[Jedyny Pierscień II ed.] Sprzysiężenie Czerwonej Księgi - KOMENTARZE
-
Cześć,
Jak nastroje na dalsze granie? Osobiście byłbym za kończeniem.
Planowałem żeby sesja skoczyła się wiosną. Teraz z czasem u mnie będzie krucho i sesja najpewniej będzie powolna. Pytanie jeszcze jak u was. Bo może wam to nie przeszkadza i chcecie powoli sączyć sobie herbatkę w Shire.Gdyby decyzja miała zależeć tylko ode mnie. Sugerowałbym jej zakończenie tak jak jest z pewną dozą werwy i optymizmu na jeszcze jedną kolejkę spinającą. Może mapy nie wykradliście, ale macie dzięki swoim dotychczasowym akcjom zagwarantowaną możliwość wglądu do mapy i zapisków. To solidna podstawa do odblokowania kolejnej sesji w tym ciągu (po downtime).
Jak będą chęci i czas, będzie można ruszyć później z przeskokiem i nową energią i nowym wyzwaniem.
@Rewik Jakoś przegapiłem ten Twój wpis.
Pomijając totalny zastój sesji, to obecny punkt jest o włos przed finiszem, czyli ew. wypożyczeniem mapy. Trochę słabo tak kończyć sesję przed punktem kulminacyjnym. Wypadałoby chociaż sesję przeprowadzić przez ew. nocne wydarzenia (no chyba, że nic się nie wydarzy).
Nie udało nam się wymyślić, gdzie szukać maczugi, więc pozostaje pozyskać mapę dla Bilbo. Lobellia miałaby jeszcze dużo innych pomysłów, no ale cóż... to faktycznie może być coś na ew. kolejną sesję.
-
Prymula w kontrze do Lobelii (a jakże!:D) nie chce kraść mapy, bo w jej mniemaniu huncwot Bilbo coś knuje. Raczej zapaliła się do odnalezienia maczugi dla Bingo.
Reasumując trochę szkoda, że zastój zapadł na chwilę przed zamknięciem rozdziału. Jestem za zakończeniem, bo nie ma nic gorszego niż ciągnięcie sesji za fraki. I oczywiście polecam się w razie by MG chciał kontynuować:)
-
Jestem winien post, a też byłem w dużym niedoczasie. Dojechałbym do końca, bo warto w opowieści mieć kropkę. Co do przyszłości - jeśli jesienią, to czemu nie

-
Też jestem za postem zamykającym sesję. Na ciąg dalszy się nie piszę, bo jak już wspominałem, nie moje klimaty. Aczkolwiek radochy trochę miałem.
-
Dziękuję za wyczerpujący odzew.
W ten weekend postaram się wrzucić zatem post.
Do tego czasu, fajnie jakbyście jeszcze wrzucili skrótowiec dla mnie ewentualnych akcji, które chcielibyście podjąć w przeciągu kilku dni (czasu sesyjnego). Zrobimy to nieco fast-forwardowo. (np. opisze efekty prowokacji Lobelii i Burrows).Post ten prawdopodobnie będzie postem zamykającym z zakończeniem otwartym i możliwością postowania dla Was.
Zrobimy jeszcze fazę drużyny (wybór aktywności postaci między sesjami). To dla chętnych w ramach naszego samouczka, by poznać jeszcze trochę mechaniki.
-
Paladin chetnie zbadalby swój pomysł i ze świecą, lampą naftową przyjrzalby sie posiadłości w nocy. Mapie też.
-
Esmeralda, jak to młodsza siostra, pójdzie za bratem i mu pomoże (lub poprzeszkadza - zależy od perspektywy :D)
-
Dziękuję za wyczerpujący odzew.
W ten weekend postaram się wrzucić zatem post.
Do tego czasu, fajnie jakbyście jeszcze wrzucili skrótowiec dla mnie ewentualnych akcji, które chcielibyście podjąć w przeciągu kilku dni (czasu sesyjnego). Zrobimy to nieco fast-forwardowo. (np. opisze efekty prowokacji Lobelii i Burrows).Post ten prawdopodobnie będzie postem zamykającym z zakończeniem otwartym i możliwością postowania dla Was.
Zrobimy jeszcze fazę drużyny (wybór aktywności postaci między sesjami). To dla chętnych w ramach naszego samouczka, by poznać jeszcze trochę mechaniki.
skrótowiec dla mnie ewentualnych akcji, które chcielibyście podjąć w przeciągu kilku dni (czasu sesyjnego)
- Obserwacja nocą tych kominków, które pozwolą obejrzeć, w szczególności obserwacja co i jak oświetlają, bo może to będzie wskazówka?
- Ewentualnie jak zachowuje się płomień w kominku (może jakiś ciąg powietrza wskaże sekretne przejście?).
- Obserwacja, czy ilość palących się kominków pokrywa się z ilością dymiących kominów.
- Rozsypanie mąki po Domu Mathom by sprawdzić ew. odciski
- Ognisko nocą.
- Upieczenie ziemniaków w popiole.
Deklarować dalej na kilka dni ciężko, bo nie wiadomo, co się wydarzy. Ale tak bardzo ogólnie.
- Jeżeli Slowfootowie nie przekażą nam mapy (Lobelia jakąkolwiek inicjatywę w tym zakresie pozostawi reszcie drużyny), to podjęta zostanie próba prowokacji, czyli znalezienia kogoś, kto by tę mapę mógł ukraść. Przy odrobinie szczęścia będzie to jedna z osób, która już wcześniej się włamywała do Domu Mathom. Plan jest taki, aby Ada aresztowała delikwenta podczas przekazywania mapy. Wyciągnąć od niego wszystko co wie:
- jak się dostał,
- ile razy i kiedy się już włamywał,
- co było celem jego zlecenia,
- kto był jego zleceniodawcą,
- czy oprócz kradzieży dostarczał też coś do Domu Mathom (kura? zapiski Gerontiusa?).
Jako marchewki użyć obietnicy zatarcia przestępstwa w zamian za współpracę z władzami.
Spróbować pod jakimkolwiek pretekstem przedłużyć posiadanie przez Lobelię mapy.
Najlepiej zdobyć zeznanie, że złodziejaszek działał wcześniej na zlecenie Bilbo

-
Jeżeli w ten czy w inny sposób uda się wejść w posiadanie mapy, dostarczyć ją do Bilbo.
-
Jeżeli ma się zeznania obciążające Bilbo... no, tu dużo możnaby zrobić

-
Ale się zwlokłem-odwlokłem... Milo ma ten mechaniczny bonus, więc poprosi z tą nową wiedzą, by inni rzucili okiem. Może, jeśli przynależne im będą rzuty, uzyskają potwierdzenie, że któreś z domalowań na mapie wiedzie ich dobrze?
Jakby nie było - Milo oczywiście przystaje na pomysły około-ogniskowe

-
Jak tyś w ten upał tego dokonał, to ja nie wiem

-
Jakoś udało się przysiąść nareszcie. Trochę mi obowiązki zweryfikowały tą końcówkę, ale myślę, że i tak sesja jako całokształt wyszła przyjemnie.
Te rozważania o kominkach w Domu Mathom i ukrywaniu tu maczugi niewiele wniosą niestety, ale Kustoszka zgodziła się wypożyczyć mapę.
Jeżeli intryguje Cię Gladin co takiego dostrzegła Lobelia, to:
najwyraźniej Mirta wpadła w mączną pułapkę, jak wszyscy byli przy ognisku. w prawdzie stopy prawie czyste, ale z tyłu został ślad po otrzepywaniu rąk
Czy ktoś chciałby jeszcze przejść przez fazę drużyny? (czyli jak działa rozwój postaci i aktywności między przygodami)?
-
Jeżeli masz czas na przeprowadzenie tej fazy to ja chętnie.
-
FAZA DRUŻYNY - Oczywiście dla chętnych:
Faza Drużyny trwa zwykle dłużej niż przeciętna Faza Przygody (nasza sesja) i jest klasycznym downtime'em. Powinna trwać od tygodnia do kwartału (wyjątkiem jest Zimowa Faza Drużyny, której tu nie omaiwamy). U nas byłoby to z 2-3 tygodnie.1. Wprowadzenie ulepszeń
Na zakończenie Fazy Przygody, każdy otrzymuje 3 punkty Umiejętności i 3 punkty Przygody. Punkty te wydaje się na rozwój umiejętności (punkty Umiejętności) oraz męstwo/mądrość/biegłość bojową (punkty Przygody). Robi się to według tabeli:
W naszym przypadku zdobyliśmy za mało punktów by zrobić rozwinięcie, ale one kumulują się z sesji na sesje. Należy zapisać te punkty w karcie postaci.
2. Odzyskiwanie wiary
Wszyscy Bohaterowie odzyskują automatycznie tyle punktów Nadziei, ile wynosi ich SERCE.1. Wybór wspólnego przedsięwzięcia
Podczas Fazy Drużyny cała grupa wybiera jedno wspólne przedsięwzięcie.BADANIE MAGICZNYCH PRZEDMIOTÓW
Wybierzcie to przedsięwzięcie, by gruntownie
poznać właściwości wszystkich Niezwykłych
i Cudownych Przedmiotów w posiadaniu
Drużyny.GROMADZENIE POGŁOSEK
Wybierzcie to przedsięwzięcie, by Mistrzyni Wiedzy
przekazała wam pogłoskę.PISANIE PIEŚNI
Wybierzcie to przedsięwzięcie, by napisać pieśń, która może być balladą, pieśnią bojową albo piosenką marszową (takie pieśni mają swoją mechanikę).ROZMOWA Z PATRONEM (Bilbo)
Wybierzcie to przedsięwzięcie, by pomówić z którymś pośród stronników i przyjaciół, o ile spędzacie tę Fazę Drużyny w miejscu, gdzie przebywa i nic nie stoi na przeszkodzie spotkaniu.STUDIOWANIE MAP I ZWOJÓW
Podczas najbliższej Fazy Przygody dodawajcie +1 do wyników na kości Działania, gdy losujecie zdarzenie podczas Podróży.WZMOCNIENIE WIĘZI
Wybierzcie to przedsięwzięcie, by do następnej Fazy Drużyny zwiększyć Zażyłość kompanii o +1. (zażyłość to wspólna pula drużyny do odnawiania nadziei)1. Wybór dodatkowego przedsięwzięcia
Normalnie drużyna może wybrać jedno dodatkowe przedsięwzięcie. Wybierać można te same co wyżej, ale warunek jest taki, że w drużynie musi być odpowiednia postać z odpowiednim powołaniem (przedsięwzięcia są przypisane do odpowiednich powołań). Na powołania nie graliśmy, dlatego proponuję, by każdy mógł wyjątkowo wybrać jedno dodatkowe przedsięwzięcie i na tej podstawie otrzyma też powołanie. Będzie to miało wpływ na to co napędza ją do działania ale także determinuje ścieżkę popadania w cień.Myślę, że nie ma co się wdawać w szczegóły. Wybierzcie co pasuje wam do waszej postaci, a powołanie powstanie samoistnie :). Gdyby komuś bardzo nie pasowało w przyszłości, najwyżej się zmieni.
Niezależnie od powyższych przedsięwzięć, można oczywiście wymyślać własne, pasujące do wydarzeń z poprzedniej sesji.
Jeżeli cos mam rozwinąć, dajcie znać.
-
Ja dziękuję za wspólną grę. Nie mój klimat.
-
Wydaje mi się, że do Lobelli najbardziej pasuje zbieranie pogłosek. W grę mogłaby wchodzić pewnie też rozmowa z patronem (Slowfootowie? Adaldriada Burrows? Nie do końca wiem, kto może być patronem. Bo rozmowa Bilbo jakoś nie pasuje do Lobelli.).
W trzeciej kolejności badanie magicznych przedmiotów lub studiowanie map i zwojów. -
Ja również dziękuję. Hobbitów lubię, ale raczej o nich czytać/oglądać, niż nimi grać
Chętnie wrócę do Śródziemia, gdybyś zdecydował się jakieś prowadzić jeszcze (ale już jako Elf heh).Gdybym miał jeszcze decydować za Esmeraldę, pewnie wybrałbym pisanie piosenki marszowej.
-
Również podziękuję. Bawiłem się dobrze. Nawet w prymulowym kapeluszu. W moim wieku już mi nie zaszkodzi;D
Masz Rewik pisarski dryg do Tolkiena. Ale mi tu zabrakło zróżnicowania postaci. Ich specjalizacji wynikającej z powołań. I trochę innych kategorii wyzwań. Zagadka mapy okazała się nierozwiązywalna (zdradzisz o co chodziło?). A i zawsze fajnie byłoby kogoś nauczyć manier:) -
@grek : Dzięki Grek. Uważam, że ten starter set choć uroczy, byłby najlepszy do rozegrania dzieciom :).
@gladin : W Shire możliwi patroni to w zasadzie tylko Bilbo, ewentualnie jak jest okazja Gandalf i Balin. Cała trójka nie pasuje do Lobelii. Ze Slowfootów możnaby zrobić patronów autorskich, zwłaszcza dla osób chcących odnaleźć ową maczugę, czy zgłębić historię, Ada nadaje się na patrolowanie, ale nie na patronowanie - zdecydowanie zbyt młoda i niedoświadczona. Moglibyśmy połączyć to studiowanie map i zwojów wraz z patronem Slowfootów.
@pan-elf I tu dziękuję, tu jest jeszcze opcja badanie magicznych przedmiotów - sójka stałaby się użytecznym przedmiotem (czujność lub pieśni). Jest spora szansa, że późną jesienią coś wrzucę nowego, a patrząc po feedbacku - chyba jednak nie Shire.
@marrrt Mogę podać - jest w spoilerze. Jeżeli Lobelia przyciśnie Mirtę, to ona wam zdradzi co przypuszcza w sprawie zagadki:
Tam, w rzekach, ryby nie pływają,
w górach wiatry nie hulają.
Tam morza i jeziora suche się zdają,
To tam informacje się chowają.
Rzecz jasna chodzi tu o to by odpowiedzi na kolejną część zagadki szukać na mapie - to mieliścieMiejsce wskaże wam koń, co stoi obok koła,
Odpowiedzią na ten wers jest "Okoń" "O" jest naszym kołem, obok którego stoi koń.
ten, co nie słyszy gdy się doń woła.
Chodzi dalej o naszego okonia, na mapie jest rybak, co ma w wiaderku rybę. W tych rzekach pływają dość licznie okonie - jest nawet gospoda co ma w nazwie "okoń". Tutaj mały zonk miałem, bo doczytałem potem, że ryby mają słuch, ale na szczęście dobry tylko pod wodą, a nie koniecznie w wiaderku.
Kto go zobaczyć zdoła i na noc ogień tam rozpali,
odnaleźć resztę podoła.
Ten fragment nakierowuje, by udać się tam gdzie jest narysowany ten rybak z okoniem i spędzić noc w tamtym miejscu. -
Temat myślę do zamknięcia.
Jeszcze raz dzięki, pociesznie było
-
Ja na szybko - dziękuję bardzo również. Świetnie oddany klimat. Było na spokojnie, ale bardzo urokliwe sceny i podobało mi się w idylli Shire

Cześć! Wygląda na to, że jesteś zainteresowany tą rozmową, ale nie masz jeszcze konta.
Masz dość przewijania tych samych postów za każdą wizytą? Po zarejestrowaniu konta zawsze wrócisz dokładnie do tego samego miejsca, w którym byłeś wcześniej, możesz wtedy również wybrać opcję otrzymywania powiadomień nowych odpowiedziach (e-mailem lub powiadomieniem push). Będziesz też mógł zapisywać zakładki i głosować na posty, aby okazać uznanie innym członkom społeczności.
Z Twoją pomocą tez post mógłby być nawet lepszy 💗
Zarejestruj się Zaloguj się