Krzyk Pustki
-
- Diaboł! - krzyknął podnoszący się z klęczek Siergiej, w jednej sekundzie zapominając o wciąż włączonym palniku.
Może mieć znaczenie, więc skoryguję: w ostatnim poście Siergiej wyłączył i zapiął do uprzęży gorący palnik a w dłoni ma pistolet Joshuy.
-
Tak, to istotny detal, który mi gdzieś uciekł, dziękuję za przypomnienie, zaraz to zedytuję w poście. Trochę mi brakuje tych technicznych deklaracji, które robiliśmy na początku sesji w komentarzach, a które teraz bardzo by mi się przydały, bo ewidentnie zaczyna się coś dziać. Przez pomyłkę wrzuciłem też wczoraj najnowszy komentarz do wątku rozgrywki, ale już go przeniosłem tutaj, wisi nad postem Marrrta.
EDIT: od momentu otwarcia ognia połączonego z objawieniem się ksenomorfa wszyscy ratownicy otrzymują dodatkową kostkę Stresu (również Gleeson), co podbija pulę do CZTERECH!
-
Do rzutu na manipulacje jak my wyglądamy z kostkami stresu ?
-
Oboje macie po trzy. Skok u pilota do czterech będzie miał miejsce już po rzeczonej manipulacji.
Przypominam też wszystkim o zasadzie zwanej „push roll”, która pozwala przerzucić KAŻDY dowolny test w grze ponownie, udany czy nieudany, ale kosztem dodania jednej dodatkowej kostki Stresu do puli gracza.
-
@beetle , naprowadzisz mnie proszę na stronę / akapit w podręczniku, który wspomina tę zasadę o niemożności przerzucenia jedynki z kostki Stresu, nie potrafię tego nigdzie znaleźć.
BTW, dla potrzeb tej sesji jako MG zniosłem regułę +1 kostki Stresu za każdy strzał serią dla postaci, które mają Ranged Combat na minimum 1. Wyobrażam to sobie tak, że ktoś nieobyty z bronią może się zestresować siejąc z niej seriami wokół siebie, osoby zaznajomione z jej obsługą nie powinny odczuwać z tego powodu stresu.
-

Mechaniczne rozkminki MG
Poniżej znajdziecie kilka akapitów poświęconych wyłącznie mechanice strzelania przez Holta, więc jeśli ktoś nie przejawia zainteresowania czysto cyferkową stroną zabawy, może sobie przeskoczyć do drugiej części posta.
Marcus Holt jest człowiekiem bardzo obytym z bronią, ma wysokie parametry ułożone pod ten aspekt umiejętności. W pierwszym strzelaniu rzuca 10k6 (7k6 za art/skill+3k6 za Stres), kara -2k za brak widocznego celu (strzela opierając się na odczytach detektora) znosi się z premią +2 z właściwości broni). Wypadł jeden sukces.
Druga seria, 10k6, zero sukcesów, co gorsza jeden panic. Przerzucamy ten wynik z racji pusha, poziom Stresu Holta wzrasta z tego tytułu z trzech kostek na cztery. W przerzucie dwa sukcesy, na kostkach stresu brak panic.
M41A1 Armat zadaje bazowo 2 rany, a jego amunicja ma cechę armor-piercing. Ksenomorf ma cechę Armour 10, zredukowaną w przypadku tej amunicji do 5. Słowo wyjaśnienia jak działa pancerz w tej mechanice - otóż nie jest to wartość stała, którą odejmuje się od otrzymanych obrażeń, tylko pula kostek ochronnych, którymi rzuca się w teście pancerza w celu uzyskania jak największej ilości szóstek (bo każda szóstka oznacza redukcję obrażeń o jeden punkt).
Rzuciłem na Rolz dwa razy 5k6, w każdym teście uzyskując jedną szóstkę, co zredukowało sumę obrażeń Aliena do dwóch (w zaistniałych okolicznościach nie groził Wam rozbryzg kwasu).
Ponieważ drugi sukces w teście strzelania upoważniał @beetle do wykorzystania jakiejś sztuczki, umówiliśmy się na premię +2 do następnego strzału na zasadzie celowania (fabularnie wygląda to tak, że Holt celuje cały czas w sufit, a następnie opuszcza lufę podążając za spadającym w dół ksenomorfem). Sztuczki tej nie ma na liście proponowanych stuntów, ale połowa oryginalnych nie ma w przypadku tej sceny praktycznego zastosowania, więc ta premia ma swoje uzasadnienie zamienne).
Dodatkowo obaj z graczem zapomnieliśmy o jednej rzeczy: mianowicie M41A1 ma wpisaną w profil broni premię +1k6 za łatwość obsługi, ale te dwie niewykorzystane kostki przesuniemy do trzeciego strzelania, nie uciekną nam.
I tak przeszliśmy do następnej fazy i tu dopiero będzie mnóstwo emocji!
Mechanika niezbędna wszystkim
Ksenomorf (jeden, dwóch pozostałych nigdzie nie widać) spadł na podłogę korytarza i ukazał się w pełnej okazałości Waszym szeroko otwartym z wrażenia oczom.
Ważne info na początek - każde z Was ma teraz 4 Kostki Stresu, z wyjątkiem Marcusa, który ma ich 5 (bo dostał dodatkową za karę za push nieudanego rzutu).
Otworzyliśmy fazę walki, więc na jej potrzeby trzeba było określić Waszą inicjatywę (kolejność działania). Jest ona zawsze losowa i w przypadku tej sceny wygląda jak na poniższym screenie.

Postacie działają w kolejności od najniższej wartości do najwyższej, co w naszym przypadku oznacza, że pierwszy zareaguje Holt (co wygląda w stu procentach legitnie narracyjnie). Gracz już w prywatnej korespondencji deklarował, że będzie strzelał po raz trzeci, więc poproszę o rzuty z użyciem imponującej puli 19k6 (7 skill, 2 seria, 2 celowanie, 3 z łatwości obsługi broni, 5 stres).
Drugi w kolejności ruszy ksenomorf i kiedy tylko rozliczę jego akcję (zrobię to na bazie rzutu losowego), reszta z Was będzie mogła działać według określonej powyżej kolejności (co nie zmienia faktu, że już teraz możecie coś zaplanować / zadeklarować).
-
Caleb jest przekonany, że to jakieś nowe bojowe syntetyki spod ciemnej gwiazdy. Raczje da rozkaz Gleesonowi do zamknięcia wrót magazynu i kolejny krótki rozkaz odwrotu do magazynu. Zapewne właśnie w tej kolejności, ale przydałby się rys sytuacyjny.
Liczy na lag czasowy zamykania drzwi.Na coś tu rzucić? On sam był przy drzwiach do magazynu.
-
Jako, że Siergiej rusza sie (prawie) na końcu, poczekam co się wydarzy.
-
Rzucilem na manipulacje - 1 sukces:

Czekam na rzut od LaFey i na podstawie tego machne fabularnego posta.
-
@marrrt , w tej chwili praktycznie wszystko zależy od tego, z jakim efektem będzie strzelał Marcus i co zrobi ksenomorf, jeśli przeżyje ten ostrzał. Kiedy już poznamy odpowiedź na to pytanie, ruchy pozostałych graczy staną się dużo bardziej dopasowane do sytuacji. Samo wydanie rozkazu odwrotu do ładowni nie będzie wymagało żadnego rzucania kośćmi, to akcja darmowa w trakcie wykonywania innej czynności.
Poczekamy na @beetle i jego rzut, wtedy wszystko stanie się jasne; chociaż już teraz ciekawi mnie pomysł @macabra78 na zagospodarowanie Adama - czy android ruszy do ładowni posłuszny rozkazowi kapitana czy zagrodzi drogę bestii posłuszny rozkazowi opiekuńczego oprogramowania?
@davy-knee , po poznaniu wyniku Delilah nie przyjmuj z automatu, że Nadia natychmiast rzuci się w ramiona korposki - Rosjanka wpadnie w szok na widok scen przekazywanych przez kamery, ich obrazy skutecznie odwrócą jej myśli od słów manipulatorki w tym dramatycznym momencie.
-
Oczywiście, że nie zakładam . Mam plan w razie w

-
ArthurFleck: Rzut na manipulację (7+3 kości stresu)
ArthurFleck: 10d6
ArthurFleck rolls 10d6 = 5 +1 +3 +3 +1 +1 +6 +4 +2 +1
ArthurFleck: Rzut na panikę
ArthurFleck rolls 1d6+3 = 2 + 3Jeden sukces, jedynka na kościach stresu, ale bez konsekwencji

-
Jako, że Siergiej rusza sie (prawie) na końcu, poczekam co się wydarzy...
Ale mógłbyś @ketharian opisać otoczenie? Troszku się zgubiłem.
-
Czyli mamy remis - wiec jak, rzucamy do skutku czy po prostu lecimy dalej a sytuacja na mostku bez zmian w dowodzeniu ?
-
Czyli mamy remis - wiec jak, rzucamy do skutku czy po prostu lecimy dalej a sytuacja na mostku bez zmian w dowodzeniu ?
@Davy-Knee Wydaje mi się, że przy remisie broniący się (czyli Davy) wygrywa, ale niech potwierdzi to MG.
-
Jeśli żaden z Was nie zdecyduje się na roll pusha, na ten moment zachowujemy status quo. Mostek pozostaje zamknięty, ale w umyśle Nadii być może zostało zasiane ziarno zwątpienia. W pewnej chwili, niewątpliwie w jakimś zwrocie akcji najbardziej pasującym do mojego knucicielstwa, rzucę 1k2 przesądzając o podjęciu przez Nadię wiążącej decyzji - czy stanie po stronie kapitana i załogi czy po stronie korporacyjnej negocjatorki.
Cześć! Wygląda na to, że jesteś zainteresowany tą rozmową, ale nie masz jeszcze konta.
Masz dość przewijania tych samych postów za każdą wizytą? Po zarejestrowaniu konta zawsze wrócisz dokładnie do tego samego miejsca, w którym byłeś wcześniej, możesz wtedy również wybrać opcję otrzymywania powiadomień nowych odpowiedziach (e-mailem lub powiadomieniem push). Będziesz też mógł zapisywać zakładki i głosować na posty, aby okazać uznanie innym członkom społeczności.
Z Twoją pomocą tez post mógłby być nawet lepszy 💗
Zarejestruj się Zaloguj się