Bastion 2521 - Walka o Ostland (Warhammer 2-ed)
-
Czołem!
Pokolei l i co do co do belek i wież to rozumiem jak to działa. Pytanie dla pewności było takie czy po dokonaniu jednej czynności (wniesienia belek do wieży) wykonaliśmy drugą czyli zamknięcie i zabarykadowane drzwi do obydwu wież na dolnym poziomie?Co do wozów to spychamy pierwszy, resztę zostawiamy tylko pobierznię je przeglądajac czy nie ma na nich np. kogoś albo czegoś niebezpiecznego, nic nie zabieramy.
-
Czołem!
Pokolei l i co do co do belek i wież to rozumiem jak to działa. Pytanie dla pewności było takie czy po dokonaniu jednej czynności (wniesienia belek do wieży) wykonaliśmy drugą czyli zamknięcie i zabarykadowane drzwi do obydwu wież na dolnym poziomie?Co do wozów to spychamy pierwszy, resztę zostawiamy tylko pobierznię je przeglądajac czy nie ma na nich np. kogoś albo czegoś niebezpiecznego, nic nie zabieramy.
Czołem!
Pokolei l i co do co do belek i wież to rozumiem jak to działa. Pytanie dla pewności było takie czy po dokonaniu jednej czynności (wniesienia belek do wieży) wykonaliśmy drugą czyli zamknięcie i zabarykadowane drzwi do obydwu wież na dolnym poziomie?-
Mogliście zamknąć. Tylko niezbyt wiem kiedy to by się miało dziać. Raczej nie przed powrotem Stefana z Kolesnikowem i większością bandy. Nawet jeśli Weselowie by je zamknęli wcześniej to musieliby je otworzyc dla nich. Potem raczej nie bo myśliwi trzepią obie wieże a z dwoma z nich Tobias rozmawia przed wieżą. Potem jest zebranie na blankach. A potem BG wychodzą z wież na patrol. Więc w tym momencie to myśliwi zamykają za nimi drzwi. Więc w takiej czasoprzestrzeni to Ty powiedz mi, kiedy Stefan z pomocnikami zamykali drzwi wieży.
-
Z barykadowaniem podobnie. Bo też trzeba by zacząć dopiero gdy drzwi są zamknięte od środka. Czyli nawet jeśli Weslerowie dołożyli jakąś szafę do drzwi jak Stefan poszedł po Kolesnikowa (a Duivel przeszukiwał wieże) to i tak musieliby je odsunąć i otworzyć drzwi jak ci wrocili do bramy. Potem jw. czyli myśliwi trzepią wieżę, Tobias rozmawia na zewnątrz a na koncu większość idzie na zebranie na blankach. Więc raczej też nie. I tak naprawdę dopiero jak BG wyjdą na patrol to myśliwi mają szansę aby zamknąć drzwi od środka i je zabarykadować.
Co do wozów to spychamy pierwszy, resztę zostawiamy tylko pobierznię je przeglądajac czy nie ma na nich np. kogoś albo czegoś niebezpiecznego, nic nie zabieramy.
Spychanie wozu: https://orokos.com/roll/1078144 82 > KRZ 45-82=-37 > śr.por = 7 min
Pobieżne myszkowanie po pozostałych 3 wozach to zamiast 15 min zbiorczo, powiedzmy 7 min.
W zaokrągleniu na obie sprawy z 4 wozai, zajęło to dodatkowe 15 min zanim Stefan z pomocnikami dotarli do zajazdu.
-
-
Coście za jedni, wiecie co się tu stało? Gadajcie i to zaraz - Tobias wypytuje dwójkę szabrowników chcąc dowiedzieć się czy oni byli to podczas wydarzeń w mieście czy tak jak oni przybyli tu później.
Tobias zasugeruje że jest on i Beth są częścią większej grupy tu więcej i tyle mięsiwa ile szabrownicy zabrali na tą dwójkę starczy. Beth da również sygnał - gwizdnie by ściągnąć kogoś z ich oddziału w ich kierunku - by zabrać żarcie i podejść do budynku gdzie palą się światła - sprawdzić kto się tam skrywa, Mieszkańcy którzy zostali czy jacyś obcy. -
Coście za jedni, wiecie co się tu stało? Gadajcie i to zaraz - Tobias wypytuje dwójkę szabrowników chcąc dowiedzieć się czy oni byli to podczas wydarzeń w mieście czy tak jak oni przybyli tu później.
Tobias zasugeruje że jest on i Beth są częścią większej grupy tu więcej i tyle mięsiwa ile szabrownicy zabrali na tą dwójkę starczy. Beth da również sygnał - gwizdnie by ściągnąć kogoś z ich oddziału w ich kierunku - by zabrać żarcie i podejść do budynku gdzie palą się światła - sprawdzić kto się tam skrywa, Mieszkańcy którzy zostali czy jacyś obcy.Coście za jedni, wiecie co się tu stało? Gadajcie i to zaraz - Tobias wypytuje dwójkę szabrowników chcąc dowiedzieć się czy oni byli to podczas wydarzeń w mieście czy tak jak oni przybyli tu później.
Tobias OGŁ 30
Rabuś OGŁ 30 -10 (zaskoczenie, niepewność) = 2050+30-20=60 rzut: https://orokos.com/roll/1078227 90; 60-90=-30 > ma.por
- Przyznają, że są stąd i niewiele więcej.
Tobias zasugeruje że jest on i Beth są częścią większej grupy tu więcej i tyle mięsiwa ile szabrownicy zabrali na tą dwójkę starczy.
Tobias OGŁ 30
Rabuś OGŁ 30 -10 (zaskoczenie, niepewność) = 2050+30-20=60; rzut: https://orokos.com/roll/1078228 12; 60-12=48 > śr.suk
- Oki, uwierzyli, że Tobias i Beth to część większej grupy. A z tym mięsem to niezbyt wiem o co chodzi.
Beth da również sygnał - gwizdnie by ściągnąć kogoś z ich oddziału w ich kierunku - by zabrać żarcie i podejść do budynku gdzie palą się światła - sprawdzić kto się tam skrywa, Mieszkańcy którzy zostali czy jacyś obcy.
- Za daleko od bramy jesteście. Aby dać sygnał komuś przy bramie to ktoś z was musiałby tam wrócić.
-
Mistrzu nie chce się kłócić o to zamykanie i barykadowanie ale uczciwie mówiąc nie wiem jak miałbym jaśniej opisać to co Stefan i jego pomocnicy robili jak w opisie ze swojego fabularnego posta :
"-Robimy tak, bierzemy te belki którymi zamyka się bramy i wnosimy je do środka wieży, jak jacyś wrogowie dorwą się do bramy to przynajmniej nie zamkną jej na stałe przed regimentem. Po tym zamykamy jedne i drugie drzwi na parterze i barykadujemy. Z Bramy mogą wychodzić drzwiami na wyższych poziomach, tylko tak jak Wam mówiłem wcześniej, porządnie zastawiamy tak żeby barykadujące przedmioty ciągneły sie aż po przeciwległej ścianie.-Lepiej prosić o wybaczenie czegoś niż prosić o pozwolenie - pomyślał, biorąc się do pracy. "
To że ktoś został w tym czasie na zewnątrz Stefana absolutnie nie obchodzi, jak ktoś dobija się do drzwi z którejkolwiek ze stron powoduje tylko krótką informacje że drzwi są zamknięte i niech idą drabinami. droga jest taka sama. Jedynie bezpośredni rozkaz wydany osobiście przez sierżanta odciągnie go od barykadowania.
Co do czasu kiedy mam to zrobić to jest czas pomiędzy wejściem Jego i sierżanta z powrotem do wieży a wezwaniem go na blanki na rozmowę w pełni poświęca na to właśnie, po tym jak idzie na blanki na wezwanie sierżanta to Wieselowie barykadują dalej bez niego aż nie przyjdzie po nich po odprawie. (Albrecht i Stefan barykadują razem jedne z drzwi, Olaf przechodzi przed zamknięciem tych drzwi do drugiej wieży zamyka ją i barykaduje samemu, aż pewnie jego ojciec do niego dołączy żeby mu pomóc po tym jak uznał pierwsze drzwi za ogarnięte).Co do rozmowy z strażnikami/ żołnierzami to Stefan będzie chciał wyciągnąć z nich jeszcze trochę info o tym co się dzieje w mieście(zakładam że raczej całego w doku nie rozpiszemy więc daje tutaj highlity) i spróbuje się spytać co to za gościu wisi na tablicy ogłoszeń. Liczę na to że wspomnienie o skrzynce złota może ich zainteresować bardziej niż my sami i nasze pochodzenie i nie będą nas zbyt dokładnie wypytywać(Stefan starał się też wcześniej w prawie w niczym nie kłamać, po prostu nie podaje dokładnie że grupa w której podróżował to taki Mały regimencik wojska , że przez Speck to on tylko tranzytem przechodził itd.), może Ci się nawet skuszą pójść "pomóc" biednym ocalałym, w żadnym wypadku w celu "wyzwolenia mytnika spod brzemienia jego geldów.
BTW to chciałem się spytać na co trzeba by rzucać ewentualny test żeby rozpoznać jak strażnicy są do nas nastawieni, czy są z nami uczciwi itp. Bo w sumie w umiejętnościach to jest tylko Przekonywanie ale to mi średnio pasuje, może jakiś test INT?
No bo bez odczytania jakoś ich reakcji trudno decydować co mówić dalej:Stefan byłby otwarty na pójście dalej jeszcze w miasto ale nie wiem czy w wyznaczonym czasie da radę(jak dobrze pamiętam sierżant chciałby żebyśmy wrócili w ciągu jednego dzwonu).
A pytania:
-Czy jesteśmy wstanie stwierdzić czy nieszczęśnik na tablicy nie żyje?- Czy widzimy bez nachalnego gapienia się przez nich więcej szczegółów o osobach wewnątrz zajazdu? Najważniejsze dla mnie to to czy wyglądają na członków tego samego oddziału co Ci sprzed zajazdu?
Gdyby zrobili się agresywni i np. kazali nam oddać broń to będziemy chcieli ich uspokoić ale jak to nic nie da to będziemy się bronić, najlepiej starając się ich zaskoczyć, rozbroić i wziąć do niewoli zanim wezwą pomoc z zajazdu (wiem mało prawdopodobne).co dalej to za dużo gdybologii ale jeśli dojdzie do walki to Stefan raczej będzie chciał się wycofać pod bramę ale wcześniej myląc ewentualny pościg/chowając ewentualne ciała/zabierając jeńców, jeśli człowiek na tablicy żyje to jego też by zabrał.
- Czy widzimy bez nachalnego gapienia się przez nich więcej szczegółów o osobach wewnątrz zajazdu? Najważniejsze dla mnie to to czy wyglądają na członków tego samego oddziału co Ci sprzed zajazdu?
-
Mistrzu nie chce się kłócić o to zamykanie i barykadowanie ale uczciwie mówiąc nie wiem jak miałbym jaśniej opisać to co Stefan i jego pomocnicy robili jak w opisie ze swojego fabularnego posta :
"-Robimy tak, bierzemy te belki którymi zamyka się bramy i wnosimy je do środka wieży, jak jacyś wrogowie dorwą się do bramy to przynajmniej nie zamkną jej na stałe przed regimentem. Po tym zamykamy jedne i drugie drzwi na parterze i barykadujemy. Z Bramy mogą wychodzić drzwiami na wyższych poziomach, tylko tak jak Wam mówiłem wcześniej, porządnie zastawiamy tak żeby barykadujące przedmioty ciągneły sie aż po przeciwległej ścianie.-Lepiej prosić o wybaczenie czegoś niż prosić o pozwolenie - pomyślał, biorąc się do pracy. "
To że ktoś został w tym czasie na zewnątrz Stefana absolutnie nie obchodzi, jak ktoś dobija się do drzwi z którejkolwiek ze stron powoduje tylko krótką informacje że drzwi są zamknięte i niech idą drabinami. droga jest taka sama. Jedynie bezpośredni rozkaz wydany osobiście przez sierżanta odciągnie go od barykadowania.
Co do czasu kiedy mam to zrobić to jest czas pomiędzy wejściem Jego i sierżanta z powrotem do wieży a wezwaniem go na blanki na rozmowę w pełni poświęca na to właśnie, po tym jak idzie na blanki na wezwanie sierżanta to Wieselowie barykadują dalej bez niego aż nie przyjdzie po nich po odprawie. (Albrecht i Stefan barykadują razem jedne z drzwi, Olaf przechodzi przed zamknięciem tych drzwi do drugiej wieży zamyka ją i barykaduje samemu, aż pewnie jego ojciec do niego dołączy żeby mu pomóc po tym jak uznał pierwsze drzwi za ogarnięte).Co do rozmowy z strażnikami/ żołnierzami to Stefan będzie chciał wyciągnąć z nich jeszcze trochę info o tym co się dzieje w mieście(zakładam że raczej całego w doku nie rozpiszemy więc daje tutaj highlity) i spróbuje się spytać co to za gościu wisi na tablicy ogłoszeń. Liczę na to że wspomnienie o skrzynce złota może ich zainteresować bardziej niż my sami i nasze pochodzenie i nie będą nas zbyt dokładnie wypytywać(Stefan starał się też wcześniej w prawie w niczym nie kłamać, po prostu nie podaje dokładnie że grupa w której podróżował to taki Mały regimencik wojska , że przez Speck to on tylko tranzytem przechodził itd.), może Ci się nawet skuszą pójść "pomóc" biednym ocalałym, w żadnym wypadku w celu "wyzwolenia mytnika spod brzemienia jego geldów.
BTW to chciałem się spytać na co trzeba by rzucać ewentualny test żeby rozpoznać jak strażnicy są do nas nastawieni, czy są z nami uczciwi itp. Bo w sumie w umiejętnościach to jest tylko Przekonywanie ale to mi średnio pasuje, może jakiś test INT?
No bo bez odczytania jakoś ich reakcji trudno decydować co mówić dalej:Stefan byłby otwarty na pójście dalej jeszcze w miasto ale nie wiem czy w wyznaczonym czasie da radę(jak dobrze pamiętam sierżant chciałby żebyśmy wrócili w ciągu jednego dzwonu).
A pytania:
-Czy jesteśmy wstanie stwierdzić czy nieszczęśnik na tablicy nie żyje?- Czy widzimy bez nachalnego gapienia się przez nich więcej szczegółów o osobach wewnątrz zajazdu? Najważniejsze dla mnie to to czy wyglądają na członków tego samego oddziału co Ci sprzed zajazdu?
Gdyby zrobili się agresywni i np. kazali nam oddać broń to będziemy chcieli ich uspokoić ale jak to nic nie da to będziemy się bronić, najlepiej starając się ich zaskoczyć, rozbroić i wziąć do niewoli zanim wezwą pomoc z zajazdu (wiem mało prawdopodobne).co dalej to za dużo gdybologii ale jeśli dojdzie do walki to Stefan raczej będzie chciał się wycofać pod bramę ale wcześniej myląc ewentualny pościg/chowając ewentualne ciała/zabierając jeńców, jeśli człowiek na tablicy żyje to jego też by zabrał.
-
Mam wrażenie, że inaczej postrzegamy czasoprzestrzeń jaką BG ma do dyspozycji. Okey, jedziemy po kolei.
-
To teraz, tak dla metagrowej jasności sprawy, z zegarkiem MG w ręce.
-
Cała obecna tura trwa ok, 25 min. Z czego ok 10 min, wszystkie sceny z wieży i ok 15 min patrolu po mieście. Mówię na moment mojej ostatniej misiowej tury, bez tego co się działo w obecnej Waszej turze.
-
Powiedzmy z tych 10 min w wieży, ok 5 min zajmuje zebranie na blankach. Więc na wszystkie inne rzeczy, od przybycia Kolesnikowa do początku zebrania, jest ok 5 min.
-
Wciągnięcie belek zajmuje ok 5 min (10 min dla jednej osoby), zabarykadowanie jednych drzwi (stół + szafka) też 5 min (10 min dla jednej osoby). Więc razem to jest 15 min roboty dla 2 osób lub 30 min dla jednej.
-
Jeśli Weslerowie biorą udział udział w zebraniu to mają 5 min na powyższe questy. Jeśli nie biorą to mają 10 min. Zdecyduj proszę co kto z nich robi.
-
Jeśli Stefanowi, zależy, może dokończyć to czego nie zdążyli przed zebraniem, po zebraniu. Wtedy wyrusza na patrol 5 min później niż Tobias i Duivel.
-
Jeśli z jakiegoś powodu, Stefan wraca później do wieży niż przybywa tam Kolesnikow i myśliwi (ja w swoim misiowym poście założyłem, że wraca razem z nimi) to ma odpowiednio mniej niż 10 min na akcje w wieży. Wówczas drzwi wież są zamknięte przez Wieselów i Stefan musi wejść drabiną obok wieży. Więc w tym wariancie to musiałbyś odpowiednio zmodyfikować swój post.
-
Jeśli masz inne propozycje czy pytania co do rozegrania akcji Stefana i pomocników w wieży to proszę abyś napisał.
Co do rozmowy z strażnikami/ żołnierzami to Stefan będzie chciał wyciągnąć z nich jeszcze trochę info o tym co się dzieje w mieście(zakładam że raczej całego w doku nie rozpiszemy więc daje tutaj highlity) i spróbuje się spytać co to za gościu wisi na tablicy ogłoszeń. Liczę na to że wspomnienie o skrzynce złota może ich zainteresować bardziej niż my sami i nasze pochodzenie i nie będą nas zbyt dokładnie wypytywać(Stefan starał się też wcześniej w prawie w niczym nie kłamać, po prostu nie podaje dokładnie że grupa w której podróżował to taki Mały regimencik wojska , że przez Speck to on tylko tranzytem przechodził itd.), może Ci się nawet skuszą pójść "pomóc" biednym ocalałym, w żadnym wypadku w celu "wyzwolenia mytnika spod brzemienia jego geldów.
- Skoro scena jest w doc to jest w doc. A powysze potraktuję jako deklarki gdyby w doc nie udało się jej skończyć.
- OGŁ + Przekonywanie to także blef, żebranie, flirtowanie i czytanie emocji. Więc to raczej odpowiedni ums na taką okoliczność.
Stefan byłby otwarty na pójście dalej jeszcze w miasto ale nie wiem czy w wyznaczonym czasie da radę(jak dobrze pamiętam sierżant chciałby żebyśmy wrócili w ciągu jednego dzwonu).
- Tak, pi x oko, dobrze aby BG wrócili w ciągu 1 dzwonu. To raczej sugestia bo nie wiadomo na co BG trafią. Czyli maja ok 60 min. Z czego 15 min wszystkim upłynęło już w moim poście. W tej turze Stefanowi upłynęło dodatkowe 15 min na sprawy z wozami.
-Czy jesteśmy wstanie stwierdzić czy nieszczęśnik na tablicy nie żyje?
- Jak muchy po nim chodzą to raczej nie żyje. Ale bez nachalnego podchodzenia i oglądania to pewności nie ma.
Czy widzimy bez nachalnego gapienia się przez nich więcej szczegółów o osobach wewnątrz zajazdu? Najważniejsze dla mnie to to czy wyglądają na członków tego samego oddziału co Ci sprzed zajazdu?
-
Bez nachalnego gapienia to wyglądają jak wojacy/milicjanci na obozie. Podobnie wyglądają wojacy z Waszego regimentu jakby złapać scenkę z obozu i przenieść ją do zajazdu.
-
A co do reszty to na razie traktuję to jako deklarki na niedokończoną scenę z doca. Więc się nie bedę w tej chwili wypowiadał.
- Czy widzimy bez nachalnego gapienia się przez nich więcej szczegółów o osobach wewnątrz zajazdu? Najważniejsze dla mnie to to czy wyglądają na członków tego samego oddziału co Ci sprzed zajazdu?
-
Heja!
Ja wciąż na wakacjach, więc niestety nie byłem w stanie rozegrać sceny w doc.
Udało mi się jednak coś sklecić.
Myślę, że ta rozmowa zajmie im jakieś 15 min, czyli do kuraków zostanie im pół dzwona, a muszą też wrócić...
— Duivel chciałby pójść z Thiemo do Jego brata, ale może czasu zabraknąć... Może coś Albert powie o okolicznych domach, to odwiedziliby jeszcze kogoś wracając na obiad. Wtedy praktycznie ten sam zestaw pytań by padł.
— Jeśli w kolejnej turze ma dojść do raportu dla Kolesnikova, to Duivel powie wszystko czego dowiedziałby się od Alberta i ewentualnego drugiego domu. Do tego powie, że dobrze byłoby się jakoś odróżniać od tamtych bo z opisu to wyglądają podobnie do naszych. Herb Ostlandu jakoś wyrysować na ciuchach czy cuś, żeby wzbudzić zaufanie
— jeśli ktoś wparuje do chaty Alberta podczas rozmowy to elf momentalnie bierze łuk i odskakuje do tyłu aby spróbować chociaż oddać dwa strzały. Rzuci tylko do Alberta 'to Ci źli?!'
— po rozmowie u Alberta zakłada kaptur i ściąga pewnie dopiero gdy wróci na obiad.Chyba tyle...
Cześć! Wygląda na to, że jesteś zainteresowany tą rozmową, ale nie masz jeszcze konta.
Masz dość przewijania tych samych postów za każdą wizytą? Po zarejestrowaniu konta zawsze wrócisz dokładnie do tego samego miejsca, w którym byłeś wcześniej, możesz wtedy również wybrać opcję otrzymywania powiadomień nowych odpowiedziach (e-mailem lub powiadomieniem push). Będziesz też mógł zapisywać zakładki i głosować na posty, aby okazać uznanie innym członkom społeczności.
Z Twoją pomocą tez post mógłby być nawet lepszy 💗
Zarejestruj się Zaloguj się