Przejdź do treści
  • Kategorie
  • Ostatnie
  • Tagi
  • Popularne
  • Świat
  • Użytkownicy
  • Grupy
  • Strona startowa
Skórki
  • Jasny
  • Brite
  • Cerulean
  • Cosmo
  • Flatly
  • Journal
  • Litera
  • Lumen
  • Lux
  • Materia
  • Minty
  • Morph
  • Pulse
  • Sandstone
  • Simplex
  • Sketchy
  • Spacelab
  • United
  • Yeti
  • Zephyr
  • Ciemny
  • Cyborg
  • Darkly
  • Quartz
  • Slate
  • Solar
  • Superhero
  • Vapor

• Domyślna (Cyborg)
  • Brak skórki
Zwiń
Patronite
  1. Start
  2. Dyskusje RPG
  3. AI w ilustratorskiej służbie MG

AI w ilustratorskiej służbie MG

Zaplanowany Przypięty Zablokowany Przeniesiony Dyskusje RPG
53 Posty 16 Uczestników 913 Wyświetlenia 2 Obserwuje
  • Najpierw najstarsze
  • Najpierw najnowsze
  • Najwięcej głosów
Odpowiedz
  • Odpowiedz, zakładając nowy temat
Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Ten temat został usunięty. Mogą go zobaczyć tylko użytkownicy upoważnieni do zarządzania tematami.
  • KetharianK Ketharian

text alternatywny

Oto mój bohater z sesji Daggerheart, utalentowany bard Rechotek Mlaskacz, który rozpoczyna właśnie epicki występ w karczmie „Pod Jesionem” w pierwszym rozdziale sesji Slanna.

Zawsze chciałem mieć takiego barda!

NamiN Niedostępny
    NamiN Niedostępny
    Nami
    Mecenas
    napisał ostatnio edytowany przez

@Ketharian napisał w AI w ilustratorskiej służbie MG:

text alternatywny

Oto mój bohater z sesji Daggerheart, utalentowany bard Rechotek Mlaskacz, który rozpoczyna właśnie epicki występ w karczmie „Pod Jesionem” w pierwszym rozdziale sesji Slanna.

Zawsze chciałem mieć takiego barda!

awww. ale słodziak
    jak to mówią ciocie przy wigilijny stole "pewnie kolejki dziewcząt sie za tobą ustawiają " 🫠😅

🥀If I had a flower for every time I thought of you, we could walk in our garden forever.

1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
    2
    • JhnWJ Niedostępny
      JhnWJ Niedostępny
      JhnW
      Administrator Obsługa Developer

A ja dziś po raz pierwszy wykorzystałem AI aby zilustrowało coś w sesji. Obrazek odrobinę humorystyczny (chyba do tego AI się najlepiej nadaje, gdy may dystans do jego tworów), ale bardzo mi się spodobał.
      szyld

♥
      3
      • NamiN Niedostępny
        NamiN Niedostępny
        Nami
        Mecenas

text alternatywny

Powiem szczerze, że obrazek ma szczątkowe i metaforyczne przesłanie 😄 Mimo wszystko tak bardzo mi się podoba jego styl, że postanowiłam wrzucić.

Michał jest ratownikiem medycznym, a Wiktoria korpo-ludkiem od spraw HR. Zostali zamknięci w biurowcu i badają trop kwarantanny, potencjalnej pandemii i ewentualnych umarlaków (to nigdy nie padło w sesji, ale wiemy o czym będzie!) Dlatego właśnie poprosiłam chata, aby zrobił ich w formie jednokadrowego komiksu w postaci detektywów 🙂 Podoba mi się, dlatego się dziele.

🥀If I had a flower for every time I thought of you, we could walk in our garden forever.

♥
        2
        • KetharianK Niedostępny
          KetharianK Niedostępny
          Ketharian
          Obsługa Moderator Mecenas
          napisał(a) ostatnio edytowany przez Ketharian

text alternatywny

„Autorem” powyższego obrazka jest Alex Dupont, który często publikuje imponujące ilustracje do świata WFRP na grupie FB „Warhammer AI Art”. Myślę, że jego projektu dobitnie pokazują jak potężnym narzędziem do ilustrowania sesji może być AI w rękach doświadczonego prompciarza.

Dla mnie absolutna bomba!

text alternatywny

Popieram postulat Gladina wzywający do zniszczenia 4-tej edycji WFRP!

😮 👎
          3
          • KetharianK Niedostępny
            KetharianK Niedostępny
            Ketharian
            napisał(a) ostatnio edytowany przez

text alternatywny

Wulf Rapecke z Wiedebachu w Talabeclandzie, łowca, tropiciel i nowicjusz kultu Taala, mój bohater w najnowszej sesji WFRP na forum. Dokładnie tak bym go sobie wyobrażał.

1
            • MarrrtM Niedostępny
              MarrrtM Niedostępny
              Marrrt
              Mecenas

text alternatywny

😂 💯
              3
              • MarikaM Niedostępny
                MarikaM Niedostępny
                Marika

Rzeczywiście wyszedł bardziej jak łowca serc z Young Adult fantasy romansu, niż ktoś, kto musi walczyć o przetrwanie w niebezpiecznych lasach Imperium.

Przyznanie się do błędu to nie słabość, lecz zwycięstwo prawdy nad ignorancją.

2
                • KetharianK Niedostępny
                  KetharianK Niedostępny
                  Ketharian

Zainspirowała mnie pewna żeńska bohaterka z innej sesji na innym forum - warhammerowo mroczna i niebezpieczna, ale jednocześnie piękna, słodka i urocza aż do schrupania - Wulf to taka jej męska wersja, chociaż nie aż tak niewinnie czarowna jak oryginał! 😉 (ale on też będzie miał coś do powiedzenia na każdy temat)!

MarikaM 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                  🍰
                  1
                  • MarrrtM Niedostępny
                    MarrrtM Niedostępny
                    Marrrt
                    Mecenas

Jest tak słodki, że nawet pal licho, że oczy osłania przed słońcem, które ma za plecami! I jeszcze na imię ma... Wulf:)
                    Bierz się za opowiadanie Keth:)

WiredW 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                    😂
                    4
                    • MarrrtM Marrrt

Jest tak słodki, że nawet pal licho, że oczy osłania przed słońcem, które ma za plecami! I jeszcze na imię ma... Wulf:)
                      Bierz się za opowiadanie Keth:)

WiredW Online
                      WiredW Online
                      Wired
                      napisał(a) ostatnio edytowany przez Wired

Nawet jak nie umie czytać to znajdzie się jakaś szlachcianka co go przygarnie. Tarzan swoich czasów 😄

1
                      • KynikosK Niedostępny
                        KynikosK Niedostępny
                        Kynikos

Szydzicie. Wulf po prostu pionieruje nowy podgatunek, Warhammer Romantasy, to oczywiste po jego pozie.

GenAI akceptuje w promptach odniesienia do gatunków, stylów i tym podobnych. Z mieszanymi rezultatami, ale warte nadmienienia. Zwłaszcza, że odnoszę wrażenie że wiele osób nie zdaje sobie z tego sprawy. Co wypluł mi GPT z prostym promptem "adapt into Warhammer Fantasy character art of Taalite hunter":

text alternatywny

Oczywiste relikty AI są obecne, ale to tylko przykład. Nie chciało mi się poprawiać choćby końcówki łuku po prawej, wychodzącej nie wiadomo skąd.

Your boos mean nothing, I've seen what makes you cheer.

👍
                        1
                        • KetharianK Niedostępny
                          KetharianK Niedostępny
                          Ketharian

text alternatywny

O mamciu, ten tutaj w ogóle mi się nie podoba, jest taki okropnie grimdarkowy, z gęby wygląda jak sam Ignacy Trzewiczek! Jak bym nim grał, czułbym potrzebę ustawicznego pociągania nosem, a ja pragnę warhammera optymistycznego i pełnego nadziei!

JohnyTRSJ 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                          -1
                          • KetharianK Ketharian

text alternatywny

O mamciu, ten tutaj w ogóle mi się nie podoba, jest taki okropnie grimdarkowy, z gęby wygląda jak sam Ignacy Trzewiczek! Jak bym nim grał, czułbym potrzebę ustawicznego pociągania nosem, a ja pragnę warhammera optymistycznego i pełnego nadziei!

JohnyTRSJ Niedostępny
                            JohnyTRSJ Niedostępny
                            JohnyTRS
                            Mecenas

@Ketharian napisał:
                            Jak bym nim grał, czułbym potrzebę ustawionego pociągania nosem, a ja pragnę warhammera oportunistycznego i pełnego nadziei!

Czuję tęsknotę za Daggerheartem. text alternatywny

178.255.46.143
                            Pan Psuj
                            Ciężkie pióro, ograniczona fantazja, blokada twórcza, niemoc tfurcza, masa nierozwiniętych pomysłów. Długie posty praktycznie niemożliwe.

😂
                            1
                            • KetharianK Niedostępny
                              KetharianK Niedostępny
                              Ketharian

text alternatywny

Daggerheart zawsze sercu miły, ale ten pomysł z napisaniem powieści naprawdę mi się spodobał. Mam już tytuł pierwszego tomu, fabule i galerię bohaterów, a kiedy przygotowywałem okładkę, AI napisało mi pierwsze pięć rozdziałów!

WiredW 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                              1
                              • JohnyTRSJ Niedostępny
                                JohnyTRSJ Niedostępny
                                JohnyTRS
                                Mecenas
                                napisał(a) ostatnio edytowany przez JohnyTRS

Tylko żebyś nie odleciał, jak Szyndler.

text alternatywny

Choć w sumie on nie potrzebował do tego AI.

text alternatywny

178.255.46.143
                                Pan Psuj
                                Ciężkie pióro, ograniczona fantazja, blokada twórcza, niemoc tfurcza, masa nierozwiniętych pomysłów. Długie posty praktycznie niemożliwe.

😂
                                1
                                • KetharianK Ketharian

text alternatywny

Daggerheart zawsze sercu miły, ale ten pomysł z napisaniem powieści naprawdę mi się spodobał. Mam już tytuł pierwszego tomu, fabule i galerię bohaterów, a kiedy przygotowywałem okładkę, AI napisało mi pierwsze pięć rozdziałów!

WiredW Online
                                  WiredW Online
                                  Wired

@Ketharian "krwawy opos" to dobry nick dla postaci XD Oposy to te co udają trupa w momencie zagrożenia, dobrze pamiętam?

0
                                  • KetharianK Ketharian

Zainspirowała mnie pewna żeńska bohaterka z innej sesji na innym forum - warhammerowo mroczna i niebezpieczna, ale jednocześnie piękna, słodka i urocza aż do schrupania - Wulf to taka jej męska wersja, chociaż nie aż tak niewinnie czarowna jak oryginał! 😉 (ale on też będzie miał coś do powiedzenia na każdy temat)!

MarikaM Niedostępny
                                    MarikaM Niedostępny
                                    Marika

@Kynikos napisał:

Szydzicie.

Ja akurat byłam śmiertelnie poważna.

@Ketharian napisał:

@Ketharian napisał:

Jeśli nie rozumiesz w czym problem, to odezwij się na PW. Chętnie Ci to kompleksowo wyjaśnię. Aczkolwiek widziałam jak w innej sesji zachwalałeś właśnie takie "trzewiczkowe" ilustracje, więc to raczej kwestia uparcia się z jakiegoś powodu na tę konkretną, niedopasowaną estetykę.

0
                                    • KetharianK Niedostępny
                                      KetharianK Niedostępny
                                      Ketharian

Zmartwiłem się znienacka, czy aby ta zabawa w portrety bohaterów sesji nie wywoła zaraz jakiegoś poważnego konfliktu, więc śpieszę czym prędzej z deeskalacją. To jest ilustracja mojego bohatera, która podoba się mnie, ale jak najbardziej nie musi się podobać innym. Poglądów na estetykę settingową (sam sobie wymyśliłem ten termin, upraszam o nieszukanie jego znaczenia w internecie ani tym bardziej informacji zwrotnej, że taki termin fachowo nie istnieje) jest tyle, ilu miłośników danego settingu; każdego święte prawo jak to sobie wyobraża. Z tym Trzewiczkiem to był taki żart nawiązujący do "jesiennej gawędy", ale nieszczęśliwie nie pomyślałem, że ktoś może go odebrać mocno poważnie - teraz jednak przypomniałem sobie jako ciekawostkę feedback jednego z graczy w starej sesji WFRP, który musiał za pomocą bodajże add-blockera blokować sobie awatar innego gracza w panelu sesyjnym LI, bo z powodu zaburzonej tym portretem immersji nie mógł się skoncentrować na grze. Ja sam nie przywiązuję aż takiej wagi do rzeczonej (właściwej / słusznej) estetyki, ale w geście deeskalacji jestem gotów mocno pobrzydzić mój obrazek dla potrzeb sesji.

Jednocześnie nie śmiałbym angażować innego użytkownika do kompleksowych objaśnień sedna problemu w prywatnej konwersacji, po pierwsze, szanuję cenny czas przedmówczyni, po drugie, istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że nie wykażę zrozumienia dla jej argumentów, co uczyni marnotrawstwo tego czasu jeszcze gorszym - niemniej doceniam dobre chęci i bardzo dziękuję.

Wybaczcie triggera, przepraszam, tak naprawdę nie był w najmniejszym stopniu zamierzony. Idę zabić jakiegoś bohatera w Alienie, trzymajcie za mnie kciuki!

☠ ❤
                                      1
                                      • MarikaM Niedostępny
                                        MarikaM Niedostępny
                                        Marika

Zaproponowałam w dobrej wierze rozmowę na PW, żeby nie zaśmiecać wątku, jako że problematyka jest naprawdę złożona. Nie sądziłam, że Cię to urazi.

Skoro jednak nie chcesz, to wyjaśnię tutaj, niestety tylko pokrótce — wyłącznie dla klarowności. Problemem rzadko jest uroda postaci, więc "pobrzydzanie" (nota bene mam nadzieję, że nie rozumiesz tego pejoratywnie) nie stanowi rozwiązania odnoszącego się do sedna problemu. Nasz gust jest subiektywny, ale ramy estetyczne danego świata już nie. Estetyka to wizualizacja konwencji w jakiej operuje dana fikcja. Aby świat przedstawiony działał, wypada zachować jego spójność estetyczno-narracyjną. Stawianie własnego komfortu wizualnego na pierwszym miejscu nie jest niczym złym i każdy ma do tego święte prawo. Sęk w tym by mieć jasność, że realizuje się w ten sposób własne potrzeby, a nie dostosowuje się do logiki danego settingu. Pewnych fundamentalnych założeń gatunkowych zwyczajnie nie da się zrelatywizować.

Z tego samego powodu ludzie kwestionują wygląd kostiumów czy dobór aktorów w Rings of Power czy nowej Odysei. Więc wydaje mi się, że dla każdego odbiorcy fikcji powinno to być w pełni zrozumiałe.

Powtórzę więc na koniec, że szanuję to, że podoba Ci się dany obrazek i moje komentarze nie miały na celu Ci go zohydzić. Zwróciłam jedynie uwagę jak prezentuje się w świetle ram gatunkowych Warhammera Fantasy, oraz jakie przesłanie wynika z jego estetyki. Jak najbardziej masz prawo użyć go w sesji, ale jednocześnie nie powinieneś być zdziwiony, że otoczenie zwraca na to uwagę.

🆒
                                        3
                                        • PiołunP Niedostępny
                                          PiołunP Niedostępny
                                          Piołun
                                          Mecenas
                                          napisał(a) ostatnio edytowany przez Piołun

Osobiście jestem zwolennikiem wykorzystywania generatorów obrazów AI podczas sesji, choć przyznaję, że narzędzia te nie są jeszcze idealne i nie każdemu udaje się za ich pomocą stworzyć atrakcyjną oprawę graficzną. Mówiąc obiektywnie, mnie również nie zawsze to wychodzi. Czy to źle? Nie. Mam nadzieję, że wiele osób dopiero uczy się korzystania z tych narzędzi i z czasem będą one coraz bardziej wzbogacały nasze rozgrywki. Sama jakość generatorów z pewnością również będzie rosła z roku na rok. Znam stanowisko mówiące, że fora tekstowe powinny zostawiać więcej roli wyobraźni, bo później nie da się odwidzieć niektórych wyobrażeń AI, ale nie przeszkadza mi to w warunkach forumowych. Gorzej jeśli książki nagle zaczną mieć więcej obrazków.

Mam też wrażenie, że praca z AI w formie dialogu i stopniowe nanoszenie poprawek rzeczywiście poprawiają jakość końcowego obrazu, a na dodatek AI rozwija się dzięki temu, więc mamy swój wkład w wychowywanie tego potworka. Czasem obserwuję różne sesje na forum i w niektórych wątkach naprawdę grafiki są świetne. Moje ulubione arty na forum tworzy obecnie @nami i muszę przyznać, że chętnie widziałbym ich jeszcze więcej!

Odchodząc o tematu, daje kilka wskazówek ode mnie, a nuż komuś się przydadzą. Nie będę ściemniał, że nie korzystam z płatnych wersji i subskrypcji, bo korzystam. Rozumiem więc, że nie wszyscy będą mogli skorzystać na tych tipach, ale może ktoś?

Ad 1.
                                          Przed wygenerowaniem obrazka warto najpierw poprosić AI o przygotowanie właściwego promptu. Możemy własnymi słowami, nawet głosowo, opisać szczegóły, na których nam zależy, a następnie poprosić o przełożenie ich na język odpowiedni dla danego generatora. Jest to więc praca dwuetapowa. AI często lepiej interpretuje prompt, który samo wcześniej uporządkowało. Potrafi również dostosować opis do konkretnego modelu, ponieważ różne generatory odmiennie rozumieją te same polecenia.

Ad 2.
                                          Jeżeli ktoś, tak jak ja, korzysta z generatora dostępnego w ChatGPT, warto co jakiś czas ponownie załączać podczas generowania awatary postaci. Z mojego doświadczenia działa to lepiej niż sama komenda, aby postacie na grafice przypominały siebie z wcześniejszych obrazów. ChatGPT z generatorem jest płatny, ale korzystam z niego na tyle często, że subskrypcja mi się opłaca.

Ad 3.
                                          Pozostając przy ChatGPT, generator ten dość dokładnie wykonuje instrukcje i zazwyczaj rozumie, co należy poprawić. Niestety często tworzy też charakterystyczny, powtarzalny wzór widoczny na grafikach, najczęściej w postaci ziarnistości albo specyficznej faktury tła. Omijam ten problem, korzystając dodatkowo z Midjourney. Jest to dość droga zabawa, ale przy rocznej subskrypcji można edytować również grafiki, które nie zostały wygenerowane bezpośrednio w Midjourney. Dzięki temu kilkoma kliknięciami da się usunąć niepotrzebne elementy, a funkcja upscale pomaga pozbyć się drażniącej ziarnistości tła obecnej czasem na obrazach z ChatGPT. Czasem też, jeśli liczymy na efekt artystyczny, lepiej po prostu korzystać z Midjourney, który dokładność promptu nadrabia artystycznym podejściem.

Ad 4.
                                          Generatory AI to oczywiście narzędzia, w których wyobraźnia liczy się w podobnym stopniu jak podczas pisania. Bardzo ciekawy efekt można uzyskać dzięki komendzie „point of view”, czyli „POV”. Grafika zostaje wtedy wygenerowana z perspektywy oczu postaci. Świetnie sprawdza się to na przykład podczas ilustrowania nowo odnalezionych, ukrytych przedmiotów. Warto również dokładnie określać położenie kamery, czyli punkt widzenia obrazu. Ciekawe rezultaty można uzyskać, prosząc o ujęcie z góry. Czasem dobrze jest też zastosować zbliżenie na istotny detal albo poprosić, aby postać lub przedmiot zostały uchwycone z profilu. Każdy, kto kiedykolwiek zajmował się fotografią albo montażem filmów, prawdopodobnie lepiej rozumie, jak wielkie znaczenie ma perspektywa. Sam przez kilka lat pracowałem jako fotograf ślubny, a wcześniej mocno interesowałem się fotografią. Coś z tego we mnie zostało i zdecydowanie pomaga mi podczas tworzenia promptów. Każda prośba, w której próbujemy komendami ukierunkować naświetlenie, pozycje kamery, określić strukturę kadru... pomaga.

To tyle ode mnie! Chętnie bym się dowiedział, czy ktoś z was ma jakieś swoje sztuczki do lepszego generowania! W końcu dzielenie się takimi tipami poprawia jakość grafik we wszystkich przygodach, a przynajmniej może to zrobić.

KynikosK 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                                          ♥
                                          4

Cześć! Wygląda na to, że jesteś zainteresowany tą rozmową, ale nie masz jeszcze konta.

Masz dość przewijania tych samych postów za każdą wizytą? Po zarejestrowaniu konta zawsze wrócisz dokładnie do tego samego miejsca, w którym byłeś wcześniej, możesz wtedy również wybrać opcję otrzymywania powiadomień nowych odpowiedziach (e-mailem lub powiadomieniem push). Będziesz też mógł zapisywać zakładki i głosować na posty, aby okazać uznanie innym członkom społeczności.

Z Twoją pomocą tez post mógłby być nawet lepszy 💗

Zarejestruj się Zaloguj się
                                          Odpowiedz
                                          • Odpowiedz, zakładając nowy temat
                                          Zaloguj się, aby odpowiedzieć
                                          • Najpierw najstarsze
                                          • Najpierw najnowsze
                                          • Najwięcej głosów

• Zaloguj się

• Nie masz konta? Zarejestruj się

• Aby wyszukiwać zaloguj się lub zarejestruj.