Przejdź do treści
  • Kategorie
  • Ostatnie
  • Tagi
  • Popularne
  • Świat
  • Użytkownicy
  • Grupy
Skórki
  • Jasny
  • Brite
  • Cerulean
  • Cosmo
  • Flatly
  • Journal
  • Litera
  • Lumen
  • Lux
  • Materia
  • Minty
  • Morph
  • Pulse
  • Sandstone
  • Simplex
  • Sketchy
  • Spacelab
  • United
  • Yeti
  • Zephyr
  • Ciemny
  • Cyborg
  • Darkly
  • Quartz
  • Slate
  • Solar
  • Superhero
  • Vapor

• Domyślna (Cyborg)
  • Brak skórki
Zwiń
  1. Start
  2. Rekrutacje
  3. Sondy
  4. WFRP vs WH40K - starter set albo inna przygoda na start

WFRP vs WH40K - starter set albo inna przygoda na start

Zaplanowany Przypięty Zablokowany Przeniesiony Sondy
14 Posty 6 Uczestników 189 Wyświetlenia 1 Obserwuje
  • Najpierw najstarsze
  • Najpierw najnowsze
  • Najwięcej głosów
Odpowiedz
  • Odpowiedz, zakładając nowy temat
Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Ten temat został usunięty. Mogą go zobaczyć tylko użytkownicy upoważnieni do zarządzania tematami.
  • PiołunP Niedostępny
    PiołunP Niedostępny
    Piołun
    napisał ostatnio edytowany przez

Szczerze podziwiam ludzi, którzy umieją się wkręcić w roleplay 40k. Gram teraz w Rogue Trader bo 1 kwietnia wydano w końcu nieoficjalne spolszczenie, na które czekałem. Też przeczytałem parę książek i grałem w inne gry z uniwersum, a nawet studiowałem podręczniki Dark Heresy by spróbować to zrozumieć. Niestety, pomimo wszystko uważam, że jest tam za ciężko nawet dla mnie. W Młotka 4ed. mogę pyknąć, bo naprawdę dawno nie byłem graczem, choć podobnie nie pałam do tej edycji miłością.

1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
    2
    • ZellZ Niedostępny
      ZellZ Niedostępny
      Zell
      Moderator Obsługa

Wolę 40k od fantasy. 😄

Writing is a socially acceptable form of schizophrenia.

1
      • GladinG Gladin

40k mi zupełnie nie leży. Czytałem kilka książek z tego świata i jestem na nie.
        A co do 4ed to moje zdanie znasz 🙂 Szkoda życia.

WiredW Niedostępny
        WiredW Niedostępny
        Wired
        napisał ostatnio edytowany przez Wired

@Gladin napisał w WFRP vs WH40K - starter set albo inna przygoda na start:

A co do 4ed to moje zdanie znasz 🙂 Szkoda życia.

Znam, ale nie rozumiem, no i nadal prowadzisz Karak Varn, i to już drugi scenariusz w kampanii w 4ed WFRP,
        więc nie może być tak źle 😉

Jak robiłem postać do 2ed to podobnie jak w 4tej spotkałem się z niejasnościami w tekście (np. opis cechy wyważony broni vs opis walki dwiema broniami odnośnie minusa do parowania tarczą (albo mam już po prostu przyzwyczajenia z 4ed że go szukam), różnicami między polską i angielską wersją poderka (np ciężar i cena naramienników z płyty), czy różnicami między dwoma poderkami w tej samej wersji językowej (zbrojownia a podstawka), i tak samo przykro mi się zrobiło jak zobaczyłem jak potraktowali kusze i bronie palne w porównaniu do choćby zwykłej pasterskiej procy 😢

Fakt, tych niuansów jest mniej, bo i podręczników jest mniej, w wypadku 4ed wydawca dostał biegunki prasowej i co rusz w kolejnych podręcznikach proponuje nowe zasady i rozwiązania problemów (czyli po części każe nam płacić za erraty nie nazywając ich erratami 😠 co jest wredne, ale też tych poprawek w nowych poderkach nie jest tyle by stwierdzać że podręczniki nie są warte wydania kasy).

Ogólnie redagowanie i rozkład tekstu jest słabszy niż w 2ed, rzeczy z jednego tematu są bardziej porozrzucane wewnątrz podręczników i pomiędzy nimi - ale jak już człowiek przez to przejdzie i się nie zniechęci to moim zdaniem jest z górki, a wiele rozwiązań z 4ki jest całkiem fajnych i trochę mi ich w 2ed brakuje.

Na pocieszenie mogę powiedzieć, że pierwszy podręcznik (nie podstawka) do 5ed jest już w przedsprzedaży, a pdf, który pewnie jeszcze będzie miał solidny lifting przed drukiem, hula po sieci,
        idzie nowe, oby lepsze 🙂

dd27738b-f889-46d5-8b89-f2bc21a9f151-image.png

@zell @piołun dzięki za pierwsze głosy 🙂

0
        • ZellZ Niedostępny
          ZellZ Niedostępny
          Zell
          Moderator Obsługa

@wired Nie licz mojego głosu za chęć grania tu i teraz. Raczej za możliwość rozważenia, choć niekoniecznie w tej chwili i czy moja niechęć do męczenia się mechaniką nie będzie problemem na dłuższą metę.

WiredW 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
          0
          • ZellZ Zell

@wired Nie licz mojego głosu za chęć grania tu i teraz. Raczej za możliwość rozważenia, choć niekoniecznie w tej chwili i czy moja niechęć do męczenia się mechaniką nie będzie problemem na dłuższą metę.

WiredW Niedostępny
            WiredW Niedostępny
            Wired

@Zell ranisz moje techpriestowe serduszko 😿
            Mechaniki IM sam nie znam, wiem jedynie że k100, poprawione względem WFRP, ale bym się mocno tym nie przejmował. Rzuty mogę robić za graczy by było płynniej, a przy początkowej przygodzie to mechana będzie Was dotyczyć jedynie przy tworzeniu postaci, zatem w grze jej nie odczujesz.

ArchiwumXA 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
            0
            • ZellZ Niedostępny
              ZellZ Niedostępny
              Zell
              Moderator Obsługa

Na razie prócz mojego zainteresowania bardziej 40k niż fantasy jakiego mam w bród i czekam na elfią sesję Ketha, to mnie na już nie liczyć. Jeżeli będziesz chciał to mogę głos usunąć, jako że mam ewentualne zobowiązania. 🙂

0
              • ZellZ Zell

Na razie prócz mojego zainteresowania bardziej 40k niż fantasy jakiego mam w bród i czekam na elfią sesję Ketha, to mnie na już nie liczyć. Jeżeli będziesz chciał to mogę głos usunąć, jako że mam ewentualne zobowiązania. 🙂

WiredW Niedostępny
                WiredW Niedostępny
                Wired

@Zell napisał w WFRP vs WH40K - starter set albo inna przygoda na start:

czekam na elfią sesję Ketha

Xenosy Ci w głowie, zostaw głos, zobaczymy co się z sondy urodzi 🙂
                @ketharian też chce zagrać w WH40K tylko się wstydzi przyznać, podręcznik niedawno kupił 😉
                jedynie trzeba go od mistrzowania trochę odciągnąć, bo już o dwóch nowych sesjach wspomniał na discordzie.

0
                • KetharianK Niedostępny
                  KetharianK Niedostępny
                  Ketharian
                  Obsługa Moderator

Ja jestem obsesyjnym fanem 30K/40K, uwielbiam te setttingi i zawsze w pierwszej kolejności zdecyduję się na sesję w tym klimacie, ale w tym momencie jestem zbyt obłożony innymi zobowiązaniami, by się do czegoś nowego zgłaszać, niestety.

Popieram postulat Gladina wzywający do zniszczenia 4-tej edycji WFRP!

1
                  • WiredW Niedostępny
                    WiredW Niedostępny
                    Wired

Co za czasy nastały, ponad 20 sesji na forum na 47 aktywnych userów.
                    Z rozmów na discordzie wynika mi że w osnowie kryją się jeszcze dwa głosy na WH40K, ale te głosy razem grać nie zechcą, i jeden na WFRP 4ed. Nadal odrobinę za mało.

0
                    • WiredW Wired

@Zell ranisz moje techpriestowe serduszko 😿
                      Mechaniki IM sam nie znam, wiem jedynie że k100, poprawione względem WFRP, ale bym się mocno tym nie przejmował. Rzuty mogę robić za graczy by było płynniej, a przy początkowej przygodzie to mechana będzie Was dotyczyć jedynie przy tworzeniu postaci, zatem w grze jej nie odczujesz.

ArchiwumXA Niedostępny
                      ArchiwumXA Niedostępny
                      ArchiwumX
                      napisał ostatnio edytowany przez ArchiwumX

@Wired napisał w WFRP vs WH40K - starter set albo inna przygoda na start:

Rzuty mogę robić za graczy by było płynniej, a przy początkowej przygodzie to mechana będzie Was dotyczyć jedynie przy tworzeniu postaci, zatem w grze jej nie odczujesz.

Że niby to będzie (...)snucie opowieści(...)?

Zadaję to pytanie, bo od jego odpowiedzi zależy czy w ogóle będę chciał zagrać.

0
                      • ArchiwumXA ArchiwumX

@Wired napisał w WFRP vs WH40K - starter set albo inna przygoda na start:

Rzuty mogę robić za graczy by było płynniej, a przy początkowej przygodzie to mechana będzie Was dotyczyć jedynie przy tworzeniu postaci, zatem w grze jej nie odczujesz.

Zadaję to pytanie, bo od jego odpowiedzi zależy czy w ogóle będę chciał zagrać.

WiredW Niedostępny
                        WiredW Niedostępny
                        Wired
                        napisał ostatnio edytowany przez Wired

@ArchiwumX napisał w WFRP vs WH40K - starter set albo inna przygoda na start:

Każdy RPG to snucie opowieści 🙂 Myślałem by upłynnić rozgrywkę i by także osoby co nie lubią się z kostkami nie musiały ich używać, rzucać czasem przed monitorem za graczy (a dla tych co nie chcą sobie mechaniką zaplątać głowy rzucać zawsze), podobnie jak robi @gladin w Karak Varn.
                        Nie oznacza to braku mechaniki, ale większe obłożenie nią MG zamiast graczy.

0
                        • ArchiwumXA Niedostępny
                          ArchiwumXA Niedostępny
                          ArchiwumX

No to OK. Mój głos poszedł na Imperium Maledictum.

0

Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.

Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.

With your input, this post could be even better 💗

Zarejestruj się Zaloguj się
                          Odpowiedz
                          • Odpowiedz, zakładając nowy temat
                          Zaloguj się, aby odpowiedzieć
                          • Najpierw najstarsze
                          • Najpierw najnowsze
                          • Najwięcej głosów

• Zaloguj się

• Nie masz konta? Zarejestruj się

• Aby wyszukiwać zaloguj się lub zarejestruj.