgodą MG)
Ja tego nigdy nie traktowałem jako zasady opcjonalnej, ale jako podstawową.
Co ciekawe, w wersji ENG, do której mam wgląd, zapis mówi tak: „You don't have to buy these (...) but you have the option. As always, check with your GM before doing so”.A więc to nie jest zasada opcjonalna, jak to sugerują w wersji PL, lecz możliwość, opcja do wyboru. A że warto skonsultować to z MG to no cóż... nawet przy kupowaniu umiejętności ze swej zwykłej ścieżki rozwoju odbywa się to za zgodą MG.
-
G Gladin odniósł się do tego tematu
-
W Wired odniósł się do tego tematu
-
Jest zrobiony oddzielny akapit, nazwany Opcjonalne Skille i Talenty i na dole dodane "As always, check with your GM before doing so” - dla mnie to dość jednoznacznie wygląda na opcję za zgodą MG.
Tłumaczenie jest jeszcze dosadniejsze, że to opcja jest a nie zasada podstawowa.

Bez tego każda profka podstawowa ma łącznie 10-11 umiejek i zdolności,
a po wprowadzeniu tej zasady znajdą się i takie co mają ich 18, gdy inne mają tylko 10-11 .
Moim zdaniem więc autorzy chcieli by była to opcja, bo jednak włączenie jej nieznacznie zmienia balans w grze. -
Option: the power or freedom of choosing; choice [Oxford Advanced Learner's Dictionary]
Uznajesz, że to są opcjonalne zasady, które można stosować w grze lub nie.
Ja uznaję, że to jest opcja dla gracza, możliwość którą może wybrać lub mnie, a nie opcjonalnie włączana lub wyłączana zasada.Tak jak zwróciłem uwagę w rozmowie na discordzie, są i profki co mają 9 umiejętności.
Co do balansu, to powiem tak... jakiego balansu?
Z ciekawostek, w wersji angielskiej napisano, że możesz wykupić te opcjonalne rzeczy przed ukończeniem schematu rozwoju. A w wersji polskiej napisali, że po rozwinięciu całej profesji możesz je wykupić.
Moim zdaniem stwierdzenie „As always, check with your GM before doing so” przypomina tylko świętą zasadę: „MG ma ostateczne zdanie we wszystkim”. MG może nawet nie pozwolić Ci wykupić zwykłej umiejętności ze swego schematu rozwoju.
-
Option: the power or freedom of choosing; choice [Oxford Advanced Learner's Dictionary]
Uznajesz, że to są opcjonalne zasady, które można stosować w grze lub nie.
Ja uznaję, że to jest opcja dla gracza, możliwość którą może wybrać lub mnie, a nie opcjonalnie włączana lub wyłączana zasada.Tak jak zwróciłem uwagę w rozmowie na discordzie, są i profki co mają 9 umiejętności.
Co do balansu, to powiem tak... jakiego balansu?
Z ciekawostek, w wersji angielskiej napisano, że możesz wykupić te opcjonalne rzeczy przed ukończeniem schematu rozwoju. A w wersji polskiej napisali, że po rozwinięciu całej profesji możesz je wykupić.
Moim zdaniem stwierdzenie „As always, check with your GM before doing so” przypomina tylko świętą zasadę: „MG ma ostateczne zdanie we wszystkim”. MG może nawet nie pozwolić Ci wykupić zwykłej umiejętności ze swego schematu rozwoju.
@Gladin napisał w Warhammer 2ed - dyskusje o mechanice:
Tak jak zwróciłem uwagę w rozmowie na discordzie, są i profki co mają 9 umiejętności.
Wyjątki, większość ma 10-11, ogólnie bardziej mi się spina że każda profka ma koło 10, niż że jedna ma 9 a druga 18, a do tego doprowadza używanie tej zasady.
Tu jest taki rozjazd między wersją PL a ENG, że każdy może to odczytać jak chce.
Możesz mieć rację - nie upieram się - po prostu patrzę na to od strony mechaniki i jakbym sam projektował profesje to starałbym się by miały mniej więcej tyle samo umiejek i zdolności. No ale to mój bias