Panel sesji wdrożony.Proszę zapoznać się z tym tematem.
Serce tajgi [Zew Cthulhu] - komentarze
-
Mistrzu, czy mógłbyś nam bardziej precyzyjnie określić datę rozgrywanej sceny (dzień, miesiąc)? Znając ją będzie nam łatwiej dopasować część opisów do pory roku, realiów pogodowych etc. I korzystając z okazji chciałbym nadmienić, że nie jestem ekspertem od tego okresu historycznego, więc z góry przepraszam za ewentualne wpadki merytoryczne.
@Ketharian mógłbym, jest późna zima/wczesna wiosna (mniej więcej tak, jak teraz), wgl wydawało mi się, że o tym pisałem
ale najwidoczniej miałem rację - wydawało mi się. A co do poprawności, to nie przejmuj się. Jeśli tam będzie coś ewidentnie ahistorycznego, ale w taki sposób, że to aż bije po oczach, to zwrócę uwagę. Natomiast naprawdę nie ma co się przejmować takimi drobiazgami jak to, że np. coś tam zostało wynalezione później, a Ty użyłeś tego w swoim poście czy coś takiego. O ile nie będą to nowoczesne komputery, Internet, telefony komórkowe czy coś równie absurdalnego, to wszystko przejdzie. Nie będę tu pilnował pełnej zgodności historycznej, bo nie o tym jest ta gra, nie jest to potrzebne. -
@kaworu @elvis @ketharian @cygan @agnes
Odpis poszedł. Teraz wprowadźcie swoje postacie do miejsca, kolejność odpisów oznacza kolejność wejścia, zatem każdy kolejny post musi uwzględniać poprzedni. Możecie teraz dowolnie rozmawiać między sobą (również łamiąc kolejność odpisów, jeśli jest taka potrzeba - teraz nie jest ona sztucznie narzucona), możecie wchodzić w interakcje z NPC-ami, wprowadzać nowych, reagować za nich, przejmować nad nimi kontrolę (wyjątkiem jest Chance). Następny mój post będzie już z wejściem Chance'a na scenę, ale jeśli będzie wam dobrze szła gra i będziecie robić fajne rzeczy, to nie będę wam przerywał i spieszył się z napisaniem swojego posta. Poniżej podaję cennik w barze. Pamiętajcie, że jest prohibicja - jak chcecie kupić alkohol, musicie go zamówić dość subtelnie (nigdy nie wiecie, czy ktoś z siedzących tutaj nie jest tajniakiem FBI), a obsługa też wam go przyniesie w zakamuflowanej formie. Nie ma również alkoholu w menu, a przynajmniej nie dosłownie - jest zakamuflowany pod różnymi innymi zmyślnymi nazwami (wykażcie się kreatywnością). Zakup alkoholu wiąże się z koniecznością wykonania rzutu na szczęście (rzucacie k100 i musicie wyrzucić mniej, niż wasza statystyka szczęścia, a jeśli jeszcze jej nie macie, to rzućcie 3k6 i pomnóżcie przez 5 - tyle macie szczęścia). Nieudany rzut sprawia, że alkohol i tak dostajecie, ale sprowadzacie na siebie kłopoty (później). Cennik:

Jak coś kupujecie, odejmujecie sobie od waszej gotówki. A tej macie tyle (dolarów), ile wynosi dwukrotność waszej majętności.
-
Jak wykonujemy rzuty na dc czy na stronie którą zaproponował Ketharian?@gordian
-
@Cygan hmm, na razie można na dc lub gdziekolwiek indziej, jeszcze nie stworzyłem pokoju
tylko jak nie na dc, to może wstaw jakiegoś screena do swojego posta -
Hej

Wyrzuciłem 46 na Spostrzegawczość, a mam bodaj 30 w tej umiejce, czyli fail?

-
@Kaworu tak, ale możesz, jeśli chcesz, odjąć sobie brakującą sumę (14) od szczęścia i wtedy zdasz. Szczęście odnawia się co sesję, czyli w naszym przypadku, powiedzmy, co część (aktualnie gracie prolog, który zakończy się z chwilą wyruszenia na wyprawę). Normalnie jest jeszcze opcja forsowania rzutu, ale nie robi się tego przy rzutach pasywnych. Zatem w tej sytuacji możesz albo zaakceptować porażkę, albo odjąć brakującą sumę od szczęścia.
-
Eh xD
Rzut na Wykształcenie (70) wyszedł mi 88... xD Czyli nie wiem z jakim akcentem ta babka mówiła

-
jak bardzo się już nudzicie scenkami społecznymi? mogę dać jeszcze jedną, czy wolicie już iść z akcją do przodu?
-
Jeśli ta scena potrwa długo dłużej, to pojawi się prawdopodobieństwo, że zafascynowany tą uroczą osóbką John poprosi Violet o rękę. Z drugiej strony, czuję dreszcz emocji wyobrażając sobie jak w lokalu dochodzi do bijatyki, John staje w obronie Violet zbierając srogie cięgi i budząc jej wielki podziw, a potem ona ratuje mu skórę tłukąc tych czterech nicponiów i on rzucony tym wyczynem na kolana wręcza jej wysublimowany prezent, o którym marzy każda panienka z wielkiego miasta, mianowicie legendarną już czapkę z bobra!
Po namyśle poproszę o pchnięcie akcji w szaleńczy przód!
-
@Gordian mógłbyś proszę dodać TAGi do swoich wątków? Jeżeli wszystkie wątki posiadają wspólne TAGi, to łatwo się przeskakuje między np. sesją a komentarzami.
-
jak bardzo się już nudzicie scenkami społecznymi? mogę dać jeszcze jedną, czy wolicie już iść z akcją do przodu?
@Gordian ja z chęcią bym rozegrał jeszcze trochę bo akcja zdaje się zmierzać do punkty kulminacyjnego
-
Hm... bardzo nie chciałbym być jakimś mądralińskim, ale... czy strukturę fizykochemiczną DNA nie poznaliśmy w latach 50-tych, a tutaj są 30-ste?
Znaczy, nie wydaje mi się, by w 20-leciu międzywojennym istniała taka kategoria badań jak badania genetyczne? 
Boże, boję się, że jakiś party pooper ze mnie teraz... xD Sorkam
:3EDIT: znajomy z forum mi pisze, że nie mam 100% racji i jest to prawda, to nieco bardziej zniuansowane, ale... dalej, w latach 30-tych nie znaliśmy struktury DNA ani nie mieliśmy komputerów i baz danych - w tym baz danych genetycznych - więc niezależnie od badań Mendla i pokrewnych...?

-
no dobra, jakoś to przerobię później
-
Przepraszam jeśli jestem czepialski ;-(
-
nie no, spoko, dobrze wiedzieć, natomiast nie ma to większego znaczenia, więc mogę przerobić
-
Jeśli ta scena potrwa długo dłużej, to pojawi się prawdopodobieństwo, że zafascynowany tą uroczą osóbką John poprosi Violet o rękę. Z drugiej strony, czuję dreszcz emocji wyobrażając sobie jak w lokalu dochodzi do bijatyki, John staje w obronie Violet zbierając srogie cięgi i budząc jej wielki podziw, a potem ona ratuje mu skórę tłukąc tych czterech nicponiów i on rzucony tym wyczynem na kolana wręcza jej wysublimowany prezent, o którym marzy każda panienka z wielkiego miasta, mianowicie legendarną już czapkę z bobra!
Po namyśle poproszę o pchnięcie akcji w szaleńczy przód!
@Ketharian Wyobraziłam sobie tę scenę i naprawdę trudno mi udawać normalnego, poważnego człowieka w komunikacji publicznej

-
@Gordian mógłbyś proszę dodać TAGi do swoich wątków? Jeżeli wszystkie wątki posiadają wspólne TAGi, to łatwo się przeskakuje między np. sesją a komentarzami.
@Gladin a jak to zrobić teraz?
-
@Gordian Edycja pierwszego posta wątku, u dołu będziesz miał możliwość dodania TAGów. W czarnej wersji forum trudno to znaleźć, więc trzeba się bardziej wysilić.
-
@ketharian @kaworu @cygan @agnes @elvis
Możecie uwzględniać już w swoich wątkach przygotowania do wyprawy. Jeśli nikt nie ma już w tej chwili nic do rozegrania z Chancem, to piszcie o tym jak się przygotowujecie do wyprawy. Możecie teraz się spakować, zrobić zakupy itp. Następny post z mojej strony będzie dotyczył już spotkania w porcie i rozpoczęcia wyprawy. Wówczas będziecie mogli jeszcze lekko retrospektywnie napisać, że wzięliście to i to, ale później już nie. Pamiętajcie, żeby wpisać sobie wzięte rzeczy do ekwipunku i korzystać z nich w miarę potrzeby. Poniżej wrzucam wam cennik. Przypominam, że wasza startowa gotówka to zamożność x2. Możecie też przez pozostały wam czas pracować w odpowiednich dla swojej postaci miejscach i zarobić k6 dolarów (sorry, dolar wtedy to i tak dość sporo, a wy nie macie dużo czasu).https://drive.google.com/file/d/12CHYx4hgiPUmF5O1f163wfc5G0OwgV6J/view?usp=sharing