Przejdź do treści
  • Kategorie
  • Ostatnie
  • Tagi
  • Popularne
  • Świat
  • Użytkownicy
  • Grupy
  • Strona startowa
Skórki
  • Jasny
  • Brite
  • Cerulean
  • Cosmo
  • Flatly
  • Journal
  • Litera
  • Lumen
  • Lux
  • Materia
  • Minty
  • Morph
  • Pulse
  • Sandstone
  • Simplex
  • Sketchy
  • Spacelab
  • United
  • Yeti
  • Zephyr
  • Ciemny
  • Cyborg
  • Darkly
  • Quartz
  • Slate
  • Solar
  • Superhero
  • Vapor

• Domyślna (Cyborg)
  • Brak skórki
Zwiń
  1. Start
  2. Dyskusje RPG
  3. Warhammer 2ed - dyskusje o mechanice

Warhammer 2ed - dyskusje o mechanice

Zaplanowany Przypięty Zablokowany Przeniesiony Dyskusje RPG
warhammerwarhammer 2ed
4 Posty 2 Uczestników 47 Wyświetlenia
  • Najpierw najstarsze
  • Najpierw najnowsze
  • Najwięcej głosów
Odpowiedz
  • Odpowiedz, zakładając nowy temat
Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Ten temat został usunięty. Mogą go zobaczyć tylko użytkownicy upoważnieni do zarządzania tematami.
  • GladinG Niedostępny
    GladinG Niedostępny
    Gladin
    napisał ostatnio edytowany przez Gladin

@Dhratlach napisał w [Warhammer 2ed.] Popiół i Śnieg - Rekrutacja:

Czy wykup zdolności/umiejętności w wersji "albo" możemy stosować w trakcie tworzenia postaci, czy tak jak pamiętam podręcznik, czyli po skompletowaniu?

@Wired napisał w [Warhammer 2ed.] Popiół i Śnieg - Rekrutacja:

Podręcznikowo nie możesz ich wykupić w ogóle, to jest opcja (za zgodą MG)

Ja tego nigdy nie traktowałem jako zasady opcjonalnej, ale jako podstawową.
    Co ciekawe, w wersji ENG, do której mam wgląd, zapis mówi tak: „You don't have to buy these (...) but you have the option. As always, check with your GM before doing so”.

A więc to nie jest zasada opcjonalna, jak to sugerują w wersji PL, lecz możliwość, opcja do wyboru. A że warto skonsultować to z MG to no cóż... nawet przy kupowaniu umiejętności ze swej zwykłej ścieżki rozwoju odbywa się to za zgodą MG.

A do tego uważam, że 4-tą edycję Warhammera należy zniszczyć.

1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
    0
    • GladinG Gladin odniósł się do tego tematu dnia
    • WiredW Wired odniósł się do tego tematu dnia
    • WiredW Niedostępny
      WiredW Niedostępny
      Wired
      napisał ostatnio edytowany przez Wired

Jest zrobiony oddzielny akapit, nazwany Opcjonalne Skille i Talenty i na dole dodane "As always, check with your GM before doing so” - dla mnie to dość jednoznacznie wygląda na opcję za zgodą MG.
      Tłumaczenie jest jeszcze dosadniejsze, że to opcja jest a nie zasada podstawowa.
      image.png
      image.png

Bez tego każda profka podstawowa ma łącznie 10-11 umiejek i zdolności,
      a po wprowadzeniu tej zasady znajdą się i takie co mają ich 18, gdy inne mają tylko 10-11 .
      Moim zdaniem więc autorzy chcieli by była to opcja, bo jednak włączenie jej nieznacznie zmienia balans w grze.

0
      • GladinG Niedostępny
        GladinG Niedostępny
        Gladin
        napisał ostatnio edytowany przez Gladin

Option: the power or freedom of choosing; choice [Oxford Advanced Learner's Dictionary]

Uznajesz, że to są opcjonalne zasady, które można stosować w grze lub nie.
        Ja uznaję, że to jest opcja dla gracza, możliwość którą może wybrać lub mnie, a nie opcjonalnie włączana lub wyłączana zasada.

Tak jak zwróciłem uwagę w rozmowie na discordzie, są i profki co mają 9 umiejętności.

Co do balansu, to powiem tak... jakiego balansu?

Z ciekawostek, w wersji angielskiej napisano, że możesz wykupić te opcjonalne rzeczy przed ukończeniem schematu rozwoju. A w wersji polskiej napisali, że po rozwinięciu całej profesji możesz je wykupić.

Moim zdaniem stwierdzenie „As always, check with your GM before doing so” przypomina tylko świętą zasadę: „MG ma ostateczne zdanie we wszystkim”. MG może nawet nie pozwolić Ci wykupić zwykłej umiejętności ze swego schematu rozwoju.

A do tego uważam, że 4-tą edycję Warhammera należy zniszczyć.

WiredW 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
        1
        • GladinG Gladin

Option: the power or freedom of choosing; choice [Oxford Advanced Learner's Dictionary]

Uznajesz, że to są opcjonalne zasady, które można stosować w grze lub nie.
          Ja uznaję, że to jest opcja dla gracza, możliwość którą może wybrać lub mnie, a nie opcjonalnie włączana lub wyłączana zasada.

Tak jak zwróciłem uwagę w rozmowie na discordzie, są i profki co mają 9 umiejętności.

Co do balansu, to powiem tak... jakiego balansu?

Z ciekawostek, w wersji angielskiej napisano, że możesz wykupić te opcjonalne rzeczy przed ukończeniem schematu rozwoju. A w wersji polskiej napisali, że po rozwinięciu całej profesji możesz je wykupić.

Moim zdaniem stwierdzenie „As always, check with your GM before doing so” przypomina tylko świętą zasadę: „MG ma ostateczne zdanie we wszystkim”. MG może nawet nie pozwolić Ci wykupić zwykłej umiejętności ze swego schematu rozwoju.

WiredW Niedostępny
          WiredW Niedostępny
          Wired
          napisał ostatnio edytowany przez

@Gladin napisał w Warhammer 2ed - dyskusje o mechanice:

Wyjątki, większość ma 10-11, ogólnie bardziej mi się spina że każda profka ma koło 10, niż że jedna ma 9 a druga 18, a do tego doprowadza używanie tej zasady.

Tu jest taki rozjazd między wersją PL a ENG, że każdy może to odczytać jak chce.
          Możesz mieć rację - nie upieram się - po prostu patrzę na to od strony mechaniki i jakbym sam projektował profesje to starałbym się by miały mniej więcej tyle samo umiejek i zdolności. No ale to mój bias 🙂

0
          • WiredW Wired odniósł się do tego tematu dnia

Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.

Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.

With your input, this post could be even better 💗

Zarejestruj się Zaloguj się
          Odpowiedz
          • Odpowiedz, zakładając nowy temat
          Zaloguj się, aby odpowiedzieć
          • Najpierw najstarsze
          • Najpierw najnowsze
          • Najwięcej głosów

• Zaloguj się

• Nie masz konta? Zarejestruj się

• Aby wyszukiwać zaloguj się lub zarejestruj.