Panel sesji wdrożony.Proszę zapoznać się z tym tematem.
Imperium Maledictum - Gwiezdne dziecię
-
Jeśli wybierzemy Sarę Dertis to chyba najprościej będzie wejść przez bramkę: Ostatni z Maltei
Ona przy okazji fajnie współgra z nieoświeconych akolitów. -

O ile dobrze zrozumiałem, zahaczki to fabularne sugestie na powiązania naszych akolitów z postacią inkwizytorki, tak? Nie niosą one ze sobą żadnych mechanicznych benefitów same w sobie, tak?
I czy dobrze zrozumiałem, że opcjonalna zasada zaskarbienia sobie niechęci jakiejś frakcji w zamian za dodatkowe 100 XP została przyklepana przez MG? Jeśli tak, mam od razu dodatkowe pytanie - jak to wygląda z niechęcią / wrogością ze strony świata przestępczego - biorę -1 w relacjach i każdy gang na światach sektora machariańskiego ma mnie z automatu za wroga? Pytam w ujęciu fabularnym, bo o ile rozumiem w przypadku innych frakcji jakąś tam wymianę informacji pomiędzy systemami słonecznymi, podsektorami czy innymi jednostkami administracyjnymi, to w przypadku organizacji kryminalnych koncept ten wydaje się dość mocno abstrakcyjny.
Chyba, że rozlicza się to według twardych zasad bez odwołania do logiki świata (ale nie jest to wątek, o który gotów jestem kruszyć kopie, to zdecydowanie zwykła ciekawość).
-

O ile dobrze zrozumiałem, zahaczki to fabularne sugestie na powiązania naszych akolitów z postacią inkwizytorki, tak? Nie niosą one ze sobą żadnych mechanicznych benefitów same w sobie, tak?
I czy dobrze zrozumiałem, że opcjonalna zasada zaskarbienia sobie niechęci jakiejś frakcji w zamian za dodatkowe 100 XP została przyklepana przez MG? Jeśli tak, mam od razu dodatkowe pytanie - jak to wygląda z niechęcią / wrogością ze strony świata przestępczego - biorę -1 w relacjach i każdy gang na światach sektora machariańskiego ma mnie z automatu za wroga? Pytam w ujęciu fabularnym, bo o ile rozumiem w przypadku innych frakcji jakąś tam wymianę informacji pomiędzy systemami słonecznymi, podsektorami czy innymi jednostkami administracyjnymi, to w przypadku organizacji kryminalnych koncept ten wydaje się dość mocno abstrakcyjny.
Chyba, że rozlicza się to według twardych zasad bez odwołania do logiki świata (ale nie jest to wątek, o który gotów jestem kruszyć kopie, to zdecydowanie zwykła ciekawość).
@Ketharian napisał w Imperium Maledictum - Gwiezdne dziecię:
biorę -1 w relacjach i każdy gang na światach sektora machariańskiego ma mnie z automatu za wroga?
To nie do końca tak... Obce frakcje są na 0 i obniżenie z tego zrzuci cię w wybranej do -1 co wg. podręcznika daje:
Niemile widziany - bacznie cię obserwuje i oczekuje, że będziesz przestrzegał procedur i protokołu co do
joty, przez co może zniweczyć twoje działania.A w skutkach mechanicznych to w testach przeciwstawnych tak jakby przedstawiciel owej frakcji miał darmowy punkt sukcesu.
I jeszcze jedno... nie ma frakcji - Przestępczość zorganizowana.
-
I jeszcze jedno... można posługiwać się wartością wpływów Patrona, która jest na początku +2 do wszystkich frakcji.
-
Dziękuję za wyjaśnienie mechaniczne, mnie generalnie chodziło o logikę świata, która jest typowa dla dziwactw Cubicle 7. Decydując się na mod -1 w relacjach mój bohater staje się natychmiast podejrzliwie traktowany przez przestępców na KAŻDYM świecie w granicach sektora machariańskiego. Po ciężkiej przeprawie z mocno zrypaną mechaniką WFRP 4ed jestem mocno wyczulony na takie mechaniczne dziwadła, ale nie jestem zaskoczony - ale nic, jedziemy dalej z tym koksem.
-
Widzę, że chcesz mieć problemy z gangami... i widzę, że faktycznie jest półświatek (ale nie jest to stricte PZ). Czyli dobra twoja.
-
No właśnie zedytowałem swojego posta kasując z niego odnośniki do świata przestępczego uznając, że może faktycznie coś pomieszałem z frakcjami, ale potem mnie tknęło, że przecież to czytałem i jest - Infractionists we własnych osobach, od całych syndykatów po jakieś podrzędne gangi.
-
Ta frakcja to ogólnopojęte złole...
-
I jeszcze jedno... można posługiwać się wartością wpływów Patrona, która jest na początku +2 do wszystkich frakcji.
@ArchiwumX napisał w Imperium Maledictum - Gwiezdne dziecię:
Tu chyba się mylisz (chyba, że coś przeoczyłem).
Zasady kreacji patrona mówią
"
Influence: Your Patron has +2 Influence
with their Faction. You can use your Patron’s
Influence instead of your own during play."
Poza tym może się zmieniać zależnie od boonów i liabilitek. -
Racja... te wszystkie frakcje mi się ubzdurały. Ale na szczęście na potrzeby tej kampanii wjeżdża Nieograniczona władza, która rozszerza wpływ Patron na Inkwizycję na wszystkie frakcje.
-
A to tak. Duży powód dla którego inkwizytor to najsilniejszy patron =p
Szczególnie jakby boonami podbić mu wpływy w inkwizycji. 4 na pewno da sie osiągnąć... może 5 nawet?
Wciąż mam nadzieję, że MG by się zgodził na dwóch róznych patronów =p -
Boonami się nie da, ale w sekcji Między misjami jest sekcja z przedwsięciami: a tam Kampania propagandowa, która pozwala wychodzić te pozostałe wpływy.
Warto też pamiętać, że MG może w tajemnicy postanowić, że patronowi coś odstawił i wpływy stracił/zyskał. I dlatego po pierwszej misji trzeba traktować te wpływy jako nieznane.
-
A to tak. Duży powód dla którego inkwizytor to najsilniejszy patron =p
Szczególnie jakby boonami podbić mu wpływy w inkwizycji. 4 na pewno da sie osiągnąć... może 5 nawet?
Wciąż mam nadzieję, że MG by się zgodził na dwóch róznych patronów =p@Arvee napisał w Imperium Maledictum - Gwiezdne dziecię:
Duży powód dla którego inkwizytor to najsilniejszy patron =p
I tu autorzy systemu jednak strzelili babola... bo ta korzyść jest dostępna w sekcji dla wszystkich Patronów i nie podali żadnych ograniczeń. Tylko z tekstu działania wynika, że to jest dla członka Inkwizycji.
-
Nie do końca.
Str 29 poderka mówi:
"Not all Boons will be suitable for any
one Patron, and your group should consider the
corresponding Boons and Liabilities Table for
their Patron’s Duty as guidance."Więc baseline jest taki, że dostęp jest tylko do boonów z konkretnych tabel patronów, a Limitless Authority nie występuje w żadnej z tabel. Tylko u samych inkwizytorów jako bazowa zdolność.
-
Powyższy tekst gugiel tłumaczy mi, że tabelki są tylko wskazówką.
-
A z kolei na 28 str. polskie edycji mam:
(...)Zalety i Brzemiona
Każdy Patron posiada władzę i zasoby, których może
użyć, by wspomóc drużynę. Ta pomoc przyjmuje
postać Zalet. Jednakże mimo całej swojej potęgi
Patroni wciąż pozostają ludźmi (a przynajmniej
w większej części), przez co mają też wady. Mogą
one wpływać na działania ich agentów i są nazywane
Brzemionami.
Każdy Patron zaczyna z Zaletą z Funkcji, określa-
ną przez jego Funkcję, oraz jednym Brzemieniem,
wybranym w tajemnicy przez MG z Tabeli Zalet
i Brzemion. Gracze mogą także wybrać (lub wy-
losować) do trzech dodatkowych Zalet. Za każdą
dodatkową Zaletę Mistrz Gry może w tajemnicy
wybrać (lub wylosować) kolejne Brzemię.(...) -
Polskie tłumaczenie również odwraca zupełnie realcję zużywania amunicji dla broni "zwykłych" oraz burst/rapid fire.
Str 123
"A weapon with the Burst or Rapid Fire trait only
counts as consuming ammunition when taking
advantage of either of these traits — otherwise,
these weapons contain sufficient ammunition that
tracking each individual shot is unnecessary."albo po polsku:
również str 123
"Dla broni o Cechach Maszynowa lub Seria
jest to liczba strzałów, które można z nich oddać, zanim
będzie trzeba je przeładować, zazwyczaj zużywając na to
Akcję (patrz Przeładowanie). Dla broni bez tych Cech
należy przyjąć, że postać ma przy sobie tyle amunicji,
ile jej potrzeba."Więc może odnieśmy się do oryginału, który mówi, że punktem wyjścia są tabele =]
Nawet jak mówią "as guidance" to wciąż onacza, że wychodzenia poza nie wymaga zgody MG, co rozwiązuje problem kogoś nie-inkwizycyjnego biorącego inkwizycyjnego boona =] -
Polskie tłumaczenie również odwraca zupełnie realcję zużywania amunicji dla broni "zwykłych" oraz burst/rapid fire.
Str 123
"A weapon with the Burst or Rapid Fire trait only
counts as consuming ammunition when taking
advantage of either of these traits — otherwise,
these weapons contain sufficient ammunition that
tracking each individual shot is unnecessary."albo po polsku:
również str 123
"Dla broni o Cechach Maszynowa lub Seria
jest to liczba strzałów, które można z nich oddać, zanim
będzie trzeba je przeładować, zazwyczaj zużywając na to
Akcję (patrz Przeładowanie). Dla broni bez tych Cech
należy przyjąć, że postać ma przy sobie tyle amunicji,
ile jej potrzeba."Więc może odnieśmy się do oryginału, który mówi, że punktem wyjścia są tabele =]
Nawet jak mówią "as guidance" to wciąż onacza, że wychodzenia poza nie wymaga zgody MG, co rozwiązuje problem kogoś nie-inkwizycyjnego biorącego inkwizycyjnego boona =]@Arvee napisał w Imperium Maledictum - Gwiezdne dziecię:
Nawet jak mówią "as guidance" to wciąż onacza, że wychodzenia poza nie wymaga zgody MG, co rozwiązuje problem kogoś nie-inkwizycyjnego biorącego inkwizycyjnego boona =]
OK. To twoja interpretacja... która ma swoje podstawy.
A z kolei co do tej amunicji... w obu wersja masz inne sformułowania, ale sens jest ten sam. Strzały pojedyńcze z broni z zdolnościami prucia, nie zmniejszają zawartości magazynka.
Ale skoro chcesz uściślenia dyskutowanej wersji na angielską proszę bardzo, w przyszłości będziemy się jej trzymali.
-
Dobrze więc, odpowiadając że kwestię tego jak działają wpływy, zwłaszcza ujemne.
To jest dosyć powszechna mechanika w wielu systemach i generalnie wymaga ona od mistrza gry tego aby tworząc przygody uwzględniał tego typu wady. Nie jest ona idealna jeśli chodzi o granie na forum, ale da się to wykorzystać.
Należy też pamiętać, że to nie jest system do grania tylko inkwizycją, i W przypadku niektórych ujemnych wpływu może to mieć O wiele większe znaczenie Gdy przebywa Drużyna cały czas na jednej planecie.
Wreszcie nie oznacza to, że każdy gangster cię rozpozna, Chodzi tutaj o wszelkiego rodzaju oficjalne spotkania, prośby o pomoc, czy zdobycie zaopatrzenia. Tak samo przy pozytywnych nie oznacza że każdy żołnierz Gwardii imperialnej bym ci od razu pomocny, jeśli nie okażesz jakieś odpowiedzi pełnomocnictw, chociaż akurat w tym wypadku o pomoc najłatwiej z racji specyfiki wojska. -
@Arvee napisał w Imperium Maledictum - Gwiezdne dziecię:
Nawet jak mówią "as guidance" to wciąż onacza, że wychodzenia poza nie wymaga zgody MG, co rozwiązuje problem kogoś nie-inkwizycyjnego biorącego inkwizycyjnego boona =]
OK. To twoja interpretacja... która ma swoje podstawy.
A z kolei co do tej amunicji... w obu wersja masz inne sformułowania, ale sens jest ten sam. Strzały pojedyńcze z broni z zdolnościami prucia, nie zmniejszają zawartości magazynka.
Ale skoro chcesz uściślenia dyskutowanej wersji na angielską proszę bardzo, w przyszłości będziemy się jej trzymali.
@ArchiwumX napisał w Imperium Maledictum - Gwiezdne dziecię:
Przeczytaj jeszcze raz co tam jest napisane. Bo tam zmienia się podmiot zdania, zupełnie zmieniając jego znaczenie.