Przejdź do treści
  • Kategorie
  • Ostatnie
  • Tagi
  • Popularne
  • Świat
  • Użytkownicy
  • Grupy
Skórki
  • Light
  • Brite
  • Cerulean
  • Cosmo
  • Flatly
  • Journal
  • Litera
  • Lumen
  • Lux
  • Materia
  • Minty
  • Morph
  • Pulse
  • Sandstone
  • Simplex
  • Sketchy
  • Spacelab
  • United
  • Yeti
  • Zephyr
  • Dark
  • Cyborg
  • Darkly
  • Quartz
  • Slate
  • Solar
  • Superhero
  • Vapor

• Domyślna (Cyborg)
  • Brak skórki
Zwiń
  1. Start
  2. Komentarze
  3. [Jedyny Pierscień II ed.] Sprzysiężenie Czerwonej Księgi - KOMENTARZE

[Jedyny Pierscień II ed.] Sprzysiężenie Czerwonej Księgi - KOMENTARZE

Zaplanowany Przypięty Zablokowany Przeniesiony Komentarze
sprzysiężenie czerwonej księgi
179 Posty 7 Uczestników 883 Wyświetlenia 3 Obserwuje
  • Najpierw najstarsze
  • Najpierw najnowsze
  • Najwięcej głosów
Odpowiedz
  • Odpowiedz, zakładając nowy temat
Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Ten temat został usunięty. Mogą go zobaczyć tylko użytkownicy upoważnieni do zarządzania tematami.
  • MarrrtM Marrrt

Prymula jest zbyt wierna by nie wydać punktu nadziei. Turlaj Rewik.

Nie wiem swoją drogą czemu w języku polskim hobbitka figuruje pod takim dziwnym tłumaczeniem. Ani to oryginalne angielskie imię (bo to brzmi Primrose), ani polskie. A wszystkie hobbitki mające kwietne imiona (Lobelia, Róża, Malwa) są tłumaczone na polski. Tylko Primula to łacińska nazwa.

PaniczP Niedostępny
    PaniczP Niedostępny
    Panicz
    napisał(a) ostatnio edytowany przez

@Marrrt napisał w [Jedyny Pierscień II ed.] Sprzysiężenie Czerwonej Księgi - KOMENTARZE:

Prymula jest zbyt wierna by nie wydać punktu nadziei. Turlaj Rewik.

Nie wiem swoją drogą czemu w języku polskim hobbitka figuruje pod takim dziwnym tłumaczeniem. Ani to oryginalne angielskie imię (bo to brzmi Primrose), ani polskie. A wszystkie hobbitki mające kwietne imiona (Lobelia, Róża, Malwa) są tłumaczone na polski. Tylko Primula to łacińska nazwa.

Ja piszę o niej per Prymulka (mam nadzieję, że się nie obrazi ;)), czyli pierwiosnek i z taką nazwą kwiatka się spotkałem w codziennym użyciu.

1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
    0
    • GladinG Online
      GladinG Online
      Gladin

Wiki podaje: Pierwiosnek, pierwiosnka, prymulka. Może ktoś uznał, że będzie lepiej brzmiało jako Prymula.

Swoją drogą taka obserwacja. Nie po raz pierwszy natykam się na scenariusz, który zakłada, że postaci coś zrobią, a co - w mojej ocenie - nie ma najmniejszego sensu z punktu odgrywania postaci. Włamanie i kradzież - nieważne, jak to sobie Bilbo chce nazywać - to nie pasuje mi do hobbitów (mimo pewnego stereotypu, że niziołki to złodzieje). Samo proszenie o coś takiego jest dziwne. Do tego mamy Lobelię, która absolutnie nie pasuje do tego, żeby ją Bilbo prosił o cokolwiek czy zapraszał. Ani dlaczego miałby sprosić tak wiele osób na raz, zamiast np. jednej i ją o to poprosić. Łatwiej przekonać. Nie trzeba też, by byli przy tym niepożądani świadkowie (np. Lobelia). Nie wzbudza to podejrzeń typu dziwak Bilbo zaprosił gromadę gości do siebie.

Może scenariusz ma jakieś wyjaśnienie do tego, o którym dopiero się przekonamy? Może ja mam złe podejście do RPG? Ale ja lubię się wczuwać w postać i uważam, że naginanie tej postaci niezgodnie z jej charakterem tylko po to, aby zrealizować scenariusz świadczy o tym, że scenariusz jest źle napisany.

Przy czym to nie jest zarzut w stronę Rewika. Będę się też starał tak prowadzić postać, aby dało się cel Bilbo zrealizować. Bo takie też zadanie wspólnej zabawy i dobrego gracza.

Ale chciałem się moją obserwacją z wami podzielić.

Sesja Karak Varn

0
      • Pan ElfP Niedostępny
        Pan ElfP Niedostępny
        Pan Elf
        napisał(a) ostatnio edytowany przez Pan Elf

Pamietajmy tez ze są to warsztaty, gdzie tak na dobra sprawę powinnismy się pouczyć systemu etc. Może warto wiec przymrużyć oko na takie szczegóły? Sam lubię odgrywać i wczuwać się w postać, ale nauczyłem się, ze czasem dla dobrej zabawy wszystkich zebranych warto trochę „zawiesic niewiarę” i zrobić coś nawet niezgodnego z postacią. Tak myśle.

Edit: chociaz już nie widzę dopisku warsztaty i nie wiem czy sie gaslightuje i nigdy go nie było, czy był i wziął sie znikł.

0
        • PaniczP Niedostępny
          PaniczP Niedostępny
          Panicz
          napisał(a) ostatnio edytowany przez Panicz

Było niewątpliwie założenie, że to warsztaty - może jeszcze na LastInn, ale gdzieś na pewno 😉

Zresztą widać to też w podejściu Rewika, który 'samouczkowo' pokazał nam na przykładzie kontuzji Droga jak działa mechanika 🙂

PS Ja się zgadzam, że faktycznie czasem ciężko jest złożyć postacie do kupy i nie ma powodu, aby odgrywać swojego BG kompletnie niezgodnie z jego tożsamością (a jeśli z Lobelii jest Hiacynta Bucket, to jakże miałaby pochwalać odstępstwa od normy ;))...

Ale też biorąc poprawkę na to, że to sesja warsztatowa, jak i każdorazową trudność 'zadzierzgnięcia' drużyny (czy w takiej sesji, czy w innej), to pewnie MG będzie mógł nas 'narratorsko' wziąć w karby, abyśmy ruszyli. Zawsze gdzieś się na tę barierkę trafi 🙂 - P

1
          • MarrrtM Niedostępny
            MarrrtM Niedostępny
            Marrrt

Za Prymulkę Prymula się nie obrazi właściwie od żadnego z hobbitów w przygodzie. Będzie się trochę zżymać jeśli Lobelia się tak do niej zwróci.

A co do przygody to myślę, że istotna tu jest obserwacja Prymuli. Bilbo robi test. Sprawdza czy i on jest w stanie przy użyciu quasigandalfowych podpuszczeń wyłuskać z kompletnie różnych hobbitów nutkę awanturnictwa. Ma bardzo ciekawą grupę badawczą! Skrupulatną Lobelię. Ekscentrycznego Milo. Sumiennego Rorimaka. Przykładną Prymulę. I dwoje Tooków, którzy z natury zawsze bywali przekorni i zapewne służą jako grupa odniesienia dla reszty, bo i tak się zgodzą.

Myślę, że możemy śmiało nie naginać charakterów postaci by i tak ostatecznie ku własnemu zaskoczeniu, wykraść tę mapę:)

W końcu Gladin jakbyś brał na BG hobbita domatora i MG by Ci z dnia na dzień zasugerował jako main quest dołączenie do kompanii krasnoludów na włam do smoka to też byś uznał, że to wadliwy scenariusz:)

1
            • RewikR Niedostępny
              RewikR Niedostępny
              Rewik
              napisał(a) ostatnio edytowany przez Rewik

Tak, traktuje to bardzo na luzie, z przymrużeniem oka i jako warsztaty (bylo w temacie rekrutacji) To scenariusz dla poczatkujacych graczy, ale Gladin szybko wyjaśnił mi, że tak łatwo z wami nie będzie :D. Lobelia to w zasadzie nawet książkowo okradła Bilbo, a Bilbo o tym wie. Scenariusz zakłada że bez pytań idziecie zdobyć mapę, bo ona z racji dziedziczenia niby prawnie przynalezy do Bilbo. Zakłada też, że idziecie podaną ścieżką przez Bilbo. Nie podaje wprost motywacji Bilbo. No ale jestem jeszcze ja, żeby wam ścieżki udostępnić, motywacje zarysować. Co do samej chęci udziału Waszych postaci w przedsięwzięciu, tu nic nie zaradze i muszę liczyć na współpracę. I tak... dopuszczam opcję dyplomatyczną (po moich modyfikacjach w scenariuszu)

GladinG 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
              2
              • MarrrtM Niedostępny
                MarrrtM Niedostępny
                Marrrt

Hehe... Cofam zatem poprzednie! Scenariusz jest wadliwy!

0
                • RewikR Rewik

Tak, traktuje to bardzo na luzie, z przymrużeniem oka i jako warsztaty (bylo w temacie rekrutacji) To scenariusz dla poczatkujacych graczy, ale Gladin szybko wyjaśnił mi, że tak łatwo z wami nie będzie :D. Lobelia to w zasadzie nawet książkowo okradła Bilbo, a Bilbo o tym wie. Scenariusz zakłada że bez pytań idziecie zdobyć mapę, bo ona z racji dziedziczenia niby prawnie przynalezy do Bilbo. Zakłada też, że idziecie podaną ścieżką przez Bilbo. Nie podaje wprost motywacji Bilbo. No ale jestem jeszcze ja, żeby wam ścieżki udostępnić, motywacje zarysować. Co do samej chęci udziału Waszych postaci w przedsięwzięciu, tu nic nie zaradze i muszę liczyć na współpracę. I tak... dopuszczam opcję dyplomatyczną (po moich modyfikacjach w scenariuszu)

GladinG Online
                  GladinG Online
                  Gladin

@Rewik

text alternatywny Nigdzie i nigdy nie udowodniono, że Lobelia cokolwiek ukradła! Pomówienie i potwarz! Do tego w Hobbicie napisano, że podejrzewano Bagginsów z Sackville, a Lobelia wtedy jeszcze nie wyszła za mąż! Tolkien, oszczerca, sam sobie przeczy i plącze się w zeznaniach. Poza tym, jaka kradzież? To pamiątka po denacie była...

Sesja Karak Varn

1
                  • RewikR Niedostępny
                    RewikR Niedostępny
                    Rewik

Zapewniam jednak, że jest uzasadnienie, dlaczego Bilbo sobie tak to wszystko wymyślił, choć dopowiedzine już przez moją skromną osobę. Sposób w jaki to zorganizował może być trochę nazbyt entuzjastyczny i pewnie mógł to zorganizować sobie lepiej. I tak, rzut Prymuli rzuca na to nieco światła.

0
                    • GladinG Online
                      GladinG Online
                      Gladin

Mam pomysł, jak ruszyć w drogę, ale ze względu na dramatyzm chwili, nie będę tego pisał, kiedy trzeba życie i zdrowie hobbita ratować. Stąd moja propozycja pojawi się dopiero w następnym odpisie.

Sesja Karak Varn

0
                      • MarrrtM Niedostępny
                        MarrrtM Niedostępny
                        Marrrt

Czy mniej więcej słusznie odgadłem Twój zamysł?

0
                        • GladinG Online
                          GladinG Online
                          Gladin

Nie potrafię jeszcze odpowiedzieć, bo nie wiem, jaki masz zamysł 😄
                          Myślę, że podobny, ale nieco inny jednak.

Sesja Karak Varn

0
                          • GreKG Niedostępny
                            GreKG Niedostępny
                            GreK

To w zaistnialej sytuacji i Paladin zdecydował pomóc. Zdecydowanie.

0
                            • MarrrtM Niedostępny
                              MarrrtM Niedostępny
                              Marrrt

Zwrot "Paddi" odnosi się oczywiście do Paladina:) Uznałem, że skoro Peregrin został Pippinem to Paladin Paddim:)

Także ostatnia wypowiedź Prymuli skierowana jest do Paladina. W razie gdyby imię mogło zmylić;)

GreKG 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                              1
                              • MarrrtM Marrrt

Zwrot "Paddi" odnosi się oczywiście do Paladina:) Uznałem, że skoro Peregrin został Pippinem to Paladin Paddim:)

Także ostatnia wypowiedź Prymuli skierowana jest do Paladina. W razie gdyby imię mogło zmylić;)

GreKG Niedostępny
                                GreKG Niedostępny
                                GreK

@Marrrt napisał w [Jedyny Pierscień II ed.] Sprzysiężenie Czerwonej Księgi - KOMENTARZE:

W rzeczy samej, w tym całym rozgardiaszu zupełnie mi to uciekło.
                                A słowa a co dopiero zdania mogą człowiekowi... hobbitowi uciec i rozpierzchnąć się po kątach. A potem z nich wyzierać by wyskoczyć zupelnie niespodziewanie.

Więc tego... odpowiedziane.

Mam nadzieję, że post pod postem nie czyni problemu.

1
                                • RewikR Rewik

Trochę o zagrożeniach. Tutaj rzecz jasna trochę metagrowo, z racji że chętnych na granie Drogo nie widać.

Wasze postaci mają coś takiego jak wytrzymałość, ale ich utrata to nie jedyne niebezpieczeństwo. Utrata wytrzymałości to rzecz pokroju "zmęczenia się do upadłego". Postać taka jest po prostu wyczerpana. Jest to jeden ze sposobów eliminacji przeciwników lub odpadnięcia gracza z danej potyczki (nie powoduje, że postać ginie).

Drugim sposobem jest otrzymanie rany, a dokładnie dwóch ran. Posiadanie 1 rany powoduje, że kolejna może zabić postać i wpływa na kilka aspektów gry (przede wszystkim szybkość odzyskiwania wytrzymałości).

Ranę można opatrzeć, ale co wtedy opiszę wtedy, bo zaraz musze lecieć.

Potrzebny śmiałek, co opatrzy ranę Drogo!

PS @wired widzę twój post, pomyślimy potem jak to uporządkować jeżeli się gryzą (bo jeden za drugim niemal od razu wstawiliśmy).

Edycja: ogranięte, dorzuciłem tylko przed upadkiem Drogo małą odpowiedź o mapie w Domu Mathom

Edycja2: Jak coś to nie traktujcie tego jako pocżątek nowej kolejki - ten nastąpi w zasadzie dopiero po tym jak ustalimy którędy, jak i czy na pewno idziemy (Coś czuję, że będziecie mieli na to tydzień pod moją nieobecność, potem już będę chciał ruszać). Ten wpis to taki bardziej dodatek.

Pan ElfP Niedostępny
                                  Pan ElfP Niedostępny
                                  Pan Elf

@Rewik napisał w [Jedyny Pierscień II ed.] Sprzysiężenie Czerwonej Księgi - KOMENTARZE:

Edycja2: Jak coś to nie traktujcie tego jako pocżątek nowej kolejki - ten nastąpi w zasadzie dopiero po tym jak ustalimy którędy, jak i czy na pewno idziemy (Coś czuję, że będziecie mieli na to tydzień pod moją nieobecność, potem już będę chciał ruszać). Ten wpis to taki bardziej dodatek.

Ja czekam więc na kolejną kolejkę, w tej już nie mam nic do dodania od siebie. Esmeralda chce iść przez Wodę.

1
                                  • RewikR Niedostępny
                                    RewikR Niedostępny
                                    Rewik

Pomocne będzie takie podsumowanie od każdego do przyszłego tygodnia. Dopuszczam rozdzielenie drużyny, ale to tak z umiarem (2 grupki brzmią dobrze)

0
                                    • WiredW Niedostępny
                                      WiredW Niedostępny
                                      Wired

ja też nie mam nic do dodania, przełajem bym poszedł najchętniej ale się dostosuję do reszty

1
                                      • Pan ElfP Niedostępny
                                        Pan ElfP Niedostępny
                                        Pan Elf
                                        napisał(a) ostatnio edytowany przez Pan Elf

Dopiero teraz zauważyłem, że w Materiałach @rewik zrobił nam wszystkim piękne tokeny postaci, które możemy wklejać na początku swoich postów jako portrety. Są też dodatkowe ozdobniki. Nie wiem jak wy, ale ja już edytowałem swoje posty! 😄

Szkoda tylko, że z jakiegoś powodu forum dodaje im tło.

0
                                        • GladinG Online
                                          GladinG Online
                                          Gladin

W materiałach stworzyłem informację o szacowanych przeze mnie odległościach i czasie potrzebnym na ich przebycie pieszo. W szczególności interesowało mnie, jak daleko jest Tukowa Skarpa.
                                          Wyszło mi, że na piechotę to jakieś 12h w jedną stronę.

@Rewik , na ile trzymamy się tych odległości? Bo sprowadzanie doktora z Tukowej Skarpy to nie lada wyczyn. Nie wiem, jak szybko trasę przemierzy kolaska, ale dajmy na to 4 razy szybciej o i tak wyprawa tam i z powrotem to cały dzień w drodze.

Od razu zapytam o możliwość spotkania niedaleko Bag Endu (np. w Hobbitonie) na tu i teraz brata / ojca i skorzystania z ich wozu do tego czy innego celu.

Sesja Karak Varn

GladinG 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                                          0
                                          Odpowiedz
                                          • Odpowiedz, zakładając nowy temat
                                          Zaloguj się, aby odpowiedzieć
                                          • Najpierw najstarsze
                                          • Najpierw najnowsze
                                          • Najwięcej głosów

• Zaloguj się

• Nie masz konta? Zarejestruj się

• Aby wyszukiwać zaloguj się lub zarejestruj.