Przejdź do treści
  • Kategorie
  • Ostatnie
  • Tagi
  • Popularne
  • Świat
  • Użytkownicy
  • Grupy
  • Strona startowa
Skórki
  • Jasny
  • Brite
  • Cerulean
  • Cosmo
  • Flatly
  • Journal
  • Litera
  • Lumen
  • Lux
  • Materia
  • Minty
  • Morph
  • Pulse
  • Sandstone
  • Simplex
  • Sketchy
  • Spacelab
  • United
  • Yeti
  • Zephyr
  • Ciemny
  • Cyborg
  • Darkly
  • Quartz
  • Slate
  • Solar
  • Superhero
  • Vapor

• Domyślna (Cyborg)
  • Brak skórki
Zwiń
Patronite
  1. Start
  2. Sesje Warhammer
  3. Komentarze
  4. Bastion 2521 - Walka o Ostland (Warhammer 2-ed)
Bastion 2521 - Przez wojenne ostępy
Pipboy79P
Pipboy79 jako
Pipboy79
Mistrz Gry
DekaresD
Dekares jako
Stefan
MirasM
Miras jako
Miras
CioldanC
Cioldan jako
Duivel

Bastion 2521 - Walka o Ostland (Warhammer 2-ed)

Zaplanowany Przypięty Zablokowany Przeniesiony Komentarze
87 Posty 4 Uczestników 1.1k Wyświetlenia 3 Obserwuje
  • Najpierw najstarsze
  • Najpierw najnowsze
  • Najwięcej głosów
Odpowiedz
  • Odpowiedz, zakładając nowy temat
Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Ten temat został usunięty. Mogą go zobaczyć tylko użytkownicy upoważnieni do zarządzania tematami.
  • Pipboy79P Pipboy79

@Dekares napisał:

Czołem!
    Dzięki za nowy post!

• Szpoko 🙂

@Dekares napisał:

• Czy nasze psy są z nami( mój Azur i suka Wiselów)? Bo sam w sumie o nich zapomniałem wspomnieć czy ich zabieramy czy nie ale ogólnie to nie widzę powodu żeby nie było ich z nami
    • No psy brały udział w przeszukiwaniu trupów zwierzoludzi więc raczej są z wami.

@Dekares napisał:

• Czy widzimy ślady walk w bramie czy wieżach?
    • Tak na pierwszy rzut oka to wieże są splądrowane. A czy wcześniej była tam walka to trudno na pierwszy rzut oka ocenić. Nie ma żadnych ciał ani wyraźnych rozbryzgów krwi czy czegoś takiego.

@Dekares napisał:

czy sprawdziliśmy wszystkie poziomy bramy i wież czy tylko parter
    ( nie wiem, ale zakładam że mogą być też jakieś poziomy podziemne np. magazyn czy loch? Ale szczególnie chodzi mi o pozostałe poziomy wzwyż. Najbardziej chodzi mi o to jak wygłądają przejścia na mury miejskie (zakładam ,że z każdej strony będą to stosunkowo małe wzmocnione drzwi zamykane od wewnątrz z możliwością ostrzału zarówno przez nie same jaki i pewnie otwory strzelnicze po bokach w murach wieży), czy na mury miejskie prowadzą prowadzą jakieś oddzielne schody obok wieży czy wejśc na nie można tylko od wewnątrz wieży bądź nadejść po nich z kierunku innych wież bram?

• Założyłem, że BG przeszli pobieżnie przez wszystkie poziomy obu wież.
    • Wieże mają piwnice.
    • Na drugim piętrze są przejścia na blanki.
    • W murach wież, są strzelnice pozwalające także strzelać po blankach.
    • Obok wieży są drewniane schody prowadzące na blanki.

@Dekares napisał:

• czy brama ma jakąś studnie albo inne źródło wody
    • Nie.

@Dekares napisał:

• zakładam, że widzimy też w jakiejś odległosci inne wieże? Czy coś na nich zwraca naszą uwagę, zdradza że są obsadzone?
    • Tak, widać kilka innych wież po obu stronach bramy. Nie widać na nich nikogo.

@Dekares napisał:

• czym dysponuje wieża w kwestii systemów obronnych? Zakładam, że mamy bramę od strony zewnętrznej, jakąś kratę do opuszczenia za nią wraz z mechanizmem do upuszczania i wznoszenia jej. Zakładał bym też ewentualną drugą bramę za kratą w celu utrudnienia wydostania się z miasta oraz ataku z tego kierunku. Po za tym zakładam że mamy sporo otworów strzelniczych wewnątrz murów zarówno do ostrzeliwania przedpola dookoło jak i samego przejścia przez bramę. Na samym szczycie zakładam że są blanki za których można strzelać itd. . Poza tym nie można zapomnieć o ikonicznym polewaniem najeźców gorącym olejem tudzież po prostu wodą, dlatego rozejrzał bym się zarówno za jakimiś kotłami do podgrzewania, opałem jak i otworami do polewania. Zrozumiałem że chyba nie ma żadnej fosy i mostu zwodzonego? Inne rzeczy o których nie pomyślalem
    • Wokół muru jest fosa.
    • W bramie jest brama wewnętrza i zewnętrzna i krata między nimi. Wszystkie trzy są obecnie otwarte.
    • Na suficie są otwory aby coś lać/rzucać na tunel pod bramą.
    • Na górnym piętrze są strzelnice aby strzelać na zewnątrz lub do wewnątrz.

@Dekares napisał:

• Rozumiem, że nie widzimy broni ale czy nie ma też jakiś ilości zmagazynowanych kamieni czy innych pociskówdo rzucania w ewentualnych najeźców z blanek?
    • Trochę jest. Ale niezbyt wiele. Większe zapasy to się zbiera jak się miasto/twierdza szykuje do oblężenia.

@Dekares napisał:

• jakież to odgłosy zaczynamy słyszeć po wejściu za mury miasta z jego wnętrza? Co widzimy?
      /Rozumiem że opisu w poście, że z poziomu ulicy do każdej z wież jest oddzielne wejście ale zakładam że już na wyższych poziomach jest mizliwość przemieszczania się między nimi?
    • Jw, czyli założyłem, że pobieżnie przeszliście wieże z góry na dół więc taki dałem opis w poście.
    • W górnego poziomu można wyjść na blanki. Blankami można dotrzeć do sąsiednich wież. Można też iść od wewnątrz ulicą do sąsiedniej wieży i tam spróbować wejść przez drzwi.

@Dekares napisał:

Przepraszam za pisanie takiej litanii (jeszcze trochę bym podisał np. kwestię czy nie widzimy np. jakiś zapisków do przewertowania w poszukiwaniu wskazówek co się dzieje w mieście albo czy na bramie są jakieś sztandary które rozpoznajemy, nie wspominając o konieczności upewnienia się czy nie ma jakiś ukrytych wejść do wieży/ pomieszczeń)
    ale traktuje ją jako listę rzeczy do sprawdzenia w najbliższym czasie.

• Na wieży są biało-czarne barwy z motywem głowy byka. Czyli powszechny ostlandzki zestaw. A co do reszty to już aktywne działania BG by musiały być.

@Dekares napisał:

Dla Stefana w pierwszej kolejności liczy się żeby zabezpieczyć wejście do miasta do czasu aż sierżant do nas dołączy z resztą oddziału, a po tym do czasu przybycia regimentu.

• No to już działania BG w tej turze.

@Dekares napisał:

Dlatego w będzie chciał pozamykać wszelkie zaobserwowane wejścia do wież/bramy (w dalszej perspektywie zabarykadować wszystkie po za jednym, a dla tego jednego mieć przygotowane rzeczy do barykadowania).

• Fizycznie w te kilka osób co macie, zamkniecie bram i brony, bez presji czasu, to jest możliwe. Ale to już działanie BG w tej turze.

@Dekares napisał:

Po tym jest pierwszy dylemat dla mnie, bo uważam że trzebaby zacząć sygnalizować żeby resztą oddziału do nas dołaczyła. Tylko,że właśnie uświadomiłem sobie że najlepiej byłoby zostawić tam na skraju lasu kilku ludzi żeby jak co zatrzymali nasz regiment i ich wprowadzili w to co się do tej chwili dowiedzieliśmy i że trzymamy bramę. Bo i jak by nas np. jakiś kontratak otoczył w wieży to mogliby sprowadzić posiłki albo iderzyć na tyłu oblegających. Dlatego myślę żeby po wstępnym zabezpieczeniu wieży pobiec co sił w nogach do Sierżanta żeby zdać mu raport i zasugerować zostawienie tego posterunku.

• To też już działania BG w tej turze.

@Dekares napisał:

• Co do dalszej gry to myślę, że oddział myśliwich(chyba ośmiu by ich było plus sierżant i jeden pies mysliwych) minus ten posterunek(trzech myśliwych plus pies jednego z myśliwych) trzymaliby wieże do czasu przybycia posiłków od regimentu. W międzyczasie nasza obecna grupa(BG+henchmeni i psy+Thiemo) by zaczęli zwiad miasta najpierw bezpośredniej okolicy bramy w celu wyjaśnienia co się dokładnie dzieje w mieście.
      Na tą chwilę to tyle.
    • To też już działania BG w tej turze.
    DekaresD Online
    DekaresD Online
    Dekares jako Stefan
    napisał(a) ostatnio edytowany przez Dekares

@Pipboy79 napisał:

• No psy brały udział w przeszukiwaniu trupów zwierzoludzi więc raczej są z wami.

Chodzi mi Mistrzu o to czy psy są z nami teraz w bramie?

- co do studni i źródła wody to źle się wyraziłem, jeśli nie ma studni to czy jest jakiś zapas wody np. w piwnic?
    Edit

Mistrzu co do reszty to rozumiem że te rzeczy trzeba zadeklarować/ na następną turę itp. po prostu pisałem to też jako swoje propozycje/ przemyślenia dla reszty. Nie do dałem na końcu zapytania ci o tym wyślij resztą towarzystwa, co w sumie było niedopatrzeniem.

Co myślicie Panowie?
    Czy pomysł żeby obsadzić myśliwymi bramę i skraj lasu a samemu z Thiemo udać się na eksplorację miasta się Wam podoba? I gdzie byście chcieli zacząć jeśli ewentualną eksplorację (tutaj nota bebe trzeba by chyba Mistrza się spytać co tam widzimy w mieście ciekawego/dowiadujemy się od naszego przewodnika).
    Ja osobiście zacząłbym od przeszukania kilku najbliższych budynków do okoła bramy. Zakładam że pewnie uda nam się trafić na mniej lub bardziej ukrywających się mieszkańców i przesłuchać ich.
    Po za tym może uda się znaleźć jakieś wierzchowce, a wtedy może udałoby się wysłać kogoś galopem do regimentu w celu poinformowania ich o naszej sytuacji.
    A może macie jakiś inny pomysł?
    EDIT 2
    A Mistrzu czy Stefanowi udało się powiesić na tym drzewie co wlazł tą linę dla ułatwienia wspinaczki innym?( Jak dobrze pamiętam to któryś z myśliwych miał mieć linę).
    I czy drzewo zapewnia w miarę dobry ogląd okolicy skraju lasu? Bo myślę że jakby został tu posterunek to dobrze żeby choć jeden myśliwy siedział cały czas na drzewie zarówno dla obserwacji okolicy jak i ewentualnej komunikacji jakimiś znakami z naszą obsadą wieży.

1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
    0
    • CioldanC Niedostępny
      CioldanC Niedostępny
      Cioldan jako Duivel
      napisał(a) ostatnio edytowany przez Cioldan

@pipboy79
      Parę rzeczy do doprecyzowania:

1. "od strony miasta słychać było jakieś odgłosy". Prosiłbym o doprecyzowanie: z jakiego kierunku (głąb miasta / bliżej / konkretna ulica) i jaki to rodzaj odgłosu - tłum, krzyki, coś co brzmi jak walka, zwykły gwar, coś jak zwierzę? Myślę, że takie coś na zwiadzie powinni byli rozpoznać, a byłoby to kluczowe.
      2. Widoczność z obecnej pozycji - BG stoją teraz po wewnętrznej stronie bramy, w tunelu/przy wieżach, byli też na wieży. Czy z tego miejsca (bez wchodzenia głębiej) widać już coś więcej niż ruch kur, np. skąd konkretnie ten dym? A może coś czuć, spalenizną, płonącymi włosami albo smażonym mięsem...
      3. Czy zakładamy, że umawiając ze sobą znak, umówili też jakiś znak jak już znikną z pola widzenia? Wystrzelenie strzały, ablo cokolwiek innego?
        Test spostrzegawczości / dalsze oględziny - czy pobieżny opis wież to wszystko co da się zauważyć bez jakichkolwiek testów, czy jeśli Duivel chciałby dokładniej obejrzeć ślady w wieżach (np. czy to rabunek czy raczej ewakuacja, kierunek w jakim uciekali/zabierali rzeczy, ślady kopyt) to wymaga to rzutu z Twojej strony? Czy wymaga nowej Tury? 🙂

@dekares @miras
      Pewnie chciałbym poinformować bandę Kolesnikova, wtedy mogliby przejść przez bramę, wejść na wieżę i tam czekać na nasze dalsze informację o eksploracji miasteczka. Zawsze to szybciej odsiecz przyjdzie.
      Pukanie do domów wydaje się dobrym pomysłem. Zwierzoludzie raczej by nie pukali... Do tego możemy nawet mówić, że oddział armii Imperium zawitał do miasta.

@pipboy79
      Czy Kolesnikov wziął jakieś papiery świadczące o tym kim jesteśmy? Bo by się przydały myślę, bo Jego banda to chyba bardziej jak szabrownicy wygląda, a nie wyzwoliciele miasta ;).

1
      • DekaresD Online
        DekaresD Online
        Dekares jako Stefan
        napisał(a) ostatnio edytowany przez

Czołem!

Post poszedł.
        Co do deklaracji to tak jak w poście Stefan rozkazuje swoim ludziom zamykać/barykadować wszystkie wejścia do wieży. na razie tak na szybko ale po tym będzie chciał to zrobić porządnie czyli tam gdzie to będzie możliwe pociągnąć linie mebli czy innych sprzętów od barykadowanych drzwi do przeciwległej ściany, wtedy ewentualnii szturmujący nie będa musieli odepchnąć tylko masy ustawionych przeszkód tylko będą napierać na konstrukcję samego budynku.
        Co do dalszych działań to jestem tak jak pisałem za tym żeby myśliwi bronili bramy, i trzymali posterunek na skraju lasu, a nasza grupa w tym samym składzie co do sprawdzenia bramy uda się na rozpoznanie miasta, najlepiej w pierwszej kolejności znalezienie jakiś mieszkańców do wypytania.
        Oczywiście przed tym rozejrzymy się co widać z samej bramy, i czy nie uda się nam znaleźć w środku jakiś interesujących rzeczy, Stefan będzie szczególnie zainteresowany tym żeby przejrzeć jakieś księgi jeśli takie tu mają, pewnie mytnicy prowadzili jakieś zapiski i może zostawili jakieś wskazówki co do tego co się tu wydarzyło. A no i najpierw przed wyruszeniem napewno pomógłbym w przygotowaniu wieży do obrony przed ewentualnym kontratakiem(dalsze barykadowanie, zgromadzenie amunicji w postaci kamieni na pozycjach do rzucania w atakujących. Trzebaby też zagotować jeśli jest czym wodę do ewentualnego polewania wrżątkiem ewenualnych napastników jak i trzebaby polać wodą drzwi/wrota oraz wysypać na podłogi piach żeby utrudnić wykurzenie nas ogniem.

A wracając do bramy Stefan Chciałby rzucić okiem co jest na tym porzuconym wozie, bo może coś się nam przyda.

BTW wybaczcie podkład dźwiękowy do części z świrowaniem Stefana ale jako ojciec hordy dzieci wybór mógł być tylko jeden 😉

0
        • CioldanC Niedostępny
          CioldanC Niedostępny
          Cioldan jako Duivel

dobra dałem post, nie wszędzie jest spójny z tym co napisałeś @dekares a to dlatego, że miałem inne plany na to co będzie robił Duivel, a Ty trochę jakby pokierowałeś wszystkimi postaciami w tej turze ;).
          @dekares Do tego trochę nie rozumiem jednego. Czytając post miałem wrażenie, że Stefan biega szybko, nie ma czasu, to tu jest, to tam... Natomiast tu w komentarzach piszesz o sprawdzaniu ksiąg o barykadowaniu razem z pomocnikami, o gotowaniu wody (!). Tak samo miał biegnąć do Kolesnikova ile sił, sapał jak do niego mówił, ale jednocześnie miał zbadać ten wóz? Nie klei mi się to, więc w swoim poście odniosłem się do tego co pisałeś tam, a nie co tu. Przynajmniej częściowo. Nie chciałbym żeby to brzmiało jak czepialstwo, ale ciężko po prostu mi skorelować post z deklarkami.

@miras Duival przytanknie Tobiasowi, chętnie ten plan wdroży, tylko Tobias mógłby iść z Thiemo, a któryś z Wiselów z Duivelem, ale wątpię, że bez Stefana posłuchają kogokolwiek innego :).

@pipboy79 udostępniłem Ci ostatnio parę dokumentów przez google. Aktualną kartę postaci monco rozbudowaną o historie i towarzyszy, a także kronikę całej sesji od 1 tury. Daj znać czy nasze karty postaci są takie same, czy mamy jakieś różnice, bo wróciłbym do wydawania PD, ale to muszę sobie wszystko przypomnieć ;D. Um. podstawowa wpadnie bez problemu jeśli wykorzystujemy w grze. Zaawansowana trzeba długo coś robić, a Zdolności to chyba tylko jak jest jakaś przerwa fabularna? 😉

Pozdro 🙂

1
          • DekaresD Online
            DekaresD Online
            Dekares jako Stefan

Czołem!
            Wybacz Cioldanie rzeczywiście trochę się poszarogęsiłem ale starałem się trzymać tego co było nam podane w poście MG. Stąd np. nie opisuje niczego po za bramą.
            Co do niejasności/nie porozumień w moim poście.
            Co do uciszania Thiemo to ja go nie uciszam jak rozmawiacie o Duchach Lasu itp. tylko jak w bramie zaczyna trochę bełkotać.
            Co do tego że opisuje działanie w pośpiechu w jednym miejscu a w drugim piszę o np. metodycznym barykadowaniu. Chodzi o to, że opisuje to co na szybko robię/każe moim ludziom na teraz . Natomiast jak już ściągniemy na miejsce resztę oddziału to zakładałbym bardziej metodyczne działania żeby przeszukać/zabezpieczyć bramę. Co do przeszukania wozu to zakładam, że Stefan zajrzy do niego już w trakcie wracania do wieży z resztą oddziału po rozmowie z sierżantem.
            Co do tego co powinniśmy robić po wejściu do miasta, to ja także jestem za tym żebyśmy ruszyli eksplorować, tylko uważam, że utrzymanie bramy jest absolutnie krytyczne dla swobody działania regimentu względem miasta jak i dla naszego własnego bezpieczeństwa.
            Argumentuje to tym, że najprawdopodobniej jakąś jeszcze nie rozpoznana przez nas siła zajeła miasto/albo jest w trakcie jego zajmowania, najprawdopodobniej to ten zbuntowany regiment ale może być to też jakiś zagon norsmenów albo i sam regiment popadł w herezję, kto wie? W każdym razie zakładam że w mieście jest dość wrogiego nam wojska żeby w sytuacji bronienia się w oparciu o mury miejskie absolutnie nam zmasakrować regiment (myślę, że spokojnie setka zbrojnych by wystarczyła żeby stawić naprawdę twardy opór). Ale jak okaże się że trzymamy bramę i wpóścimy regiment do miasta to już będzie to walka na równych zasadach a nawet jak się postaramy zachować dyskretnie to może nawet uda się dla regimentu osiągnąć efekt zaskoczenia.
            Tylko, że to działa w dwie strony i jak siły zajmujące się właśnie paleniem miasta zorientują się że maszeruje na nich jakieś wojsko i że jeszcze trzymają jedną z bram miejskich to albo zaczną wiać z miasta albo rzucą na nas wszystko co tylko mają żeby tą bramę odzyskać i móc bronić skutecznie murów miejskich(roztropność nakazuje zakladać to gorsze dla nas założenie czyli atak na nas wszystkim co mają)
            Co do środków jakie zaproponowałem(barykadowaniu drzwi/ bram, polewanie wodą co bardziej łatwopalnych materiałów w wieży, przygotowanie kamieni do rzucania czy gotowanie wody do polewania na wrogów itd. to nawet nie my się musimy tym zajmować tylko to by były moje sugestie dla sierżanta i jego ludzi a my w tym czasie moglibyśmy eksplorować miasto. Na początek wolałbym przeszukać bezpośrednią okolicę bramy ale po tym nie mam nic przeciwko zapuszczeniu się dalej.
            Trzymanie bramy zapewni nam też bezpieczne miejsce do którego będziemy mogli się wycofać jeśli trafimy na coś co nas przerośnie. Jak zostawimy bramę nie obsadzoną to ryzykujemy tym, że wróg ją znowu zajmie i zamknie nas w pułapce za murami miejskimi.
            Co do innych sugestii to myślę, że dobrze by było Thiemo się wypytać gdzie by proponował się udać żeby spotkać kogoś kto powie nam co się dzieje w mieście, pewnie chciałby też odnaleźć swoich bliskich( takie zadanie pewnie pomogłoby mu pozbierać z tego ewidentnie wstrząśniętego stanu w jakim jest teraz). Po za tym miałbym oczy szeroko otwarte na jakieś konie które możnaby zagarnąć i wysłać na nich kilku ludzi( tak ze trzech) z raportem do regimentu i prośbą o posiłki.
            Już tak metagrowo to wydaje mi się też że działanie naszym obecnym zespołem(BG+henchmeni/psy+ Thiemo) będzie najbardziej wygodne dla MG( w ewentualnych walkach nie będzie hordy npc-ów do ogarnięcia no i jak nie będziemy się dzielić to nie będzie trzeba oddzielnych scen dla wszystkich pisać.

Pipboy79P 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
            0
            • DekaresD Dekares

Czołem!
              Wybacz Cioldanie rzeczywiście trochę się poszarogęsiłem ale starałem się trzymać tego co było nam podane w poście MG. Stąd np. nie opisuje niczego po za bramą.
              Co do niejasności/nie porozumień w moim poście.
              Co do uciszania Thiemo to ja go nie uciszam jak rozmawiacie o Duchach Lasu itp. tylko jak w bramie zaczyna trochę bełkotać.
              Co do tego że opisuje działanie w pośpiechu w jednym miejscu a w drugim piszę o np. metodycznym barykadowaniu. Chodzi o to, że opisuje to co na szybko robię/każe moim ludziom na teraz . Natomiast jak już ściągniemy na miejsce resztę oddziału to zakładałbym bardziej metodyczne działania żeby przeszukać/zabezpieczyć bramę. Co do przeszukania wozu to zakładam, że Stefan zajrzy do niego już w trakcie wracania do wieży z resztą oddziału po rozmowie z sierżantem.
              Co do tego co powinniśmy robić po wejściu do miasta, to ja także jestem za tym żebyśmy ruszyli eksplorować, tylko uważam, że utrzymanie bramy jest absolutnie krytyczne dla swobody działania regimentu względem miasta jak i dla naszego własnego bezpieczeństwa.
              Argumentuje to tym, że najprawdopodobniej jakąś jeszcze nie rozpoznana przez nas siła zajeła miasto/albo jest w trakcie jego zajmowania, najprawdopodobniej to ten zbuntowany regiment ale może być to też jakiś zagon norsmenów albo i sam regiment popadł w herezję, kto wie? W każdym razie zakładam że w mieście jest dość wrogiego nam wojska żeby w sytuacji bronienia się w oparciu o mury miejskie absolutnie nam zmasakrować regiment (myślę, że spokojnie setka zbrojnych by wystarczyła żeby stawić naprawdę twardy opór). Ale jak okaże się że trzymamy bramę i wpóścimy regiment do miasta to już będzie to walka na równych zasadach a nawet jak się postaramy zachować dyskretnie to może nawet uda się dla regimentu osiągnąć efekt zaskoczenia.
              Tylko, że to działa w dwie strony i jak siły zajmujące się właśnie paleniem miasta zorientują się że maszeruje na nich jakieś wojsko i że jeszcze trzymają jedną z bram miejskich to albo zaczną wiać z miasta albo rzucą na nas wszystko co tylko mają żeby tą bramę odzyskać i móc bronić skutecznie murów miejskich(roztropność nakazuje zakladać to gorsze dla nas założenie czyli atak na nas wszystkim co mają)
              Co do środków jakie zaproponowałem(barykadowaniu drzwi/ bram, polewanie wodą co bardziej łatwopalnych materiałów w wieży, przygotowanie kamieni do rzucania czy gotowanie wody do polewania na wrogów itd. to nawet nie my się musimy tym zajmować tylko to by były moje sugestie dla sierżanta i jego ludzi a my w tym czasie moglibyśmy eksplorować miasto. Na początek wolałbym przeszukać bezpośrednią okolicę bramy ale po tym nie mam nic przeciwko zapuszczeniu się dalej.
              Trzymanie bramy zapewni nam też bezpieczne miejsce do którego będziemy mogli się wycofać jeśli trafimy na coś co nas przerośnie. Jak zostawimy bramę nie obsadzoną to ryzykujemy tym, że wróg ją znowu zajmie i zamknie nas w pułapce za murami miejskimi.
              Co do innych sugestii to myślę, że dobrze by było Thiemo się wypytać gdzie by proponował się udać żeby spotkać kogoś kto powie nam co się dzieje w mieście, pewnie chciałby też odnaleźć swoich bliskich( takie zadanie pewnie pomogłoby mu pozbierać z tego ewidentnie wstrząśniętego stanu w jakim jest teraz). Po za tym miałbym oczy szeroko otwarte na jakieś konie które możnaby zagarnąć i wysłać na nich kilku ludzi( tak ze trzech) z raportem do regimentu i prośbą o posiłki.
              Już tak metagrowo to wydaje mi się też że działanie naszym obecnym zespołem(BG+henchmeni/psy+ Thiemo) będzie najbardziej wygodne dla MG( w ewentualnych walkach nie będzie hordy npc-ów do ogarnięcia no i jak nie będziemy się dzielić to nie będzie trzeba oddzielnych scen dla wszystkich pisać.

Pipboy79P Niedostępny
              Pipboy79P Niedostępny
              Pipboy79 jako Pipboy79

Tura 50 - 2521.05.05; fst; południe

Oki, no to mamy kolejną turę 🙂 I akcja się dzieje głównie w południowej bramie Wendorf.

Termin na odpis powiedzmy do pt. 07.17.

Stan HP

Tobias 15/15 (s.zdrowy)
              Stefan 12/12 (s.zdrowy)
              Duivel 12/12 (s.zdrowy)

Stan PD

Stefan 10 PD za terminowy post

Stefan 10 PD za scenę podejścia pod bramę

Stefan 10 PD za sceny wewnątrz wież

Stefan 5 PD za zarządzanie swoimi pomocnikami

Stefan 10 PD za powiadomienie Kolesnikowa o sytuacji w wieży

Duivel 10 PD za terminowy post

Duivel 5 PD za koncówkę sceny rozmowy z Thiemo o Duchu Lasu

Duivel 10 PD za przeszukianie obu wież

Duivel 10 PD za reakcję na poczynania Stefana i spółki w wieżach

Duivel 10 PD za końcową rozmowę z Thiemo

Tobias 10 PD za terminowy post

Tobias 5 PD za opis podejścia do bramy

Tobias 5 PD za przemyślenia wewnętrzne

Tobias 5 PD za inicjatywę w zwiedzaniu miasta

Razem:

Tobias 415 + 25 = 440 PD
              Stefan 15 + 45 = 60 PD (miniony po 85 PD)
              Duivel 600 + 45 = 600 PD

Stan PZ

Tobias 375 PZ
              Stefan 18 PZ
              Duivel 40 PZ

Oki, to w tej turze minęło ok dwóch pacierzy. Tak aby przejść kawałek drogi od skraju miasta do brami i zwiedzić samą bramę.

To aby uporządkować to co się dzieje w poście:

• Stefan biegnie do Kolesnikowa

• Duivel sprawdza obie wieże

• Stefan wraca z Klesnikowem

• Tobias rozmawia z dwoma myśliwymi na dole a Duivel z Thiemo na blankach

• Kolesnikow robi zebranie na blankach i przydziela zadania

• Stefan biegnie do Kolesnikowa aby powiedzieć mu ocb z bramą. A ten zgadza się aby zostawić 3 ludzi na skraju lasu. Po drodze część z myśliwych przeszukuje przewrócony wóz. Jeśli Stefan też go przeszukuje to może sobie wybrać jedną ze znalezionych rzeczy.

• W międzyczasie, Duivel przeszkuje wieże. Zajduje księgę jaka okazuje się dziennikiem mytników. W nim na ostatnich stronach sama rutyna: kto przyjechał i ile zapłacił myta. Drugie znalezisko to klapa na dnie piwnicy. Ale jest zbyt ciemno aby się zorientować bez światła co tam jest.

• Po powrocie Stefana z Kolesnikowem, jego ludzie zabierają się za plądrowanie wieży. Ale, że już została wcześniej splądrowana to niewiele znajdują.

• Gdzieś w międzyczasie Duivel rozmawia z Thiemo na blankach. A z czasem przychodzi tam Kolesnikow i większość ekipy.

• Na koniec Kolesnikow wyznacza czujki na zwiad. Ma mniej więcej trwać ok 1 h czyli tyle co przygtowanie kuraków na obiad. Na zwiad zostają wyznaczeni: Duivel i Thiemo; Stefan i Wieselowie, Tobias i Beth. W zamyśle to mają być 2-3 os patrole jakie sprawdzą chociaż najbliższą okolice bramy. (W wieży ma zostać Kolesnikow i 7 myśliwych).

• Potem BG mają jeszcze okazję porozmawiać czy ze sobą czy z Kolesnikowem. Co do kierunków czy inych detali patroli to możecie sobie ustalić sami.

• Co do Waszych pytań to sorasy ale przegapiłem je w zeszłym tygodniu. Ale chyba na większość udało mi się teraz odpowiedzieć w tej turze.

@Dekares napisał:

Chodzi mi Mistrzu o to czy psy są z nami teraz w bramie?

• Tak.

@Dekares napisał:

• co do studni i źródła wody to źle się wyraziłem, jeśli nie ma studni to czy jest jakiś zapas wody np. w piwnic?
              • Tak, jest w każdej z wież, zapas 2 beczki wody i 1 wina do picia. Standardowe picie to rozcieńczania.

@Dekares napisał:

A Mistrzu czy Stefanowi udało się powiesić na tym drzewie co wlazł tą linę dla ułatwienia wspinaczki innym?( Jak dobrze pamiętam to któryś z myśliwych miał mieć linę).

• Tak, udało mu się przywiązać linę do drzewa.

@Dekares napisał:

I czy drzewo zapewnia w miarę dobry ogląd okolicy skraju lasu? Bo myślę że jakby został tu posterunek to dobrze żeby choć jeden myśliwy siedział cały czas na drzewie zarówno dla obserwacji okolicy jak i ewentualnej komunikacji jakimiś znakami z naszą obsadą wieży.

• Zapewnia taki sam wgląd jak miał Stefan. Czyli głównie na przedpole i mury miasta. Z wieży trudno jest dostrzec ubranego w maskujące barwy człeka na gałęzi. Większe szanse są, że ktoś na skraju lasu, dostrzeże jakieś znaki w stylu chorągwi czy ognisk na blankach. Jakieś zwykłe machanie rękami z tej odległości to będzie mało zauważalne.

@Cioldan napisał:

"od strony miasta słychać było jakieś odgłosy". Prosiłbym o doprecyzowanie: z jakiego kierunku (głąb miasta / bliżej / konkretna ulica) i jaki to rodzaj odgłosu - tłum, krzyki, coś co brzmi jak walka, zwykły gwar, coś jak zwierzę? Myślę, że takie coś na zwiadzie powinni byli rozpoznać, a byłoby to kluczowe.

• Trudno powiedzieć. Odgłosy są gdzieś z głębi miasta. Są zniekształcone i wytłumione. Ogólnie coś w stylu tumultu.

@Cioldan napisał:

Widoczność z obecnej pozycji - BG stoją teraz po wewnętrznej stronie bramy, w tunelu/przy wieżach, byli też na wieży. Czy z tego miejsca (bez wchodzenia głębiej) widać już coś więcej niż ruch kur, np. skąd konkretnie ten dym? A może coś czuć, spalenizną, płonącymi włosami albo smażonym mięsem...

• Dym jest za daleko aby czuć było spaleniznę. Prawdopodobnie wznosi się gdzieś w centrum miasta. Wedle Thiemo między ratuszem a świątynią Sigmara. Ratusz jest pi x oko na wprost bramy, świątynia jest trochę po lewej.

@Cioldan napisał:

Czy zakładamy, że umawiając ze sobą znak, umówili też jakiś znak jak już znikną z pola widzenia? Wystrzelenie strzały, ablo cokolwiek innego?

• No jak się umówicie to możecie założyć, że macie takie sygnały.
              • Co do przeszukiwania wież to kulałem na to.

@Cioldan napisał:

Czy Kolesnikov wziął jakieś papiery świadczące o tym kim jesteśmy? Bo by się przydały myślę, bo Jego banda to chyba bardziej jak szabrownicy wygląda, a nie wyzwoliciele miasta ;).

• Tak, na pierwszy rzut oka to ludzie Kolesnikowa, wyglądają i zachowują się jak banda leśnych zbirów. Ale taki rysopis ma większość imperialnych jednostek pomocniczych, milicji etc.
              • Kolesnikow ma papier, że jest na usługach markgrafa no ale to jeden papier na cały oddział.

@Dekares napisał:

Co do deklaracji to tak jak w poście Stefan rozkazuje swoim ludziom zamykać/barykadować wszystkie wejścia do wieży. na razie tak na szybko ale po tym będzie chciał to zrobić porządnie czyli tam gdzie to będzie możliwe pociągnąć linie mebli czy innych sprzętów od barykadowanych drzwi do przeciwległej ściany, wtedy ewentualnii szturmujący nie będa musieli odepchnąć tylko masy ustawionych przeszkód tylko będą napierać na konstrukcję samego budynku.

• Ja nie wiem jak to tak dosłownie z tym barykadowaniem. Ale wieże mają po jednym wejściu na poziomie gruntu, od strony miasta. Potem są dopiero na trzeciej kondygnacji co wychodzą na blanki. Więc jak zabyrakdować drzwi na poziomie gruntu, to nie da się ich szybko otworzyć. Trzeba by te wszystkie graty z powrotem odstawiać aby otworzyć drzwi. Dlatego uznałem, że Wieselowie nie zdążyli tego zrobić przed przybyciem Kolesnikowa a później to już niezbyt mialo sens jak milicjanci plądrowali splądrowane wieże. Jeśli zabarykadwać te dolne drzwi to na gorę da się wejść już tylko drabiną jaka jest obok wieży.

• Ogólnie co do tych zapasów, barykadowania drzwi, zbierania wody etc. to zabiera to roboczogodziny. I przez ten czas co Stefan biegał do Kolesnikowa i z powrotem, to było go zbyt mało aby dwójka pomocników dała radę to zrobić. Zdążyliby pozamykać wrota i drzwi w obu wieżach.

• Chyba tyle ode mnie. Jak coś zapomniałe to dajcie znać ocb 🙂
              1
              • DekaresD Online
                DekaresD Online
                Dekares jako Stefan

Co do barykadowaniu to tak jak pisałem chodziło mi o to żeby Wieselowie i Thiemo na razie właśnie zamknęli te drzwi bramę na szybko.
                Barykadowanie to plan do wprowadzenia ale jak wysyłają nas na zwiad to po prostu zasugeruje to sierżantowi jako jedną z rzeczy którą powinni zrobić żeby przygotować się na jakiś kontratak.
                Co do tego co barykadować to pisałem, że tylko jedne drzwi do wież na poziomie gruntu bym zabarykadował, więcej wyjść na szybko nam nie potrzeba.
                Piszesz Mistrzu, że do tych drzwi na murach są drabiny, czy można je z tego miejsca zabrać, czy są przytwierdzone na stałe? Jeśli można je ruszyć to najlepiej byłoby je wciągnąć do góry i używać tylko jak będziemy chcieli wyjść. Inna kwestia to takie pytanie czy w samym przejściu pod bramą (w przestrzeni pomiędzy dwiema bramami nie ma w suficie jakiegoś otworu/klapy przez który można by właśnie wchodzić drabiną albo po linie?
                Po za tym chyba się już o to pytałem, ale czy w bramach nie ma mniejszych furt które mają oddzielne zamknięcie.
                Generalnie Stefan będzie lobbował sierżanta żeby pozamykać a najlepiej zabarykadować wszystkie drzwi(zarówno na poziomie gruntu jak i na murach) poza jednymi na murach do drabinę do nich wciągnąłbym co najmniej na mury jeśli nie do wieży jak ruszymy na zwiad. Jak wrócimy to nam opuszczą. Druga jak się da to bym wciągnął do bramy w celu podstawienia pod tą klapę o którą się pytam wyżej, albo po prostu. Ich tam stoi, zawsze to o jedną drogę do nas mniej do pił owania

Jest jeszcze kwestia pijaństwa które nam się tu do oddziału wkrada.
                Mistrzu jako, że się pytałem czy jest jakiś zapas wody w wieżach to czy mogę założyć, że Stefan pierwszy odkrył beczki z wodą i winem?
                Jeśli tak to Jeager jak tylko je znajduje to zamyka ewentualne drzwi do pomieszczeń w których się znajdują i i natychmiast zabiera się za wylewanie wina. Robi kilka dziur w dnie i zostawia żeby się wylewało po czym wychodzi najlepiej ryglując drzwi do pomieszczenia. Za dobrze wie czym kończy się mieszanka wojska i zapasów alkoholu.
                Będzie chciał porozmawiać ze swoim imiennikiem żeby on sam albo Stefan z jego wsparciem(wsparcie pozostałych BG w tej kwestii byłoby bardzo miłe widziane 🙂 ) porozmawiali z resztą żeby Ci nie pili teraz. Jak już zabezpieczymy miasto to niech chleją do woli ale nie teraz.
                Stefan jest gotowy ze swoimi ludźmi sprawdzić co tam się kryje wewnątrz tej komory pod wieżą, tylko najpierw chcę poszukać jakiegoś źródła światła.
                EDIT:

A co do komunikacji z grupą na skraju lasu to myśle że ewentualny alarm dla nich można podnieść przy użyciu posiadanego przez któregoś z myśliwych rogu).
                Stefan będzie chciał się też spytać sierżanta czy mamy wśród naszych ludzi osoby umiejące jeździć konno?

Co do kierunku jaki wybrałby podczas rozpoznania to wspomniana karczma brzmi dla niego perspektywicznie
                (powinni mieć jakieś konie które chciałby zdobyć żeby wysłać meldunek do regimentu), w dalszej perspektywie ciągneło by go do świątyni może.
                Inna sprawa że teraz to będzie chciał zacząć zwiad od najbliższego domu w kierunku tego zajazdu.
                Chcę się wypytać Thiemo o jakieś szczegóły które mogłyby mu pomóc w przekonaniu miejscowych do siebie np. imiona właścicieli zajazdu itd

Stefan zasugeruje też żeby jak spotkamy ludzi na rozpoznaniu to żeby zabrać ich do wieży. Z jednej strony dla ich własnego bezpieczeństwa (zakładam, że większość ludzi chowa się w domach ze strachu w związku z tym co się dzieje w mieście) z drugiej żeby mieć pewność że zaraz po naszym odejściu nie doniosą na nas komuś.

Z zupełnie innej bajki to mam jeszcze takie pytanie. Jak duże drzewa nas otaczają w lesie? Pytam się bo jednak obraz lasu w Warhammerze ukształtował u mnie kultowy trailer do Mark od Chaos, tylko, że jeśli mamy do czynienia z tak ogromnymi drzewami na co dzień to chciałbym wiedzieć bo miałoby to dość istotne znaczenia dla tego co w świecie można zrobić a czego nie ;).
                https://m.youtube.com/watch?v=5enBMSH5ghc&pp=ygUTbWFyayBvZiBjaGFvcyBpbnRybw%3D%3D#bottom-sheet

Po za tym chciałem się Szanownych kolegów spytać co do tego czy chcemy się umówić z rozwojem naszych bohaterów na jakieś specjalizację? Chodzi mi o to że na pierwszy rzut oka mamy bardzo podobne postacie(leśnych zwiadowców) jak zrozumiałem dotąd z rozgrywki to Duivela i Tobias to bardziej łucznicy, Stefan też potrafi strzelać z łuku ale w walce zdecydowanie bardziej ciąży w kierunku walki wręcz w oparciu o włócznie i tarcze. Po za walką to ciąży w kierunku tropienia, skradania się ,nawigacji, leczenia, spostrzegawczości, czytania i pisania i zielarstwa teraz trochę w stronę Przekonywania.
                Mam też z zaawansowanych umiejętności język tajemny bitewny chciałem się spytać czy któryś z Was też ma taką umiejętności żebyśmy mogli się między sobą komunikować?( Wydaje mi się że kiedyś się o to na LI pytałem ale odpowiedź mi zaginęła w pomrokach dziejów.)

EDIT2:
                Przed wyjściem na zwiad ustalmy jakieś hasła z załogą bramy żeby wiedzieli mogą nas wpuścić, moje sugestie:
                Zawołanie z wieży do nas:
                -Jak się macie?
                Nasze odzewy

• Krowa się ocieliła- wszystko w porządku, otwierajcie
                  -Nie mają masła -otwierajcie ale możemy mieć kłopoty np. wydaje się nam że ktoś za nami idzie,ale zagrożenie nie jest natychmiastowe.
                • Słabe wino w tym mieście- otwierajcie ale Mamy poważne kłopoty ścigają nas/ itd.
                  -Spalone gary- nie otwierajcie! Chcą nas wykorzystać żeby dostać się do bramy( taki mały ester egg dla lurkującego nas Kethariana z innej nasze sesji o Cygnarskim wywiadzie 😉)

EDIT 3 Oczywiście zapomniałem się określić czy zabieram jakieś przedmioty z wozu przed bramą. Stefan chwyci z wozu linę( na spokojnie w wieży spojrzy ile ma metrów) i jeśli to możliwe to chwyci też tą siekierę do drewna.
                Obydwa przedmioty zostawi w wieży.
                Linę zasugeruje żeby przymocować w takim miejscu żeby jak co można ją rzucić komuś po wewnętrznej stronie miasta z blanków jako alternatywną drogę wejścia do bramy.
                Po zajęciu miasta będzie chciał te przedmioty oddać prawowitym właścicielom, jeśli uda mu się ich odnaleźć.

0
                • DekaresD Dekares

Co do barykadowaniu to tak jak pisałem chodziło mi o to żeby Wieselowie i Thiemo na razie właśnie zamknęli te drzwi bramę na szybko.
                  Barykadowanie to plan do wprowadzenia ale jak wysyłają nas na zwiad to po prostu zasugeruje to sierżantowi jako jedną z rzeczy którą powinni zrobić żeby przygotować się na jakiś kontratak.
                  Co do tego co barykadować to pisałem, że tylko jedne drzwi do wież na poziomie gruntu bym zabarykadował, więcej wyjść na szybko nam nie potrzeba.
                  Piszesz Mistrzu, że do tych drzwi na murach są drabiny, czy można je z tego miejsca zabrać, czy są przytwierdzone na stałe? Jeśli można je ruszyć to najlepiej byłoby je wciągnąć do góry i używać tylko jak będziemy chcieli wyjść. Inna kwestia to takie pytanie czy w samym przejściu pod bramą (w przestrzeni pomiędzy dwiema bramami nie ma w suficie jakiegoś otworu/klapy przez który można by właśnie wchodzić drabiną albo po linie?
                  Po za tym chyba się już o to pytałem, ale czy w bramach nie ma mniejszych furt które mają oddzielne zamknięcie.
                  Generalnie Stefan będzie lobbował sierżanta żeby pozamykać a najlepiej zabarykadować wszystkie drzwi(zarówno na poziomie gruntu jak i na murach) poza jednymi na murach do drabinę do nich wciągnąłbym co najmniej na mury jeśli nie do wieży jak ruszymy na zwiad. Jak wrócimy to nam opuszczą. Druga jak się da to bym wciągnął do bramy w celu podstawienia pod tą klapę o którą się pytam wyżej, albo po prostu. Ich tam stoi, zawsze to o jedną drogę do nas mniej do pił owania

Mistrzu jako, że się pytałem czy jest jakiś zapas wody w wieżach to czy mogę założyć, że Stefan pierwszy odkrył beczki z wodą i winem?
                  Jeśli tak to Jeager jak tylko je znajduje to zamyka ewentualne drzwi do pomieszczeń w których się znajdują i i natychmiast zabiera się za wylewanie wina. Robi kilka dziur w dnie i zostawia żeby się wylewało po czym wychodzi najlepiej ryglując drzwi do pomieszczenia. Za dobrze wie czym kończy się mieszanka wojska i zapasów alkoholu.
                  Będzie chciał porozmawiać ze swoim imiennikiem żeby on sam albo Stefan z jego wsparciem(wsparcie pozostałych BG w tej kwestii byłoby bardzo miłe widziane 🙂 ) porozmawiali z resztą żeby Ci nie pili teraz. Jak już zabezpieczymy miasto to niech chleją do woli ale nie teraz.
                  Stefan jest gotowy ze swoimi ludźmi sprawdzić co tam się kryje wewnątrz tej komory pod wieżą, tylko najpierw chcę poszukać jakiegoś źródła światła.
                  EDIT:

A co do komunikacji z grupą na skraju lasu to myśle że ewentualny alarm dla nich można podnieść przy użyciu posiadanego przez któregoś z myśliwych rogu).
                  Stefan będzie chciał się też spytać sierżanta czy mamy wśród naszych ludzi osoby umiejące jeździć konno?

Co do kierunku jaki wybrałby podczas rozpoznania to wspomniana karczma brzmi dla niego perspektywicznie
                  (powinni mieć jakieś konie które chciałby zdobyć żeby wysłać meldunek do regimentu), w dalszej perspektywie ciągneło by go do świątyni może.
                  Inna sprawa że teraz to będzie chciał zacząć zwiad od najbliższego domu w kierunku tego zajazdu.
                  Chcę się wypytać Thiemo o jakieś szczegóły które mogłyby mu pomóc w przekonaniu miejscowych do siebie np. imiona właścicieli zajazdu itd

Stefan zasugeruje też żeby jak spotkamy ludzi na rozpoznaniu to żeby zabrać ich do wieży. Z jednej strony dla ich własnego bezpieczeństwa (zakładam, że większość ludzi chowa się w domach ze strachu w związku z tym co się dzieje w mieście) z drugiej żeby mieć pewność że zaraz po naszym odejściu nie doniosą na nas komuś.

Z zupełnie innej bajki to mam jeszcze takie pytanie. Jak duże drzewa nas otaczają w lesie? Pytam się bo jednak obraz lasu w Warhammerze ukształtował u mnie kultowy trailer do Mark od Chaos, tylko, że jeśli mamy do czynienia z tak ogromnymi drzewami na co dzień to chciałbym wiedzieć bo miałoby to dość istotne znaczenia dla tego co w świecie można zrobić a czego nie ;).
                  https://m.youtube.com/watch?v=5enBMSH5ghc&pp=ygUTbWFyayBvZiBjaGFvcyBpbnRybw%3D%3D#bottom-sheet

Po za tym chciałem się Szanownych kolegów spytać co do tego czy chcemy się umówić z rozwojem naszych bohaterów na jakieś specjalizację? Chodzi mi o to że na pierwszy rzut oka mamy bardzo podobne postacie(leśnych zwiadowców) jak zrozumiałem dotąd z rozgrywki to Duivela i Tobias to bardziej łucznicy, Stefan też potrafi strzelać z łuku ale w walce zdecydowanie bardziej ciąży w kierunku walki wręcz w oparciu o włócznie i tarcze. Po za walką to ciąży w kierunku tropienia, skradania się ,nawigacji, leczenia, spostrzegawczości, czytania i pisania i zielarstwa teraz trochę w stronę Przekonywania.
                  Mam też z zaawansowanych umiejętności język tajemny bitewny chciałem się spytać czy któryś z Was też ma taką umiejętności żebyśmy mogli się między sobą komunikować?( Wydaje mi się że kiedyś się o to na LI pytałem ale odpowiedź mi zaginęła w pomrokach dziejów.)

EDIT2:
                  Przed wyjściem na zwiad ustalmy jakieś hasła z załogą bramy żeby wiedzieli mogą nas wpuścić, moje sugestie:
                  Zawołanie z wieży do nas:
                  -Jak się macie?
                  Nasze odzewy

• Krowa się ocieliła- wszystko w porządku, otwierajcie
                    -Nie mają masła -otwierajcie ale możemy mieć kłopoty np. wydaje się nam że ktoś za nami idzie,ale zagrożenie nie jest natychmiastowe.
                  • Słabe wino w tym mieście- otwierajcie ale Mamy poważne kłopoty ścigają nas/ itd.
                    -Spalone gary- nie otwierajcie! Chcą nas wykorzystać żeby dostać się do bramy( taki mały ester egg dla lurkującego nas Kethariana z innej nasze sesji o Cygnarskim wywiadzie 😉)

EDIT 3 Oczywiście zapomniałem się określić czy zabieram jakieś przedmioty z wozu przed bramą. Stefan chwyci z wozu linę( na spokojnie w wieży spojrzy ile ma metrów) i jeśli to możliwe to chwyci też tą siekierę do drewna.
                  Linę zasugeruje żeby przymocować w takim miejscu żeby jak co można ją rzucić komuś po wewnętrznej stronie miasta z blanków jako alternatywną drogę wejścia do bramy.
                  Po zajęciu miasta będzie chciał te przedmioty oddać prawowitym właścicielom, jeśli uda mu się ich odnaleźć.

Pipboy79P Niedostępny
                  Pipboy79P Niedostępny
                  Pipboy79 jako Pipboy79

@Dekares

@Dekares napisał:

• Oki, szpoko, dzięki za wyjaśnienie 🙂

@Dekares napisał:

• Drabiny na co dzień są przytwierdzone na stałe. Przypominają pionowe schody. Ale w razie oblężenia można je odrąbać.
                  • W tunelu pod bramą nie ma żadnego wejścia. Są małe otwory-strzelnice. Przez jakie można coś rzucać, lać albo strzelać. Ale są za małe aby przez nie przejść.

@Dekares napisał:

• Nie ma. Są tylko duże wrota i krata.

@Dekares napisał:

• Sporo roboty i utrudnienia przy korzystaniu z bramy. No to test OGŁ + Przekonywanie.

@Dekares napisał:

• W sumie to trudno powiedzieć, bo nawet licząc BG to całą trójką tam łaziliście. To raczej całą trójką mogli je odkryć. Najbardziej Duivel bo jako jedyny zadeklarował, że dokładnie przeszukuje wieże i miał na to czas. Ale w sumie każdy z BG mógł je odkryć.

@Dekares napisał:

• No w tamtej turze nic o tym nie było. Więc to już by musiał robić w tej turze. A wrócił do bramy razem z większością bandy.
                  • I wino oraz piwo to standardowy napój w realiach tej sesji. Jak dla nas herbata, sok czy kawa. Woda bywa wątpliwej jakości więc rozieńczone wino to standardowy "kompot". Mówię to abyście znali realia.

@Dekares napisał:

Będzie chciał porozmawiać ze swoim imiennikiem żeby on sam albo Stefan z jego wsparciem(wsparcie pozostałych BG w tej kwestii byłoby bardzo miłe widziane ) porozmawiali z resztą żeby Ci nie pili teraz. Jak już zabezpieczymy miasto to niech chleją do woli ale nie teraz.

• No to już w tej turze.

@Dekares napisał:

• Na razie to znalazł ją Duivel. Więc albo poczekaj z tym na post Cioldana albo tu w kometach to załatwcie. Bo na koniec mojego posta to wie o tej klapie tylko Duivel.
                  • A swiatło się znajdze, i pochodnie i lampy. Po prostu potrzeba chwili aby je podpalić czy rozpalić któreś palenisko. Ot, tak "w locie" to Duivel nie miał tam światła ze sobą.

@Dekares napisał:

• Ktoryś z myśliwych miał róg. Więc można to zaproponować. Ale to już w tej turze.

@Dekares napisał:

• Jazda wierzchem i powożenie to odpowiednik prawa jazdy u nas. Więc większość populacji umie to robić chociaż w stopniu podstawowym. Jak ktoś ma jakieś skille to po prostu umie to robić lepiej niż amatorzy.

• No to to już w tej turze. Zwłaszcza, że jest 3 BG i prawdopodobnie każdy pójdzie w swoją stronę. Więc tu inicjatywa i komunikacja po Waszej stronie.

@Dekares napisał:

• No to też już w tej turze i punkt wyżej.

@Dekares napisał:

• No to też już w tej turze.

@Dekares napisał:

• Takie jak to czasem wrzucałem na obrazki lasu przez jaki maszerujecie 🙂 Pi x oko europejski las ze strefy umiarkowanej.

@Dekares napisał:

3 Oczywiście zapomniałem się określić czy zabieram jakieś przedmioty z wozu przed bramą. Stefan chwyci z wozu linę( na spokojnie w wieży spojrzy ile ma metrów) i jeśli to możliwe to chwyci też tą siekierę do drewna.

• Oki, to zabiera linę.
                  1
                  • CioldanC Niedostępny
                    CioldanC Niedostępny
                    Cioldan jako Duivel
                    Ten post został usunięty!
                    0
                    • CioldanC Niedostępny
                      CioldanC Niedostępny
                      Cioldan jako Duivel

@dekares nic takiego się nie stało. Wolę napisać od razu, niż np. mieć jakieś pretensje jakby się któryś raz tak zdarzyło.

Jak dla mnie to kwestia wina już przepadła. W poście MG jest, że tamci znaleźli, więc trzeba założyć, że mieli sporo więcej czasu niż biegający po wieży Stefan czy Wiselowie którzy zajęci byli zamykaniem bramy. Bo chyba tak było? 😉

@dekares tak, Duivel zdecydowanie jest zwiadowcą-łucznikiem. Nie zna języka bitewnego, potrafi w jeździć konno.

@dekares @pipboy79 Duivel jeszcze nikomu o włazie nie powiedział. Powie dopiero na odchodne do Kolesnikova. Wino może i widział, ale w ogóle nie zwrócił uwagi, co najwyżej "dziwne, że nie wypite..."

@pipboy79 Pytania do tury:

1. Rozmowa o "elfiej wiedźmie" — Duivel stał na blankach z Thiemo, z dala od Tobiasa i dwóch Hochlandczyków przy wejściu do wieży, którzy rozprawiali o elfich czarownicach. Biorąc pod uwagę jego Czuły słuch — czy złapał choć strzępek tej rozmowy, czy jest fizycznie za daleko i w ogóle nic nie słyszał?
                      2. Ruch "jak ptak przy ziemi" — Tobias zauważył coś, co śmignęło nisko przy ziemi i zniknęło za kamienicą. Duivel stał wtedy wyżej, na blankach (Bystry wzrok) — czy może był zbyt zajęty szukaniem wewnątrz?
                      3. Ciemność w piwnicznej klapie — zaznaczyłeś, że ciemność pod klapą była "zbyt mocna nawet dla jego nocnych oczu" (czyli przebiła jego Widzenie w ciemności). Czy to sygnał, że to coś nietypowego/potencjalnie magicznego, czy po prostu głęboka piwnica/loch bez żadnego źródła światła i to nic więcej niż zwykła ciemność? Chodzi mi o to, że elf mógł się zdziwić, czy może ma tak w każdej piwnicy? 😉

@pipboy79 ponowie pytanie z poprzedniego postu, bo dodałem po edycji i chyba pozostał niezauważony:
                      udostępniłem Ci ostatnio parę dokumentów przez google. Aktualną kartę postaci monco rozbudowaną o historie i towarzyszy, a także kronikę całej sesji od 1 tury.
                      Daj znać czy nasze karty postaci są takie same, czy mamy jakieś różnice, bo wróciłbym do wydawania PD, ale to muszę sobie wszystko przypomnieć ;D.
                      Um. podstawowa wpadnie bez problemu jeśli wykorzystujemy w grze. Zaawansowana trzeba długo coś robić, a Zdolności to chyba tylko jak jest jakaś przerwa fabularna?

1
                      • DekaresD Online
                        DekaresD Online
                        Dekares jako Stefan

Dziękuję za odpowiedzi Panowie!
                        Dobra to taki pytania/deklaracje:
                        -czy Tobias mówi nam o widzeniu tych latających stworów Mirasie?

• czy w drzwiach są jakieś zamki i czy znaleźlismy do nich klucze?
                        • Cioldanie wydaje mi się, że antałek wina jaki znaleźli w wieży, beczki wina w piwnicy wież i kadź z wiśniówką to wszystko oddzielne źródła alkoholu, ale w sumie jest to rzecz do klaryfikację, Mistrzu?
                        • dla pewności się jeszcze spytam.
                          Jak rozumiem wieże są rozdzielone na dolnych poziomach przestrzenią bramy ale sąpołączone z sobą na wyższych poziomach, ergo zabarykadowane drzwi na niższych poziomach nie utrudnia poruszania się pomiędzy wieżami w zasadniczy sposób bo można przechodzić pomiędzy nimi na wyższych poziomach, tak?
                          Jak rozumiem Stefan ma chwilę czasu zanim dojdzie do rozmowy na blankach, żeby trochę podziałać w wieżach?
                          -test na przekonywanie jak rozumiem standardowo 3x d100?
                        • Jak rozumiem Przekonywanie na zabarykadowane i Przekonywanie co do konieczności wprowadzenia trochę dyscypliny w kwestii picia to oddzielne testy?

Zakładając, że odpowiedzi na moje powyższe pytania są twierdząceto Stefan będzie chciał zająć się najpierw ponownym zamknięciem/zabarykadowaniem na szybko drzwi(jakąś najprostsza akcja w stylu zamknie drzwi i po tym podeprze je jakąś kłodą) na dolnych poziomach wież z Wieselami i jeśli ten pomoże z Thiemo. Klucze do drzwi, Stefan będzie chciał schować w jakimś dogodnym miejscu koło drzwi prowadzących na mury prawej wieży. Jak sierżant nie uzna jego argumentów no to zawsze Jeager może "zapomnieć" ich zdać sierżantowi zanim pójdzie na zwiad(to działania na pewno nie ugryzie go później w tyłek 😉 ).

• Jak będzie mieć jeszcze czas(w sensie sierżant nie będzie go wzywał na rozmowę) to będzie chciał pomuszkować po wieży może wtedy trafi na te beczki z winem?

W sumie sam dołaczam się do putań Cioldana na temat umiejętności i zdolności bo sam przymieżalem się do wykupienia Stefanowi np. silnego ciosu w niedługim czasie.
                        Po za tym sam bym podesłał z chęcią link do swojej wersji karty do sprawdzenia czy wszystko jest prawilnie.

A Stefan po powrocie do bramy ponownie bierze cały swój ekwipunek na siebie, zostawia przyniesioną linę.

0
                        • DekaresD Dekares

Dziękuję za odpowiedzi Panowie!
                          Dobra to taki pytania/deklaracje:
                          -czy Tobias mówi nam o widzeniu tych latających stworów Mirasie?

• czy w drzwiach są jakieś zamki i czy znaleźlismy do nich klucze?
                          • Cioldanie wydaje mi się, że antałek wina jaki znaleźli w wieży, beczki wina w piwnicy wież i kadź z wiśniówką to wszystko oddzielne źródła alkoholu, ale w sumie jest to rzecz do klaryfikację, Mistrzu?
                          • dla pewności się jeszcze spytam.
                            Jak rozumiem wieże są rozdzielone na dolnych poziomach przestrzenią bramy ale sąpołączone z sobą na wyższych poziomach, ergo zabarykadowane drzwi na niższych poziomach nie utrudnia poruszania się pomiędzy wieżami w zasadniczy sposób bo można przechodzić pomiędzy nimi na wyższych poziomach, tak?
                            Jak rozumiem Stefan ma chwilę czasu zanim dojdzie do rozmowy na blankach, żeby trochę podziałać w wieżach?
                          • Jak rozumiem Przekonywanie na zabarykadowane i Przekonywanie co do konieczności wprowadzenia trochę dyscypliny w kwestii picia to oddzielne testy?

Zakładając, że odpowiedzi na moje powyższe pytania są twierdząceto Stefan będzie chciał zająć się najpierw ponownym zamknięciem/zabarykadowaniem na szybko drzwi(jakąś najprostsza akcja w stylu zamknie drzwi i po tym podeprze je jakąś kłodą) na dolnych poziomach wież z Wieselami i jeśli ten pomoże z Thiemo. Klucze do drzwi, Stefan będzie chciał schować w jakimś dogodnym miejscu koło drzwi prowadzących na mury prawej wieży. Jak sierżant nie uzna jego argumentów no to zawsze Jeager może "zapomnieć" ich zdać sierżantowi zanim pójdzie na zwiad(to działania na pewno nie ugryzie go później w tyłek 😉 ).

• Jak będzie mieć jeszcze czas(w sensie sierżant nie będzie go wzywał na rozmowę) to będzie chciał pomuszkować po wieży może wtedy trafi na te beczki z winem?

W sumie sam dołaczam się do putań Cioldana na temat umiejętności i zdolności bo sam przymieżalem się do wykupienia Stefanowi np. silnego ciosu w niedługim czasie.
                          Po za tym sam bym podesłał z chęcią link do swojej wersji karty do sprawdzenia czy wszystko jest prawilnie.

A Stefan po powrocie do bramy ponownie bierze cały swój ekwipunek na siebie, zostawia przyniesioną linę.

Pipboy79P Niedostępny
                          Pipboy79P Niedostępny
                          Pipboy79 jako Pipboy79
                          napisał(a) ostatnio edytowany przez Pipboy79

@Cioldan napisał:

@dekares @pipboy79 Duivel jeszcze nikomu o włazie nie powiedział. Powie dopiero na odchodne do Kolesnikova. Wino może i widział, ale w ogóle nie zwrócił uwagi, co najwyżej "dziwne, że nie wypite..."

• Ok.

@Cioldan napisał:

Rozmowa o "elfiej wiedźmie" — Duivel stał na blankach z Thiemo, z dala od Tobiasa i dwóch Hochlandczyków przy wejściu do wieży, którzy rozprawiali o elfich czarownicach. Biorąc pod uwagę jego Czuły słuch — czy złapał choć strzępek tej rozmowy, czy jest fizycznie za daleko i w ogóle nic nie słyszał?

• To jest ten sam moment jak Duivel rozmawia z Thiemo. Z punktu widzenia elfa to tylo trzech kolegów stoi/siedzi przed wieżą i rozmawia. Ale pokulam: https://orokos.com/roll/1077696 92

Duivel INT 50
                          czuły słuch +20
                          koncentracja na rozmowie z Thiemo -20
                          odległość -10
                          cicha rozmowa -20

razem: 50+20-20-10-20=20; rzut 92; 20-92=-72 > sp. por = nic nie usłyszał/nie zwrócił uwagi na tą rozmowę

@Cioldan napisał:

Ruch "jak ptak przy ziemi" — Tobias zauważył coś, co śmignęło nisko przy ziemi i zniknęło za kamienicą. Duivel stał wtedy wyżej, na blankach (Bystry wzrok) — czy może był zbyt zajęty szukaniem wewnątrz?

• A rzut monetą czy miał szansę zobaczyć: https://orokos.com/roll/1077697 98
                          • Czyli 51+ czyli nie miał szans. Albo się rozminął czasowo albo był w złym miejscu aby dostrzec ten ruch.

@Cioldan napisał:

Ciemność w piwnicznej klapie — zaznaczyłeś, że ciemność pod klapą była "zbyt mocna nawet dla jego nocnych oczu" (czyli przebiła jego Widzenie w ciemności). Czy to sygnał, że to coś nietypowego/potencjalnie magicznego, czy po prostu głęboka piwnica/loch bez żadnego źródła światła i to nic więcej niż zwykła ciemność? Chodzi mi o to, że elf mógł się zdziwić, czy może ma tak w każdej piwnicy?

• Już w piwnicy, bez światła, jest taki półmrok, że słabo coś widać. Ale skill "widzenie w ciemności" jeszcze sobie z tym poradzi. Jak się na dnie piwnicy otworzy klapę to tam jest całkiem ciemno. Na to juz skill nie działa. Po prostu trzeba wrócić ze swiatłem.

@Cioldan napisał:

@pipboy79 ponowie pytanie z poprzedniego postu, bo dodałem po edycji i chyba pozostał niezauważony:
                          udostępniłem Ci ostatnio parę dokumentów przez google. Aktualną kartę postaci monco rozbudowaną o historie i towarzyszy, a także kronikę całej sesji od 1 tury.

• A to pw/czat z wczoraj wieczora nie przeszło do Ciebie?

@Cioldan napisał:

Daj znać czy nasze karty postaci są takie same, czy mamy jakieś różnice, bo wróciłbym do wydawania PD, ale to muszę sobie wszystko przypomnieć ;D.

• Pisałem wczoraj na pw. Tak, poza brakiem jednego skilla w nowej wersji, to reszta statów raczej się zgadza.

@Cioldan napisał:

Um. podstawowa wpadnie bez problemu jeśli wykorzystujemy w grze. Zaawansowana trzeba długo coś robić, a Zdolności to chyba tylko jak jest jakaś przerwa fabularna?

• No tak, mniej więcej jak mowisz. I dobrze aby dany skill był kulany w grze aby go wykupić Ale to tak ogólnie. Co do detali to zależy o co dokładnie chodzi bo to za każdym razem rozpatruję indywidualnie.

@Dekares napisał:

czy w drzwiach są jakieś zamki i czy znaleźlismy do nich klucze?

• Dzwi się zamyka od wewnątrz na zasuwy/rygle.

@Dekares napisał:

Cioldanie wydaje mi się, że antałek wina jaki znaleźli w wieży, beczki wina w piwnicy wież i kadź z wiśniówką to wszystko oddzielne źródła alkoholu, ale w sumie jest to rzecz do klaryfikację, Mistrzu?

• Tak to są trzy różne rzeczy:
                          • baniak z wiśniówką znalezioną przez mysliwych w przewróconym wozie
                          • antałek wina, znaleziony przez myśliwych w wieżach
                          • beczki z zapasem wody i wina jako standardowy zapas kompotu do picia

@Dekares napisał:

• Poza blankami na najwyższym piętrze, wieże nie są połączone.
                          • Z wieży do wieży, da się przejść albo blankami albo po gruncie od drzwi do drzwi.

@Dekares napisał:

• Trochę tak. Przychodzi razem z Kolesnikowem, więc już po przeszukaniu przez Duivela i razem z innymi myśliwymi też może pomyszkować po wieżach.

@Dekares napisał:

• Jaki test na przekonywanie? Kogo? W jakiej sprawie?

@Dekares napisał:

Jak rozumiem Przekonywanie na zabarykadowane i Przekonywanie co do konieczności wprowadzenia trochę dyscypliny w kwestii picia to oddzielne testy?

• Tak, na zabyrkadowanie i na picie to dwa osobne testy.

@Dekares napisał:

Zakładając, że odpowiedzi na moje powyższe pytania są twierdząceto Stefan będzie chciał zająć się najpierw ponownym zamknięciem/zabarykadowaniem na szybko drzwi(jakąś najprostsza akcja w stylu zamknie drzwi i po tym podeprze je jakąś kłodą) na dolnych poziomach wież z Wieselami i jeśli ten pomoże z Thiemo. Klucze do drzwi, Stefan będzie chciał schować w jakimś dogodnym miejscu koło drzwi prowadzących na mury prawej wieży. Jak sierżant nie uzna jego argumentów no to zawsze Jeager może "zapomnieć" ich zdać sierżantowi zanim pójdzie na zwiad(to działania na pewno nie ugryzie go później w tyłek ).

• No to to już złozona akcja jaka zależy i od decyzji BG i wyników rzutów, i reakcji BN czyli to juz raczej w poście a nie komentach.

@Dekares napisał:

Jak będzie mieć jeszcze czas(w sensie sierżant nie będzie go wzywał na rozmowę) to będzie chciał pomuszkować po wieży może wtedy trafi na te beczki z winem?

• W tej turze to już każdy BG i BN co zabierze się za myszkowanie, może trafić na ten zapas do picia. Gdzie myśliwi i tak przeszukują wieżę więc i tak trafią na ten zapas. Nie wiem czy jest sens sprawdzać czy ktoś odkrył ten zapas minutę wcześniej czy później.

@Dekares napisał:

• Stefan walczył na drodze więc może. Jak uzbiera PD.

@Dekares napisał:

• No to wysyłaj 🙂

@Dekares napisał:

• Ok.
                          1
                          • MirasM Niedostępny
                            MirasM Niedostępny
                            Miras jako Miras

Tobias nie powie o biegającym kuraku (bo to wg niego widział ale wraz z Beth rozejrzy się w miejscu gdzie jura znikła. Może będzie kolejna kura na rosół.

1
                            • DekaresD Online
                              DekaresD Online
                              Dekares jako Stefan

Czołem. Post poszedł.
                              Przepraszam że tak krótko ale w tym tygodniu więcej mi się nie uda.

EDIT: Udało mi się dodać jeszcze jedną scenkę.
                              W kwestii barykadowanie Stefan chce postawić sierżanta przed faktem dokonanym, co do picia to chce go przekonać do zadziałania w razie czego z pomocą jego i jego pomocników

Jak nasz elf odezwie się o włazie to tak jak wcześniej będzie chciał to sprawdzić przed rekonwsansem po za wieżą.
                              Na samym zwiadzie skieruje się w stronę zajazdu( ale zaczyna od najbliższego domu w tamtym kierunku) Tylko wypyta się Thiemo o jakieś imiona osób prywatnych widzących zajazd i inne info które pomogłoby mi się uwierzytelnić.

0
                              • CioldanC Niedostępny
                                CioldanC Niedostępny
                                Cioldan jako Duivel

Przepraszam za obsuwę. Wakacje już trwają i słabo z czasem.
                                Elf wypatruje, śledzi uważnie ruch wokół, wyłapuje jakieś dziwne rzeczyn. Generalnie jeśli kogoś spotkają to da Thiemo mówić pierwszemu, a sam będzie próbował ewentualnie zagadywać o ostatnie wydarzenia i wieści z wolny.

Elf za przełożonego ma teraz Kolesnikova, choć nadal nie jest mu ufny, to jednak przez szacunek do Petry i Inez, nie chce robić jakiegoś rabanu i traktuje sierżanta z należytym szacunkiem na jaki zasługuje jeden z dowódców w armii Marchii, a nie zbój. Dlatego informację o włazie przekazał tylko Kolędników właśnie i to na uboczu.

0
                                • Pipboy79P Niedostępny
                                  Pipboy79P Niedostępny
                                  Pipboy79 jako Pipboy79

Oki post wrzucony. Ale komenty dam jutro.

0
                                  • Pipboy79P Pipboy79

Oki post wrzucony. Ale komenty dam jutro.

Pipboy79P Niedostępny
                                    Pipboy79P Niedostępny
                                    Pipboy79 jako Pipboy79

Tura 51 - 2521.05.05; fst; południe

Oki, no to mamy kolejną turę 🙂 I tym razem akcja się rozbija na poszczególnych BG.

Termin na odpis powiedzmy do pt. 07.24.

Stan HP

Tobias 15/15 (s.zdrowy)
                                    Stefan 12/12 (s.zdrowy)
                                    Duivel 12/12 (s.zdrowy)

Stan PD

Stefan 10 PD za terminowy post

Stefan 10 PD za scenę powrotu do wieży

Stefan 10 PD za zamknięcie bramy

Stefan 10 PD za scenę odprawy na blankach

Tobias 10 PD za terminowy post

Tobias 10 PD za scenę rozmowy ze strażnikami

Tobias 15 PD za scenę rozmowy i światotworzenia Beth

Duivel 5 PD za wrzucony post

Duivel 15 PD za scenę rozmowy rodzinnej z Thiemo

Duivel 5 PD za pomysł hasła "Ostland żyje"

Duivel 5 PD za przekazanie Kolesnikowowi info o klapie w piwnicy

Duivel 10 PD za rozmowę z Thiemo przed wyjściem

Razem:

Tobias 440 + 35 = 475 PD
                                    Stefan 60 + 40 = 100 PD (miniony po 98 PD)
                                    Duivel 645 + 40 = 685 PD

Stan PZ

Tobias 375 PZ
                                    Stefan 18 PZ
                                    Duivel 40 PZ

Oki, to w tej turze minęło ok 1-2 pacierzy. Tak aby przyszykować się na patrol i go zacząć. Dalej jest południe.

@Wszyscy

• Kolesnikow przystał na pomysł Duivela aby przyjąć hasło rozpoznawcze "Ostland żyje!". Więc wszyscy BG je poznali przed wyjściem.

@Stefan

• Kolesnikow przyjął meldunek stefana o piciu swoich wojaków dość spokojnie. I obiecał się tym zająć. Tak samo o zablokowaniu bramy i ukryciu belek w jednej z wież.

• Potem Stefan z pomocnikami wyrusza na patrol. Jest trochę straszno i pusto. Widać ślady zniczeń/rabunków. Ale nic specjalnego się nie dzieje.

• W końcu dociera do zajazdu "Czerwone koło" o jakim wspominał Thiemo. Jest mniej więcej tam gdzie mówił, że będzie.

• Zajazd ma mur dookoła. Mniej więcej na ok 3 m czyli gdzieś do podłogi parteru i 1 piętra. Dlatego zasłania parter zajazdu, widać tylko górną kondygnację i dach.

• Brama jest częściowo otwarta. Przed nią stoi dwóch strażników. Czasem ktoś wchodzi lub wychodzi do/z środka. Przy bramie jest tablica ogłoszeń a na niej powieszony półnagi człowiek.

• Na koniec nie wiadomo czy strażnik zobaczył grupkę Stefana czy nie.

@Tobias

• Tobias i Beth ruszają tam gdzie Tobias wcześniej zauważył ruch. Z początku widzą kurczaki. Objgu udaje się ustrzelić 1-2 jeśli próbują.

• Większość patrolu szarpie nerwy ale dzieje się bez większych przygód. Aż oboje natykają się na dwójkę rabującą sklep mięsny. Obaj proponują deal czyli dadzą im dokończyć robotę a ci się ulotnią a potem będą mogli sami zabrać co chcą. Z tego co widać to na półkach są jeszcze weki, salcesony, kiełbasy, boczek etc.

• Pod koniec, Tobias widzi światło wychodzące z zakładu balwierza, kilka kamienic dalej.

@Duivel

• Kolesnikow przyjął meldunek o klapie w podłodze wieży.

• Duivel i Thiemo przeszli dość spokojnie do piekarni Alberta.

• Na miejscu, po pewnych perypetiach, Albert wpuszcza ich do środka. Zostają w kuchni. I jest początek rozmowy między nimi. I jak coś dalej to jest okazja w tej turze.

• Oki jak czegoś nie zapomniałem to chyba tyle 🙂
                                    1
                                    • DekaresD Online
                                      DekaresD Online
                                      Dekares jako Stefan

Czołem!
                                      Dzięki za post! Takie pytania:

• Rozumiem, że po za wniesieniem belek od bram do wież to udało nam się po blokować dolne wejścia do obydwu wież?
                                      • czy znajdujemy jakieś ciała albo duże kałuże krwi? Czy pojawiają się jakkieś ślady mogące wskazywać na siły chaosu? Np. jakieś wyryte symbole [wiecie jakieś klasyki sił chaosu i zniszczenia w stylu ośmioramiennej gwiazdy(tudzież 8*), wolność! równość! braterstwo! Albo Śmierć!, Krew Dla boga Krwi! czy I can't breathe ] ;).
                                      • mijaliśmy jakieś opuszczony wóz czy znaleźliśmy na nich coś interesującego?
                                        Po za tym jak blisko jest on od bramy? Chodzi mi o to czy nie możestanowić osłony dla ewentualnych napastników podczas szturmu? Jeśli Stefan tak to oceni to spróbuje z Wisielcami zepchnąć go na bok
                                      • czy strażnicy przy zajeździe noszą jakąś widoczną barwę? Może tego zbuntowanego regimentu?
                                      0
                                      • DekaresD Dekares

Czołem!

• Rozumiem, że po za wniesieniem belek od bram do wież to udało nam się po blokować dolne wejścia do obydwu wież?
                                        • czy znajdujemy jakieś ciała albo duże kałuże krwi? Czy pojawiają się jakkieś ślady mogące wskazywać na siły chaosu? Np. jakieś wyryte symbole [wiecie jakieś klasyki sił chaosu i zniszczenia w stylu ośmioramiennej gwiazdy(tudzież 8*), wolność! równość! braterstwo! Albo Śmierć!, Krew Dla boga Krwi! czy I can't breathe ] ;).
                                        • mijaliśmy jakieś opuszczony wóz czy znaleźliśmy na nich coś interesującego?
                                          Po za tym jak blisko jest on od bramy? Chodzi mi o to czy nie możestanowić osłony dla ewentualnych napastników podczas szturmu? Jeśli Stefan tak to oceni to spróbuje z Wisielcami zepchnąć go na bok
                                        • czy strażnicy przy zajeździe noszą jakąś widoczną barwę? Może tego zbuntowanego regimentu?
                                        Pipboy79P Niedostępny
                                        Pipboy79P Niedostępny
                                        Pipboy79 jako Pipboy79

@Dekares napisał:

Czołem!

• Szpoko 🙂

@Dekares napisał:

Rozumiem, że po za wniesieniem belek od bram do wież to udało nam się po blokować dolne wejścia do obydwu wież?

• Nie. Belki i drzwi do każdej z wież to dwie, niezależne od siebie rzeczy. Belki służą do zablokowania bram. Przekłada się je przez otwory w ścianach wieży aby wrota się nie otwierały. Jeśli schowaliście te belki do jednej z wież, to znaczy, że bramy są otwarte lub zamknięte tylko na słowo honoru (wystarczy popchnąć aby je otworzyć). Aby bramy były zamkniętę, trzeba przełożyć belki z wieży do wieży. Belki blokują otwieranie.

• A drzwi na poziomie gruntu zamyka się od wenątrz. Na drewniane blokady. I te belki od bram nie grają tu żadnej roli.

@Dekares napisał:

czy znajdujemy jakieś ciała albo duże kałuże krwi? Czy pojawiają się jakkieś ślady mogące wskazywać na siły chaosu? Np. jakieś wyryte symbole [wiecie jakieś klasyki sił chaosu i zniszczenia w stylu ośmioramiennej gwiazdy(tudzież 8*), wolność! równość! braterstwo! Albo Śmierć!, Krew Dla boga Krwi! czy I can't breathe ] ;).

• Są ślady splądrowania/walki (wyłamane drzwi, kipisz w środku, wywalone na zewnątrz rzeczy etc.). Ale czy powstały w trakcie walki czy rabunku to trudno ocenić.
                                        • Ciał zabitych nie widać.
                                        • Jakiegoś podejrzanego grafiti też nie.

@Dekares napisał:

mijaliśmy jakieś opuszczony wóz czy znaleźliśmy na nich coś interesującego?

• W ciągu całej trasy znaleźliście ze 3-4 porzucone wozy. W różnych miejscach.
                                        • Najbliższy od bramy jest ok 3-4 kamienice od niej. Może służyć za daleką osłonę patrząc od bramy. Jeśli go przesuwacie to test KRZ. Wóz i tak przesuniecie ale zdany/niezdany to szybciej/wolniej.
                                        • Co do plądrowania wozów to po 5 min na każdy. I znaleziska standardowych, domowych przedmiotów na 1k6 monet na każdy.

@Dekares napisał:

czy strażnicy przy zajeździe noszą jakąś widoczną barwę? Może tego zbuntowanego regimentu?

• Nie widać na nich tunik z barwami. Noszą coś brązowego, prawdopodobnie skórznię albo przeszywalnice. Dość powszechny zestaw dla milicji albo lekkiej piechoty.
                                        1
                                        • DekaresD Online
                                          DekaresD Online
                                          Dekares jako Stefan

Czołem!
                                          Pokolei l i co do co do belek i wież to rozumiem jak to działa. Pytanie dla pewności było takie czy po dokonaniu jednej czynności (wniesienia belek do wieży) wykonaliśmy drugą czyli zamknięcie i zabarykadowane drzwi do obydwu wież na dolnym poziomie?

Co do wozów to spychamy pierwszy, resztę zostawiamy tylko pobierznię je przeglądajac czy nie ma na nich np. kogoś albo czegoś niebezpiecznego, nic nie zabieramy.

0

Cześć! Wygląda na to, że jesteś zainteresowany tą rozmową, ale nie masz jeszcze konta.

Masz dość przewijania tych samych postów za każdą wizytą? Po zarejestrowaniu konta zawsze wrócisz dokładnie do tego samego miejsca, w którym byłeś wcześniej, możesz wtedy również wybrać opcję otrzymywania powiadomień nowych odpowiedziach (e-mailem lub powiadomieniem push). Będziesz też mógł zapisywać zakładki i głosować na posty, aby okazać uznanie innym członkom społeczności.

Z Twoją pomocą tez post mógłby być nawet lepszy 💗

Zarejestruj się Zaloguj się
                                          Odpowiedz
                                          • Odpowiedz, zakładając nowy temat
                                          Zaloguj się, aby odpowiedzieć
                                          • Najpierw najstarsze
                                          • Najpierw najnowsze
                                          • Najwięcej głosów

• Zaloguj się

• Nie masz konta? Zarejestruj się

• Aby wyszukiwać zaloguj się lub zarejestruj.