Rekonesans Karak Varn - komentarze
-
Początek kolejki #14.
Termin: 2026-05-03 niedziela, 20:45.
Ale ze względu na święto, gdyby ktoś się nie wyrobił, to czekam dzień dłużej, czyli do:
2026-05-04 poniedziałek, 20;45.Fenni i Hagrid mają trochę czasu pomiędzy oddaleniem się Bronda a usłyszeniem gongu. Zostawiam tę lukę, aby gracze mogli wejść w jakieś interakcje z otoczeniem, gdyby chcieli. Na koniec jestem ciekaw reakcji postaci na gong. Oczywiście nie wiedzą, co się dzieje z resztą krasnoludów.
Othin i Galeb dźwięku gongu nie słyszą. Nie wiedzą, co się dzieje na dole. W sumie macie proste zadanie: załadować sztaby na wózek i ruszyć z nimi na dół.
-
-
Początek kolejki 15.
Termin: 2026-05-09 piątek, 18:35.
Zakładam, że krasnoludy wymienią się teraz informacji i wszyscy zrozumieją sytuację, w jakiej się znajdują. Czy zrobicie to w formie dialogu, czy po prostu skwitujemy to krótkim stwierdzeniem, że „sprawa się wyjaśniła, chociaż nie wszyscy byli do końca przekonani” - to już pozostawiam wam. Co kto woli.
Nie dawałem nowej mapki, poniżej podaję dwie ostatnie, poza kilkoma detalami (przesunięcie postaci, wagoników, brak jednego czy dwóch kilofów, ognisko) są one aktualne.

Poczekam teraz, aby wszyscy mogli się rozejrzeć i zadeklarować co dalej.
Czy ktoś podejmie próbę zamknięcia wejścia?
Czy robicie tu obozowisko i odpoczywacie?
Czy badać któryś z tuneli, a jeżeli tak to który? Czy idą wszyscy? Czy jakoś się dzielicie?
Czy też macie inny pomysł?P.S. Proszę o robienie wpisów w bardziej niedokonanej formie. Wcale nie było wiadomo, czy da się np. ruszyć wagoniki i zatarasować nimi przejście (to tylko jeden z przykładów nadmiernej dokonywalności wpisów).
P.P.S.
@Stalowy napisał w Młot Wieków. Rekonesans Karak Varn:– No to co? Hop sztabkę od środka by nic za nami się nie wkradło?
Tutaj jeszcze wyjaśniam, że sztaby zewnętrzne (nie krasnoludzkiej roboty) były nakładane na uchwyty w bramie. Wewnątrz bramy są w nią wbudowane krasnoludzkie zasuwy. Nie ściąga się ich i nie nakłada, tylko przesuwa w lewo/prawo mechanizmem. Zaraz spróbuję jakiś obrazek naszkicować, by było jasne, o co mi chodzi.

Wrota, rysunek schematyczny!
Zębatka dla zobrazowania sposobu zamykania/otwierania, nie jest ani w proporcjach, ani w detalach dokładna. -
Początek kolejki 15.
Termin: 2026-05-09 piątek, 18:35.
Zakładam, że krasnoludy wymienią się teraz informacji i wszyscy zrozumieją sytuację, w jakiej się znajdują. Czy zrobicie to w formie dialogu, czy po prostu skwitujemy to krótkim stwierdzeniem, że „sprawa się wyjaśniła, chociaż nie wszyscy byli do końca przekonani” - to już pozostawiam wam. Co kto woli.
Nie dawałem nowej mapki, poniżej podaję dwie ostatnie, poza kilkoma detalami (przesunięcie postaci, wagoników, brak jednego czy dwóch kilofów, ognisko) są one aktualne.

Poczekam teraz, aby wszyscy mogli się rozejrzeć i zadeklarować co dalej.
Czy robicie tu obozowisko i odpoczywacie?
Czy badać któryś z tuneli, a jeżeli tak to który? Czy idą wszyscy? Czy jakoś się dzielicie?
Czy też macie inny pomysł?P.S. Proszę o robienie wpisów w bardziej niedokonanej formie. Wcale nie było wiadomo, czy da się np. ruszyć wagoniki i zatarasować nimi przejście (to tylko jeden z przykładów nadmiernej dokonywalności wpisów).
P.P.S.
@Stalowy napisał w Młot Wieków. Rekonesans Karak Varn:– No to co? Hop sztabkę od środka by nic za nami się nie wkradło?
Tutaj jeszcze wyjaśniam, że sztaby zewnętrzne (nie krasnoludzkiej roboty) były nakładane na uchwyty w bramie. Wewnątrz bramy są w nią wbudowane krasnoludzkie zasuwy. Nie ściąga się ich i nie nakłada, tylko przesuwa w lewo/prawo mechanizmem. Zaraz spróbuję jakiś obrazek naszkicować, by było jasne, o co mi chodzi.

Wrota, rysunek schematyczny!
Zębatka dla zobrazowania sposobu zamykania/otwierania, nie jest ani w proporcjach, ani w detalach dokładna.@Gladin napisał w Rekonesans Karak Varn - komentarze:
Ja się tym zajmę, obejrzę wrota i jak nie dam rady zasuwom to ogarnę kilofem uszkodzenie zawiasów.
Reszta niech w tym czasie radzi gdzie i jak iść. -
Poprawiłem formatowanie i dodałem nowy psot. Upierać się nie będę, ale jeśli Othin tego nie zrobi to będzie się czuł jeszcze bardziej niekomfortowo. Staram sie grać powierzchniowca który podzziemi nie lubi, musi sie z nimi oswajać itp, wiec to zgodne z wizja postaci - chciałbym się w tym realizować.
-
Początek kolejki 16.
Tym razem kolejkę zrobimy trochę nietypowo. Dużo wyszło mi tekstu pisanego i postanowiłem go już dziś wrzucić. Nie wiem jeszcze, jak Hagridowi uda się zablokować wejście, muszę nad tym pomyśleć. Również Othinowi mógłbym jeszcze opisać kolejne pomieszczenia. Ale nie wiem, czy się w ciągu kolejnych dwóch dni wyrobię z pisaniem wszystkiego. Więc robimy tak: termin dla mnie upłynąłby za 2 dni i wtedy byłyby 4 dni dla was. Mielibyście termin kolejki:
Termin: 2026-06-16 sobota, 18:35.
I taki też ustalam. Jeżeli dam radę, to w kolejnych dwóch dniach dodam mój kolejny wpis. Wy możecie odpisywać już teraz, jeżeli macie ochotę, albo będzie odpisywać po upływie mojego terminu (za dwa dni). Ale jak ktoś ma już ochotę coś pisać, to śmiało.
-
Na razie zbadałeś odnogę na lewo i prawo od dołu mapy; są jeszcze widoczne 2 przejścia u góry mapy

-
Początek kolejki 16.
Tym razem kolejkę zrobimy trochę nietypowo. Dużo wyszło mi tekstu pisanego i postanowiłem go już dziś wrzucić. Nie wiem jeszcze, jak Hagridowi uda się zablokować wejście, muszę nad tym pomyśleć. Również Othinowi mógłbym jeszcze opisać kolejne pomieszczenia. Ale nie wiem, czy się w ciągu kolejnych dwóch dni wyrobię z pisaniem wszystkiego. Więc robimy tak: termin dla mnie upłynąłby za 2 dni i wtedy byłyby 4 dni dla was. Mielibyście termin kolejki:
Termin: 2026-06-16 sobota, 18:35.
I taki też ustalam. Jeżeli dam radę, to w kolejnych dwóch dniach dodam mój kolejny wpis. Wy możecie odpisywać już teraz, jeżeli macie ochotę, albo będzie odpisywać po upływie mojego terminu (za dwa dni). Ale jak ktoś ma już ochotę coś pisać, to śmiało.
@Gladin napisał w Rekonesans Karak Varn - komentarze:
Nie wiem jeszcze, jak Hagridowi uda się zablokować wejście, muszę nad tym pomyśleć.
może znajdzie otwór w który włoży rękojeść kilofa. co uruchomi maintenance mode i odsłoni elementy oraz pozwoli je poprzekładać tak by pasowały?
-
@Dekline hehe, teoria się dużo nie zmienia, wciąż przesyłamy sygnały, zmieniają się narzędzia i interfejs

kiedyś naciśnij odpowiednio mocno guzik co przełoży ciśnienie (zgodnie z prawem Pascala) i otworzy ciężką zapadnię, teraz naciśnij klawisz co uruchomi funkcję która wyśle sygnał do aktuatora i otworzy zapadnię
-
Hmm...
@ArchiwumX napisał w Młot Wieków. Rekonesans Karak Varn:
Czcigodny Kragg Ponury urodził się ponad tysiąc lat temu, a kopalnie Khazid Aldum dawi utracili dwa tysiące lat temu.
Rzucę trochę szczegółów.
- W 1ed znajdujemy info że w 2512 KI, Kragg the Grimm ma 1620 lat, ale też że w 892 KI wykuł swoją pierwszą runę, a nie że się urodził. Zatem powiedzmy obecnie ma te 1620+-100 lat.
- Kopalnię dawi utracili najpewniej wraz z Karak Varn (na sieci jest niepotwierdzone info o połączeniu kopalni z twierdzą) gdy doszło do trzęsienia ziemi, zalania Karak Varn i ataku zielonych i szczurów. 1ed WFRP przypisuje temu wydarzeniu rok -1499 KI, w 4ed WFRP Karak Varn jest wymieniony na liście twierdz utraconych w latach -1499 <-> -1367 KI. Przyjmując rok z 1ed kopalnię utracono 4010 lat temu.
- Możliwe, że przyczółek jaki założył Kadrin Redmane i z którego wydobywał gromril to ta sama kopalnia (nie ma szczegółów, w kalendarzu 4ed z DPG w ogóle nie ma wyprawy Kadrina), wtedy odzyskano tę kopalnię w -1185 KI (3696 lat temu) i ponownie utracono w -1136 KI (3647 lat temu)
- Kolejna odnotowana w 1ed wyprawa do Karak Varn jest w 684 KI, gdy Dorin i Katalin odnajdują Topór Daila w głębinach pod ruinami Karak Varn i zwracają go Wielkiemu Królowi Finnowi Zgorzkniałemu w Karaz-a-Karak, ale bez słowa o kopalni.
- Z ciekawostek jakie znalazłem przy okazji w 657 KI Thori Gundrikson odkrywa gromril w jaskiniach na zachód od Czanej Wody. W przeciągu kolejnych lat, krasnoludy wydobywają olbrzymie ilości cennej rudy. Inżynierowie z Zhufbar konstruują napędzane hydraulicznie ciężkie maszyny i pompy by zwiększyć wydobycie i szybkość przetapiania, ale mowa o jaskiniach a nie kopalni, chociaż może gdzieś w pobliżu.
No więc jeśli przypisać te ostanie kopalni a nie jaskiniom jak jest w poderku S&S do 1ed, to mamy te 1855 lat, inaczej mowa o dużo wcześniejszym okresie tj. -1136 KI i ponad 3500 lat od teraz)
@ArchiwumX napisał w Młot Wieków. Rekonesans Karak Varn:
Chodzi o to, że w czasie młodości czcigodny przywódtca dawich mógł uczestniczyć w wyprawach w ten region czy też wytworzyć runiczny miecz,
Kragg Ponury nigdy nie był przywódcą dawich. To kowal run. Choć mógł być przywódcą jakiejś wyprawy, czemu nie.
-
Z tłumaczeń jakie dał @stalowy w Discordzie... https://discord.com/channels/1131672435045957632/1131672435536707627/1503373120650608750
Wyszło mi, że Kragg jest coś w rodzaju króla albo coś...
PS. Ale naprawiłem.
-
W związku z coraz bardziej widoczną niekompatybilnością pomiędzy MG a drużyną i moją niemocą w przekazaniu w zrozumiały sposób wizji mojego świata graczom informuję, iż sesja zostanie zakończona.
Zgodnie z podanym terminem kolejki, czekam na ostatni wpis do dzisiaj, po czym zbuduję odpowiednie zakończenie spinające niejako tę niezbyt długą część całości.
Dla graczy, którzy zaczęli jeszcze na LI oznacza to około 8 miesięcy gry, co powinno być satysfakcjonujące, oczywiście tylko i wyłącznie pod względem czasu trwania pojedynczej sesji.
Dla nowych graczy to raptem około 3 miesięcy gry, więc nieco mało i nie to, co obiecywałem. Pozostaje mi przeprosić za skrócenie, ale mamy sytuację, gdzie obie strony tej zabawy nie czerpią z niej satysfakcji.
Te osoby, które są zainteresowane dalszym graniem, zapraszam do kontaktu kanałami prywatnymi ze mną. Jeżeli uda się zebrać do kolejnej sesji 3 graczy, to zagramy.
W związku z zakończeniem sesji usunę was z mojego serwera discorda. -
Zakończenie sesji
Właśnie wrzuciłem ostatni wpis w tej sesji.
Nie tak planowałem zakończyć sesję i zapewne nie tego się spodziewaliście.Dlatego uważam, że należy się wam kilka słów wyjaśnienia.
Przede wszystkim decyzja o zamknięciu sesji nie była podjęta pod wpływem impulsu, czy też chwili. To raczej efekt miesięcy gry i zbierających się negatywnych emocji do sesji po mojej stronie, a przebieg dyskusji na discordzie 15-go maja był tą przysłowiową kroplą. Zanim zresztą podjąłem decyzję, przespałem się z problemem i dopiero po tym, jak po przebudzeniu następnego dnia rano trwałem w postanowieniu, wcieliłem to w czyn.
Jeżeli 1) zastrzeżenia co do mnie, jako MG, zgłasza jeden gracz, a ja ich nie rozumiem i uważam za wyssane z palca, to uznaję, że to jest problem z graczem i najlepszym wyjściem jest wymiana gracza. 2) Jeżeli natomiast większość graczy ma do mnie jako MG zastrzeżenia, a ja ich nie rozumiem i uważam za wyssane z palca, to znaczy, że jest to problem z MG. Należy wymienić MG. Doszliśmy do sytuacji, opisanej w punkcie 2). Jako że nie za bardzo widzę kogoś, kto mógłby przejąć sesję jako MG, rozwiązaniem zastępczym jest zakończenie rozgrywki.
Dodam również, że ta decyzja nie była łatwa, bo do projektu kampanii krasnoludzkiej szykowałem się systematycznie przez 7 lat. W 2018r zacząłem grać na LI jako gracz, aby zbudować sobie markę rzetelnego gracza. Po czterech latach działalności uznałem, że mam na tyle solidną podbudowę, że mogę zacząć prowadzić sesje. Przez następne 3 lata przeprowadziłem rok po roku 3 sesje, wszystkie dociągnięte do końca. Po to, aby zbudować sobie renomę rzetelnego MG. Oprócz tego można było poznać mój warsztat jako MG i by nie pakować się w ciemno.
Po tych 3 latach uznałem, że jestem na tyle wiarygodnym MG, że rzucenie hasła kampania nie będzie tylko nic nie znaczącym, pustym słowem. Że po tym, co do tej pory przedstawiłem na forum, taka deklaracja ma solidną podbudowę.
Wszystkie moje sesje prowadziłem konsekwentnie, trzymając się wyznaczonych terminów, dbając o to, by mimo formuły gry przez forum, akcja posuwała się do przodu. Czy mi się to udało to już pozostawiam do oceny graczy. Uważam, że od strony jakości prowadzenia sesji jestem MG poniżej przeciętnej, no ale nie wszyscy mogą być powyżej średniej, bo to matematycznie nie jest możliwe. Gdyby wszyscy, co są poniżej przeciętnej, rezygnowali z prowadzenia, wtedy średnia poprzeczka by się podniosła i znowu ktoś musiałby spaść poniżej przeciętnej.
Muszę chwilowo odpocząć. Bardzo chciałem zrealizować tę kampanię, ale sam nie jestem teraz przekonany, czy aby pomysł od początku nie był nietrafiony. Być może krasnoludy w Warhammerze są zbyt specyficzne i zbyt niszowe. I próba poprowadzenia takiej kampanii na poważnie nie ma racji bytu. Nie ukrywam też, że 4. edycja warhammera sprawiła, że jestem zniechęcony nie tylko do niej (4ed), ale czuję się obecnie zniechęcony do całego świata warhammera. A że był to mój ulubiony system do gry, to w rezultacie czuję się obecnie zniechęcony do RPG w ogólności.
Nie chciałbym, aby zakończenie sesji zmieniło się w jakieś przerzucanie kto, co, dlaczego. Po prostu nie wiem jak i dlaczego od mojegoTak na szybko, to nie odnotowałem, kiedy latarnia trafiła do Hagrida
doszliśmy do
Jak gracze nie chcą odgrywać scen seksu czy scen pełnych krwi i gore to można ich nie wprowadzać do sesji i grać dalej...
Dlatego napisałem o niekompatybilności. Bo nie rozumiem nawet, co się wydarzyło. Do tego, no powiedzmy sobie szczerze... jeżeli 4 z 5 graczy (wliczając sesję z LI) ma zarzuty do MG...
Co do dalszych losów... zaraz czerwiec, wakacje... akurat dobry moment na przerwę. Może wykorzystam ten czas, by zrobić sobie szkice Khazid Aldum na zapas, zamiast tworzyć je z kolejki na kolejkę ad hoc.
Na chwilę obecną jestem też przekonany, że ewentualny dalszy ciąg nie odbędzie się na mechanice 4ed. Albo zaproponuję gurpshammera (bardziej prawdopodobne) albo grę na 2ed (mniej prawdopodobne) wzbogaconej przeze mnie o sprawy krasnoludzkie bazujące na 1ed a także 4ed.
Na waszych kartach pojawiły się PD za maj i za zakończenie przygody.
Na koniec, bardzo wam dziękuję za udział w sesji. -
System przeniósł ten temat z Komentarze
-
@gladin również wielkie dzięki za fajną sesję w krasnoludzkich klimatach!

Oraz wszystkim graczom za ten prawie rok przygód
Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.
Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.
With your input, this post could be even better 💗
Zarejestruj się Zaloguj się