Przejdź do treści
  • Kategorie
  • Ostatnie
  • Tagi
  • Popularne
  • Świat
  • Użytkownicy
  • Grupy
Skórki
  • Light
  • Brite
  • Cerulean
  • Cosmo
  • Flatly
  • Journal
  • Litera
  • Lumen
  • Lux
  • Materia
  • Minty
  • Morph
  • Pulse
  • Sandstone
  • Simplex
  • Sketchy
  • Spacelab
  • United
  • Yeti
  • Zephyr
  • Dark
  • Cyborg
  • Darkly
  • Quartz
  • Slate
  • Solar
  • Superhero
  • Vapor

• Domyślna (Cyborg)
  • Brak skórki
Zwiń
  1. Start
  2. Rekrutacje
  3. Archiwum
  4. Mój dom murem podzielony [Glina]

Panel sesji wdrożony.Proszę zapoznać się z tym tematem.

Mój dom murem podzielony [Glina]

Zaplanowany Przypięty Zablokowany Przeniesiony Archiwum
17 Posty 7 Uczestników 243 Wyświetlenia
  • Najpierw najstarsze
  • Najpierw najnowsze
  • Najwięcej głosów
Odpowiedz
  • Odpowiedz, zakładając nowy temat
Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Ten temat został usunięty. Mogą go zobaczyć tylko użytkownicy upoważnieni do zarządzania tematami.
  • GordianG Niedostępny
    GordianG Niedostępny
    Gordian
    napisał ostatnio edytowany przez Gordian

Mój dom murem podzielony

obrazek

Berlin, rok 1958. Miasto ciągle nosi blizny wojny. W wielu miejscach między odbudowanymi kamienicami widać jeszcze ruiny zbombardowanych i zniszczonych przez artylerię domów. Po ulicach jeżdżą nowe samochody, otwierają się sklepy, kina czy bary, a mieszkańcy w gazetach coraz częściej widzą informacje o "cudzie gospodarczym". Życie zdaje się wracać do normy.

Ale Berlin nie jest zwykłym miastem. To wyspa zachodu pośrodku wschodniego świata. Przechodzisz przez ulicę i już jesteś w innym kraju, z innym systemem gospodarczym, politycznym i społecznym. Granica wciąż jest porowata. Ludzie przechodzą przez nią codziennie, odwiedzając rodzinę, handlując, a czasami uciekając. W powietrzu czuć napięcie, choć większość mieszkańców stara się o nim nie myśleć.

Policja w Berlinie ma szczególne zadanie. Musi pilnować porządku w mieście, które nigdy nie śpi, a co gorsza - w którym każde przestępstwo może się okazać czymś więcej. Każda kradzież to potencjalna próba przemytu przez granicę sektorową. Każde zabójstwo to potencjalny zamach lub likwidacja szpiega. Każda bójka w barze równie dobrze może stać się pretekstem do rozpętania III wojny światowej.

W takim właśnie mieście toczy się ta historia. Jej bohaterowie to członkowie berlińskiej Kriminalpolizei. Każdy z nich ma swoją przeszłość, swoje ambicje i tajemnice. Wszyscy jednak wiedzą jedno - w Belinie nic nie jest takie, jak na początku się wydaje. Zwłaszcza, że nad miastem zaczynają zbierać się czarne chmury...

Jak powyższy opis wspomina, gracze wcielą się w berlińskich policjantów pod koniec lat 50. XX w. Będziemy grać w "Glinę" - polski system oparty na mechanice Gumshoe z elementami PbtA, który polega na odgrywaniu policjantów. Nie jest to zwykły system o prowadzeniu śledztw. Te oczywiście występują i są integralną częścią gry, tak szczególny nacisk kładzie się na osobiste przeżycia bohaterów graczy, na to jak praca w policji wpływa na ich życie prywatne i vice versa. Policjanci są tu zwykłymi ludźmi, z własnymi problemami, traumami, ambicjami i ogólnie pojętym życiowym bagażem.

Nie wymagam znajomości systemu, będę pomagał. Natomiast dobrze by było, gdyby gracze mieli jakieś ogólne pojęcie o historii Niemiec i w ogóle Europy i świata w połowie XX wieku. Nie będę wymagał żadnych wielkich szczegółów, chodzi o wiedzę bardziej na poziomie "szkolnym", tzn. co się działo wtedy z Berlinem, w jakim położeniu znajdowały się wtedy Niemcy (podział na dwa państwa, potencjalny punkt zapalny zimnej wojny, nazistowska przeszłość i jej skutki) itp. Dobrze by było się też nastawić na to, że ten system jest wręcz stworzony do "ciężkiego" grania. Wątki różnego rodzaju traum, niejednoznacznych moralnie decyzji, rozsypującego się życia zawodowego lub/i prywatnego itp. to rzeczy, na które trzeba być tu gotowym.

Podsumowanie

• System: Glina
    • Ilość graczy: 3-5
    • Kryteria przyjęcia graczy: chęć do gry, akceptacja triggerów, przynajmniej pobieżna znajomość realiów epoki i przesłanie mi koncepcji swojej postaci.
    • Platforma: forum
    • Częstotliwość odpisów: 2 posty tygodniowo (w miarę możliwości, ale regularnie rzadsze odpisywanie uznam za rezygnację z gry i przejmę kontrolę nad postacią)
    • Dokumenty Google: może
    • Termin zakończenia rekrutacji: chwilowo zawieszona
    1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
    7
    • KetharianK Online
      KetharianK Online
      Ketharian
      Obsługa Moderator
      napisał ostatnio edytowany przez Ketharian

Rekrutacja zapowiada się smakowicie, ale może zechciałbyś na początek opowiedzieć nam coś o sobie w kontekście roli Mistrza Gry? Tak słowem prezentacji? 😏

Popieram postulat Gladina wzywający do zniszczenia 4-tej edycji WFRP!

GordianG 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
      0
      • KetharianK Ketharian

Rekrutacja zapowiada się smakowicie, ale może zechciałbyś na początek opowiedzieć nam coś o sobie w kontekście roli Mistrza Gry? Tak słowem prezentacji? 😏

GordianG Niedostępny
        GordianG Niedostępny
        Gordian
        napisał ostatnio edytowany przez

@Ketharian Nie bardzo rozumiem, czy o to akurat chodzi, ale rolą mistrza gry będzie tutaj opisywanie sytuacji wyjściowej, odgrywanie NPC-ów, reagowanie na działania graczy, wprowadzanie nowych rzeczy do gry, coś w tym rodzaju. A o sobie... Jestem Gordian, gram i prowadzę od środkowej podstawówki, czyli tak mniej więcej od 20 lat. Z wykształcenia i zawodu jestem historykiem, co widać w moich erpegach, do których często wprowadzam historyczne elementy lub całość opieram na historii (czego mi ogólnie strasznie w erpegówku brakuje - przecież to kopalnia motywów, naprawdę nie trzeba robić kolejnych generycznych scenariuszy fantasy polegających z grubsza na tym samym). Bardzo lubię roleplay, "klimacenie" i wątki siadające na emocje.

WiredW 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
        1
        • KetharianK Online
          KetharianK Online
          Ketharian
          Obsługa Moderator
          napisał ostatnio edytowany przez Ketharian

Źle sformułowałem swoje pytanie, przepraszam. Chodziło mi właśnie o prezentację własnej osoby, kilka słów wprowadzenia. Gros pierwszych userów na Rolltelling to migranci z LastInn, nowe nicki z automatu budzą w nas podekscytowanie, bo „świeża krew” jest na wagę złota. Trzymam kciuki za powodzenie Twojej rekrutacji.

Popieram postulat Gladina wzywający do zniszczenia 4-tej edycji WFRP!

0
          • KetharianK Ketharian

Źle sformułowałem swoje pytanie, przepraszam. Chodziło mi właśnie o prezentację własnej osoby, kilka słów wprowadzenia. Gros pierwszych userów na Rolltelling to migranci z LastInn, nowe nicki z automatu budzą w nas podekscytowanie, bo „świeża krew” jest na wagę złota. Trzymam kciuki za powodzenie Twojej rekrutacji.

GordianG Niedostępny
            GordianG Niedostępny
            Gordian

@Ketharian Ja jestem z LastInn, tylko mało aktywny tam byłem 😉 bardziej czytałem co się tam dzieje, niż cokolwiek więcej.

2
            • Arthur FleckA Niedostępny
              Arthur FleckA Niedostępny
              Arthur Fleck

Mam podręcznik do "Gliny" a chciałbym w to kiedyś zagrać, ale trudny historyczny setting tej sesji mnie trochę odstrasza. Z drugiej strony daje szansę na stworzenie mocnej kreacji na miarę Gebelsa z "Pitbulla" albo komisarza Gajewskiego z (nomen omen) "Gliny". Ciężkie granie, połamani przez życie ludzie z krwi i kości to coś co mi w duszy gra, więc rekrutacja kusi. Wstępnie jestem zainteresowany, ale jeszcze nie deklaruję nic ostatecznie.

1
              • GordianG Gordian

@Ketharian Nie bardzo rozumiem, czy o to akurat chodzi, ale rolą mistrza gry będzie tutaj opisywanie sytuacji wyjściowej, odgrywanie NPC-ów, reagowanie na działania graczy, wprowadzanie nowych rzeczy do gry, coś w tym rodzaju. A o sobie... Jestem Gordian, gram i prowadzę od środkowej podstawówki, czyli tak mniej więcej od 20 lat. Z wykształcenia i zawodu jestem historykiem, co widać w moich erpegach, do których często wprowadzam historyczne elementy lub całość opieram na historii (czego mi ogólnie strasznie w erpegówku brakuje - przecież to kopalnia motywów, naprawdę nie trzeba robić kolejnych generycznych scenariuszy fantasy polegających z grubsza na tym samym). Bardzo lubię roleplay, "klimacenie" i wątki siadające na emocje.

WiredW Online
                WiredW Online
                Wired

@Gordian napisał w Mój dom murem podzielony [Glina]:

Z wykształcenia i zawodu jestem historykiem

Specjalista w jakim okresie historii? 🙂
                Zawodowo co robisz jeśli mogę zapytać? Ciekawy jestem bo mam kolegę z liceum po historii (mediewista), ale kompletnie zawodowo odszedł od wykształcenia bo ciężko z robotą było u niego.

0
                • Arthur FleckA Arthur Fleck

Mam podręcznik do "Gliny" a chciałbym w to kiedyś zagrać, ale trudny historyczny setting tej sesji mnie trochę odstrasza. Z drugiej strony daje szansę na stworzenie mocnej kreacji na miarę Gebelsa z "Pitbulla" albo komisarza Gajewskiego z (nomen omen) "Gliny". Ciężkie granie, połamani przez życie ludzie z krwi i kości to coś co mi w duszy gra, więc rekrutacja kusi. Wstępnie jestem zainteresowany, ale jeszcze nie deklaruję nic ostatecznie.

GordianG Niedostępny
                  GordianG Niedostępny
                  Gordian

@Arthur-Fleck raczej nie ma się czego bać 😉 tak jak pisałem - wystarczy taka zwykła, "szkolna" wiedza o XX wieku, żadnych szczegółów. Po prostu trudno by było grać w to z kimś, kto nie wie np. co to było NSDAP. Ze stworzeniem postaci mogę pomóc 😉

0
                  • WiredW Wired

Z wykształcenia i zawodu jestem historykiem

Specjalista w jakim okresie historii? 🙂
                    Zawodowo co robisz jeśli mogę zapytać? Ciekawy jestem bo mam kolegę z liceum po historii (mediewista), ale kompletnie zawodowo odszedł od wykształcenia bo ciężko z robotą było u niego.

GordianG Niedostępny
                    GordianG Niedostępny
                    Gordian

@Wired chwilowo katuję polską młodzież 😅 ale nie wiem, ile jeszcze będę w tym zawodzie pracował (choć akurat u mnie pieniądze są dosyć dobre). A moja specjalność to "akurat to, co mnie w danej chwili zainteresuje" xD Serio, ja naprawdę potrafię skakać z kwiatka na kwiatek jeśli chodzi o epoki i część świata. Czytam, co mi wpadnie w ręce i tym się akurat zainteresuję. Tę kampanię też napisałem m. in. pod wpływem niedawno przeczytanej książki o NRD. Natomiast od skończenia studiów nie "badam" historii, akurat to nigdy mnie nie jarało. Magisterkę napisałem z kształtowania się włoskiej tożsamości narodowej na południu Włoch. Niby obroniłem się na 5, ale sam sobie takiej oceny na pewno bym nie dał 😅

0
                    • ZellZ Online
                      ZellZ Online
                      Zell
                      Moderator Obsługa

Kusi. Szczerze szkoła całkowicie pomijała co się działo w Niemczech, a jedynie, że były podzielone I to było wszystko czego się dowiedziałam. Dopiero teraz de facto uczę się historii sama. 🙄 Ale sesja to dobry motywator. Niestety pierwsze słyszę, że taki system istnieje, więc muszę poszukać czym jest.

Writing is a socially acceptable form of schizophrenia.

1
                      • JhnWJ Online
                        JhnWJ Online
                        JhnW
                        Administrator Obsługa Developer

Tytuł wzięty z piosenki Kultu, mam rację? 😉 To tylko 😄 Niestety się nie zgłoszę, za mało slotów na sesje, ale wygląda interesująco.

1
                        • ZellZ Zell

Kusi. Szczerze szkoła całkowicie pomijała co się działo w Niemczech, a jedynie, że były podzielone I to było wszystko czego się dowiedziałam. Dopiero teraz de facto uczę się historii sama. 🙄 Ale sesja to dobry motywator. Niestety pierwsze słyszę, że taki system istnieje, więc muszę poszukać czym jest.

GordianG Niedostępny
                          GordianG Niedostępny
                          Gordian

@Zell I generalnie tyle wystarczy, jeśli chodzi o historię 😉 Natomiast system to odgrywanie "życia" policjantów, którym życie prywatne i zawodowe mocno się ze sobą mieszają. Zapraszam 😉

@jhnw Owszem 😉

Arthur FleckA 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                          3
                          • GordianG Gordian

@Zell I generalnie tyle wystarczy, jeśli chodzi o historię 😉 Natomiast system to odgrywanie "życia" policjantów, którym życie prywatne i zawodowe mocno się ze sobą mieszają. Zapraszam 😉

@jhnw Owszem 😉

Arthur Fleck

Natomiast system to odgrywanie "życia" policjantów, którym życie prywatne i zawodowe mocno się ze sobą mieszają.

I to jest coś mnie ostatecznie kupuje. Takie ambitne granie na wielu poziomach, gdzie można zbudować pełnokrwistego bohatera. Od razu ostrzegam, że nie wykluczam grania ex-nazistą, który tak jak Hans Landa w "Bękartach wojny" był wyborowym i skutecznym śledczym na usługach III Rzeszy, ale na razie to jedna z opcji 😉 Tak czy inaczej możesz mnie uwzględnić na liście chętnych. Kartę postaram się wysłać w tym tygodniu. W podręczniku "Gliny" widziałem że poszczególne archetypy mają już przydzielone polskie stopnie policyjne. Jak to robimy dla ich niemieckich odpowiedników z czasów Zimnej Wojny?

GordianG JohnyTRSJ 2 odpowiedzi Ostatnia odpowiedź
                            1
                            • ZellZ Online
                              ZellZ Online
                              Zell
                              Moderator Obsługa

To mnie też możesz uwzględnić. Jeszcze poderka nie widziałam, jakby co.

Writing is a socially acceptable form of schizophrenia.

0

Natomiast system to odgrywanie "życia" policjantów, którym życie prywatne i zawodowe mocno się ze sobą mieszają.

I to jest coś mnie ostatecznie kupuje. Takie ambitne granie na wielu poziomach, gdzie można zbudować pełnokrwistego bohatera. Od razu ostrzegam, że nie wykluczam grania ex-nazistą, który tak jak Hans Landa w "Bękartach wojny" był wyborowym i skutecznym śledczym na usługach III Rzeszy, ale na razie to jedna z opcji 😉 Tak czy inaczej możesz mnie uwzględnić na liście chętnych. Kartę postaram się wysłać w tym tygodniu. W podręczniku "Gliny" widziałem że poszczególne archetypy mają już przydzielone polskie stopnie policyjne. Jak to robimy dla ich niemieckich odpowiedników z czasów Zimnej Wojny?

GordianG Niedostępny
                                GordianG Niedostępny
                                Gordian

@Arthur-Fleck oczywiście, taka postać byłaby super, tylko w backgroundzie trzeba by też uwzględnić jak się prześlizgnął przez denazyfikację. A co do stopni, to rozpiszę cały poradnik świata przedstawionego. Roboczo możesz sobie dopisać polski stopień.

1
                                • ZellZ Zell

To mnie też możesz uwzględnić. Jeszcze poderka nie widziałam, jakby co.

GordianG Niedostępny
                                  GordianG Niedostępny
                                  Gordian

@Zell jasne, dzięki za zgłoszenie 😉 poderek nie jest konieczny, pomogę przy tworzeniu postaci

0

JohnyTRSJ Niedostępny
                                    JohnyTRSJ Niedostępny
                                    JohnyTRS

@Arthur-Fleck

Od razu ostrzegam, że nie wykluczam grania ex-nazistą,

Ewentualnie przemyśl jeszcze może byłego agenta Abwehry, nie musiał być oficjalnie związany z SS i NSDAP, przez co łatwiej mu było się prześlizgnąć.

178.255.46.143
                                    Pan Psuj
                                    Ciężkie pióro, ograniczona fantazja, blokada twórcza, niemoc tfurcza, masa nierozwiniętych pomysłów. Długie posty praktycznie niemożliwe.

2
                                    • ZellZ Zell przeniósł ten temat z Rekrutacje dnia
                                    Odpowiedz
                                    • Odpowiedz, zakładając nowy temat
                                    Zaloguj się, aby odpowiedzieć
                                    • Najpierw najstarsze
                                    • Najpierw najnowsze
                                    • Najwięcej głosów

• Zaloguj się

• Nie masz konta? Zarejestruj się

• Aby wyszukiwać zaloguj się lub zarejestruj.