Przejdź do treści
  • Kategorie
  • Ostatnie
  • Tagi
  • Popularne
  • Świat
  • Użytkownicy
  • Grupy
Skórki
  • Light
  • Brite
  • Cerulean
  • Cosmo
  • Flatly
  • Journal
  • Litera
  • Lumen
  • Lux
  • Materia
  • Minty
  • Morph
  • Pulse
  • Sandstone
  • Simplex
  • Sketchy
  • Spacelab
  • United
  • Yeti
  • Zephyr
  • Dark
  • Cyborg
  • Darkly
  • Quartz
  • Slate
  • Solar
  • Superhero
  • Vapor

• Domyślna (Cyborg)
  • Brak skórki
Zwiń
  1. Start
  2. Sesje inne
  3. Komentarze
  4. Serce tajgi [Zew Cthulhu] - komentarze
Serce tajgi
GordianG
Gordian jako
Gordian
Mistrz Gry
KaworuK
Kaworu jako
Eleonora Croft
AgnesA
Agnes jako
Violet Shane
ElvisE
Elvis jako
Ren Watanabe
CyganC
Cygan jako
Walter Murdock (William Evans)
KetharianK
Ketharian jako
John Carter (Mike Dundee)

Panel sesji wdrożony.Proszę zapoznać się z tym tematem.

Serce tajgi [Zew Cthulhu] - komentarze

Zaplanowany Przypięty Zablokowany Przeniesiony Komentarze
sercetajgi
77 Posty 7 Uczestników 626 Wyświetlenia 2 Obserwuje
  • Najpierw najstarsze
  • Najpierw najnowsze
  • Najwięcej głosów
Odpowiedz
  • Odpowiedz, zakładając nowy temat
Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Ten temat został usunięty. Mogą go zobaczyć tylko użytkownicy upoważnieni do zarządzania tematami.
  • KetharianK Ketharian

Trzy tygodnie to masa czasu na naukę czegokolwiek! Przejrzałem skille Johna pod kątem logiki nauki na pełnomorskim statku (bo takie na przykład nasłuchiwanie czy tropienie raczej średnio tam pasują) - John może zaoferować broń palną (karabin; pod warunkiem, że profesor dokupi amunicję), wiedzę o naturze, nawigację, pierwszą pomoc, sztukę przetrwania w tajdze i język rosyjski.

W ramach pracy dorywczej wylosowałem 3 dolary (screen poniżej), listę zakupów jeszcze doślę.

text alternatywny

Mam też pytanie powodowane czystą ciekawością, w ramach small-talku. Pierwsze koty poszły za płoty, pierwsze kolejki za nami. Sesja z nieznajomymi graczami zawsze rodzi pewne obawy na samym początku, bo często zdarza się, że początkujący w naszym gronie userzy szybko rezygnują z gry stwierdzając, że to jednak nie rodzaj rozrywki dla nich - a tymczasem tutaj wszyscy idziemy twardo do przodu i każdy stara się wnieść naprawdę fajną cegiełkę w budowę tej opowieści, co sprawia, że przyjemnie się uczestniczy w tej sesji. A skoro losy zostały przełamane, chciałbym jako gracz podpytać o Was. Znam tu tylko Kaworu, grywał na LI podobnie jak ja od dobrych paru lat i podobnie jak ja przeniósł się na RT po zgonie LI. Wiem tyle o Gordianie, że bywał czasami na LI i że Agnes jest jego znajomą. Więc jeśli nie macie nic przeciwko, może byśmy się trochę poznali? Jest to Wasze pierwsze podejście do pisanego RPG czy już wcześniej graliście tak gdzieś indziej? A może bawiliście się też w mistrzowanie takich sesji? I jakie jeszcze systemy / settingi lubicie oprócz Zewu Cthulhu? I jak właściwie do nas trafiliście? (w sensie, na Rolltelling).

Mam nadzieję, że MG wybaczy mi ten mały off-topic.

ElvisE Niedostępny
    ElvisE Niedostępny
    Elvis jako Ren Watanabe
    napisał(a) ostatnio edytowany przez Elvis

@Ketharian ja gram pierwszy raz w RPG'a a do gry zachęcił mnie @cygan, który irl jest moim przyjacielem

w rzucie k6 na dorywczą pracę wyrzuciłem 5

1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
    0
    • ElvisE Niedostępny
      ElvisE Niedostępny
      Elvis jako Ren Watanabe
      napisał(a) ostatnio edytowany przez

@gordian jeśli spoza cennika chciałbym kupić ciepłe ubranie, plecak podróżny, książkę o technikach manipulacji (na perswazje) oraz lusterko

GordianG 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
      0
      • KetharianK Online
        KetharianK Online
        Ketharian jako John Carter (Mike Dundee)
        Obsługa Moderator

Pani i panowie, gdybyście się nie przyznali do pierwszego razu, sam bym tego nie odgadł. Bardzo dobrze sobie radzicie, autentycznie gratuluję. Czuję, że wspólnymi siłami epicko przetrzepiemy tym yeti skórę!

Popieram postulat Gladina wzywający do zniszczenia 4-tej edycji WFRP!

2
        • ElvisE Elvis

@gordian jeśli spoza cennika chciałbym kupić ciepłe ubranie, plecak podróżny, książkę o technikach manipulacji (na perswazje) oraz lusterko

GordianG Niedostępny
          GordianG Niedostępny
          Gordian jako Gordian

@Elvis powiedzmy, że jak wyżej 4$ za całość

0
          • KetharianK Ketharian

@gordian , czy ja dobrze pamiętam, że nasza zamożność wynosiła 2x 15, czyli 30 dolarów na start?

GordianG Niedostępny
            GordianG Niedostępny
            Gordian jako Gordian

@Ketharian nie tyle wynosiła, tylko tyle mogła maksymalnie wynosić

0
            • GordianG Niedostępny
              GordianG Niedostępny
              Gordian jako Gordian
              napisał(a) ostatnio edytowany przez Gordian

Macie odpis. W następnym poście dalej możecie jeszcze jeszcze pisać retrospektywnie o przygotowaniach, ale wątki w klubie już kończcie. Mój następny post będzie już końcem prologu, na statku wejdzie już prawdziwa fabuła.

Jeśli chcecie, możecie wprowadzić jakiegoś enpeca ze sobą, którego przejmiecie, jeśli wasza postać by zginęła.

1
              • AgnesA Niedostępny
                AgnesA Niedostępny
                Agnes jako Violet Shane

@cygan Przemknęło mi wcześniej przez myśl, że jeśli nikt tego Violet nie powie wprost, to może nie wpaść nawet na wzięcie ciepłych ubrań.

2
                • KaworuK Online
                  KaworuK Online
                  Kaworu jako Eleonora Croft
                  napisał(a) ostatnio edytowany przez Kaworu

Hej 😉

Dalej nie wiem czy kupiłem za 2 dolary te ciepłe ubrania czy nie, ciężko mi ujrzeć w cenniku odpowiednik, mam wrażenie, że te ubrania (zwłaszcza kobiece) w tym cenniku są nieco... dziwne? xD

Poprosiłbym o jakąś pomoc 😉

ps. Jako, że nie wiem, czy Eleonora była w stanie je kupić, nie wiem do końca, jak wyglądały jej przygotowania... smuciam 😛 I z tego względu nieco krótki post ode mnie, nie gniewajcie 😉

0
                  • KetharianK Online
                    KetharianK Online
                    Obsługa Moderator

Na początek chciałbym przeprosić za kilka dni laga w postowaniu, troszeczkę mnie przygniotły inne rzeczy, ale już jestem w porcie. Co do sceny z dziwnymi jegomościami, nie wymaga ona osobnej fabularki, zadowolę się w zupełności opisem ich reakcji w komentarzach, żeby nie spowalniać biegu narracji. Generalnie myśliwy chce sprawdzić jak się w stosunku do niego zachowają - jeśli pozytywnie / neutralnie, będzie im życzył udanej podróży. Jeśli negatywnie, ale bez ryzyka eskalacji, John wycofa się z pozorowaną obojętnością, ale chętnie porozmawia z profesorem o roli tych towarzyszy (no chyba że oni z nami nie płyną, tylko zaraz będą nas zaganiali pałkami na trap, żebyśmy się w ostatniej chwili nie rozmyślili).

Jednym z pytań, które John na pewno zada profesorowi będzie dotyczyło portu docelowego, bo aż dziw, że nikt z nas o to nie zapytał w knajpie (albo to przeoczyłem). Spyta też o dokumenty, bo paszportu nie posiada.

AgnesA 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                    0
                    • KaworuK Kaworu

Hej 😉

Dalej nie wiem czy kupiłem za 2 dolary te ciepłe ubrania czy nie, ciężko mi ujrzeć w cenniku odpowiednik, mam wrażenie, że te ubrania (zwłaszcza kobiece) w tym cenniku są nieco... dziwne? xD

Poprosiłbym o jakąś pomoc 😉

ps. Jako, że nie wiem, czy Eleonora była w stanie je kupić, nie wiem do końca, jak wyglądały jej przygotowania... smuciam 😛 I z tego względu nieco krótki post ode mnie, nie gniewajcie 😉

GordianG Niedostępny
                      GordianG Niedostępny
                      Gordian jako Gordian

@Kaworu spoko, napisałem wam że takie rzeczy są za tyle, więc są.

0
                      • KetharianK Ketharian

Na początek chciałbym przeprosić za kilka dni laga w postowaniu, troszeczkę mnie przygniotły inne rzeczy, ale już jestem w porcie. Co do sceny z dziwnymi jegomościami, nie wymaga ona osobnej fabularki, zadowolę się w zupełności opisem ich reakcji w komentarzach, żeby nie spowalniać biegu narracji. Generalnie myśliwy chce sprawdzić jak się w stosunku do niego zachowają - jeśli pozytywnie / neutralnie, będzie im życzył udanej podróży. Jeśli negatywnie, ale bez ryzyka eskalacji, John wycofa się z pozorowaną obojętnością, ale chętnie porozmawia z profesorem o roli tych towarzyszy (no chyba że oni z nami nie płyną, tylko zaraz będą nas zaganiali pałkami na trap, żebyśmy się w ostatniej chwili nie rozmyślili).

Jednym z pytań, które John na pewno zada profesorowi będzie dotyczyło portu docelowego, bo aż dziw, że nikt z nas o to nie zapytał w knajpie (albo to przeoczyłem). Spyta też o dokumenty, bo paszportu nie posiada.

AgnesA Niedostępny
                        AgnesA Niedostępny
                        Agnes jako Violet Shane

@Ketharian Violet nadal nie wie, gdzie jest Syberia, więc dużo by jej nie dało pytanie, gdzie najpierw płyniemy XD

0
                        • GordianG Niedostępny
                          GordianG Niedostępny
                          Gordian jako Gordian

@ketharian @kaworu @cygan @elvis @agnes

Jest odpis.

1. Ponieważ jestem wrednym MG, wszyscy muszą wykonać rzut na kondycję, czy nie złapie ich choroba morska - porażka w teście oznacza, czujecie się fatalnie i macie -10 do wszystkich testów dopóki nie opuścicie statku.
                          2. Wpiszcie do ekwipunku 300$ i fałszywy paszport. Wymyślcie sobie wszyscy fałszywą tożsamość, którą macie wpisaną w dokumenty.
                          3. Podróż statkiem zajmie około 3 tygodni (w fabule). Możecie tu robić, na co macie ochotę. Jak nie macie pomysłu, możecie np. rozwijać umiejętności (np. ucząc się z zakupionych książek, pomagać na statku, uczyć się od innych, trenować z "czwórką" - cokolwiek wam przyjdzie do głowy), socjalizować się (npc są do waszej dyspozycji i możecie robić z nimi co chcecie, byleby ich nie zabijać), uprawiać pokładowy hazard, co tam się wam podoba. Jak nie będziecie mieli pomysłów i nic się nie będzie działo, to się zastanowię czy przyśpieszać podróż, czy wprowadzać tu jakieś rzeczy.
                          AgnesA 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                          1
                          • GordianG Gordian

@ketharian @kaworu @cygan @elvis @agnes

Jest odpis.

1. Ponieważ jestem wrednym MG, wszyscy muszą wykonać rzut na kondycję, czy nie złapie ich choroba morska - porażka w teście oznacza, czujecie się fatalnie i macie -10 do wszystkich testów dopóki nie opuścicie statku.
                            2. Wpiszcie do ekwipunku 300$ i fałszywy paszport. Wymyślcie sobie wszyscy fałszywą tożsamość, którą macie wpisaną w dokumenty.
                            3. Podróż statkiem zajmie około 3 tygodni (w fabule). Możecie tu robić, na co macie ochotę. Jak nie macie pomysłu, możecie np. rozwijać umiejętności (np. ucząc się z zakupionych książek, pomagać na statku, uczyć się od innych, trenować z "czwórką" - cokolwiek wam przyjdzie do głowy), socjalizować się (npc są do waszej dyspozycji i możecie robić z nimi co chcecie, byleby ich nie zabijać), uprawiać pokładowy hazard, co tam się wam podoba. Jak nie będziecie mieli pomysłów i nic się nie będzie działo, to się zastanowię czy przyśpieszać podróż, czy wprowadzać tu jakieś rzeczy.
                            AgnesA Niedostępny
                            AgnesA Niedostępny
                            Agnes jako Violet Shane

@Gordian rzut na kondycję wszedł 🙃

1
                            • KetharianK Online
                              KetharianK Online
                              Obsługa Moderator

Dziękuję za najnowszy wpis, John poczuł się spokojniejszy opuszczając hałaśliwe San Francisco. Rzuciłem na Kondycję w drużynowym dice roomie, 49/80. Siadam do fabularki, ale miałbym jednocześnie kilka pytań do MG w temacie otoczki fabularnej. Jak nazywa się nasz statek, pod jaką pływa banderą, jakiej narodowości jest załoga i jak nazywa się kapitan? Jak zostaliśmy zakwaterowani (w sensie, rozdzieleni po kajutach), jaki jest standard tego zakwaterowania. Nie jest to wiedza niezbędna do dalszej gry, ale wniosłaby dodatkową dawkę klimatu świata.

Co do dzielenia się skillami, jak już napomknąłem wcześniej, John może udzielić lekcji z zakresu strzelectwa, pierwszej pomocy, nawigacji i przetrwania w tajdze - aczkolwiek teraz to już nie John Carter, tylko Michael Dundee z Queensland.

1
                              • GordianG Niedostępny
                                GordianG Niedostępny
                                Gordian jako Gordian

@ketharian Ooo, ciekawe pytania, dzięki 😉

No to może tak. Statek nazywa się SS Providence, pływa pod banderą amerykańską, załoga to w większości Amerykanie, choć jest tu też paru Latynosów, Włochów i Chińczyków. Kapitan nazywa się Henry Phillips.
                                Standard zakwaterowania jest raczej niski (to nie jest statek pasażerski), ale nie katastrofalny. Każdy ma do dyspozycji pryczę z cienkim materacem w małej kajucie, pod pryczami stoją metalowe skrzynie na wasze rzeczy osobiste. Kajuty są małe i ciasne, dzielone po 3-4 osoby, o prywatności zapomnijcie. Posiłki dwa dziennie, śniadanie i obiadokolacja, jedzone w małej stołówce na metalowych talerzach (cóż, dla wielu z was to i tak wysoki standard, jak na te czasy...). Na śniadanie dostajecie kawałek razowego chleba, jajko na twardo i mocną kawę, raz na tydzień, w niedziele, do tego plasterek bekonu. Obiadokolacje to najczęściej ryby z puszki (czasem świeże, jak uda się coś złowić na bieżąco) z fasolą i ziemniakami, czasem w formie zupy, a w niedziele gulasz wieprzowy. Toalety to raczej wspólne śmierdzące i wąskie wychodki spłukiwane ręcznie wodą morską. Umyć się można co najwyżej w morskiej wodzie, która jest zbierana w miskach.

Zakwaterowanie:

1. Kobiety, czyli Violet (@agnes), Eleonora (@kaworu) I Rosa plus jeszcze jakaś enpecka (możecie sobie wymyślić),
                                2. Walter (@cygan), Ren (@elvis), Samuel i Franny,
                                3. John (@ketharian), Nate, Biggy i jakiś enpec,
                                4. Red, Ticky i dwóch innych enpeców
                                1
                                • KetharianK Online
                                  KetharianK Online
                                  Obsługa Moderator

text alternatywny

Mój odpis fabularny trafił do sesji i mam nadzieję, że @gordian nie będzie mi miał za złe zilustrowanie naszego statku na pełnym morzu. Poniżej garść innych pytań, na które odpowiedzi mogą spokojnie trafić tutaj, do wątku komentarzy bez ubierania ich w szatę fabularną.

- Czy w Japonii czeka ktoś miejscowy, kto wspomoże nas w poszukiwaniu rzekomego świadka? Czy znamy ostatnie miejsce jego pobytu?

- Kto będzie zarządzał zakupem ekwipunku na potrzeby syberyjskiej części wyprawy podczas pobytu w Jokohamie?

- Jak dokładnie nazywają się inni NPC poza grubiańską czwórką (imię i nazwisko) i czy mają pełnić jakąś specyficzną funkcję w ekspedycji?

- W którym radzieckim porcie zejdziemy na ląd na kontynencie i dokąd następnie się udamy? Czy Chance ma tam jakieś kontakty czy też będziemy od początku zdani wyłącznie na siebie?

Drodzy współgracze, chciałbym raz jeszcze podbić temat wzajemnego dawania sobie lekcji umiejętności podczas podróży. O ile czegoś nie pominąłem, na ten moment zaoferował się @Kaworu , chociaż jego specjalizacja niezbyt idzie w parze z wykształceniem i zainteresowaniami myśliwego. Biorąc pod uwagę specyfikę japońskiego etapu podróży, John chętnie nauczy się formułek grzecznościowych w języku japońskim oraz szeroko pojętej kultury, zwłaszcza zachowań w kontakcie z lokalsami.

@agnes , @elvis , @cygan - czy Wasi bohaterowie byliby zainteresowani przekazaniem wiedzy i jakie skille byście zaproponowali?

@agnes , wydaje mi się, że nie okazałaś nam jeszcze awatara swojej postaci, prawda? Masz jakiś pomysł na portret Violet? Pytam nie tylko ze względu na zdrożną ciekawość, ale i uruchomiony od wczoraj jako nowa funkcja panel sesyjny, gdzie ikony graczy można zastąpić na potrzeby danej sesji portretem BG właśnie.

Wypatruję niecierpliwie Waszych odpisów!

0
                                  • CyganC Online
                                    CyganC Online
                                    Cygan jako Walter Murdock (William Evans)

@ketharian Walter z wiedzy której mógłby nauczyć na statku posiada: elektrykę, mechanikę, inżynierię, fizykę, rysunek techniczny i gotowanie, a jeśli chodzi o naukę to z chęcią nauczyłby się czegoś co pomoże mu przetrwać w trudnych warunkach Syberii np. sztukę przetrwania lub nawigację.

1
                                    • KetharianK Ketharian

text alternatywny

Mój odpis fabularny trafił do sesji i mam nadzieję, że @gordian nie będzie mi miał za złe zilustrowanie naszego statku na pełnym morzu. Poniżej garść innych pytań, na które odpowiedzi mogą spokojnie trafić tutaj, do wątku komentarzy bez ubierania ich w szatę fabularną.

- Czy w Japonii czeka ktoś miejscowy, kto wspomoże nas w poszukiwaniu rzekomego świadka? Czy znamy ostatnie miejsce jego pobytu?

- Kto będzie zarządzał zakupem ekwipunku na potrzeby syberyjskiej części wyprawy podczas pobytu w Jokohamie?

- Jak dokładnie nazywają się inni NPC poza grubiańską czwórką (imię i nazwisko) i czy mają pełnić jakąś specyficzną funkcję w ekspedycji?

- W którym radzieckim porcie zejdziemy na ląd na kontynencie i dokąd następnie się udamy? Czy Chance ma tam jakieś kontakty czy też będziemy od początku zdani wyłącznie na siebie?

Drodzy współgracze, chciałbym raz jeszcze podbić temat wzajemnego dawania sobie lekcji umiejętności podczas podróży. O ile czegoś nie pominąłem, na ten moment zaoferował się @Kaworu , chociaż jego specjalizacja niezbyt idzie w parze z wykształceniem i zainteresowaniami myśliwego. Biorąc pod uwagę specyfikę japońskiego etapu podróży, John chętnie nauczy się formułek grzecznościowych w języku japońskim oraz szeroko pojętej kultury, zwłaszcza zachowań w kontakcie z lokalsami.

@agnes , @elvis , @cygan - czy Wasi bohaterowie byliby zainteresowani przekazaniem wiedzy i jakie skille byście zaproponowali?

@agnes , wydaje mi się, że nie okazałaś nam jeszcze awatara swojej postaci, prawda? Masz jakiś pomysł na portret Violet? Pytam nie tylko ze względu na zdrożną ciekawość, ale i uruchomiony od wczoraj jako nowa funkcja panel sesyjny, gdzie ikony graczy można zastąpić na potrzeby danej sesji portretem BG właśnie.

Wypatruję niecierpliwie Waszych odpisów!

GordianG Niedostępny
                                      GordianG Niedostępny
                                      Gordian jako Gordian

@Ketharian Odpowiem tylko na pytanie o imiona pozostałych członków ekspedycji, bo resztę wolę zostawić jako niespodziankę 😉 A odpowiedź na to pytanie brzmi - możecie wprowadzać ich wedle swojego uznania, jeśli nie będzie potrzeby ja w wasze wątki na statku nie będę ingerował.

0
                                      Odpowiedz
                                      • Odpowiedz, zakładając nowy temat
                                      Zaloguj się, aby odpowiedzieć
                                      • Najpierw najstarsze
                                      • Najpierw najnowsze
                                      • Najwięcej głosów

• Zaloguj się

• Nie masz konta? Zarejestruj się

• Aby wyszukiwać zaloguj się lub zarejestruj.