Przejdź do treści
  • Kategorie
  • Ostatnie
  • Tagi
  • Popularne
  • Świat
  • Użytkownicy
  • Grupy
  • Strona startowa
Skórki
  • Jasny
  • Brite
  • Cerulean
  • Cosmo
  • Flatly
  • Journal
  • Litera
  • Lumen
  • Lux
  • Materia
  • Minty
  • Morph
  • Pulse
  • Sandstone
  • Simplex
  • Sketchy
  • Spacelab
  • United
  • Yeti
  • Zephyr
  • Ciemny
  • Cyborg
  • Darkly
  • Quartz
  • Slate
  • Solar
  • Superhero
  • Vapor

• Domyślna (Cyborg)
  • Brak skórki
Zwiń
Patronite
  1. Start
  2. Sesje Warhammer
  3. Komentarze
  4. Ścieżki Przeklętych - komentarze
Ścieżki Przeklętych
GordianG
Gordian jako
Mistrz Gry
Mistrz Gry
DekameronD
Dekameron jako
Rolf Stahl
GaranilG
Garanil jako
Adolf Eiche
silentsuicideS
silentsuicide jako
Viktor Vogel
PiołunP
Piołun jako
Auriel Helmschein
WiredW
Wired jako
Matthias Kaltenbach
KetharianK
Ketharian jako
Wulf Rapecke

Ścieżki Przeklętych - komentarze

Zaplanowany Przypięty Zablokowany Przeniesiony Komentarze
warhammerścieżkiprzeklętych
159 Posty 8 Uczestników 2.3k Wyświetlenia 3 Obserwuje
  • Najpierw najstarsze
  • Najpierw najnowsze
  • Najwięcej głosów
Odpowiedz
  • Odpowiedz, zakładając nowy temat
Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Ten temat został usunięty. Mogą go zobaczyć tylko użytkownicy upoważnieni do zarządzania tematami.
  • PiołunP Niedostępny
    PiołunP Niedostępny
    Piołun jako Auriel Helmschein
    Mecenas
    napisał(a) ostatnio edytowany przez

Ja jestem za tym by pchać się na kły nieznanej liczbie mieszkańców Darkwaldu jakby co, ale dostosuje się, jak będę w mniejszości.

1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
    1
    • KetharianK Online
      KetharianK Online
      Ketharian jako Wulf Rapecke
      Obsługa Moderator Mecenas

Zdanie Wulfa już znacie, dopisałem jeszcze jeden fabularny kawałek wywołując sierżanta po opinię.

@dekameron

Popieram postulat Gladina wzywający do zniszczenia 4-tej edycji WFRP!

0
      • KetharianK Online
        KetharianK Online
        napisał(a) ostatnio edytowany przez Ketharian

Szanowni, to chyba dobry moment, żeby zrobić podsumowanie dotychczasowego biegu sesji. Duża drużyna i naprawdę bardzo entuzjastyczny start - chwilami aż zbyt żywiołowy, ale dający perspektywy na ponadprzeciętnie dynamiczną grę. Potem pojawił się incydent z offtopem, zaraz potem zniknął bez słowa pożegnania jeden gracz i od tego momentu cała dynamika siadła. Zaraz minie tydzień od ostatniej fabularki MG, a my nie mamy jeszcze kompletu odpisów, chociaż wcześniej komplety spływały po upływie nie dni, a godzin. Nie da się nie zauważyć, że praktycznie w jednej chwili wyparował cały entuzjazm graczy, a dobrze zapowiadająca się przygoda zaczęła dreptać w miejscu.

Myślę, że to dobry moment na poczynienie pewnych ustaleń, żeby ludzie wiedzieli, na czym stoją (a przede wszystkim wiedział o tym MG). Ja (i jak sądzę kolega @piołun ) jesteśmy gotowi na powrót do wcześniejszego poziomu intensywności gry. Jeśli uważacie, że też dacie radę, wracajmy do gry. Jeśli jesteście zdania, że to jednak nie wypali (z jakiegokolwiek bądź powodu), zamknięcie projektu bez dalszego przeciągania stagnacji nie jest powodem do wstydu, nie pierwsza to i nie ostatnia sesja odwieszona na kołek jak ten czerwony płaszcz z sudenlandzkiej wełny. Najważniejsze, że wspólnie zdecydować w tym momencie, gdzie idziemy.

@gordian , @piołun , @wired , @dekameron , @garanil . Czekam na Wasze sugestie.

1
        • PiołunP Niedostępny
          PiołunP Niedostępny
          Mecenas

Cóż mogę powiedzieć. Trudno mi oceniać motywacje i chęci innych, ani też nie czuje się w roli, by kogoś z tego rozliczać. Ja swoją postać polubiłem i chętnie bym sobie nią popykał, mimo różnic poglądowych na tle magicznym i w obliczu faktu, że używanie magii będzie przedmiotem dyskusji in character. Spokojnie jako gracz mogę też powiedzieć, że dam radę utrzymać tempo sesji. Czasem zdarzają mi się obsuwy jako MG, jako gracz rzadziej, ale też. Nie mniej jednak staram się informować o takowych.

♥
          1
          • KetharianK Online
            KetharianK Online

Może trochę niefortunnie sformułowałem swój wcześniejszy postulat. Chodzi mi o to, że widzę ogromną różnicę pomiędzy aktywnością uczestników przed feedbackiem MG, że czuje się zdeprymowany skalą off-topiku w komentarzach i po jego feedbacku, kiedy aktywność spadła do pełzającego poziomu. I w sumie chodziło mi nie tyle o deklarację, że natychmiast wracamy do wcześniejszego rewelacyjnego tempa, ile o potwierdzenie „tak, jestem nadal w grze, niebawem do Was dołączę, działamy dalej”.

0
            • GordianG Niedostępny
              GordianG Niedostępny
              Gordian jako Mistrz Gry
              napisał(a) ostatnio edytowany przez Gordian

Jak coś, to ja spokojnie dla 2-3 osób poprowadzę. Jak ktoś chce odejść - jego sprawa, ale ja kampanię mogę do ostatniego chętnego gracza prowadzić.

♥
              1
              • GaranilG Niedostępny
                GaranilG Niedostępny
                Garanil jako Adolf Eiche

jakby kto pytał, ja jestem zainteresowany dalszą grą, a teraz odpisałem z opóźnieniem, bo mi powiadomienie nie wyskoczyło 😄

Aby wyrosły nam skrzydła, każdego dnia musimy rzucać się w przepaść.

♥
                1
                • WiredW Online
                  WiredW Online
                  Wired jako Matthias Kaltenbach
                  napisał(a) ostatnio edytowany przez Wired

– Proponujesz wrócić na polanę i dopiero nad ranem prowadzić zwiad. (...)
                  – A jeśli rzeczywiście ciągnęli człowieka, dochodzi jeszcze coś, czego nie da się odłożyć do rana. (...)

@piołun skąd wziąłeś "rano"? Nie ma w moim poście nic o tym by zwiad robić rano, propozycja była by teraz ale bez narażania reszty oddziału. A jakby cały oddział wpadł na wroga wracając z lasu to mówi się trudno, to już pech a nie brak rozwagi. Wypowiedź mojej postaci była inna:

Wired napisał:

- Rozsądne byłoby wyjść z lasu jak ja i Adolf proponowaliśmy, rozpalić ogień, rozbić obóz i dopiero wtedy jak chcecie robić zwiad,

Różnica jest taka, że przy zwiadzie gdy reszta w obozie, narażają się jedynie zwiadowcy, a tak naraża się każdego bo jesteśmy wszyscy blisko obozu wroga którego może być dużo więcej od nas. To samo można uzyskać siedząc w obozie gdy narażają się jedynie Ci co wyszli na zwiad, bez możliwości ściągnięcia przeważającej liczby wroga do naszego obozu.

0
                  • PiołunP Niedostępny
                    PiołunP Niedostępny
                    Mecenas

Masz rację z tym „nad ranem”. Połączyłem dwie osobne wypowiedzi Kaltena, czyli zwiad po wcześniejszym wycofaniu się i zabezpieczeniu obozu oraz ewentualny atak nad ranem. To faktycznie zmienia sens jego wypowiedzi, więc ten fragment poprawię. Co do reszty, zostawiłbym to już jako różnicę w ocenie ryzyka między postaciami. Kalten zakłada, że wycofanie reszty do obozu skutecznie odseparuje ich od ryzyka zwiadu. Auriel nie musi uznawać tego za pewnik, bo wykryty zwiadowca może zostać śledzony, zwierzoludzie mogą już operować pomiędzy nimi a obozem albo przemieszczać się w nieznanym kierunku. To już jest pole do sporu między nimi, ale „rano” rzeczywiście przypisałem Kaltenowi niesłusznie.

👍
                    0
                    • GaranilG Niedostępny
                      GaranilG Niedostępny
                      Garanil jako Adolf Eiche

No, to teraz czekamy czy Sierżant Rolf albo Auriel obronią swój ato...auto...aratouryment.

Aby wyrosły nam skrzydła, każdego dnia musimy rzucać się w przepaść.

WiredW 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                      😁
                      1
                      • GaranilG Garanil

No, to teraz czekamy czy Sierżant Rolf albo Auriel obronią swój ato...auto...aratouryment.

WiredW Online
                        WiredW Online
                        napisał(a) ostatnio edytowany przez Wired

@Garanil napisał:

Czekamy czy Wulfa coś zje, obecnie nic więcej do zrobienia nie ma by nie osłabiać drużyny (idąc rozbić obóz na przykład i zostawiając ich w lesie 😉 ) bo już polazł w kierunku wroga. A co do reszty to zgoda z Adolfem.

0
                        • KetharianK Online
                          KetharianK Online
                          napisał(a) ostatnio edytowany przez Ketharian

@gordian , tak sobie pomyślałem, że moglibyśmy dodać dreszczyku emocji tej scenie i pozwolić Viktorowi podjąć decyzję w sposób spontaniczny (czyli losowy), co na pewno podniosłoby poziom emocji. Mógłbym zaproponować coś takiego jak tabelka poniżej, skonstruowana w sposób oddający z grubsza założenia postaci Brzytwy:

1k8, gdzie:

1-2 Viktor jest zdecydowanie przeciwny pomocy, ręki do tego nie przyłoży w żadnych okolicznościach;

3-4 Viktor raczej nie jest zainteresowany udzieleniem pomocy, dopóki nie będzie wiedział, że to będzie bezpieczne;

5-6 Viktor jest skonsternowany i nadal czeka na swojego pańcia-gracza;

7 - Viktor jest skłonny pójść na ratunek, ale najpierw chce poznać więcej szczegółowo planu;

8 - Viktor tak rwie się do ratunku, że Kaltenbach i Eiche muszą go przytrzymywać w miejscu.

Oczywiście MG może sobie poprzesuwać widełki prawdopodobieństwa wedle własnego uznania.

Myślę, że dodałoby to nieprzewidywalnej dramaturgii bieżącej scenie.

1
                          • WiredW Online
                            WiredW Online

Mhm, jak chcesz podnieść poziom emocji to może niech Viktor zareaguje zanim Wulf się oddali z opcją chęci powstrzymania Wulfa? 😉 A tak ogólnie to spokojnie, MG sobie poradzi sam z odgrywaniem NPCa.

0
                            • KetharianK Online
                              KetharianK Online

Ponieważ zwiad Wulfa obył się bez przykrych niespodzianek, Mistrz Gry wyposażył mnie w zestaw informacji i pozwolił opisać całą scenę z perspektywy mojego bohatera. Kiedy myśliwy wróci do reszty drużyny, opowie o wszystkim, co znaleźliście w poście fabularnym.

Teraz potrzebna mi jest informacja, gdzie finalnie Rapecke się z Wami spotka (w lesie, na skraju, na odkrytej przestrzeni), żebym mógł dopisać drugą część sceny i opowiedzieć o efektach rekonesansu ustami Wulfa.

0
                              • GordianG Niedostępny
                                GordianG Niedostępny
                                Gordian jako Mistrz Gry

Tak, wszystko to co @ketharian napisał było uzgodnione ze mną, więc traktujcie to jako kanoniczną informację

♥
                                1
                                • KetharianK Online
                                  KetharianK Online

Pomyślałem chwilkę i uznałem, że dla zachowania płynności narracji łatwiej będzie napisać posta pozbawionego dokładnej lokalizacji niż tracić dodatkowy czas na ustalenie miejsca spotkania, stąd w wątku fabularnym pojawił się mój dodatkowy post, w którym Wulf spotyka resztę drużyny i wprowadza ją w temat obozowiska. W fabularce jest tylko wstęp do konwersacji, ale możecie przyjąć, że tropiciel opowie Wam ze szczegółami wszystko, co widział (jak wyglądają mutanci, co robią etc).

Tym samym możemy już płynnie przejść do konwersacji związanej z planowaniem następnego kroku.

0
                                  • WiredW Online
                                    WiredW Online

@Ketharian napisał w Ścieżki Przeklętych - komentarze:

w lesie, na skraju, na odkrytej przestrzeni

Nikt się z lasu nie ruszył patrząc na posty i deklaracje 🙂

@Ketharian napisał:

Tym samym możemy już płynnie przejść do konwersacji związanej z planowaniem następnego kroku.

Cool 😎

0
                                    • GordianG Niedostępny
                                      GordianG Niedostępny
                                      Gordian jako Mistrz Gry

0038a4cd-e43d-4c2d-99bb-513153853553-image.jpeg

staty zwierzoludzi, jeśli chcecie rozgrywać walkę, cała czwórka to ungory

🤺
                                      1
                                      • PiołunP Niedostępny
                                        PiołunP Niedostępny
                                        Mecenas

@ketharian raczej stoimy tam gdzie staliśmy, więc można chyba rzec, że wróciłeś w to samo miejsce. Za chwilę przycupne i naskrobie jakąś odpowiedź fabularną.

👍
                                        2
                                        • KetharianK Online
                                          KetharianK Online

@gordian , MG, czy znalazłbyś chwilkę, żeby zdradzić nam w komentarzach nastawienie Viktora do misji ratunkowej? Znając jego decyzję (nie musi być fabularna, wystarczy krótkie info tutaj) łatwiej będzie już teraz budować pewną taktykę.

GordianG 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                                          0

Cześć! Wygląda na to, że jesteś zainteresowany tą rozmową, ale nie masz jeszcze konta.

Masz dość przewijania tych samych postów za każdą wizytą? Po zarejestrowaniu konta zawsze wrócisz dokładnie do tego samego miejsca, w którym byłeś wcześniej, możesz wtedy również wybrać opcję otrzymywania powiadomień nowych odpowiedziach (e-mailem lub powiadomieniem push). Będziesz też mógł zapisywać zakładki i głosować na posty, aby okazać uznanie innym członkom społeczności.

Z Twoją pomocą tez post mógłby być nawet lepszy 💗

Zarejestruj się Zaloguj się
                                          Odpowiedz
                                          • Odpowiedz, zakładając nowy temat
                                          Zaloguj się, aby odpowiedzieć
                                          • Najpierw najstarsze
                                          • Najpierw najnowsze
                                          • Najwięcej głosów

• Zaloguj się

• Nie masz konta? Zarejestruj się

• Aby wyszukiwać zaloguj się lub zarejestruj.