Przejdź do treści
  • Kategorie
  • Ostatnie
  • Tagi
  • Popularne
  • Świat
  • Użytkownicy
  • Grupy
Skórki
  • Jasny
  • Brite
  • Cerulean
  • Cosmo
  • Flatly
  • Journal
  • Litera
  • Lumen
  • Lux
  • Materia
  • Minty
  • Morph
  • Pulse
  • Sandstone
  • Simplex
  • Sketchy
  • Spacelab
  • United
  • Yeti
  • Zephyr
  • Ciemny
  • Cyborg
  • Darkly
  • Quartz
  • Slate
  • Solar
  • Superhero
  • Vapor

• Domyślna (Cyborg)
  • Brak skórki
Zwiń
  1. Start
  2. Sesje Warhammer
  3. Komentarze
  4. Popiół i Śnieg
Popiół i Śnieg
PiołunP
Piołun jako
Mistrz Gry
Mistrz Gry
ZellZ
Zell jako
Moriz Richter
MortarelM
Mortarel jako
Pieter Falk
WiredW
Wired jako
Tomasimo Ashfield
DhratlachD
Dhratlach jako
Heinrich "Heinz" Kraus

Popiół i Śnieg

Zaplanowany Przypięty Zablokowany Przeniesiony Komentarze
88 Posty 5 Uczestników 798 Wyświetlenia 2 Obserwuje
  • Najpierw najstarsze
  • Najpierw najnowsze
  • Najwięcej głosów
Odpowiedz
  • Odpowiedz, zakładając nowy temat
Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Ten temat został usunięty. Mogą go zobaczyć tylko użytkownicy upoważnieni do zarządzania tematami.
  • MortarelM Online
    MortarelM Online
    Mortarel jako Pieter Falk
    napisał(a) ostatnio edytowany przez

Uszanowanie! Jeśli chodzi o discorda, to się dostosuję, nie mam przeciwskazań 🙂

1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
    0
    • ZellZ Zell

Mój chłopiec mocno na bakier z prawem jest, o tak, choć na miejscu nie tak długo i głównie z innymi banitami trzymał, nie wiązał innych znajomości. Nie wiemy też co będzie w sesji, więc zakładać nie można powodów.

WiredW Niedostępny
      WiredW Niedostępny
      Wired jako Tomasimo Ashfield
      napisał(a) ostatnio edytowany przez Wired

@Zell napisał w Popiół i Śnieg:

Mój chłopiec mocno na bakier z prawem jest, o tak, choć na miejscu nie tak długo i głównie z innymi banitami trzymał, nie wiązał innych znajomości. Nie wiemy też co będzie w sesji, więc zakładać nie można powodów.

No ja z @dhratlach już na etapie rekrutacji myślałem by powiązać postacie jeśli się dostaną, więc Tomasimo i Heinrich to wspólnicy w biznesie badania ruin, grobowców i okolicznych kurhanów. @mortarel zaproponował, że Pieter jako przepatrywacz mógł nie raz nie dwa być ich przewodnikiem, oraz sprzedawać im cynk o interesujących miejscach do sprawdzenia, więc nasza trójka by się znała i kilka przygód wspólnie miała za sobą, znając swoje zamiłowanie do kradzieży znajdowania pozostawionych przedmiotów. Moriz najwidoczniej uznał że nam dobrze z oczu patrzy i się dosiadł tydzień temu 😄 Jak to mówią ciągnie swój do swego 🙂

0
      • DhratlachD Niedostępny
        DhratlachD Niedostępny
        Dhratlach jako Heinrich "Heinz" Kraus
        napisał(a) ostatnio edytowany przez Dhratlach

Sęk w tym, że mój ludek też się trzymał szeroko rozumianej "Rodziny". Wszelkie powiązania z poza niej są trochę mocno na siłę. Nie ukrywam. Najbliżej mi z postacią @zell

Zresztą, czy ma to znaczenie całe te powiązanie przed sesją?

Na discorda zawsze się piszę.

Poza tym, let's get this thing shaking like a discoball!

WiredW 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
        0
        • DhratlachD Dhratlach

Sęk w tym, że mój ludek też się trzymał szeroko rozumianej "Rodziny". Wszelkie powiązania z poza niej są trochę mocno na siłę. Nie ukrywam. Najbliżej mi z postacią @zell

Zresztą, czy ma to znaczenie całe te powiązanie przed sesją?

Na discorda zawsze się piszę.

Poza tym, let's get this thing shaking like a discoball!

WiredW Niedostępny
          WiredW Niedostępny
          Ten post został usunięty!
          0
          • DhratlachD Niedostępny
            DhratlachD Niedostępny
            Ten post został usunięty!
            0
            • PiołunP Niedostępny
              PiołunP Niedostępny
              Piołun jako Mistrz Gry

Dobrze kochani, pierwszy post wisi. Proszę odpiszcie do północy w piątek, tj. 4 dni od teraz. Jeśli ktoś potrzebuję więcej czasu, to niech da znać. Nasmarowałem kapkę więcej tekstu niż zazwyczaj, ale miałem akurat wolny dzień, więc w sumie zrozumiem jak potrzeba będzie wam więcej czasu. Bardzo proszę uzupełnijcie dział z kartami postaci wedle instrukcji. Chciałbym też, zanim zagłębimy się głębiej w sesji zapytać o jakieś ewentualne triggery, lub rzeczy, których byście nie chcieli w sesji napotkać. Dodatkowo, jeśli komuś gdzieś nie odpowiedziałem jeszcze na jakieś zapytanie w związku z mechaniką to uprzejmię proszę mnie pignąć i ponowić pytanie. Czasem mi takie rzeczy umykają.

2
              • MortarelM Online
                MortarelM Online

Mogę prosić o testy:

- wiedza (Imperium): jak trudna jest droga do Dunkelwaldu, ile zajmie dni, jakie znane zagrożenia mogą czekać po drodze, czy droga wiedzie cały czas ostępami, czy są po drodze osady, w których można liczyć na schronienie?

-wiedza (Imperium): gdzie jest przełęcz, w której doszło do zasadzki zwierzoludzi, jak daleko z przełączy do karczmy?

PiołunP 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                0
                • PiołunP Niedostępny
                  PiołunP Niedostępny
                  Piołun jako Mistrz Gry

@mortarel jasne, ale mam parę uwag.

– Liczbę dni do Dunkelwaldu ocenimy testem Nawigacji z modyfikatorem +20. Rzuć proszę na discordowej kostnicy i wklej tutaj wynik.

– Zagrożenia oraz osady po drodze to faktycznie test Wiedzy (Imperium). Modyfikator +30. Rzuć proszę na discordowej kostnicy i wklej tutaj wynik.

Twoje trzecie zapytanie nie wymaga rzutu. Przeszliście już tę drogę, a ta wiedza jest dostępna dla każdego, kto skupia się na tego typu szczegółach podczas marszu lub jazdy. To 3 godziny pieszo.

0
                  • MortarelM Online
                    MortarelM Online
                    napisał(a) ostatnio edytowany przez Mortarel

ok, trochę nie ogarniam, ale rzuciłem xD rzuty w takiej kolejności, jaką wypisałeś, oba udane:

1. nawigacja,
                    2. wiedza (Imperium)
                    0
                    • WiredW Niedostępny
                      WiredW Niedostępny

Zamykając temat powiązań postaci, ponieważ koncept Heinricha mocno uległ zmianie i mu teraz bliżej do "rodziny", a mniej po drodze z omawianymi wcześniej pomysłami, to obgadałem z @mortarel że Tomasimo i Pieter będą znajomymi z wojska, co opiszę w pierwszym poście, a pozostałą dwójkę znamy od tygodnia 🙂

Odnośnie rzutów, ja bym chętnie:
                      - ocenił stan pacjenta na tyle na ile widzę i czy moje opatrunki by pomogły, czy też nic więcej nie da się zrobić (spostrzegawczość czy leczenie?)
                      - ocenił odległość do Dunkelwaldu i tego zamku, bo zgaduję że mówiąc o powrocie pewnie Łowca myśli o miejscu skąd wyruszył
                      - spróbował oszacować ile ma w tej sakiewce
                      - zagrożenia i problemy po drodze też mnie interesują, ale to pewnie PIeter nam powie, choć chętnie rzucę
                      - z wiedzy Imperium chętnie bym spróbował skojarzyć czyja to ziemia ten Dunkelwald,
                      - i czy wiem co się z panami wioski lub samą okolicą wydarzyło w ostatnich niespokojnych czasach (to też wiedza czy retrospektywne plotkowanie by ocenić czy słyszałem w rozmowach?)

0
                      • DhratlachD Niedostępny
                        DhratlachD Niedostępny

Koncept jest jaki był pierwotny, po prostu go nie znasz @wired . Nic nie uległo zmianie. Heinz jaki był taki jest od samego początku tworzenia postaci, ale mniejsza z tym. 🙂

@piołun Usiądę na spokojnie ze wszystkim, kartą, pierwszym postem i tak dalej, wieczorkiem jak wrócę ze sprawunków. Powinienem dać radę odpisać, lub chociaż zrobić solidny zarys. To jest jeśli nic nagle mi nie wypadnie/ Trzy dziesiątki Karli to naprawdę dobra oferta. Nawet ze strony Łowcy Czarownic, a wszystko za ochronę i nie zadawanie pytań? Atrakcyjne to. Nie powiem.

-1
                        • MortarelM Mortarel

Mogę prosić o testy:

- wiedza (Imperium): jak trudna jest droga do Dunkelwaldu, ile zajmie dni, jakie znane zagrożenia mogą czekać po drodze, czy droga wiedzie cały czas ostępami, czy są po drodze osady, w których można liczyć na schronienie?

-wiedza (Imperium): gdzie jest przełęcz, w której doszło do zasadzki zwierzoludzi, jak daleko z przełączy do karczmy?

PiołunP Niedostępny
                          PiołunP Niedostępny
                          Piołun jako Mistrz Gry

@Mortarel napisał w Popiół i Śnieg:

• wiedza (Imperium): jak trudna jest droga do Dunkelwaldu, ile zajmie dni, jakie znane zagrożenia mogą czekać po drodze, czy droga wiedzie cały czas ostępami, czy są po drodze osady, w których można liczyć na schronienie?

Tak więc odpowiadając. Droga sama w sobie nie stanowi wyzwania, choć trzeba będzie się przygotować na przeprawę przez śnieg (choć parę osób w karczmie coś przebąkuje o tym, że mają się poprawić warunki. Trudno ocenić, na ile to gadanie, a na ile prawda płynąca z doświadczenia). Jeśli chodzi o zagrożenia, okolica słynie z grasujących wilków + trzeba wziąć pod uwagę niedawne polotki o wszelkiej maści siłach chaosu (orkowie ; a teraz zwierzoludzie). Droga wiedzie przez słabo uczęszczany trakt, który teraz w warunkach zimowych może być trudno widoczny (ale przyjmuje bezpieczne założenie sesyjne, że będziesz w stanie doprowadzić drużynę do celu). Po drodzę nie ma osad. Podróż zajmię całę dwa dni. Jedną noc będzie trzeba spędzić pod gołym niebem lub w jakieś jaskini. Na wieczór następnego dnia podróży powinniście dotrzeć do celu.

0
                          • WiredW Wired

Zamykając temat powiązań postaci, ponieważ koncept Heinricha mocno uległ zmianie i mu teraz bliżej do "rodziny", a mniej po drodze z omawianymi wcześniej pomysłami, to obgadałem z @mortarel że Tomasimo i Pieter będą znajomymi z wojska, co opiszę w pierwszym poście, a pozostałą dwójkę znamy od tygodnia 🙂

Odnośnie rzutów, ja bym chętnie:
                            - ocenił stan pacjenta na tyle na ile widzę i czy moje opatrunki by pomogły, czy też nic więcej nie da się zrobić (spostrzegawczość czy leczenie?)
                            - ocenił odległość do Dunkelwaldu i tego zamku, bo zgaduję że mówiąc o powrocie pewnie Łowca myśli o miejscu skąd wyruszył
                            - spróbował oszacować ile ma w tej sakiewce
                            - zagrożenia i problemy po drodze też mnie interesują, ale to pewnie PIeter nam powie, choć chętnie rzucę
                            - z wiedzy Imperium chętnie bym spróbował skojarzyć czyja to ziemia ten Dunkelwald,
                            - i czy wiem co się z panami wioski lub samą okolicą wydarzyło w ostatnich niespokojnych czasach (to też wiedza czy retrospektywne plotkowanie by ocenić czy słyszałem w rozmowach?)

PiołunP Niedostępny
                            PiołunP Niedostępny
                            Piołun jako Mistrz Gry

@Wired napisał w Popiół i Śnieg:

• ocenił stan pacjenta na tyle na ile widzę i czy moje opatrunki by pomogły, czy też nic więcej nie da się zrobić (spostrzegawczość czy leczenie?)
                            • ocenił odległość do Dunkelwaldu i tego zamku, bo zgaduję że mówiąc o powrocie pewnie Łowca myśli o miejscu skąd wyruszył
                            • spróbował oszacować ile ma w tej sakiewce
                            • zagrożenia i problemy po drodze też mnie interesują, ale to pewnie PIeter nam powie, choć chętnie rzucę
                            • z wiedzy Imperium chętnie bym spróbował skojarzyć czyja to ziemia ten Dunkelwald,
                            • i czy wiem co się z panami wioski lub samą okolicą wydarzyło w ostatnich niespokojnych czasach (to też wiedza czy retrospektywne plotkowanie by ocenić czy słyszałem w rozmowach?)
                            1. Nie trzeba rzucać. Mechanika pozwala na jedną próbę leczenia, a ta została podjęta i to skutecznie. Myślę, że jest to na tyle widoczne, że sytuacja nie wymaga testowania żadną umiejętnością.
                            2. By to ocenić, należy rzucić na nawigacje (mod +20). Jeśli się nie posiada, mogę zezwolić na wiedzę (Imperium) z modem -10. Informacje posiada już jednak postać @mortarel . To tyczyło się drogi do Dunkelwaldu. Podróż do Zamku jest dla was wiadoma i prawdopodobnie ją prześliście. Jest to 3 dni drogi od miejsca w którym obecnie się znajdujecie.
                            3. Oszacowanie sakiewki bez podniesienia jej i zaglądnięcia uważam za trudne. Proszę rzuć na spostrzegawczość (kostnica discordowa) z modem -20. Nawet wtedy podam przybliżony wynik.
                            4. Pieter już ma tą wiedzę. Oczywiście możesz wykonać taki sam test (mod +30)
                            5. Jest to na tyle mało znana osada, że test oceniam na trudny. Proszę rzuć z modyfikatorem -20.
                            6. Raczej rerospetkywne plotkowanie. Jest to jak oznajmiłem mało znana osada. Proszę rzuć z modyfikatorem -20.
                            0
                            • PiołunP Piołun

• ocenił stan pacjenta na tyle na ile widzę i czy moje opatrunki by pomogły, czy też nic więcej nie da się zrobić (spostrzegawczość czy leczenie?)
                              • ocenił odległość do Dunkelwaldu i tego zamku, bo zgaduję że mówiąc o powrocie pewnie Łowca myśli o miejscu skąd wyruszył
                              • spróbował oszacować ile ma w tej sakiewce
                              • zagrożenia i problemy po drodze też mnie interesują, ale to pewnie PIeter nam powie, choć chętnie rzucę
                              • z wiedzy Imperium chętnie bym spróbował skojarzyć czyja to ziemia ten Dunkelwald,
                              • i czy wiem co się z panami wioski lub samą okolicą wydarzyło w ostatnich niespokojnych czasach (to też wiedza czy retrospektywne plotkowanie by ocenić czy słyszałem w rozmowach?)
                              1. Nie trzeba rzucać. Mechanika pozwala na jedną próbę leczenia, a ta została podjęta i to skutecznie. Myślę, że jest to na tyle widoczne, że sytuacja nie wymaga testowania żadną umiejętnością.
                              2. By to ocenić, należy rzucić na nawigacje (mod +20). Jeśli się nie posiada, mogę zezwolić na wiedzę (Imperium) z modem -10. Informacje posiada już jednak postać @mortarel . To tyczyło się drogi do Dunkelwaldu. Podróż do Zamku jest dla was wiadoma i prawdopodobnie ją prześliście. Jest to 3 dni drogi od miejsca w którym obecnie się znajdujecie.
                              3. Oszacowanie sakiewki bez podniesienia jej i zaglądnięcia uważam za trudne. Proszę rzuć na spostrzegawczość (kostnica discordowa) z modem -20. Nawet wtedy podam przybliżony wynik.
                              4. Pieter już ma tą wiedzę. Oczywiście możesz wykonać taki sam test (mod +30)
                              5. Jest to na tyle mało znana osada, że test oceniam na trudny. Proszę rzuć z modyfikatorem -20.
                              6. Raczej rerospetkywne plotkowanie. Jest to jak oznajmiłem mało znana osada. Proszę rzuć z modyfikatorem -20.
                              WiredW Niedostępny
                              WiredW Niedostępny

Screenshot_20260428-173156_Brave.jpg

Ad.1. Ok
                              Ad.2. Nawigacji nie mam, rzut 69 więc fail
                              Ad.3. Spostrzegawczość -20, rzut 63, fail
                              Ad.4. Wiedzą(Imperium) +30 na zagrożenia, rzut 55, sukces
                              Ad.5. Wiedzą(Imperium) -20 na władyków wiochy, rzut 23, fail
                              Ad.6. Plotkowanie -20, rzut 9, duży sukces

0
                              • ZellZ Niedostępny
                                ZellZ Niedostępny
                                Zell jako Moriz Richter
                                Moderator Obsługa

Czy mam jakąś wiedzę o okolicznych zagrożeniach, myślę o zwierzoludziach w lasach?

Writing is a socially acceptable form of schizophrenia.

0
                                • WiredW Wired

Screenshot_20260428-173156_Brave.jpg

Ad.1. Ok
                                  Ad.2. Nawigacji nie mam, rzut 69 więc fail
                                  Ad.3. Spostrzegawczość -20, rzut 63, fail
                                  Ad.5. Wiedzą(Imperium) -20 na władyków wiochy, rzut 23, fail

PiołunP Niedostępny
                                  PiołunP Niedostępny
                                  Piołun jako Mistrz Gry

Powtarzam więc informacje. Jeśli chodzi o zagrożenia, okolica słynie z grasujących wilków + trzeba wziąć pod uwagę niedawne plotki o wszelkiej maści siłach chaosu (orkowie ; a teraz zwierzoludzie). Nie istnieją jakieś zagrożenia typowo terenowe (osuwiska dajmy na to). Nic też nie wiadomo o jakiś bandytach w okolicy.

napisał w Popiół i Śnieg:

Tu jest ciekawiej. Tomasimo mógł usłyszeć narzekania na lenna kościelne. Dunkelwald do takowych należy. Niziołek nie zna szczegółów, ale mógł usłyszeć, że wcześniejszy Pan (kto taki to tej informacji nie zdobył) przekazał swoje ziemie Kościołowi Ulryka. Nie są jednak znane jego pobudki. Może chciał odkupić winy, zabezpieczyć leśny trakt, podziękować za ocalenie z wilczej zasadzki albo po prostu pozbyć się kłopotliwej ziemi. W każdym razie od tamtej pory (parę dekad wcześniej) wieś nie należy bezpośrednio do zwykłego barona. Jest dobrem kościelnym. Mieszkańcy płacą daniny w drewnie, skórach, mięsie, węglu drzewnym i pracy na rzecz ulrykańskiej kaplicy, która z kolei przekazuje dobra kwartalnie do większych świątyń. Normlanie poborca podatkowy nie powinien tam zawitać, ale w księstwie nadal panuje stan wyjątkowy, co jest pokłosiem Burzy Chaosu i nawet dobra kościelne zostały zobowiązane do wpłacania środków na rzecz księstwa.

1
                                  • ZellZ Zell

Czy mam jakąś wiedzę o okolicznych zagrożeniach, myślę o zwierzoludziach w lasach?

PiołunP Niedostępny
                                    PiołunP Niedostępny
                                    Piołun jako Mistrz Gry

@Zell napisał w Popiół i Śnieg:

Nie. Dotychczasowe plotki których byliście świadkami w karczmie oscylowały wokół zielonoskórych w górach (można odnaleźć to info w rekrutce). Informacja o zwierzoludziach wypłynęła jedynie w ostatniej scenie, a ich pojawienie się oraz jego okoliczności, nie są jasne.

0
                                    • WiredW Niedostępny
                                      WiredW Niedostępny

@piołun wiemy coś o niesnaskach między Sigmarytami a Ulrykanami? Na ile to powszechna wiedza?

0
                                      • PiołunP Niedostępny
                                        PiołunP Niedostępny
                                        Piołun jako Mistrz Gry
                                        napisał(a) ostatnio edytowany przez Piołun

@wired chyba nie rozumiem w jakim kontekście pytasz? Chodzi o jakiś konkretny rodzaj niesnasek na tle regionalnym czy ogólną niechęć między Ulrykanami, a Sigmarytami? Ta druga jest jak najbardziej powszechna, choć wiadomo objawia się różnie. W gruncie rzeczy ten konflikt religijny jest opisany w wielu scenariuszach i w wyrywkach z podręczników.

Btw. bardzo ładny post otwierający. Jestem kontent!

1
                                        • PiołunP Piołun

@wired chyba nie rozumiem w jakim kontekście pytasz? Chodzi o jakiś konkretny rodzaj niesnasek na tle regionalnym czy ogólną niechęć między Ulrykanami, a Sigmarytami? Ta druga jest jak najbardziej powszechna, choć wiadomo objawia się różnie. W gruncie rzeczy ten konflikt religijny jest opisany w wielu scenariuszach i w wyrywkach z podręczników.

WiredW Niedostępny
                                          WiredW Niedostępny

@Piołun w sumie o każdym, nie wiedziałem jak bardzo to jest znane w świecie i czy moja postać może to wiedzieć. Skoro znamy te tereny (na tyle na ile rzut pozwoli) to jaka jest skala* konfliktu w okolicy? czy możemy się spodziewać, że kościół Ulryka będzie utrudniał śledztwo, tym bardziej widząc kapłana Sigmara?

*mówimy o np. możliwym sporze do danin kościelnych, dysputach teologicznych który bóg jest wyżej, czy wchodzimy na tereny znane z otwartej niechęci do Sigmarytów, gdzie pojawienie się kapłana Sigmara z Łowcą uznane byłoby za mieszanie się w wewnętrzne sprawy Ulrykan? albo może na tereny gdzie dochodziło do ataków na Sigmarytów (z powodu uznawania tej religii za fałszywą bo Sigmar był Ulrykaninem) ?

@Piołun napisał w Popiół i Śnieg:

Dzięki, rad jestem że jesteś rad 🙂

0

Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.

Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.

With your input, this post could be even better 💗

Zarejestruj się Zaloguj się
                                          Odpowiedz
                                          • Odpowiedz, zakładając nowy temat
                                          Zaloguj się, aby odpowiedzieć
                                          • Najpierw najstarsze
                                          • Najpierw najnowsze
                                          • Najwięcej głosów

• Zaloguj się

• Nie masz konta? Zarejestruj się

• Aby wyszukiwać zaloguj się lub zarejestruj.