Panel sesji wdrożony.Proszę zapoznać się z tym tematem.
Mój dom murem podzielony [Glina]
-
Rekrutacja zapowiada się smakowicie, ale może zechciałbyś na początek opowiedzieć nam coś o sobie w kontekście roli Mistrza Gry? Tak słowem prezentacji?

-
Rekrutacja zapowiada się smakowicie, ale może zechciałbyś na początek opowiedzieć nam coś o sobie w kontekście roli Mistrza Gry? Tak słowem prezentacji?

@Ketharian Nie bardzo rozumiem, czy o to akurat chodzi, ale rolą mistrza gry będzie tutaj opisywanie sytuacji wyjściowej, odgrywanie NPC-ów, reagowanie na działania graczy, wprowadzanie nowych rzeczy do gry, coś w tym rodzaju. A o sobie... Jestem Gordian, gram i prowadzę od środkowej podstawówki, czyli tak mniej więcej od 20 lat. Z wykształcenia i zawodu jestem historykiem, co widać w moich erpegach, do których często wprowadzam historyczne elementy lub całość opieram na historii (czego mi ogólnie strasznie w erpegówku brakuje - przecież to kopalnia motywów, naprawdę nie trzeba robić kolejnych generycznych scenariuszy fantasy polegających z grubsza na tym samym). Bardzo lubię roleplay, "klimacenie" i wątki siadające na emocje.
-
Źle sformułowałem swoje pytanie, przepraszam. Chodziło mi właśnie o prezentację własnej osoby, kilka słów wprowadzenia. Gros pierwszych userów na Rolltelling to migranci z LastInn, nowe nicki z automatu budzą w nas podekscytowanie, bo „świeża krew” jest na wagę złota. Trzymam kciuki za powodzenie Twojej rekrutacji.
-
Źle sformułowałem swoje pytanie, przepraszam. Chodziło mi właśnie o prezentację własnej osoby, kilka słów wprowadzenia. Gros pierwszych userów na Rolltelling to migranci z LastInn, nowe nicki z automatu budzą w nas podekscytowanie, bo „świeża krew” jest na wagę złota. Trzymam kciuki za powodzenie Twojej rekrutacji.
@Ketharian Ja jestem z LastInn, tylko mało aktywny tam byłem
bardziej czytałem co się tam dzieje, niż cokolwiek więcej. -
Mam podręcznik do "Gliny" a chciałbym w to kiedyś zagrać, ale trudny historyczny setting tej sesji mnie trochę odstrasza. Z drugiej strony daje szansę na stworzenie mocnej kreacji na miarę Gebelsa z "Pitbulla" albo komisarza Gajewskiego z (nomen omen) "Gliny". Ciężkie granie, połamani przez życie ludzie z krwi i kości to coś co mi w duszy gra, więc rekrutacja kusi. Wstępnie jestem zainteresowany, ale jeszcze nie deklaruję nic ostatecznie.
-
@Ketharian Nie bardzo rozumiem, czy o to akurat chodzi, ale rolą mistrza gry będzie tutaj opisywanie sytuacji wyjściowej, odgrywanie NPC-ów, reagowanie na działania graczy, wprowadzanie nowych rzeczy do gry, coś w tym rodzaju. A o sobie... Jestem Gordian, gram i prowadzę od środkowej podstawówki, czyli tak mniej więcej od 20 lat. Z wykształcenia i zawodu jestem historykiem, co widać w moich erpegach, do których często wprowadzam historyczne elementy lub całość opieram na historii (czego mi ogólnie strasznie w erpegówku brakuje - przecież to kopalnia motywów, naprawdę nie trzeba robić kolejnych generycznych scenariuszy fantasy polegających z grubsza na tym samym). Bardzo lubię roleplay, "klimacenie" i wątki siadające na emocje.
@Gordian napisał w Mój dom murem podzielony [Glina]:
Z wykształcenia i zawodu jestem historykiem
Specjalista w jakim okresie historii?

Zawodowo co robisz jeśli mogę zapytać? Ciekawy jestem bo mam kolegę z liceum po historii (mediewista), ale kompletnie zawodowo odszedł od wykształcenia bo ciężko z robotą było u niego. -
Mam podręcznik do "Gliny" a chciałbym w to kiedyś zagrać, ale trudny historyczny setting tej sesji mnie trochę odstrasza. Z drugiej strony daje szansę na stworzenie mocnej kreacji na miarę Gebelsa z "Pitbulla" albo komisarza Gajewskiego z (nomen omen) "Gliny". Ciężkie granie, połamani przez życie ludzie z krwi i kości to coś co mi w duszy gra, więc rekrutacja kusi. Wstępnie jestem zainteresowany, ale jeszcze nie deklaruję nic ostatecznie.
@Arthur-Fleck raczej nie ma się czego bać
tak jak pisałem - wystarczy taka zwykła, "szkolna" wiedza o XX wieku, żadnych szczegółów. Po prostu trudno by było grać w to z kimś, kto nie wie np. co to było NSDAP. Ze stworzeniem postaci mogę pomóc 
-
Z wykształcenia i zawodu jestem historykiem
Specjalista w jakim okresie historii?

Zawodowo co robisz jeśli mogę zapytać? Ciekawy jestem bo mam kolegę z liceum po historii (mediewista), ale kompletnie zawodowo odszedł od wykształcenia bo ciężko z robotą było u niego.@Wired chwilowo katuję polską młodzież
ale nie wiem, ile jeszcze będę w tym zawodzie pracował (choć akurat u mnie pieniądze są dosyć dobre). A moja specjalność to "akurat to, co mnie w danej chwili zainteresuje" xD Serio, ja naprawdę potrafię skakać z kwiatka na kwiatek jeśli chodzi o epoki i część świata. Czytam, co mi wpadnie w ręce i tym się akurat zainteresuję. Tę kampanię też napisałem m. in. pod wpływem niedawno przeczytanej książki o NRD. Natomiast od skończenia studiów nie "badam" historii, akurat to nigdy mnie nie jarało. Magisterkę napisałem z kształtowania się włoskiej tożsamości narodowej na południu Włoch. Niby obroniłem się na 5, ale sam sobie takiej oceny na pewno bym nie dał 
-
Kusi. Szczerze szkoła całkowicie pomijała co się działo w Niemczech, a jedynie, że były podzielone I to było wszystko czego się dowiedziałam. Dopiero teraz de facto uczę się historii sama.
Ale sesja to dobry motywator. Niestety pierwsze słyszę, że taki system istnieje, więc muszę poszukać czym jest. -
Tytuł wzięty z piosenki Kultu, mam rację?
To tylko
Niestety się nie zgłoszę, za mało slotów na sesje, ale wygląda interesująco. -
Kusi. Szczerze szkoła całkowicie pomijała co się działo w Niemczech, a jedynie, że były podzielone I to było wszystko czego się dowiedziałam. Dopiero teraz de facto uczę się historii sama.
Ale sesja to dobry motywator. Niestety pierwsze słyszę, że taki system istnieje, więc muszę poszukać czym jest. -
Natomiast system to odgrywanie "życia" policjantów, którym życie prywatne i zawodowe mocno się ze sobą mieszają.
I to jest coś mnie ostatecznie kupuje. Takie ambitne granie na wielu poziomach, gdzie można zbudować pełnokrwistego bohatera. Od razu ostrzegam, że nie wykluczam grania ex-nazistą, który tak jak Hans Landa w "Bękartach wojny" był wyborowym i skutecznym śledczym na usługach III Rzeszy, ale na razie to jedna z opcji
Tak czy inaczej możesz mnie uwzględnić na liście chętnych. Kartę postaram się wysłać w tym tygodniu. W podręczniku "Gliny" widziałem że poszczególne archetypy mają już przydzielone polskie stopnie policyjne. Jak to robimy dla ich niemieckich odpowiedników z czasów Zimnej Wojny? -
To mnie też możesz uwzględnić. Jeszcze poderka nie widziałam, jakby co.
-
Natomiast system to odgrywanie "życia" policjantów, którym życie prywatne i zawodowe mocno się ze sobą mieszają.
I to jest coś mnie ostatecznie kupuje. Takie ambitne granie na wielu poziomach, gdzie można zbudować pełnokrwistego bohatera. Od razu ostrzegam, że nie wykluczam grania ex-nazistą, który tak jak Hans Landa w "Bękartach wojny" był wyborowym i skutecznym śledczym na usługach III Rzeszy, ale na razie to jedna z opcji
Tak czy inaczej możesz mnie uwzględnić na liście chętnych. Kartę postaram się wysłać w tym tygodniu. W podręczniku "Gliny" widziałem że poszczególne archetypy mają już przydzielone polskie stopnie policyjne. Jak to robimy dla ich niemieckich odpowiedników z czasów Zimnej Wojny?@Arthur-Fleck oczywiście, taka postać byłaby super, tylko w backgroundzie trzeba by też uwzględnić jak się prześlizgnął przez denazyfikację. A co do stopni, to rozpiszę cały poradnik świata przedstawionego. Roboczo możesz sobie dopisać polski stopień.
-
@Zell jasne, dzięki za zgłoszenie
poderek nie jest konieczny, pomogę przy tworzeniu postaci -
Tak czy inaczej możesz mnie uwzględnić na liście chętnych. Kartę postaram się wysłać w tym tygodniu. W podręczniku "Gliny" widziałem że poszczególne archetypy mają już przydzielone polskie stopnie policyjne. Jak to robimy dla ich niemieckich odpowiedników z czasów Zimnej Wojny?Od razu ostrzegam, że nie wykluczam grania ex-nazistą,
Ewentualnie przemyśl jeszcze może byłego agenta Abwehry, nie musiał być oficjalnie związany z SS i NSDAP, przez co łatwiej mu było się prześlizgnąć.
-
Z Zell przeniósł ten temat z Rekrutacje dnia