Przejdź do treści
  • Kategorie
  • Ostatnie
  • Tagi
  • Popularne
  • Świat
  • Użytkownicy
  • Grupy
Skórki
  • Light
  • Brite
  • Cerulean
  • Cosmo
  • Flatly
  • Journal
  • Litera
  • Lumen
  • Lux
  • Materia
  • Minty
  • Morph
  • Pulse
  • Sandstone
  • Simplex
  • Sketchy
  • Spacelab
  • United
  • Yeti
  • Zephyr
  • Dark
  • Cyborg
  • Darkly
  • Quartz
  • Slate
  • Solar
  • Superhero
  • Vapor

• Domyślna (Cyborg)
  • Brak skórki
Zwiń
  1. Start
  2. Dyskusje RPG
  3. Warhammer 2ed - dyskusje o mechanice

Panel sesji wdrożony.Proszę zapoznać się z tym tematem.

Warhammer 2ed - dyskusje o mechanice

Zaplanowany Przypięty Zablokowany Przeniesiony Dyskusje RPG
warhammerwarhammer 2ed
4 Posty 2 Uczestników 25 Wyświetlenia
  • Najpierw najstarsze
  • Najpierw najnowsze
  • Najwięcej głosów
Odpowiedz
  • Odpowiedz, zakładając nowy temat
Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Ten temat został usunięty. Mogą go zobaczyć tylko użytkownicy upoważnieni do zarządzania tematami.
  • GladinG Niedostępny
    GladinG Niedostępny
    Gladin
    napisał(a) ostatnio edytowany przez Gladin

@Dhratlach napisał w [Warhammer 2ed.] Popiół i Śnieg - Rekrutacja:

Czy wykup zdolności/umiejętności w wersji "albo" możemy stosować w trakcie tworzenia postaci, czy tak jak pamiętam podręcznik, czyli po skompletowaniu?

@Wired napisał w [Warhammer 2ed.] Popiół i Śnieg - Rekrutacja:

Podręcznikowo nie możesz ich wykupić w ogóle, to jest opcja (za zgodą MG)

Ja tego nigdy nie traktowałem jako zasady opcjonalnej, ale jako podstawową.
    Co ciekawe, w wersji ENG, do której mam wgląd, zapis mówi tak: „You don't have to buy these (...) but you have the option. As always, check with your GM before doing so”.

A więc to nie jest zasada opcjonalna, jak to sugerują w wersji PL, lecz możliwość, opcja do wyboru. A że warto skonsultować to z MG to no cóż... nawet przy kupowaniu umiejętności ze swej zwykłej ścieżki rozwoju odbywa się to za zgodą MG.

Sesja Karak Varn | Gladinhammer

A do tego uważam, że 4-tą edycję Warhammera należy zniszczyć.

1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
    0
    • GladinG Gladin odniósł się do tego tematu
    • WiredW Wired odniósł się do tego tematu
    • WiredW Online
      WiredW Online
      Wired
      napisał(a) ostatnio edytowany przez Wired

Jest zrobiony oddzielny akapit, nazwany Opcjonalne Skille i Talenty i na dole dodane "As always, check with your GM before doing so” - dla mnie to dość jednoznacznie wygląda na opcję za zgodą MG.
      Tłumaczenie jest jeszcze dosadniejsze, że to opcja jest a nie zasada podstawowa.
      image.png
      image.png

Bez tego każda profka podstawowa ma łącznie 10-11 umiejek i zdolności,
      a po wprowadzeniu tej zasady znajdą się i takie co mają ich 18, gdy inne mają tylko 10-11 .
      Moim zdaniem więc autorzy chcieli by była to opcja, bo jednak włączenie jej nieznacznie zmienia balans w grze.

0
      • GladinG Niedostępny
        GladinG Niedostępny
        Gladin
        napisał(a) ostatnio edytowany przez Gladin

Option: the power or freedom of choosing; choice [Oxford Advanced Learner's Dictionary]

Uznajesz, że to są opcjonalne zasady, które można stosować w grze lub nie.
        Ja uznaję, że to jest opcja dla gracza, możliwość którą może wybrać lub mnie, a nie opcjonalnie włączana lub wyłączana zasada.

Tak jak zwróciłem uwagę w rozmowie na discordzie, są i profki co mają 9 umiejętności.

Co do balansu, to powiem tak... jakiego balansu?

Z ciekawostek, w wersji angielskiej napisano, że możesz wykupić te opcjonalne rzeczy przed ukończeniem schematu rozwoju. A w wersji polskiej napisali, że po rozwinięciu całej profesji możesz je wykupić.

Moim zdaniem stwierdzenie „As always, check with your GM before doing so” przypomina tylko świętą zasadę: „MG ma ostateczne zdanie we wszystkim”. MG może nawet nie pozwolić Ci wykupić zwykłej umiejętności ze swego schematu rozwoju.

Sesja Karak Varn | Gladinhammer

A do tego uważam, że 4-tą edycję Warhammera należy zniszczyć.

WiredW 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
        1
        • GladinG Gladin

Option: the power or freedom of choosing; choice [Oxford Advanced Learner's Dictionary]

Uznajesz, że to są opcjonalne zasady, które można stosować w grze lub nie.
          Ja uznaję, że to jest opcja dla gracza, możliwość którą może wybrać lub mnie, a nie opcjonalnie włączana lub wyłączana zasada.

Tak jak zwróciłem uwagę w rozmowie na discordzie, są i profki co mają 9 umiejętności.

Co do balansu, to powiem tak... jakiego balansu?

Z ciekawostek, w wersji angielskiej napisano, że możesz wykupić te opcjonalne rzeczy przed ukończeniem schematu rozwoju. A w wersji polskiej napisali, że po rozwinięciu całej profesji możesz je wykupić.

Moim zdaniem stwierdzenie „As always, check with your GM before doing so” przypomina tylko świętą zasadę: „MG ma ostateczne zdanie we wszystkim”. MG może nawet nie pozwolić Ci wykupić zwykłej umiejętności ze swego schematu rozwoju.

WiredW Online
          WiredW Online
          Wired
          napisał(a) ostatnio edytowany przez

@Gladin napisał w Warhammer 2ed - dyskusje o mechanice:

Wyjątki, większość ma 10-11, ogólnie bardziej mi się spina że każda profka ma koło 10, niż że jedna ma 9 a druga 18, a do tego doprowadza używanie tej zasady.

Tu jest taki rozjazd między wersją PL a ENG, że każdy może to odczytać jak chce.
          Możesz mieć rację - nie upieram się - po prostu patrzę na to od strony mechaniki i jakbym sam projektował profesje to starałbym się by miały mniej więcej tyle samo umiejek i zdolności. No ale to mój bias 🙂

0
          Odpowiedz
          • Odpowiedz, zakładając nowy temat
          Zaloguj się, aby odpowiedzieć
          • Najpierw najstarsze
          • Najpierw najnowsze
          • Najwięcej głosów

• Zaloguj się

• Nie masz konta? Zarejestruj się

• Aby wyszukiwać zaloguj się lub zarejestruj.