Przejdź do treści
  • Kategorie
  • Ostatnie
  • Tagi
  • Popularne
  • Świat
  • Użytkownicy
  • Grupy
Skórki
  • Light
  • Brite
  • Cerulean
  • Cosmo
  • Flatly
  • Journal
  • Litera
  • Lumen
  • Lux
  • Materia
  • Minty
  • Morph
  • Pulse
  • Sandstone
  • Simplex
  • Sketchy
  • Spacelab
  • United
  • Yeti
  • Zephyr
  • Dark
  • Cyborg
  • Darkly
  • Quartz
  • Slate
  • Solar
  • Superhero
  • Vapor

• Domyślna (Cyborg)
  • Brak skórki
Zwiń
  1. Start
  2. Sesje Warhammer
  3. Komentarze
  4. Kultyści - Lato 2519 - komenty
Kultyści - Lato 2519
Pipboy79P
Pipboy79 jako
Pipboy79
Mistrz Gry
ZellZ
Zell jako
Heinrich von Achterberg

Panel sesji wdrożony.Proszę zapoznać się z tym tematem.

Kultyści - Lato 2519 - komenty

Zaplanowany Przypięty Zablokowany Przeniesiony Komentarze
24 Posty 5 Uczestników 313 Wyświetlenia 4 Obserwuje
  • Najpierw najstarsze
  • Najpierw najnowsze
  • Najwięcej głosów
Odpowiedz
  • Odpowiedz, zakładając nowy temat
Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Ten temat został usunięty. Mogą go zobaczyć tylko użytkownicy upoważnieni do zarządzania tematami.
  • ZellZ Zell

Jako że jeszcze nie ma panelu to dawajcie swoje avki na początkach postów, niech wasze buzie będą widoczne!

I Henryś dba o kult. Nawet się odsunął obawiając, że mu odwali za bardzo i kłopoty sprowadzi. 😄

Pipboy79P Niedostępny
    Pipboy79P Niedostępny
    Pipboy79 jako Pipboy79
    napisał ostatnio edytowany przez Zell

Oki, to mój msiowy post jest 🙂 Fajno, że udało nam się wyrobić w przewidzianym terminie 🙂 No i witam powracającą Zell i jej emerytowanego inkwizytora 🙂 Co do terminu to spróbujmy znów 2 tyg czyli do piątku 02.13.

Stan HP (z okazji świąt, nowego roku, nowego forum to wszyscy BG mają pełny pasek HP)

Otto 13/13 (zdrowy)
    Egon 17/17 (zdrowy)
    Heinrich 12/12 (zdrowy)

Stan PD

Egon 10 PD za terminowy post

Egon 15 PD za poranny post z Norsmenami

Egon 20 PD za scenki a aptece Sigismundusa

Egon 30 PD za zasianie trzech rybaczek

Egon 10 PD za zakupową scenę na mieście

Egon 10 PD za kupienie klatek dla Raisy

Egon 10 PD za scenę pożegnania z Munirem

Otto 10 PD za terminowy post

Otto 30 PD za poranną scenę u Fabienne

Otto 15 PD za sklepowo-leśną scenę z Gerhartem i Ekbertem

Henrich 10 PD za terminowy post

Henrich 15 PD za senno - przebudzeniową scenę

Otto 2280 + 55 = 2335 PD
    Egon 1200 + 105 = 1305 PD
    Heinrich 860 + 25 = 885 PD

• Oki to każdy z BG ma swój solowy post z końcówki dnia. A potem są wspólne scenki z imprezy przy kamieniach.

@Egon

• Egon z Larsem połazili po sklepach i jeśli chodzi o w miarę zwykłe przedmioty to raczej kupili. Za duży młot (dwuręczny) x2 i płótno to wyszło ok 5 PZ za całość. Lars wydał podobnie na łomy x2 i tego typu ekwipunek. Jak coś jeszcze by chcieli kupić to daj znać co.

• Potem poszli w "odpowiednie miejsce" aby spotkać Vrisikę. Ale jej nie zastali. Mogą jednak dla niej zostawić wiadomość. Tylko trzeba by uzgodnić co i jak.

• A potem poszli zostawić klamoty do Prirory lub w inne miejsce no i był w sam raz moment aby wyjść z miasta przed zamknięciem bram.

@Otto

• Otto po pożegnaniu się z Ekbertem poszedł do Zachodnich Kamieni. Było na tyle wcześnie, że przybył tam pierwszy. Miał z 1-2 h zanim przyjechał wóz Łasicy i reszta.

@Heinrich

• Pierwsza część posta to sen. I to co z niego Heinrich zapamiętał.

• Później się budzi i ma czas na przemyślenia wewnętrzne póki nie odwiedzi go Łasica. Łasica opowiada mu conieco plot co się ostatnio działo. I zaprasza go na imprezę w lesie. Zapowiada się na plugawą orgię ze zwierzoludźmi. Jeśli Heinrich się zgadza no to jedzie wozem razem z Łasicą, jak nie to ma wieczór wolny w mieście.

@Wszyscy

• Wszyscy którzy wylądowali na imprezie przy kamieniach. To sceny są podzielone chronologicznie.

Wczesny wieczór (metagrowo ok 20:00-22:00) - czyli poza szlachciankami przybywa ją kultyści.

Wieczór (metagrowo 22:00-00:00) - czyli przyjazd szlachcianek i zabawa nabiera rumieńców.

Polnoc (00:00 > ) - czyli około północy jak przybywają zwierzoludzie i zabawa jeszcze bardziej nabiera rumieńców.

• Sceny opisałem ogólnie, bez zwracania się bezpośrednio do BG. Ale klimat jest mocno imprezowy więc jak ktoś z BG chciałby pogadać czy pointegrować się z jakimś BN to raczej nie powinno być z tym problemu.

• Ostatni fragment to sporo po północy jak się impreza zaczyna uspokajać więc jest okazja pogadać zanim się imprezowicze pośpią, odjadą czy odejdą.

---

• Oki, ode mnie chyba tyle. Jak coś nie jest klarowne to dajcie znać 🙂
    1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
    0
    • ZellZ Niedostępny
      ZellZ Niedostępny
      Zell jako Heinrich von Achterberg
      Moderator Obsługa
      napisał ostatnio edytowany przez

@pipboy79 @santorine @seach Taka mała sugestia - może zrobimy do sesji materiały, gdzie:
      a) może z doca przerzuci się main postacie
      b) nawet ważniejsze opiszemy bardziej nasze kultyściątka, jakie odgrywamy? By było to w jednym miejscu zawarte i przynajmniej rzeczy jakie są znane nam wpisane?

Writing is a socially acceptable form of schizophrenia.

Pipboy79P 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
      0
      • ZellZ Zell

@pipboy79 @santorine @seach Taka mała sugestia - może zrobimy do sesji materiały, gdzie:
        b) nawet ważniejsze opiszemy bardziej nasze kultyściątka, jakie odgrywamy? By było to w jednym miejscu zawarte i przynajmniej rzeczy jakie są znane nam wpisane?

Pipboy79P Niedostępny
        Pipboy79P Niedostępny
        Pipboy79 jako Pipboy79

@Zell napisał w Kultyści - Lato 2519 - komenty:

Taka mała sugestia - może zrobimy do sesji materiały, gdzie:

ad a - No dla mnie to trochę robienie 2x tego samego. Bo skoro już coś jest opisane w ściądze w doc to po co to robić jeszcze raz albo przeklejać na forum? Do tego tego jest sporo. Chyba widzicie ile tych miejsc i osób uzbierało się w doc. No chyba, że źle zrozumiałem Twoja sugestię to daj znać ocb.

ad b - Znaczy aby opisać BG? No to szpoko, proszę bardzo. Dobry pomysł. Bo ja w sumie w ściądze głównie się skupiam na BN i wydarzeniach a sami BG są opisani w Waszych KP. Więc jak chcecie to szpoko możecie ich opisać i wrzucić w materiały. To wtedy niech każdy Gracz opisze swoją postać.

0
        • ZellZ Niedostępny
          ZellZ Niedostępny
          Moderator Obsługa

Okey, to opisanko BG tylko, a ja poszukam gdzie ten doc. W sumie mam ich za dużooo i mają upierdliwą lubość w zawieszaniu mi się ciągle na komórce. Pewnikiem mój stary Android robi mi w poprzek, ale nie czas jeszcze zmieniać.

A opisy BG zawsze będziemy mogli uzupełniać jak coś się zmieni/będzie info istotne, by nie musieć sesji przeszukiwać dla znalezienia czegoś.

0
          • ZellZ Zell

Okey, to opisanko BG tylko, a ja poszukam gdzie ten doc. W sumie mam ich za dużooo i mają upierdliwą lubość w zawieszaniu mi się ciągle na komórce. Pewnikiem mój stary Android robi mi w poprzek, ale nie czas jeszcze zmieniać.

A opisy BG zawsze będziemy mogli uzupełniać jak coś się zmieni/będzie info istotne, by nie musieć sesji przeszukiwać dla znalezienia czegoś.

Pipboy79P Niedostępny
            Pipboy79P Niedostępny
            Pipboy79 jako Pipboy79

@Zell

• Jasne, dobry pomysł. Dzięki za prywatną inicjatywę 🙂
            0
            • Pipboy79P Niedostępny
              Pipboy79P Niedostępny
              Pipboy79 jako Pipboy79

|-Tura 71-|

Oki, to mój msiowy post jest 🙂 Sorasy za poślizg, tydzień temu przewiało mnie i nie byłem w stanie siąść do posta. A w work days to mi trudno napisać coś większego. No ale już mój post jest 🙂 🙂 No i witam nowego gracza czyli Dratha. Będzie grał Marcusem 🙂 Co do terminu to spróbujmy znów 2 tyg czyli do piątku 03.06.

Stan HP

Otto 13/13 (zdrowy)
              Egon 17/17 (zdrowy)
              Heinrich 12/12 (zdrowy)
              Marcus 12/12 (zdrowy)

Stan PD

Egon 10 PD za scenkę miejską z Larsem

Egon 10 PD za wspólną scenkę z innymi BG

Egon 10 PD za scenkę z Łasicą

Egon 10 PD za deklarki na późny wieczór

Otto 10 PD za rozmowę z Łasicą o śnie

Otto 10 PD za wspólną scenkę z innymi BG

Otto 10 PD za scenę z Łasicą o planach

Otto 10 PD za scenkę rozmowy ze szlachciankami

Otto 10 PD za scenę rozmowy z Anniką

Otto 10 PD za deklarki na późny wieczór

Heinrich 10 PD za terminowy post

Heinrich 10 PD za wspólną scenkę z innymi BG

Heinrich 10 PD za deklarki na późny wieczór

Otto 2335 + 70 = 2405 PD
              Egon 1305 + 50 = 1355 PD
              Heinrich 885 + 30 = 915 PD

• Oki to imprezowa ekipa ma scenkę trudnego poranka. Jak trudny to zależy jak kto hasał wieczorem. Jeśli ograniczył się do roli widza i towarzysza rozmów to po prostu jest niewyspany (ok 3-4 h snu), im bardziej ktoś swawolił tym bardziej to odczuwa o poranku.

• Każdy z BG ma jakąś retrospekcję z rozmów z poprzedniego wieczora. Jak kto chce to może je pociągnąć w tej turze. Byle nie kłóciło się to z tym co już poszło w sesję.

• Szlachcianek rano nie ma. Odjechały wozem zaraz po zakończeniu imprezy. Z ich wozu została do rana tylko lady Soria. Zwierzoludzi też nad ranem już nie ma.

• Później jest jazda wozem do bramy. To jakieś 20-30 min jazdy przez las. Przez ten czas jest okazja aby z kimś pogadać po drodze. Te rozmówki co są, to tylko dla przykładu.

• Przy bramie jest spotkanie z dwiema szlachciankami. Froyą van Hansen i Fanriel Złocistą. Z wnętrza wozu niezbyt je widać. Może przez jakąś szczelinę. I one mowią do łotrzyc jakie siedzą na koźle. Potem obie szlachcianki odjeżdżają traktem.

• Generalnie wóz bez większych przeszkód wraca do miasta. No i jest początek dnia więc to już od BG zależy co dalej będą robić. No i ten nowy dzień to już w nowej turze 🙂

@Marcus

• Marcus dopiero co wrócił do miasta. Czyli wczoraj, przedwczoraj, na dniach generalnie. I to jego pierwsze spotkanie ze Starszym. Z resztą kultu się jeszcze nie widział.

• Marcus nie zna "nowych" kultystów czyli np. Otto, Egona i Heinricha. Z BN podobnie. Czyli zna "starych" kultystów jacy od początku byli BN-ami: Łasica, Silny, Kurt (Karlika znał ale ten już nie żyje).

• Ogólnie to takie spotkanie organizacyjne. Czyli Marcus ma okazję opowiedzieć Starszemu gdzie go wywiało i dlaczego wrócił. Musiało go nie być gdzieś conajmniej od zimy (bo poprzedni rozdział i Egon doszedł w zimie). No i sam może popytać Starszego.

• Oki, to chyba tyle z mojej strony. Jak coś nie jest klarowne wystarczająco albo o czymś zapomniałem to dajcie znać 🙂
              0
              • Pipboy79P Niedostępny
                Pipboy79P Niedostępny
                Pipboy79 jako Pipboy79

@Wszyscy

• Trafił mi się wyjazd na weekend. Więc raczej mnie nie będzie. Dlatego przedłużam turę do następnego pt (03.13) bo w ten raczej i tak nie dałbym postu.
                0
                • DhratlachD Niedostępny
                  DhratlachD Niedostępny
                  Dhratlach

Okay cocaine. Have funz!

Pour a drink and pass it on
                  Let the quiet speak for longer...

0
                  • Pipboy79P Niedostępny
                    Pipboy79P Niedostępny
                    Pipboy79 jako Pipboy79

@Wszyscy

• Post jest ale komenty to już dam jutro. Ogólnie to jest druga połowa tego samego dnia u wszystkich. Marcus jest u Nadii, Egon ma właściwie ciąg dalszy sceny z grobowca, Heinrich ma pogaduchy z Tobiasem a Otto ma jedną nocną rozmowę z Odette i dzień w hospicjum a potem wizytę u Lebkuchenów.
                    1
                    • Pipboy79P Pipboy79

@Wszyscy

• Post jest ale komenty to już dam jutro. Ogólnie to jest druga połowa tego samego dnia u wszystkich. Marcus jest u Nadii, Egon ma właściwie ciąg dalszy sceny z grobowca, Heinrich ma pogaduchy z Tobiasem a Otto ma jedną nocną rozmowę z Odette i dzień w hospicjum a potem wizytę u Lebkuchenów.
                      Pipboy79P Niedostępny
                      Pipboy79P Niedostępny
                      Pipboy79 jako Pipboy79

Tura 72

Oki, to mój msiowy post jest 🙂 Na początku tury jest mniej więcej środek tego samego dnia. Termin na wrzucenie postu do piątku 03.27.

Stan HP

Otto 13/13 (zdrowy)
                      Egon 17/17 (zdrowy)
                      Heinrich 12/12 (zdrowy)
                      Marcus 12/12 (zdrowy)

Stan PD

Marcus 10 PD za terminowy post

Marcus 30 PD za scenkę rozmowy ze Starszym

Marcus 10 PD za wdrożenie postaci w aktualną sytuację kultu

Egon 30 PD za scenkę porannych rozmów w wozie

Egon 30 PD za scenkę w grobowcu

Egon 10 PD za decyzyjność i inicjatywę w komorze grobowej

Zell 5 PD za wrzucenie posta

Zell 30 PD za scenkę rozmowy z lady Sorią w wozie o poranku

Zell 30 PD za scenkę spotkania z garncarką ze snu

Otto 5 PD za wrzucenie posta

Otto 5 PD za scenkę porannych rozmów w wozie

Otto 10 PD za deklarki w poście

Otto 2405 + 20 = 2425 PD
                      Egon 1355 + 80 = 1435 PD
                      Heinrich 915 + 65 = 980 PD
                      Marcus 0 + 50 = 50 PD

Oki, to rano ekipa z wozu rozjechała się po mieście i później każdy miał swoje osobne scenki. A Marcus scenkę ze Starszym w "Adele". W tej turze jest ok połowy tego samego dnia.

I kalendarzowo jutro to jest Festag czyli dzień świątynny.

@Marcus

• Marcus raczej bez przeszkód dotarł do Nadii. Między poranną rozmową ze Starszym a tą sceną u niej jest parę godzin różnicy. Bo po prostu jedną scenkę w poprzedniej turze miałeś.

• Nadia się wita z Marcusem i zaprasza go do środka. Jest raczej skromną urzędniczką ratusza więc mieszkanie też ma skromne. Poza tym jest sam start sceny i można ją rozegrać w tej turze 🙂

@Egon

• W sumie to dalszy ciąg tego jak się skończyła Twoja tura + Twoje deklarki. Czyli dalej Egon z ekipą są w komorze grobowej no i różne postacie, robią różne rozważania. No i pytanie co dalej to już w tej turze 🙂

@Heinrich

• Heinrich przyszedł do Tobiasa i tam sobie pogadali. Kolega go ugościł, winem poczęstował, pogadał co u niego w pracy, ponarzekał na koleżanki z kultu no i taka tam kultystyczna rutyna 🙂 Ogólnie to jest scena rozmowy z Tobiasem na początek tej tury 🙂

@Otto

• Musiałem dokonać Ci małej korekty w deklarce bo rano to lady Odette już nie ma w obozie. W nocy odjechała razem z większością szlachcianek. Dlatego ta nocna retrspekcja rozmowy Otto z nią.

• Rano zaś zaczyna się rutynowy dzień w hospicjum. Dzień jak co dzień tyle, że to pierwszy raz od pobicia Otto z początku tygodnia więc wszyscy się z nim witają nieco serdeczniej niż zwykle. Gdzieś tam w środku dnia jest rozmowa z przeorem i Gregiem. Ogólnie to jakbyś chciał to ci BN z hospicjum raczej powinni być dostępni.

• Po robocie Otto odwiedza Lebkuchenów. Akurat gdy przychodzi są tylko Teofano i Margo. Ale mówią, że rodzice mogą niedługo wrócić.

• Poza tym Otto dostał zaproszenie od Odette do Kamili na dzisiejsze popołudnie więc jeśli by skorzystał to jest po wizycie u Lebkuchenów. Jak ma inne plany to też piknie.

• Oki, chyba tyle z mojej strony. Jakbym czegoś zapomniał czy pomylił, to dajcie znać 🙂
                      0
                      • DhratlachD Niedostępny
                        DhratlachD Niedostępny
                        Dhratlach
                        napisał(a) ostatnio edytowany przez

Mógłbym poprosić o wydłużenie kolejki? Jakbym się nie starał mam mały kocioł... chyba, że bym dał odpisy w przyszłej kolejce? Ponad to co na docu raczej nie przewiduję

Pour a drink and pass it on
                        Let the quiet speak for longer...

0
                        • DhratlachD Dhratlach

Mógłbym poprosić o wydłużenie kolejki? Jakbym się nie starał mam mały kocioł... chyba, że bym dał odpisy w przyszłej kolejce? Ponad to co na docu raczej nie przewiduję

Pipboy79P Niedostępny
                          Pipboy79P Niedostępny
                          Pipboy79 jako Pipboy79

@Dhratlach napisał w Kultyści - Lato 2519 - komenty:

• No dobra, to przedłużam turę do przyszłego tygodnia. Do pt 04.03.
                          0
                          • ZellZ Niedostępny
                            ZellZ Niedostępny
                            Moderator Obsługa

Wrzucę swoje jak się ogarnę, bo na razie choram i nie chcę nic robić.

0
                            • Pipboy79P Niedostępny
                              Pipboy79P Niedostępny
                              Pipboy79 jako Pipboy79

@Wszyscy

• Oki, mój misiowy post jest ale komenty to zrobię w dzień jak wrocę z arbeit 🙂
                              0
                              • Pipboy79P Pipboy79

@Wszyscy

• Oki, mój misiowy post jest ale komenty to zrobię w dzień jak wrocę z arbeit 🙂
                                Pipboy79P Niedostępny
                                Pipboy79P Niedostępny
                                Pipboy79 jako Pipboy79

Tura 73 - 2519.07.27; fst; ranek

• Oki, to mój misiowy post jest 🙂 To termin na odpis powiedzmy do pt. 04.17.

Stan HP

Otto 13/13 (zdrowy)
                                Egon 17/17 (zdrowy)
                                Heinrich 12/12 (zdrowy)
                                Marcus 12/12 (zdrowy)

Stan PD

Egon 20 PD za scenkę z naradą w grobowcu

Egon 10 PD za złapanie jeńca dla Gonsara

Egon 30 PD za ożywienie Gonsara Półokiego

Egon 10 PD za decyzyjność w sali sarkofagu

Egon 20 PD za odnalezienie trupiego tronu i usadzenie tam Gonsara

Egon 10 PD za wzięcie szepczącego kolczyka

Heinrich 10 PD za terminowy post

Heinrich 20 PD za scenkę rozmowy z Tobiasem

Heinrich 10 PD za zdobycie info o Petrze

Heinrich 10 PD za próbę łagodzenia napięć między frakcjami

Heinrich 5 PD za ploty od swoich ludzi

Marcus 10 PD za terminowy post

Marcus 15 PD za rozmowę z Nadią

Marcus 10 PD za rozmowę z Hansem

Marcus 10 PD za rozmowę z Knutem

Marcus 5 PD za rozmowę z Hermanem

Marcus 5 PD za rozmowę z Borisem

Otto 30 PD za dużą scenkę z lady Odette

Otto 10 PD za zostanie impresario rozrywki lady Odette

Otto 5 PD za scenę z przeorem w hospicjum

Otto 5 PD za rozmowę z Gregiem

Otto 5 PD za zdobycie info o pierścieniu z oczami

Otto 20 PD za scenkę u Teofano

Otto 5 PD za pomoc w porodzie Margo

Otto 10 PD za scenkę z Dorną w aptece

Otto 5 PD za pomoc Dornie w kontaktach z wieśniaczkami na piętrze

Otto 20 PD za scenę w koleżankami w garderobie lady Odette

Otto 2425 + 125 = 2550 PD
                                Egon 1435 + 110 = 1545 PD
                                Heinrich 980 + 55 = 1035 PD
                                Marcus 50 + 55 = 105 PD

Oki, to w tej turze zaczął się nowy dzien. Jest to poranek w Festag czyli dzień światynny. Poza Egonem co jest poza miastem, reszta BG brała udział w porannej mszy w świątyni Mananna.

Msza trwa od 1 h, mniej więcej od 8 do 9 dzwonu.

Podczas mszy głównym prowadzącym jest ojciec Absalon (kapłan Mananna) a gościnnie występuję matka Somnium (kapłanka Morra). Główną wykonawczynią pieśni jest lady Odette + chór.

Ogólnie na mszy są tłumy. Więc wspomniani BN na niej lub tuż po, nie wyczerpują limitu. Jeśli kogos interesuje konkretny BN co go nie ma w scenkach to dajcie znać o kogo biega.

Po mszy każdy z BG spotyka kogoś znajomego i ma okazję do interakcji. Te pogadychy/plotki po mszy zwykle trwają z parę pacierzy. Ale to dla większości wiernych i mowię to dla orientacji.

@Egon

• Egon budzi się rano w obozie na skraju lasu i mokradeł. Czyli pi x oko tam gdzie wcześniej czekali Silny, Rune i Raisa. W nocy miał sen. Po przebudzeniu jest okazja pogadać podczas zwijania obozu.

• Potem jest scenka na brzegu morza. Mniej wiecej parę pacierzy później, wciąż jest ranek. Lady Soria zamierza odpłynąc w morskie odmęty i żegna się z grupą. Też jest okazja z nią lub grupą porozmawiać.

• Oki, chyba tyle ode mnie na ten moment. Jak jakieś pytania czy coś jest iejasne to dajcie znać 🙂
                                0
                                • Pipboy79P Niedostępny
                                  Pipboy79P Niedostępny
                                  Pipboy79 jako Pipboy79

@Wszyscy

• Oki, to z racji tego jak wygląda sytuacja w scenkach to przedłużam turę aby je na spokojnie pokończyć. Termin do następnego pt (04.24).

• Co do aktualnych scenek to chronologicznie wygląda to tak:

Egon - popołudnie ok 15:00 - 16:00
                                  pozostała trójka przedpołudnie ok 09:00 - 10:00 (ok 9 rano skończyła się msza)

Ogólnie to w tej turze chciałbym wyrównać chronologię bo o ile rozdzielność miejsca nie jest dla mnie problemem to większa rozdzielność czasu mocno utrudnia prowadzenie czasoprzestrzeni gry.

I w ogóle jak ktoś ma już pokończone scenki to może je przerzucić w sesję aby rozładować doc.

0
                                  Odpowiedz
                                  • Odpowiedz, zakładając nowy temat
                                  Zaloguj się, aby odpowiedzieć
                                  • Najpierw najstarsze
                                  • Najpierw najnowsze
                                  • Najwięcej głosów

• Zaloguj się

• Nie masz konta? Zarejestruj się

• Aby wyszukiwać zaloguj się lub zarejestruj.